13.04.11, 14:53
hejsmirk
czy wy uważacie, że pacyfka to znak pokoju, czy znak szatana?
Obserwuj wątek
    • monik4 Re: pacyfka 13.04.11, 14:59
      znak pokoju
      • ladyy13 Re: pacyfka 13.04.11, 16:10
        oczywiście , że pokoju
        Peace & Love
        • love_rock Pokoju. 13.04.11, 16:16
    • noboundaries Re: pacyfka 13.04.11, 16:40
      Cóż, jedni mówią tak, drudzy tak. Mam łańcuszek z pacyfką, nie wstydzę się też jej nosić na ubraniach... Według mnie wszystko zależy od tego, w jakiej intencji ktoś nosi ten znak. Jeśli dla kogoś jest to symbol pokoju (mam nadzieję, że tak jest w większości), to nic złego w tym, że ma ją np. na szyi.
    • by_moonlight Re: pacyfka 14.04.11, 01:06
      Czy ja wiem... Dla mnie jest to raczej znak pokoju, ale nosząc pacyfkę np. na szyi lub bluzce nie zastanawiam się nad tym, że "właśnie ogłaszam wszystkim, że jestem zwolenniczką pokoju na świecie". Po prostu podoba mi się wzór, że tak powiem, i już. A to, czy ona coś znaczy, to już zupełnie inna sprawa.
    • yorkie Re: pacyfka 14.04.11, 13:00
      Jasne, że pokoju!
      Ostatnio na ulicy gdy miałam bluzkę z pacyfką, mohery zaczęły się drzec i "uświadamiac" mnie, że tak nie jest.
      ROTFL.
      • annie0310 Re: pacyfka 15.04.11, 20:56
        Pokój.smile
    • zbuntowana676 Re: pacyfka 15.04.11, 20:09
      Pokoju, noszę sercebig_grinsmile
    • ja_xd Re: pacyfka 15.04.11, 20:32
      szczerze?
      ani jedno, ani drugie. tak naprawdę to mnie to nie obchodzi XD
      znaczek jak znaczek, a co on oznacza? każdy interpretuje to inczaej c;
      ja nigdy nie myślałam o nim jak o znaku szatana.
    • donia.19 Re: pacyfka 15.04.11, 20:37
      jak dla mnie pokoju smile
    • blondzia Re: pacyfka 15.04.11, 20:37
      Mój kolega mówił,że przy Kościele gdzieś pisało,że ta pacyfika jest związana z szatanem i jak ją ktoś nosi to wyrzeka się Boga coś takiego a jak jest na serio to nie wiem suspicious
    • theklaudia Re: pacyfka 15.04.11, 20:46
      raczej pokoju wink
      peace and love
      czyli raczej pokój i miłość a nie szatan i miłość smile
      po za tym wszystko się wyolbrzymia ja jestem chrześcijanką wierze w Boga i jak nosze pacyfkę to nie myślę o tm jako szatan tylko zwykły wisiorek który nagle stał się modny wink)
    • evanescence24 Re: pacyfka 15.04.11, 20:49
      mnie się teraz kojarzy tylko z kiczem, lol. wszędzie tego pełno.
      kiedyś podobali mi się hipisi więc nosiłam.
      whatever,
      symbol pokoju >>>>>>>... symbol szatana
    • squash jasne, że to znak pokoju! 15.04.11, 20:51
      kto naopowiadał ci jakichś głupot? Nawiedzona katechetka, podstarzały ksiądz?
    • xxxnatalxxx Re: pacyfka 15.04.11, 20:51
      To znak pokoju, ponieważ ludzie mylą się, sądząc, że pacyfka to krzyż z wyłamanymi ramionami. Tak przynajmniej zostałam poinformowana. Przedstawię Ci różnicę tak samo jak przedstawiono różnice mi różnica
      Oczywiście mogę się mylić, ale tak mi to przedstawiono.
    • kinusia Re: pacyfka 15.04.11, 20:51
      Zdecydowanie znak pokoju wink
    • pofu Re: pacyfka 15.04.11, 21:24
      Nigdy nie słyszałam , że to znak szatana ..
      Jeśli co , to pokoju .

pozdro kwiat .
      - POfU -
    • izunia123 Re: pacyfka 15.04.11, 21:34
      znak szatana. przedstawia 2 złamane ramiona krzyża. jeśli ktoś jest katolikiem nie może tego nosić.
      • cukierek_ Re: pacyfka 16.04.11, 21:12
        nie wiem czego to znak, ale ja nie nosze. skoro kosciol trąbi ze to znak szatana, to chyba katolicy nie powinni tego nosic, nie? uznajac to tylko za znak pokoju to i owszem, ale wiedzac, ze to zlamany krzyz, nie nosilabym. pewnie zaraz mnie zjedziecie, ale to tylko moje zdanie.
    • ladies_frutti Re: pacyfka 15.04.11, 21:45
      Nie i wkurza mnie jak ludzie tak uważają. Niektórzy katolicy potrafią nawet w składzie jogurtu znaleźć szatana. Nie, że mam coś do chrześcijanów, ale czasami niektórzy przesadzają.
    • marsjanka115 x__x 16.04.11, 21:23
      boże wstyd mi za moje własne pokolenie scianasciana
    • koniara8 No więc tak... 16.04.11, 21:26
      Myślę, że to znak pokoju, aczkolwiek istnieje wiele teorii, że pacyfka jest znakiem szatana. Ja w nie nie wierzę, ale kiedyś w Wikipedii sprawdzałam to hasło i było napisane, że przez kościół jest uważana jako znak szatana. Jeżeli cię to ciekawi możesz sobie poszperać na ten temat. Chociaż dla mnie jest to absurdalne.

That's all. cool
      • green_alien Re: No więc tak... 16.04.11, 21:30
        Zależy jak kto to widzi. Ja nie noszę żadnych znaczków, które mają przynieść pokój czy szczęście (koniczynka). Jestem chrześcijanką i nie mogę wierzyć w ich "cudowne działanie". Dlatego nie noszę, ale nie jest to znak szatana. Raczej wymyślony bożek.
        • berry DO WAS !!! O pacyfce słów kilka. 16.04.11, 21:58
          Pacyfa - sama zmagałam się dłuższy czas z tym pytaniem zło czy ,,Peace and love''. Moja rodzina należy do chrześcijan ale początkowo pozostawałam bezstronna by dowieść prawdy.
          Ja sama nosiłam wielokrotnie pacyfy. Dzisiaj gdy widzę osobę ubraną lub z tym symbolem, aż mnie skręca... Niedoinformowani. Jest to znak szatana. zło, zło... zło! Symbol wprowadzony wraz z początkiem hipisów jako Peace. Również od tamtego czasu sataniści używali go u ,,siebie''. Oto głęboki artykuł na ten temat. www.greendevils.pl/f_to_f/pacyfisci/pacyfisci.html Jedna z użytkowniczek w komentarzach pokazała nam pewien obrazek przedstawiający pacyfkę i drugi symbol... mercedesa smile heh, niby niewielka różnica. Chrześcijanie! Apelujemy o poszerzanie dobra! Reszta.... droga wolna ):
          • marsjanka115 Re: DO WAS !!! O pacyfce słów kilka. 16.04.11, 22:06
            Anton Szandor LaVey, twórca współczesnego Kościoła Szatana, uważa ten symbol za znak szatana ma on oznaczać odwrócony , złamany krzyż. Lecz według oficjalnych wierzeń jest to znak pokoju moja droga.
            • xxxnatalxxx Re: DO WAS !!! O pacyfce słów kilka. 21.04.11, 16:49
              Musze się z Tobą zgodzić marsjanko, a z Tobą berry, niestety nie.
              Berry, jesteś otumaniona przez fanatyków religijnych i księży. Szczerze mówiąc aż mnie skręca jak widzę tak ślepo wierzących ludzi, którzy baz mrugnięcia okiem modlą się do posążków, krzyży i innej symboliki. Jezus wzbraniał się wznoszenia go na piedestał! Nie chciał sowich pomników ani niczego innego. Chciał tylko, żeby miłować innych ludzi. Ja idąc za przykładem Jezusa, symbolika w postaci pomników Jezusa (takich jak w Świebodzinie) nie uznaję. To jest pogaństwo.

A szanowny pan LaVey jest mało kreatywny i wziął sobie pacyfę jako symbol swojej religii. Jakby nie mógł się wysilić na coś innego.
    • sailor_venus Re: pacyfka 16.04.11, 22:00
      Na wstępie: pacyfka jest symbolem popularnej w latach 60 i 70 subkultury zwanej hippisami. Wiecie - ci od długich włosów,marihuany, LSD, wolnego seksu i kwiecistych ciuchów. Te z Was, które piszą "Peace and love", bardziej, lub mniej świadomie wykorzystują hasło właśnie tego ruchu młodzieżowego.
      Wracając do pacyfki - pierwotnie miał to być symbol pokoju, jednak została ona "zapożyczona" przez tzw. satanistów, ponieważ spodobał im się jej wygląd (odwrócony krzyż z wyłamanymi ramionami). Hippisi znani byli z buntów przeciwko Kościołowi, rodzicom i przeróżnym, powszechnie obowiązującym zasadom. Możliwe, że to też miało wpływ na dwuznaczne odbieranie znaku pacyfki przez różnych ludzi (założę się, że część starszych kobiet, które dziwnie przyglądają się komuś, z takim znakiem, same w wieku kilkunastu lat biegało na bosaka, krzycząc "Make love, not war" wink ).
      Jeżeli jednak mam być naprawdę dokładna, to pacyfka ( dokładniej - pacyfa) jest symbolem ruchu społeczno - politycznego - pacyfizmu.
      Tyle.
    • dziurka Re: pacyfka 16.04.11, 22:10
      zdecydowanie pokoju ^^
    • eziek11 Re: pacyfka 16.04.11, 22:23
      pokoju. szatana ? - taa, znam takiego co tak uwarza, ale on ogólnie jest dziwny .. ;p
    • eziek11 Re: pacyfka 16.04.11, 22:24
      pokoju. szatana ? - taa, znam takiego co tak uwaza, ale on ogólnie jest dziwny .. ;p
    • hera.xd Re: pacyfka 16.04.11, 22:28
      Pacyfka jest znakiem szatana miała o tym lekcje a większość nieświadomych hipisów wzięło sobie go jako znak pokoju, choć od wieków oznacza szatana
      Ja nie nosze jej bo świadome noszenie pacyfki to grzech i przywołuje to złe duchy xd
    • nickiminaj Re: pacyfka 16.04.11, 23:17
      znak pokoju
      • smileyy776 Re: pacyfka 17.04.11, 08:52
        nie wiem..ale lubię pacyfki podoba mi się ich wygląd... tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka