Dodaj do ulubionych

,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła...

14.03.11, 23:17
...to właściwie każda. Doszłam do tego, przeglądając różne katolickie strony i fora. Najpierw natrafiłam na listę ,,zakazanych" zespołów. Na początku mnie nie dziwiły- różne metalowe, ale kiedy zobaczyłam Michaela Jacksona i Linkin Park- pomyślałam sobie: WTF?! Ale to dopiero początek... Znalazłam stronę, gdzie było uzasadnienie, dlaczego ci wykonawcy trafili na tą listę. Niektóre powody wydały mi się po prostu niepoważne. Np.: ,,rozwiązłość seksualna", ,,przekleństwa w tekstach" czy ,,narkomania i alkoholizm". Co do tego pierwszego: owszem, wiele wykonawców żyje bez ślubu lub się rozwodzi, ale to jest ich życie prywatne i nijak się to ma do muzyki. Przekleństwa: dobrze, dobrze, jest to niemoralne, ale czemu od razu satanistyczne? Narkotyki i alkohol: kolejna sprawa związana z życiem prywatnym. Jeśli spróbujemy poszukać wykonawców, którzy zachowali czystość do ślubu, mają ślub kościelny, żyją z jedną osobą przez całe życie, nie piją i nie biorą narkotyków, to wyjdzie nam bardzo mało. Rozumiem, że to są grzechy, ale grzeszą wszyscy, nawet Arka Noego. Wykonawcy bez grzechu nigdy nie znajdziemy, chyba że Maryja wydała jakąś płytę... To czego my mamy słuchać? Sama już nie wiem, czy w to wierzyć, czy nie. Rozpisałam się... Proszę, piszcie, co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • artemida Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 13:52
      Odświeżam.
      • arasha dlatego... 15.03.11, 14:01
        nie chodze do kosciola chyba ze w swieta mnie rodzice zaciagna ale tak to nigdy!
        kosciol chce nas sobie podporzadkowac i ustalac wlasne prawa!
        to chamstwo, rasizm, dyskryminacja i wg pojebane te cale chrzescijanstwo!
        to przez kosciol nie wierze w Boga i taka jest prawda na ten temat.
        dzekuje i dowidzenia.
        • devenirfou Re: dlatego... 15.03.11, 16:16
          po pierwsze możesz sobie nei wierzyć i mieć o chrześcijaństwie własne zdanie ale mogłabyś uszanować,że wiele osób na kotku to osoby wierzące i nawet praktykujące więc ja mam prośbę-nie wyrażaj się w ten sposób. Ja jestem wierząca a nie mówię,że ateizm jest poj3bany a ateiści to debile,jakiekolwiek miałabym o tym zdanie.

A co do tematu.
          Ja się zgadzam,że to bzdura. Szczerze mówiąc biorąc pod uwagę te zespoł zakazane itp. to połowa księży których znam nie mogłaby wykonywać swoich powinności. Bo słuchają np. Slayera,SoaD,nirvany,Metallici itp. Nalężę do wspólnoty przy kościele i nie wiem czy jest tam wgl ktoś kto nei słuchałby chociaż jednego z zespołów z tej listy. I masz rację,gdyby tak podcvhodzić do moralności czy neimoralności muzyki,to rzeczywiście nie moglibyśmy słuchać niczego.
        • kara4454 Re: kara4454 15.03.11, 16:45
          bo to kościół czego sie spodziewać confused
          dla nich najlepiej żebyśmy jakiś kościelnych "zajebistych" nutek słuchali
          • urszulka2691 no ale tu zycie prywatne nie ma nic do gadania.... 15.03.11, 21:22
            no bo kościół nie daje na tą liste tylko przez muzyke tylko jaki przykład dajaa te zespoły...a tak na marginesie dizs mój kolega przyszedł w bluzie z "Linkim Park" jak go ksiądz zjechal....
        • ixxprincessxxi Re: dlatego... 15.03.11, 17:13
          Sory, ale chociaż nie obrażaj wieżących. -.-
          Ja wierzę ale ta lista to przesada. U mnie cała szkoła jest wierząca a noszą pacyfki, pistolety, czaszki, słuchaja rocka, metalu, wyklinaja, palą, piją. Nikt świety nie jest.
          To jak zobacze, że ktoś jest pedofilem i niewierzącym to mam sie na niego dziwnie gapić? Niektórzy zapominają, że kościół uczy miłości do drugiego człowieka. -.-
          Nie tylko zabrania, chociaż tą liste to jakiś niewiem kto wymyślił.
    • klaudiau11 ; d 15.03.11, 13:59
      Będziemy słuchać płyt Mojżesza x d
      Dla mnie to totalna masakra .
      • artemida @klaudiau11 15.03.11, 16:05
        Albo Arki Noego... Przeczytałam jeszcze, co na temat muzyki rockowej twierdzi Benedykt XVI:
        "...ten rodzaj muzyki niszczy indywidualizm i osobowość - człowiek uwalnia się od swojego świadomego jestestwa. Muzyka staje się przeżyciem ekstatycznym, uwolnieniem od samego siebie. Takie uwolnienie nie różni się niczym od narkomanii i jest całkowicie sprzeczne z wiarą w zbawienie chrześcijańskie. Obecnie coraz liczniejsze są przejawy satanizmu w muzyce, a z jego niebezpiecznego wpływu jeszcze nie wszyscy zdają sobie sprawę."
        Facepalm. Mega facepalm. Czasami zastanawiam się, czy przypadkiem nie zostać protestantką...
        • by_moonlight Re: @klaudiau11 15.03.11, 16:20
          Również czytałam tę listę, a gdy dotarłam do Michaela Jacksona wręcz zaczęłam się śmiać. Przekleństwa? "[...]Uwolnienie od samego siebie"?
          Ojj, jestem potępiona. Wyląduję w piekle, jak nic.
          Ja powiem krótko i zwięźle: to jakiej muzyki słucham nie ma żadnego wpływu na to jaką religię wyznaję. Nie można brać sobie tego do serca, bo spójrzmy prawdzie w oczy: gdyby każdy podporządkowywał się zasadom kościoła nie moglibyśmy robić nic, a sklepy muzyczne po prostu by nie istniały. Dlatego moje zasady są proste i jasne - wierzy się w Boga, nie w kościół. -.-
          • artemida @by_moonlight 15.03.11, 16:31
            Zgadzam się z Tobą: muzyka, której się słucha nie ma żadnego wpływu na wiarę. To, że słucha się piosenek z tekstami o narkotykach, to nie znaczy, że samemu zacznie się je brać. Choćby słuchało się wykonawcy, który nie wiadomo jak pije, ćpa i zdradza, to nie będzie się takim samym jak on, chyba że jest się jakimś mega obsesyjnym fanem. Kościół za bardzo interesuje się życiem prywatnym muzyków rockowych, a jakoś tym, z kim się zadaje Arka Noego w ogóle. A co do tego, że wierzy się w Boga, a nie w Kościół: może i jest nam potrzebna jakaś wspólnota ludzi o tej samej wierze, którzy zrozumieją naszą religię, ale po cholerę oni się wtrącają w muzykę, politykę i nie wiadomo co jeszcze?!
    • rabid_squirrel Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 16:29
      również czytałam tą listę i prawie ze śmiechu padłam. Oczywiście niektóre zespoły(marylin manson, behemoth) są satanistyczne i tu moge zrozumieć kościół. Ale większość z tych zespołów co tam powypisywali to z satanizmem nie mają nic wspólnego. Zauważyłam że prawie wszystkie zespoły metalowe znalazły się na tej liście. Żałosne to jest i zazdroszcze braku inteligencji temu kto wymyślił tą listę.
      • rabid_squirrel Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 16:30
        a mój ksiądz od religii słucha nawet kilka z tych zespołów wink
    • marsjanka115 x__x 15.03.11, 16:37
      to może arki noe'go też nam zabronią słuchać bo powiedzą że ten kolo co gra na gitarze to pedofil shock
      • artemida @marsjanka115 15.03.11, 16:42
        Taa, albo Dżastinka Bimberka, bo sprawia, że jego sweet fanki chcą go zgwałcić... W ogóle mogą nam zabronić słuchać 90% popularnych współczesnych wykonawców, bo większość jest ze Stanów, a tam są protestanci, czyli ,,bezbożnicy"...
    • shunra Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 16:53
      Niestety według kościoła jestem satanistką.
      Słucham prawie tylko metalu. Czytam książki fantasy i takie w których leje się krew a na pewnym portalu przeczytałam że nie wolno czytać takich książek ponieważ jest opisana w nich magia a ona jest związana z szatanem lub opowiadają o lepszym świecie a nie o tym co nam daję wiara sad . Powinniśmy słuchać pieśni kościelnych i czytać pisma poświęcone Bogu bo inne nie moją wartości i wystawiają naszą duszę na działanie zła crying (poglądy pewnego duchownego). Czytając pewien artykuł spadłam z krzesła ksiądz wypowiadał się że nie wolno nam kochać zwierząt bo one zostały stworzone po to by nam służyć obdarzając je miłością wpuszczamy diabła do swej duszy i stajemy się źli!? Takich absurdów jest niestety coraz więcej. Jakby na to wszystko patrzeć to czy znajdzie się choć jedna osoba która jest dobra i trafi do nieba? Dlatego ja nie wierze w kościół ale w Boga i to on mnie będzie osądzał z mojego życia potem a nie jakiś nawiedzony ksiądz.
    • dragonica Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 16:54
      Linkin Park zespołem satanistycznym? To jakieś brednie. Ale nie obchodzi mnie to co wymyślają niektórzy ludzie. Ja wierzę w BOGA, a nie w to co sobie ktoś wymyśli. I heloł. Nie wrzucajcie od razu wszystkich chrześcijan do jednego worka. Taki chociażby proboszcz z mojej parafii uwielbia muzykę rockową i sam bardzo dobrze gra na gitarze. Na pewno nie podpisałby się pod tymi bredniami.
    • alice94_ . 15.03.11, 17:02
      Mam kolegę, który słucha matalu, a jest osobą bardzo wierzącą i w dodatku lektorem w kościele. Więc nie wiem co może mieć rodzaj muzyki słuchanej przez nas do wiary katolickiej.
      Gdyby człowiek miał przestrzegać tych wszystkich zasad kościoła, to musiałby zamknąć się w klasztorze i z niego nie wychodzić, bo inaczej zetknięcie się z obecnym światem zewnętrzyn groziłoby mu demoralizacją xd.
      Jestem osobę wierzącę, chodzę do kościoła ale te niektóre wymysły kościoła uważam za chore. Co ma kurde taka pacywka , czy The Beatels do naszej wiary?>
      • artemida @alice94_ 15.03.11, 17:06
        Myślę, że niektórzy księża wykorzystują swoje powołanie i próbują narzucić innym swoje zdanie. Zgadzam się z Tobą w sprawie tego niewychodzenia z klasztoru. Zakompleksieni ,,Ojcowie Duchowni" powinni wypowiadać się tylko w sprawach wiary, a z muzyki i polityki, że tak powiem, paszoł won!
    • positive_girl ,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:02
      możesz podać adres tej strony?
    • ixxprincessxxi ... 15.03.11, 17:03
      ja wierzę i nigdy praktycznie nie zmienię wiary, ale niektóre zakazane zespoły to przesada. Mój wujek jest katolikiem, rozwiódł się, puźniej z inną dziewczyną wziął kościelny ślub i ksiądza to nie obchodzi. I co? Może wujek też na zakazana listę osób?
      Słucham sobie czego mi się podoba, a nawet niektórzy księża i katecheci uważają, ze przesadzają tam z tymi listami.
      czytałam też, że zakazane symbole to tez tęcza bo to symbol czegoś tam, a przecież Bóg stworzył tęcze i pokazał ją Noemu, więc WTF?!
      • artemida @positive_girl 15.03.11, 17:08
        Proszę bardzo:
        www.dobreforum.pl/muzyka/10674-lista-zakazanych-zespolow-przez-kosciol.html
        www.vanilla-ninja.pl/forum/index.php?topic=2053.0%3Bwap2
        • pink_rulez Re: @positive_girl 15.03.11, 17:15
          Hahaha, nie ma jak dowiedzieć się, że słucham grzesznej i satanistycznej muzyki devil
          A tak na serio, to prawie cała ta lista jest bez sensu.
        • positive_girl Re: @positive_girl 15.03.11, 21:07
          dziękuję.
    • piratka13 . 15.03.11, 17:11
      olej to.
      jestem wierząca ,ale kościół przesadza i nie jest idealny ,nie warto zawracać sobie tym głowy ,skoro podoba mi się taka i siaka muzyka to moja sprawa i już
    • ejjj_ty_xd Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:12
      Chodzę do Kościoła, mało tego jestem lektorem. Słucham reggae i rapu, są tam przekleństwa, marihuana itp. ale to moje życie, nie spowiadam się, bo według mnie to nie jest grzech. dziewczyno nie masz se czym dupy zawracać chyba?;D
    • alice94_ Z cyklu zakazane zespoły . Spójrzcie tu xD 15.03.11, 17:19
      Tę listę zakazanych wykonawców znalazłąm na jakimś portalu, jak ją przeczytałam to padłam xD

• AC/DC - Anti Christ / Devil's Children* (Przeciwko Chrystusowi / Dzieci Diabła)
      • Apokalips
      • Arka Satana
      • Avril Lavigne
      • Axel Rose
      • Blink 182
      • Evanescence
      • Good Charlotte
      • Hellhammer
      • Jan Borysewicz
      • Kat - należy na ten zespół szczególnie uwarzać, gdyż praktykują czarną magię i są przedewszystkim Polskim zespołem
      • HIM - His Infernal Majesty* (Jego Piekielna Wyskość)
      • KISS - Knights In Satan's Service* (Rycerze W Służbie Szatana)
      • Kombajn do zbierania kur po wioskach
      • Linkin Park
      • Limp Bizkit
      • Lucyferius 666
      • Manowar
      • Marilyn Manson
      • Michael Jackson
      • Myslovitz
      • Necrobutcher
      • Nightwish
      • Nirvana - Lider K. Cobain (†27) został opętany przez szatana, następnie popełnił samobójstwo.
      • Papa Roach
      • Rammstein
      • Rhapsody
      • Satanica
      • Sex Pistols
      • Scorpions
      • Sting - Satanic Thoughts In Naked Guy
      • System of a Down - zespół posiada dwie nazwy, drugą z nich jest SOAD.
      • The Doors
      • The Police
      • The Rasmus
      • Trubadurzy
      • Turbo
      • Van Halen
      • Wilki - nazwa zespołu nawiązuje do baśniowych wilkołaków - satanistycznych bestii.
      • Zalef

Ok, niektóre faktycznie są satanistyczne ale co tutaj robi taka Avril Lavigne, czy Myslowitz? big_grin
      Paranoja -.-
      • ejjj_ty_xd Re: Z cyklu zakazane zespoły . Spójrzcie tu xD 15.03.11, 17:22
        chyba co tu robią Wilki, które śpiewają "Baśkę" big_grin hahahaha. nie ogarniam już.
    • yellow Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:22
      trzeba to olać i tyle. czy jeśli wierzysz w Boga i lubisz słuchasz muzyki Michaela Jacksona, to twoja wiara się nie liczy i idziesz do piekła? denerwują mnie te bzdurne zakazy, przecież nie należy nakazywać ludziom słuchania takiej muzyki, a nie innej. obojętnie czy jest się Zosią Kowalską czy księdzem. nie używacie, że takie zachowanie jest chamskie?
    • kropka_myslnik Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:27
      I dlatego też wierzę w Boga, nie Kościół. To, co oni wypisują to zwykłe brednie, spłodzone przez jakiegoś nawiedzonego księdza/ zakonnika.
      A swoją drogą - aby ułożyć taką listę, trzeba posłuchać tychże wykonawców. A skoro nie wolno - te klechy są przeklęte! Mwahaha.
      Bez sensu, wiem.
      Kropka.
      • artemida @kropka_myslnik 15.03.11, 17:29
        Buahaha! Masz świętą rację! I tutaj mamy ,,świętych i nieomylnych kapłanów"!
        • arasha Re: @kropka_myslnik 15.03.11, 17:46
          jak ja napisalam tak samo jk kropka i myslnik to po mnie pojechaliangry
          mas zracje z reszta ja tez
    • lara12 hahaha ... 15.03.11, 17:41
      ... to jest śmieszne po prostu, nikt mi nie będzie narzucał, czego mam słuchać i nie będzie oceniał tej muzyki, której słucham (a słucham post hardcore, emo itd.), a już ZWŁASZCZA Kościół.
    • smileyy776 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:51
      Szczerzę mówiąc zlewam Kościół ! Wierzę w Boga , ale w Księży i Kościół NIE ! I będę słuchała tej muzy jaka mi się podoba ! Kocham rock i pop i nie mam zamiaru uczyć się Kościelnych pieśni big_grin
    • mila13 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:54
      Mnie to irytuje i śmieszy po prostu.W 100% się z Tobą zgadzam.Kościół co chwilę wymyśla jakieś nakazy i inne pierdoły niech zajmą się sobą a normalnych ludzi zostawią w spokoju.Właśnie przez takie podejście księży do różnych spraw nie chodzę do kościoła, jak to mówi moja babcia "Ja chodzę do Pana Boga a nie do Kościoła".
    • jade Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:54
      poker face indifferent
    • sylwia714 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 17:59
      Cooooooooooooooooo!!! Lnikin Park!!!!!!!!!!! Hehehehe!!!! Dobre!
    • sylwia714 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 18:00
      możesz mi podać tą stronę gdzie była ta lista wokalistów i zespołów zakazanych?
      • sylwia714 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 18:04
        sory nie zauważyłam. Hehehehe naprawdę dobre. Wymienione zostały same porządne zespoły.
    • justine1495 Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 18:02
      Ja mam to gdzieś. Słucham co mi się podoba. ^^ Kościołowi nic do tego!
      • miss_immortal Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 18:29

moim zdaniem Kościół miesza się w sprawy,które jego nie dotyczą. jak ktoś chce wierzyć to wierzy nie zależnie od muzyki jakiej słucha. Ok, niektóre mogę zrozumieć ale Linkin Park ? Michael Jackson ? wtf? Później księża dziwią się,że młodzież odchodzi od kościoła, sami są sobie winni. Stwarzają jakieś prawa mające na celu ulepszenie wiary a tak na prawdę to czynią ją tylko słabszą. Taak jestem osobą wierzącą.
    • natip11 -,- 15.03.11, 18:42
      chodzę do kościoła itd,
      ale nie obchodzi mnie, co oni myślą o muzyce .
      słucham to, czego chcę i tyle .
      co im do tego ?
      tak samo jest ze znakami zakazanymi przez kościół -,-
      motylki, tęcza, jednorożec itp.
      no dajcie spokój -,-
      btw nawet na okładce promyczka znajdziesz tęczę i motylki .
      • fanka96 Re: -,- 15.03.11, 18:59
        yhm, i pewnie słuchanie zespołów z członkami o innym wyznaniu też jest zakazane...
        • artemida @fanka96 15.03.11, 20:57
          Jasne, że tak, a co myślałaś?! Według tych wszystkich pseudo katolików innowiercy w swoich utworach zmuszają do przejścia na ich wiarę, więc wiesz...
    • akka Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 19:06
      To jakiej muzyki słucham, nie ma żadnego wpływu na moja wiarę w Boga. Naprawdę nie wiem, kto taka listę stworzył, ale jest w błędzie tongue_out
    • linda Re: ,,Satanistyczna" muzyka według Kościoła... 15.03.11, 19:07
      No to powiem szczerze , że się przeraziłam. Wiem , że niektórzy księża to szuje , ale aż tak ? Jestem religijna i mniej więcej próbuje stosować się do zasad , które narzuca nam religia i kościół bo wiem , że te zasady z czegoś się biorą i mają swój uzasadniony powód. Jednak nie jestem święta i wszyscy wiedzą , że do świętych nie należę. Do kościoła chodzę jak mi się zachce a jeżeli chodzi o sprawy moralne to chyba nie żyję aż tak źle , nie kradnę , nie piję , nie palę i przede wszystkim nikogo nie zabiłam ani nie zamierzam zabijać. Kościół ogólnie traktuję z dystansem bo wiem , że " wspólnotę kościoła " tworzą tylko ludzie - grzesznicy tak jak i księża. Wszystkie rytuały wymyśla Watykan. W innych krajach zasady kościelne wyglądają zupełnie inaczej. W większości krajów w kościołach katolickich np. wzniesiona jest spowiedź przy konfesjonale ! Ludzie sami robią sobie rachunek sumienia i sami żałując za grzechy ( będąc w kościele ) postanawiają się szczerze poprawić oraz narzucają sobię pokutę , która będzie naprawą ich zachowania. Moja mama np. mówi , że jeden grzech można załagodzić innym dobrym uczynkiem. Choćby pomoc biednym.........jeszcze zależy co to za grzech wink Są także konfesjonały i w razie cięższych grzechów trzeba konsultować się z kapłanami ( bo gdy kogoś zabijesz to raczej nie zrobisz sobie osobistej spowiedzi ). Chciałam jeszcze dodać , że to nie ksiądz a Bóg odpuszcza grzechy , więc jeżeli coś komuś leży na sumieniu i żałuje za ten grzech szczerze zamieniając go na jakiś inny dobry uczynek - ma ten grzech odpuszczony bo niby dlaczego nie ? Naszemu kościołowi po prostu jeszcze wiele brakuje i pewnie długo nie będzie tak jak powinno być. Nie ma się co przejmować tymi zakazanymi piosenkami......to straszna bzdura , a Michael Jackoson to kim był ? złoczyńcą jakimś czy jak ? Owszem nie był katolikiem , ale tyle pomagał ludziom , dzieciom , że szkoda się wypowiadać wgl. na temat naszych polskich księży....W dupach im się poprzewracało sciana a gdzie tolerancja ? hęę suspicious

A jeżeli chodzi o mocniejszą muzykę to z tego co mi wiadomo księża nie słuchają popu. Całkiem niedawno kilku przyznało się , że słucha Marilyna Mansona wink On z pewnością powinien być wzorcem dla każdego z nich brawobrawo Wiem to bo usłyszałam na własne uszy .....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka