Dodaj do ulubionych

pięcioletnie miss ...

02.07.11, 20:58
pod wpływem dzisiejszego kotkowego artykułu chciałam spytać - co o tym sądzicie? o robieniu z dziecka idealnej, porcelanowej laleczki, malowaniu, farbowaniu włosów, ubieraniu w wymyślne, niewygodne i w większości (przyznajmy szczerze) brzydkie stroje? Buty na obcasach, pomalowane paznokcie? Wyuczaniu 4, 5 i 6latek na pamięć pseudowzruszających tekstów, o tym, jak bardzo kochają cały świat, jakie są szczęśliwe, wychodząc na scenę i jak bardzo uwielbiają wszystkich, którzy na nie głosowali?
ja w ich wieku biegałam po drzewach z chłopakami, grałam w piłkę i ganiałam za psem. zawsze byłam cała podrapana i posiniaczona, ale cóż, taka była cena trzymania się z chłopakami ; ) wtedy nigdy nie włożyłabym na siebie sukienki, spódnicy, czy nawet czegoś różowego. i wydaje mi się, że mimo, że nigdy nie byłam ( i nie jestem) specjalnie ładna, to dzieciństwo jednak miałam zdecydowanie bardziej udane.

co o tym sądzicie?
Obserwuj wątek
    • czekomaniaczka odświeżam. 02.07.11, 20:59
      • czekomaniaczka odświeżam po raz 2 ; p 02.07.11, 21:17

• kingella24 Re: pięcioletnie miss ... 02.07.11, 21:21
      Zgadzam się. To po prostu głupota, robienie z dziecka na siłe dorosłej kobiety. Aż strach pomyśleć, jak one będą wyglądały za 20 lat shock
      • answer Masakra!!! 02.07.11, 21:28
        Dzieci powinny mieć możliwość wybiegania się, wybawienia i poszalenia z rówieśnikami, a nie łażenia po kosmetyczkach i fryzjerach i prezentowania swojej "urody" przed setkami osób. Wdłg. mnie to co rodzice robią z dziećmi jest nie do pomyślenia. To marzenia matek, a nie córek. Ja, jak miałam 5 lat, czasem miałam malowane pzanokcie, ale przez kuzynkę i to lakierami różowymi itp., takimi dziecięcymi!!!
        Aktualnie moja sis ma 4 lata, i nie wyobrażam sobię żeby moja mama i tata zrobili jej coś takiego...
        • klaudia_25 Zgon. 06.07.11, 20:11
    • jonasofanka Re: pięcioletnie miss ... 02.07.11, 21:25
      to świadczy tylko o głupocie rodziców i/lub rodzica . Wątpię, by 4, 5-letnie dziecko wymyśliło sobie, ze chce być miss świata. Ok, sa marzenia typu "Chce zostać księżniczką/królewną" Ale takie jak sa w bajkach.
      Ja rownież w dziecinstwie, siedzialam na trzepaku, robilam fikolki i różne takie ;D.
      To były czasy smile
    • mickey.mouse mickey.mouse 06.07.11, 19:47
      OMG . Ludzie wy je widzieliście w TV ?
      ja to tak ! program nazywa się '' Todles & Tiaras '' , Dziewczynki same tego chcą !
      Rodzice setki razy się pytają zanim wyjdzie na scenę :
      - Może chcesz do domu? / Napewno ?
      - nie chcę .

Nikt je ni zmusza.
      co za ludzie z was dowiedz cie się więcej a potem piszcie . głupotyscianascianasciana
    • 2000 wlasnie ogladam na tlc mala miss straszne o.O 07.07.11, 14:19
      shockshockshockshockshock
    • bananka 07.07.11, 17:18
      boję się pomyśleć, jakie one muszą mieć zrypane dzieciństwo, bo...ten wiek jest przeznaczony na zabawę i radosne dzieciństwo, a nie plastik. zamiast bawić się barbie same się nimi staję w takim wieku.
      • monrooe_ Hm 11.07.11, 18:36
        No zgadzam się z większością, że nie mają biedne dzieciństwa i cały czas muszą myśleć o tym by nie przytyć, czy nie nabić siniaka. Ja również wychowałam się wśród dzieci, bawiącx się w piaskownicy, jeżdząc na rowerze, bawiąc się lalkami. I nie zważałam zbytnio uwagi na to czy się pobrudzę czy nie. Jednak jak każda dziewczynka pragnęłam od czasu do czasu wystroić się lub miałam marzenia takie jak bycie miss czy modelką i wtedy byłam zazdrosna, że takie małe dziewczynki mogą nosić takie cudowne sukienki i być takie piękne ; ) Teraz mam inne zdanie oczywiście : )

• katsuumi_17 Re: pięcioletnie miss ... 07.07.11, 18:37
      Porażka. Biedne dzieci muszą spełniać ambicje rodziców...
    • eclipsexd Re: pięcioletnie miss ... 08.07.11, 21:38
      przyznaję ci racje ja też wolałam biegać po drzewach niż malować paznokcie : ) uwarzam , że w taki sposób postępują matki , które nigdy nie spełnily swoich marzen i swoje durne ambicje przelewają na biedne dzieciangry to głupia ignorancja marzń dziecka ! smile
      • aleexx Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 13:56
        żałosna próba zdesperowanych mamusiek zarobienia pieniędzy.
        nie wiem, czy któraś z Was ogląda, jednak posiadam program TLC, gdzie przedstawiono życie jednej małej uczestniczki takich konkursów.
        Po każdym występie podbiegała do kobiety przy sobie w różowym swetrze (jej mamusi) i mówiła "Daj mi kasę! Gdzie moja kasa?".
        Żałosne!.
      • jessicakaulitz Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:19
        Przesadzacie. Nie dzieje im się nic złego. "Spełnianie ambicji rodziców" - generalizacja. Te dzieci mogą równie dobrze same namawiać rodziców, na zabieranie je na kolejne konkursy albo po prostu może im się na nich podobać i wtedy te ambicje, staną się ambicjami dzieci. Jasne, można zrobić dziecku krzywdę, jeśli przez to wyrośnie na rozpieszczoną lalkę, ale zawsze takie coś może się przydarzyć, nawet kiedy dziecko nie jest ciągnięte na żadne wybory miss. Przecież miss to normalne dziewczyny, często inteligentne, ale przy okazji ładne. A jeśli dziewczyna jest ładna i lubi dobrze wyglądać, nie znaczy od razu, że jest pusta i głupia, jeśli tak wam się wydaje, to wierzycie po prostu w durne stereotypy. Pięciolatka może chodzić na wybory miss, ale jeśli rodzice w międzyczasie będą uczyć ją także mądrych rzeczy i wpajać mądre wartości, to wyrośnie z niej inteligentna dziewczyna. Wiecie jakim postępowaniem rodzice najbardziej krzywdzą swoje dzieci? Kiedy są tak zapracowani, że nie mają nawet czasu nigdzie je zabrać, pokazać jakieś inne środowisko, niż tylko własne podwórko. Dziecko siedzi całymi dniami przed komputerem czy telewizorem, ewentualnie w niedzielę zabiorą je do kina. To jest prawdziwa krzywda i zepsucie dzieciństwa, nie wybory miss. Małe miss przynajmniej poznają jakiś inny świat poza swoim domem, od najmłodszych lat mają kontakt z różnymi ludźmi, miastami, od dziecka chodzą po wybiegach, oczywiście w ich wieku jest to wszystko w formie zabawy, więc dzieci bawią się, a przy okazji dużo uczą, bo jeśli z modelingiem mają styczność od najmłodszych lat, od najmłodszych lat obracają się w tych kręgach, to zapewne wyrosną na specjalistki. I nie ma to nic do ich wychowania, do tego na jakie wyrosną dziewczyny. To już jest rola rodziców i ludzi, z którymi będą się zadawać.
    • naomi_w Ech... 11.07.11, 13:55
      Jak dla mnie to jest ostre przegięcie! Po co zabierać dziecku dzieciństwo? Nie rozumiem takich ludzie, czy dla nich liczy się tylko kasa i sława, a to jak się dziecko czuje już nie?
      W ogóle nie powinny odbywać się konkursy "małych" miss, bo one jeszcze nie rozumieją, że jedna wygrała, a druga nie. Jest to chore. Małe dziecko mówi o tym, dlaczego chce być miss, a sama nawet dokładnie nie wie, co to jest! Mamusia nauczy wierszyka, cudnego przemówienia, żeby tylko córeczka wygrała, zdobyła trochę sławy i kasy! scared
      Nigdy nie zrobiłabym czegoś takiego mojej córce!
    • dagmarka1998 Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 13:56
      Moim zdaniem to jest głupie. Dzieci powinny się bawić a nie udawać miss.
      Z takich dzieci na ogół są lalunie które później myślę ze są najmądzejsze i najładniejsze

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam ale takie jest moje zdamie bo znam taką jedną i taka jest..... może nie wszysktie takie są ale...
      • malinkaa. Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:05
        ja w ich wieku byłam na podwórku od 9 rano do 8 lub 9 wieczorem . rodzice nie mogli mnie zagonić do domu . czasem sama przychodziłam po to , żeby dali mi kanapke lub coś do picia albo o toalety .

a rodzice tych miss to nie wiem nawet jak ich nazwać jakieś cymbały i nie tylko. ciekawe czy te dziewczyny wiedzą co to lalki barbi czy plac zabaw na blokach.

szczerze wątpie w to ;]
    • nieosiagalnax66 Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:05
      Ja osobiście też miałam w towarzystwie samych chłopaków. Grałam w piłkę, chodziłam po drzewach, skakałam przez rowy u babci na wsi. Teraz to się zmieniło bo z tego wyrosłam trochę. A spódniczka to był mój wróg.
      A co do tematu robienia z 6, 5 letnich dziewczynek lalek barbie bo to inaczej nie można tego nazwać to jest to tylko wymysł i głupota rodziców. Przecież to są dzieci a nie 20 letnie modelki na wybiegu, albo i nie. Kurczę to naprawdę jest trochę chore ze strony rodziców, bo te dziewczynki nie maja normalnego dzieciństwa.
    • invisible_to_u Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:10
      Miałam bardzo podobne dzieciństwo ! Zawsze pełno siniaków itd., ale tak to już jest, że im więcej sianików ma dziecko, tym bardziej jest szczęśliwe wink
      A co do tych "miss"... Raz oglądałam taki program, nie wiem co to było, ale właśnie o takich dziewczynkach. Moim zdaniem to jest okropne ! Tzw. przerost ambicji rodziców. Swoje własne marzenia realizują kosztem ich dzieci ! Takim ludziom powinny być odbierane prawa rodzicielskie ! Przecież to jakiś koszmar ! 5cio letnie dziecko w szpilkach, z kilogramową tapetą na twarzy w daremnych sukieneczkach ?! Każde dziecko powinno mieć normalne dzieciństwo, powinno się bawić, itp. Na karierę przyjdzie jeszcze czas. Dla mnie to jest ochydne, okropne i wgl. chore !
      • song Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:16
        Wszystko dla pieniędzy. Rodzice pchają te małe dziewczynki na scenę,żeby wygrać główną nagrodę i trochę zarobić.tongue_out Chore i tyle.
    • ann_rock Racja, racja! 11.07.11, 14:13
      To okropnie żałosne jak robią z dzieci gwiazdy, zabierają im dzieciństwo i wg. Te 'super miniMiss' powinny wspinać się na drzewa, bawić się lalkami i grać w chowanego, jak większość normalnych 5-ciolatków... uncertain szukają sensacji z małych dzieci ! to okropne! angry

potem za 10 lat będą miały problemy jak 50-ciolatki , zmarszki itp. żal dupę ściska

szkoda gadać...
      • julka99 Re: Racja, racja! 11.07.11, 14:39
        Żal mi tych dzieci, a ich rodzice są okropni. Jak można zrobić coś takiego swojemu dziecku. Ja jak miałam 5 lat biegałam po podwórku, bawiłam się w chowanego, łaziłam po drzewach, a one? Nic poza wybiegami dla modelek, kosmetykami i fryzjerem... To po prostu chore i ochydne. angry
      • hilary_fanka To przerażające! 11.07.11, 14:41
        Patrzę na zdjęcia wymalowanych i wytipsowanych dziewczynek, których włosy uginają się pod ciężarem ton lakieru z wciąż rosnącym przerażeniem. Szczerze wątpię,by te dzieci same wpadały na pomysł wzięcia udziału w konkursie piękności. Zwykle do takich zawodów stają popychane przez rodziców dziewczynki, nieświadome, jak złą drogę wybrali dla nich rodzice. Godzą się na te wszystkie cienie, szminki i inne kosmetyki, a potem wchodzi im to w krew tak bardzo,że same upominają się o pełny makijaż i idealny strój. Pamiętacie tę dziewczynkę,której matka wstrzykiwała botoks, a ona z uśmiechem opowiadała dziennikarzowi, że strzykawka wbijana jej przez matkę w młodziutką twarz trochę ją boli,ale jest w stanie poświęcić się dla piękna.
        Takie dzieci mają wpojone przekonanie,że uroda jest najważniejsza, a konkursy niszczą psychikę. Przecież każda dziewczynka chciałaby wygrać, a kiedy nie dostanie upragnionej korony, nie zawsze potrafi poradzić sobie z rozczarowaniem.
        Dla mnie jest to przerażające zjawisko i mam nadzieję,że w Polsce nie zostanie ono rozpowszechnione.
    • wilkolak Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 14:36
      bezsensowne, dziecko traci dzieciństwo
      • mee1 to nie tylko krzywda psychiczna ale i fizyczna... 11.07.11, 14:48
        przecież oprócz tego ,że dzieciak zamiast bawić się barbie lub lego i oglądać kreskówki paraduje wyfiokowane po scenach to przecież większość ludzi dziewczynki maluje, układa włosy sprayem , wkłada buty na obcasie... a wszystkie kosmetyki choćby te najlepszy i hipoalergiczne szkodzą na cerę więc taka 5 latka za powiedzmy 15 mat będzie wyglądała na 2x starszą z powodu zniszczonej skóry i zmarszczek, a zakładając buty na obcasach narażamy dziecko na wady kręgosłupa, o włosach już nie wspomnę bo przecież wiadomo ,że te wszystkie żele, lakiery i farby cholernie niszczą włosy... a poza tym czego oni uczą tych dzieci ,że najładniejszym się jest mając drogie ciuchy, i dużo makijażu...
    • mweezy . 11.07.11, 14:47
      To chore - dziecko cierpi przez chore niespełnione ambicje swoich rodziców, najczęściej mamuś.
    • emisia1 =) 11.07.11, 15:16
      Z jeden strony to jest głupie, a z drugiej nie, bo są takie dziewczynki, które mamy zmuszają to brania udziału w konkursach dla pieniędzy, są bardzo rozpuszczone, pieniądze są dla nich najważniejsze i zostają przekupywane zabawkami, ale są takie (jedna na 1000) które same się uczą tych rzeczy, z własnej woli, są z tego bardzo szczęśliwe, cieszą się z wygranej a nie z nagrody jaką dostały, a ich uśmiech nie są sztuczne kwiat
    • kiwi chore ambicje rodzicow. 11.07.11, 15:28
    • julka_18 konkretna przeginka -.- 11.07.11, 15:38
      te dziewczyny powinny siedzieć w piaskownicy,
      albo bawić się z koleżankami lalkami,
      a nie chodzić wymalowane po wybiegach.
    • sterlingmiley Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 15:42
      Ja uważam że to jest wielka głupota! Aż strach myśleć jak te dziewczynki będą wyglądały w wieku 20 lat!uncertain
    • cukierkowa555 Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 15:52
      sciana
      to jest mina,która wyraża moją odpowiedź
    • tsst lipa jak nic. 11.07.11, 15:59
      www.zdrad zila.pl?id=udr4cs
    • love_me_love Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 16:39
      szkoda mi tych dzieci. Może wejdziecie? naznaczona-camile.blog.onet.pl/
    • dosia321 Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 17:14
      fajnie tak zrobić , ale raz smile
    • gorzata.14 Re: pięcioletnie miss ... 11.07.11, 18:01
      Zgadzam się z tobą. Ja też w tym wieku bawiłam się w piaskownicy i grałam w piłkę oraz woziłam lalki na spacer w wózku. I takie powinno być dzieciństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka