Dodaj do ulubionych

przerwy w szkole - pytania.

13.03.11, 16:42
piszę reportaż na temat przerw w szkołach (szczególnie w gimnazjum), odnośnie tego chciałabym zadać Wam, kotkowiczkom, kilka pytań.
jak zazwyczaj wyglądają u Was przerwy?
co zazwyczaj na nich robicie?
czy na przerwach zawsze dyżurują nauczyciele?
często na przerwach mają miejsce bójki?
czy zdarza się Wam, czy Waszym kolegom palić papierosy?
i opiszcie przerwy w Waszych szkołach - jak mniej więcej wyglądają, co się na nich dzieje itd.

bardzo proszę o poświęcenie trzech czy pięciu minut, by odpowiedzieć na te pytania. c:
Obserwuj wątek
    • flo. proszęproszę. :3 13.03.11, 16:45
    • flo. jeszcze raz odświeżam. 13.03.11, 17:09
    • zeroplastic Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 17:17
      U nas na przerwach to zazwyczaj plotkujemy na rozne tematy a nauczyciele dyzur maja na kazdej pzrerwie. Ja palic na pzrerwach niechodze bo nie pale ale mam 3 kolegow w klasie ktorzy pala i wychodza poza teran szkoly i ida palic. Na przerwach zadka sie bija a jak juz sie bija to albo dla zabawy albo z jakiegos glupiego powodu. No ja tez czasami ide do kolegow i kolezanek z innej klasy sobie pogadac i sie posmiac big_grin
    • klaudiau11 ; d 13.03.11, 17:23
      Na przerwie zazwyczaj chodzimy do sklepiku. Ale zawsze chłopacy coś odwalą . Ostatnio był taniec z gaśnicą x d . Bójki raczej nie mają miejsca, chyba że mnie wkurzy kolega z klasy to na niego rękę podniosę devil . U nas w szokole nie palą papierosów bo po 1. dyżury mają nauczyciele i są kamery ; / . A podstawowym punktem każdej przerwy jest spisanie pracy domowej x d
      • flo. dzięki za odpowiedzi. dalej! 13.03.11, 17:25
        • teqiulla Re: dzięki za odpowiedzi. dalej! 13.03.11, 18:28
          zazwyczaj uczymy się przed jakąś kartkówką, spisujemy prace domowe, ganiamy chłopakow, którzy nam zabierają ćwiczenia big_grin słuchamy muzyki, wymieniamy się poglądami na jakieś tam tematy, żartujemy sobie z trzecich klas, robimy ściągi, chodzimy po odpowiedzi na sprawdziany i kartkówki do innych klas c: mamy jakieś krzywe jazdy ogólnie
          nauczyciele mają dyżury na każdej przerwie, a komu zależy żeby zapalić to zapali, nauczyciele są bardzo surowi pod tym względem, ale i tak jakoś uchodzi im to na sucho smile ja osobiście nie palę, ale znam takie osoby. a bójki? jak w każdej klasie - zdarzają się. najczęściej z błahego powodu, po godzinie już się godzą.
    • anja_ Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 17:56
      1. Idziemy z klasy do klasy, siadamy na ławce/podłodze coś jemy, rozmawiamy.
      2. Nauczyciele dyżurują zawsze, ale nie zawsze reagują, gdy ktoś ich woła.
      3. Bójki może nie tak często, ale jakieś popychanie, dziwne zachowanie trzecioklasistów - bardzo często.
      4. Jeden chłopak popala sobie z kumplami z trzeciej klasy. ale ogólnie w szkole to bardzo dużo osób pali.
      • sophie_ Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:02
        Nie wiem... Normalnie.
        Rozmawiamy, śmiejemy się, jemy.
        tak uncertain
        Bardzo, bardzo rzadko.
        Kolegom - Tak!
        i opiszcie przerwy w Waszych szkołach - jak mniej więcej wyglądają, co się na nich dzieje itd.

Nic się nie dzieje.. Stoimy sobie i wgl. zabawnie jest . big_grin
    • meggi_13 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:14
      U mojej szkole są tylko dwie przerwy. Na 1 zazwyczaj po prostu chodzimy po szkole, idziemy do kafeterii kupić jakąś przekąskę(chyba że mamy swoją), albo idziemy do biblioteki zrobić zadanie na następną lekcję tongue_out Jest kilka nauczycielki na dyżurze(tak się to piszę XD?), w środku jak i na dworze. Przerwa trwa 15 minut.

Na drugiej przewie - obiadowej, idziemy do kafeterii no i kupujemy sobie jakiś lunch. Później jemy przy takich wielkich stołach xD Ale nie wszyscy naraz, najpierw 7 i 8 klasy a po pół godziny 9, 10 i 11(kolejność się zmienia co tydzień). Jak skończymy jeść, to mamy trochę do wyboru:
      -chodzimy bez sensu po szkole tongue_out
      -idziemy do biblioteki robić zadanie albo na kompa(większość fajnych rzeczy i tak zablokowane...)
      -idziemy na dwór posiedzieć na korcie do tenisa
      -idziemy na jakiś klub czy coś
      Ta przerwa trwa godzinę. Każda klasa ma dyżur na zbieranie śmieci co tydzień. Jeśli jest nasza kolej no to bierzemy to coś do zbierania śmieci i sprzątamy. I to jest nie fair, bo musimy po wszystkich sprzątać...

W naszej szkole nikt nie palił. Przynajmniej ja nie widziałam. Raczej też nikt się nie bije. Same dziewczyny są w szkole to jak miały by się bić codziennie XD
      • hopeandsmile Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:22
        sądzę, że są jak w każdym innym gimnazjum. (; ogólnie trwają po 10 minut, ale też jest jedna 15 minutowa i 20 minutowa.

zazwyczaj chodzę z koleżankami po szkolę i rozmawiamy.

tak.

raczej nie, nie ma praktycznie w ogóle.

ja nie palę, paru moich znajomych wychodzi na przerwie na papierosa ze szkoły.

zazwyczaj ludzie w moim gimnazjum na przerwach rozmawiają, odpisują zadania, wychodzą na papierosa, grają piłkami zrobionymi z papieru. (;
    • bizzbee Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:39
      > jak zazwyczaj wyglądają u Was przerwy?
      uczniowie spacerują po szkole, w okresie wiosennym/jesiennym można wychodzić na dwór, na taki plac szkoły (poza teren szkoły nie wolno wychodzić, tylko do tego ''ogrodu''), część ludzi siedzi w szkole, zazwyczaj na swoich stałych miejscach.

> co zazwyczaj na nich robicie?
      część osób spaceruje, część siedzi, niektórzy jedzą lub chodzą do sklepiku, są osoby które wychodzą poza teren szkoły na papierosa lub do sklepu<br />

> czy na przerwach zawsze dyżurują nauczyciele?
      z tego co zauważyłam - tak

> często na przerwach mają miejsce bójki?
      nie, prawie wcale ich nie ma

> czy zdarza się Wam, czy Waszym kolegom palić papierosy?
      mi nie, ale moi znajomi palą. wychodzą wtedy poza teren szkoły. czasem wychodzę z nimi, chociaż palić nie zamierzam.

lekcje w mojej szkole zaczynają się od 8.00, dwie pierwsze przerwy są 5 minutowe, kolejne 10. przerwa o 13.15 trwa 20 min, potem znowu 10 minutowa, potem 5 minutowa. niektórzy złośliwi nauczyciele przytrzymują nas na przerwach.

tyle wystarczy?wink
    • luana14 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:41
      Czasem zastanawiam się co robią szanowni nauczyciele na przerwach? Wydaje mi się, że tylko chodzą i myślą: jaki by to sprawdzian zrobić?
      Denerwuje mnie to gdy chłopcy biją się, przeklinają otwierają okna i przez nie krzyczą, zrywają firanki, a nasi kochani nauczyciele nic nie reagują! Nawet nie podejdą. Więc to żałosne. Nie wiem w takim razie czemu nauczyciele dyżurują na przerwach?
      PS. w klasie po przerwie też nie zwrócą uwagi uczniom a jak już do coś to wytłumaczą ten wybryk ' prawami młodości.'
      To się pytam, czy jeżeli uczeń zabiłby kogoś to też wytłumaczyła by to prawem młodości? -.-
    • rabid_squirrel Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:44
      na przerwach ja zwykle siedze w klasie i słucham mp3 a inni zwykle chodzą do sklepiku lub gadają albo odpisują zadania. Zawsze nauczyciele dyżurują, czasami mają miejsce bójki. Pare razy koledzy palili w łazience ale rzadko wink
    • madzia2710 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:48
      1. Ludzie stoją, rozmawiają, uczą się...
      2. Gadam, albo się uczę
      3. Raczej tak
      4. Zazwyczaj nie
      5. Nie wiem. Ja ani moje koleżanki nie palimy, ale inni ludzie tak.
      • sysiek4444 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:55
        jak zazwyczaj wyglądają u Was przerwy? zwyczajnie.
        co zazwyczaj na nich robicie? hmm, gadam, śmieję się, wygłupiam, chodzę do sklepiku.
        czy na przerwach zawsze dyżurują nauczyciele? tak + wyznaczeni uczniowie.
        często na przerwach mają miejsce bójki? nie wiem..
        czy zdarza się Wam, czy Waszym kolegom palić papierosy? tak.
        i opiszcie przerwy w Waszych szkołach - jak mniej więcej wyglądają, co się na nich dzieje itd. to co powiedziałam w 1 pytaniu.
    • gwiazdka_97 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:54
      to tak ..
      ja zazwyczaj stoję z kumpelami i kumplami pod płotem , to nasze miejsce jest . big_grin zawsze tam przerwy spędzamy .. generalnie u mnie w szkole to jest parę takich 'grup' no i każdy ma swoje miejsce . ; ) bójek nie ma za często , praktycznie wcale , ale faje ktoś czasami zapali .
    • karmel_ Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 18:54
      pięciominutowe, więc krótkie, nie ma zbytnio czasu.
      uczymy się, chodzimy do biblioteki, bufetu, automatu, jemy, gadamy.
      tak.
      w ogóle.
      Nie.
    • mada144 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:01
      dyżurują nauczyciele jest raczej spokojnie wszysyc się śmieja i rozmawiaja.. d;
      ja spotykam sie z chlopakiem i razem siedzemy z innymi ;d
    • doggy Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:07
      przechodzimy z klasy do klasy, chodzimy do toalety/sklepiku/biblioteki, jemy, uczymy się, spisujemy zadania. nauczyciele raczej są zawsze. bójki czasem się zdarzają, ale raczej nie ma z tym problemu. ja nigdy nie chodzę palić, ale wiem, że inni chodzą.
    • trufla Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:08
      Zazwyczaj rozmawiamy, wygłupiamy się trochę, uczymy się, spisujemy prace domowe (czasami). Na przerwach zawsze dyżurują nauczyciele. Bójki się nie zdarzają. Żadnej nie byłam świadkiem. Jeśli juz ktoś pali to klasy licealne, w toaletach i po lekcjach. Ot...
    • itsjustmee Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:17
      jak zazwyczaj wyglądają u Was przerwy? normalnie. to dość ogólne pytanie.
      co zazwyczaj na nich robicie? pół przerwy schodzi nam na przepchanie się przez zatory na schodach, które są u nas prawie na każdej przerwie - takie są następstwa złego zorganizowania planów lekcji niestety. przez drugą połowę z reguły odpisuje się zadania domowe, bulwersuje na temat sprawdzianu albo decyzji któregoś z nauczycieli, przy dobrym humorze robi się 'zwałę' ze starszych klas bądź robi z siebie idiotkę (pozdrawiam z miejsca Z., która jest w tym mistrzem. big_grin). ewentualnie kręci się w towarzystwie upodobanego sobie chłopaka albo zawiera się nowe znajomości (baardzo, oj, baardzo ciekawe znajomości tongue_out).
      czy na przerwach zawsze dyżurują nauczyciele? nie wszędzie, a jak już muszą, to po prostu siedzą/stoją i leją sobie na to, co robią gimnazjaliści.
      często na przerwach mają miejsce bójki? raczej potyczki słowne, bójki raczej nie. zdarzają się na dużych przerwach na boisku, ale to raczej 'dla zwały'.
      czy zdarza się Wam, czy Waszym kolegom palić papierosy? mi - nie, ale znam z widzenia (na szczęście) grupę typków, którzy palą fajki.
      i opiszcie przerwy w Waszych szkołach - jak mniej więcej wyglądają, co się na nich dzieje itd. - j.w.
    • aleexx Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:18
      u mnie przerwy wyglądają następująco:
      nie zawzze nauczyciele dyżurują na korytarzach,
      często zdarzają się bójki,
      owszem, palą papierosy (klasy II gimnazjum!) jednak starają się 'schować', jednak im to nie wychodzi ;]
      zwykle na przerwie rozmawiam ze znajomymi, przejdę się parę razy po szkole, pośmieję się :d

Jeśli chodzi o taki codzienny opis przerwy w mojej szkole, proszę bardzo:
      Na samym początku wszędzie jest tłok, wszyscy krzyczą, biegną pod swoje klasy, żeby tylko zostawić plecak i iść własną drogą. Potem zwykle parę osób wpada w bójkę , której nikt nie powstrzymuje (nauczyciele boją się podejść do bijących się uczniów, tylko stoją ze 'złowrogimi' minami i czekają na koniec, żeby zaprowadzić ich do dyrektora). potem jest już ok . Wiele osób się śmieje naprawdę głośno, niektórzy rozmawiają z nauczycielami. Inni jeszcze puszczają muzykę na korytarzach. Jednym słowem jeden wielki hałas :]
    • kokoss_ Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:21
      Przerwy wyglądają tak, że dzwoni dzwonek, wybiegamy z klasy, część idzie do kibla, część do sklepiku, część na obiady, część je kanapki, część się uczy, część gra w jakieś durne gry.
      Nauczyciele dyżurują. Bójek zazwyczaj nie ma, ale nieraz się zdarzają.
      Papierosów nie zdarza mi się palić, ale innym uczniom na pewno tak.
    • kakusiaa__ Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 19:49
      U mnie w szkole, nie ma bójek na przerwie, gadamy, śmiejemy się, czy wygłupiamy, a no i nauczyciele na każdej przerwie dyżurują .
      • gola. ._. 13.03.11, 20:28
        spędzamy je na boisku.
        rozmawiamy.
        tak.
        tak, poza terenem szkoły.
        kolegom owszem.
        • olgx . 13.03.11, 20:32
          zazwyczaj idę do sklepiku, bo moja kolezanka sprzedaje i niekiedy pomagam. ; ]
    • dancehall_gueen TU 13.03.11, 21:15
      u nas są dwie przerwy 15-min i reszta to 5-min.. mogłyby te 5-min zamienić się na 10-min .! ehhh
      taktaktak, oczywiście. na każdej przerwie dyżurują nauczyciele - na każdym piętrze.. blee. to jest okropne moim zdaniem, bo nawet czasami przeklnąć sb nie można.. bleee
      ... a co robimy ?.- no smiejemy się, jemy i wgl.. bawimy się.. hahaha
      bójki .?? - nienienie.. chyba że takie dla żartów. u nas są w miare wychowani ludzie.. ehemmm
      nik na terenie szkoł NIE PALI .! oprócz nauczycieli..
    • riki1246 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 21:43
      Może nie jestem jeszcze w gimnazjum ale odpowiem wink
      1. Ja na przerwach robię sporo rzeczy : np : śmieje się , chodze do mojej przyjaciółki z innej klasy , uczę się do lekcji , jak nie mam odrobionej pracy domowej to odrabiam
      2. Tak . Przynajmiej jeden nauczyciel zawsze jest .
      3. Mimo iż jestem w podstawówce jeszcze to czasami widzę jak się chłopcy nawalają ale to rzadko .
      4. Jak już mówiłam chodzę do podstawówki więc u nas NARAZIE nie palą .
      5. No ogólnie to ja widzę dzieciaki ganiające się po korytarzach , osoby siedzące i czekające na następną lekcje , śmianie się , rozmawianie itp .
    • blondzia Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 21:50
      U mnie przerwy są OK.
      Ja na przerwach gadam z koleżankami,wygłupiam się oraz jem śniadanie .
      U mnie zawsze mają nauczyciele dyżury i to aż po dwoje na jednym piętrze.
      Nie widziałam jeszcze bójki na przerwie ale się zdarzają.
      Tak palą papierosy gdzieś w łazienkach albo wychodzą na dwór.
      Nic ciekawego się nie dzieje jest tylko głośno i chaotycznie .cool
    • marchwk Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 21:55
      przerwy wyglądają raczej normalnie, siedzimy, gadamy, łazimy, gadamy, jemy, gadamy, uczymy się, tak w kółko. nauczyciele rzadko dyżurują, ale bójek czy czegoś w tym stylu nie ma. czy ktoś pali papierosy? nie wiem i nie specjalnie mnie to interesuje. jedyne co mnie wkurza w przerwach jest to, że jest w ciul ludzi, czasami nie da się przejść z jednego budynku do drugiego; i to, że puszczają w głośnikach na korytarzu głośną muzykę, co bardzo utrudnia rozmowy.
    • dominikax3 Re: przerwy w szkole - pytania. 13.03.11, 21:57
      siadamy na ławce i gadamy.
      gadamy lub się wygłupiamy na długiej ;d
      zawsze są dyżury nauczycieli.
      u nas nie ma bójek.
      niektóre osoby u mnie pala, ale poza szkoła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka