Dodaj do ulubionych

Czy fajnie być nastolatką ?

12.07.11, 13:49
Niedawno zastanawiałam się czy fajnie być nastolatką i postanowiłam zapytać was o to kociaki smile Te pytanie głównie kieruje do osób które są w gimnazjum czyli wiek : 13,14,15 lat ( 12 czy 16 też może być,zależy kto w jakim miesiącu się urodził).Bo jak ktoś jest już starszy ma np 17 lat to choć jest jeszcze nastolatką ale tu w sumie dorosła osoba to już wiadomo,że ma zachowywać się jak dorosła osoba .
No bo kiedy się jest nastolatką to jak by się wchodziło w dorosłość trzeba się oswajać z tym,że się niedługo będzie kobietą ale także z tymi dziadostwami miesiączką , goleniem nóg i pach ,nad potliwością itp .
Nie wiadomo jak się zachowywać np kiedy pojedzie się do rodziny i są dorośli i dzieci np 7 czy 10 lat i nie wiadomo czy bawić się z tymi dziećmi czy siedzieć i rozmawiać z dorosłymi . No bo bawisz się z dziećmi to inni patrzą na ciebie ,że jakaś upośledzona albo strasznie dziecinna (zależy jaka zabawa) a jak się siedzi z dorosłymi to wtedy myślą,że się im przeszkadza albo uważają cię za taką która damę rżnie albo uważa się za dorosłą .

Ja właśnie nie wiem jak mam się zachowywać i co robić czy siedzieć z dziećmi czy z dorosłymi , i także wkurza mnie wchodzenie w dorosłość te golenie , miesiączki itp nie mogę się do tego wszystkie przyzwyczaić pomimo,że skończę za kilka miesięcy 15 lat , kiedyś jak się było mały to szybko się wykąpało i koniec a teraz to siedzę w tej łazience godzinami ,żeby nogi mieć gładkie i pachy itp a tata na mnie krzyczy ,że ile można siedzieć w tej łazience i że on się szybko myję shock

Moim zdaniem nie jest być fajnie nastolatką bo się w połowie jest dorosłym a w połowie dzieckiem zależy jak ktoś na to patrzy .

A według was fajnie jest być nastolatką ? Możecie wymienić wady i zalety .

PS. Jak był taki wątek to sorry nie spotkałam się z takim jeszcze , i z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi chętnie poczytam kiss
Mam nadzieję,że wątek się wyświetli bo nie raz się nie chcę wyświetlić surprised

Obserwuj wątek
    • niegrzeczna... Re: Czy fajnie być nastolatką ? 12.07.11, 15:00
      moim zdanie fajnie jest być nastolatką !!! teraz tylko Ci się tak wydaje, ale jak minie już ten okres w twoim życiu to będziesz za nim tęsknić !!! a nawet kiedy będziesz dorosła to i tak będziesz musiała golić nogi, więc nie ma co się tym zamartwiać !!! głowa do góry, nie jesteś jedyna wszystkie mamy ten sam problem sad big_grinbig_grin
    • autre Re: Czy fajnie być nastolatką ? 12.07.11, 15:10
      szczerze, to ja wolałabym cofnąć czas do tamtych czasów, gdy lalki Barbie, kreskówki i danonki był sensem mojego życia, a wszyscy chłopcy to"bleee" i "beee" i niedomyte potwory. przed dziewiątym rokiem życia, zanim urodziła się moja młodsza siostrzyczka, byłam najmłodsza w rodzice - oczko w głowie rodziców. rozpieszczana mała księżniczka, która nie lubiła gdy ktoś się jej sprzeciwiał, zwłaszcza gdy ma racje (coś mi zostało z tego charakteru wink. wówczas nie mialam pojęcia ile zła dzieje się na świecie, nie wiedziałam co to znaczy mieć złamane serce, byłam rozkosznie słodka i urocza, wiele się mną osób zachwycało i - jak słusznie zauważyłaś - nie miałyśmy pojęcia o miesiączkach, sexie itd. ja jestem młodsza od Ciebie o rok (mam 16 lat) i przeraża mie fakt, że jeszcze dwa lata i osiemnastka. matura, potem studia i utrzymywanie domu, siebie i własnej rodziny .. według mnie nie fajnie jest byc nastolatką, bo wtedy często klócimy się z rodzicami, popełniamy głupie błędy i wybory, których potem będziemy żałować. musimy stawać się bardziej odpowiedzialni i samodzielni. no i materiał w szkole był prostszy. w matmie zaczynaliśmy od dodawania dwóch do dwóch a liceum łamiemy sobie głowę nad rachunkiem różniczkowym. ale takie jest tylko moje zdanie.
      • lovciambruna dorosłość - tylko czemu? 14.07.11, 19:55

W dzieciństwie super było to że nie musiałam się golić itp. itd. , ale niestety musiałam dzielić pokój z siostrą i pod każdym względem musiałam słuchać rodziców, do domu wracałam przed 7.
        Teraz kiedy jestem nastolatką muszę się golić, mam okres i niestety pokój z siostrą. Marzę o własnym pokoju do którego nikt mi nie będzie właził. Do domu wracam przed 12. Dużo decyzji podejmuję sama, ale wszystkie są uzależnione od rodziców.
        Gdy będę dorosła będę miała (dwie rzeczy które nie cofnę) okres i to że będę musiała się golić żeby nie zarosnąć jak jakaś szopa. Jednak wtedy będę miała też własne mieszkanie co się równa własnemu pokojowi. Będę mogła wracać tak późno jak zechcę i nikt nie będzie za mnie decydował (chociaż czasem wolę żeby ktoś to za mnie zrobił) Więc definitywnie wybieram DOROSŁOŚĆ!
        • aneccia Re: dorosłość - tylko czemu? 15.07.11, 19:26
          z jednej strony jest super ..można robic co się chce..!

ale z drugiej hm? te zmiany chumoru..np. u mnie jednego dnia jestem wesoła ..a za 3h lepiej nie podchóż.! i ta miesięczka itd.

ale fajnie być nastolatka to najlepszy wiek bo juz nie jestes małym dzieckiem..ale tez nie jestes dorosła i mnie musisz sie niczym przejmować..ani rachunkami..jakimis zapłatami i takimi innymi bzdurami.!
          Byc nastolatka jest super!suspicious
      • cullen_alice__ Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 10:07
        Fajnie jest być nastolatką. Ale jednak wolałabym powrócić do czasów gdzie byłam dzieckiem. Nie było tej całej miesiączki , mniej obowiązków itp. Wkraczamy w wiek dorosły więc trzeba być bardziej odpowiedzialnym i samodzielnym.
    • gorzata.14 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 13.07.11, 13:02
      Fajnie jest być nastolatką. Już nie jesteś dzieckiem i stajesz się dorosła. Mi te dolegliwości o których mówiłaś tak bardzo nie przeszkadzają. Ja też teraz siedzę w łazience tyle czasu, a kiedyś to wszystko szybko jakoś szło. Golenie nie mi nie przeszkadza. Pachy szybko pod prysznicem a nogi wieczorem depilatorem. Jednak z okresem masz rację. To jest trochę denerwujące, a szczególnie latem jak jest gorąco. A poza tym w tym wieku pojawiają się pierwsza miłość i z przyjaciółmi można rozmawiać na wszystkie tematy. A nie jak wcześniej zastanawiać się czy powiedzieć czy nie. I jeszcze w tym wieku kończą się podziały na chłopcy i dziewczęta. Wszyscy potrafią współpracować i dogadać się z osoba innej płci. Podoba mi się życie nastolatki. To jest piękny czas. Kiedyś gdy dorośniemy będziemy jeszcze za tym tęsknić smile
      • buniaczek541 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 22:49
        mi się to podoba Chociaż masz rację mówiąc jak zachowywać się w towarzystwie ale mam fajnie bo mam kuzynkę w tym samym wieku więc zawsze jest ze ale jak jej nie ma to ja tam siedzę z dorosłymi ;p !
    • klaudia_25 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 13.07.11, 13:34
      Popieram Gorzatę < 3
      • kotek.bieberka Re: Czy fajnie być nastolatką ? 13.07.11, 14:01
        Hmm, wg mnie fajnie jest być nastolatką, bo można sie zadawać z towarzystwem z gimnazjum i oni nie bd na Cb dziwacznie patrzeć no, ale są też te dziwactwa np. miesiączka . tego to nie znosze, wszystko inne przeżyje tylko nie to ;/ . Ja teraz ide do gimnazjum i szczerze to nie wiem jak mam sie zachowywać, żeby nie patrzyli sie na mnie jak na jakiegoś debila sciana
        • roxy11 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 12:46
          ode mnie tyle: najpiękniejszy czas w życiu.
    • merley_ uch... 14.07.11, 18:52
      nie. nie tylko chodzi mi o to golenie, miesiączki, ale też o to, że tracisz nagle wszystkich przyjaciół, wszystko co było ważne. kurde, chciałabym wrócić do czasu, kiedy miałam 6 lat i jedyne co mnie obchodziło to co jest na obiad i o której będe mogła wyjść na dwór.
    • jb.0la Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 19:00
      hahaha. jak to ? przecież sama nią jestes. -.-
      i wcale nie jest tak okropnie. xd haahah.
    • alutek79 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 19:02
      To zależy. Nastolatek to coś pomiędzy dzieckiem a dorosłym. Wszyscy by chcieli być dorośli, ale kiedy to nadchodzi, marzeniami wracamy do dzieciństwa. Według mnie fajnie być nastolatkiem każdy wiek powinno się przejść, tak aby było co później wspominać. Dzieciństwo mineło, niektórzy lepiej inni gorzej je przeżyli. Nastoletni wiek to krok do przyszłości, powinniśmy myśleć o tym co będziemy robić, ale też wyszaleć się (bez przesady), aby później móc spokojnie zanudzaćć się problemami dorosłego. Życie to jak gra, levelu nie przeskoczysz.
    • mari86 dewdfw 14.07.11, 19:22
      Moim zdaniem najlepszy czas jest do 12 roku życia. Wtedy nie trzeba się niczym przejmować, itp. A nastoletni wiek ma swoje wady i zalety.
    • phoebe124 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 19:31
      No wat jest sporo np. miesiączka włoski na nogach pod pachami itd .uncertain
      Na mnie też się tata drze że ja w łazience tyle czasu jestem .
      Według mnie to raczej nie tongue_out
    • caitlin Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 19:44
      Nastolatką jest dobrze byc zależy dla kogo .Ja na przykład nie czuję się dobrze jako osoba 15-letnia .Choć nie mówię ,że chce być dorosła .Czasem widzę jak niektóre osoby mają wiele znajomych ,a ja nie bardzo .I po prostu wolę ,żeby to wszystko minęło .Niby w takim wieku jest dobre to ,że pierwsze miłości (choć bolesne) i pierwsze chwile szcześliwe .Ja po prostu uważam ,że nie jest fajnie być nastolatką .Tyle ode mnie ; )
    • sammy ..................................... 14.07.11, 19:58
      Ja za kilka miesięcy kończę 17 lat więc za niedługo będę się zaliczała do dorosłychbig_grin
      Myślę, że fajnie jest być nastolatką. Jakoś nie sprawiają mi problemów miesiączki czy golenie się. W łazience siedzę tak od 15 do 25 minut i uwijam się ze wszystkim nie rozumiem jak można siedzieć tam godzinami. Nie dziwię się, że twój tata się wścieka, no ale jak się lubi siedzieć tyle w wannie lub pod prysznicem to trudno.
      • pimpusia hmm.... 14.07.11, 20:06
        bycie nastolatka uwazam ze to jeden z tych lepszych okresow, pierwsza milosc, pierwsze samodzielne wakacje, dojrzewanie, poznawanie siebie, ale mysle ze jest to jednak okres bardzo trudny.. trzeba zmierzyc sie ze wszystkimi przeciwnosciami, to czas buntu, nieraz ostrych klotni z rodzicami co mozemy a czego nam nie wolno, lecz kazdy przez to przechodzi wink a golenie nog czy miesiaczka no coz.. sa uciazliwe, ale trzeba sobie z tym umiec radzic, w koncu bedziemy to baby robily polowe wieku xD
    • koniara8 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:07
      Fajnie i nie fajnie. Są wady i zalety w sumie jak w każdym etapie naszego życia.. Ja zawsze chciałam być nastolatką, a teraz kiedy już przekonałam się jak to naprawdę jest wolałabym się cofnąć do zabaw w piaskownicy. No, ale cóż muszę się przyzwyczaić i odnaleźć pozytywy.. Jednym z nich jest na przykład to, że rodzina zaczyna Cię doroślej traktować, przynajmniej w większości przypadków. wink Ale jedną z wad jaką mogę wymienić jest przypływ nauki i często sobie z nią po prostu nie radzimy. No i wada to też to golenie i większe dbanie o higienę co wcześniej nie zajmowało tyle czasu.. Można by tak właściwie wymieniać w nieskończoność. A więc podsumowując: Moim zdaniem średnio fajnie jest być nastolatką. indifferent

To wszystko, dziękuję za uwagę. ;p
    • dosia321 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:12
      yyy super
    • fangtasia x__x 14.07.11, 20:15
      nie , nie fajnie.
    • wilkolak Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:20
      ja kocham być nastolatką, chociaż przydałoby się więcej kasy
    • agusia254 Mam ten sam problem!!! 14.07.11, 20:31
      Nie wyrabiam z tym goleniem. Włosy mi rosną w każdym możliwym miejscu. A miesiączka zawsze mnie zaskakuje ,bo mam taki problem, że mam nieregularny cykl miesiączkowy!!! Niby to fajnie ,bo nie muszę się męczyć co miesiąc, ale z drugiej strony to znaczy ,że mój organizm wytwarza za mało hormonów. Dlatego właśnie biore leki.
      a co do zachowania mam tak samo co prawda mam 14 lat, ale też nie mam pojęcia co robić. mam brata młodszego o 2 lata i jak co roku przyjeżdżam na imieniny do wujka to siedzę przy stole dla dzieci z moim bratem rodzonym i ciotecznym ,a drugi mój brat cioteczny jest tylko o 2 lata starszy i siedzi z dorosłymi i wogóle mnie nie zauważa i nawet się nie wita
    • anne Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:41
      Myślę, że fajnie. Gimnazjum to był jeden z najlepszych okresów w moim zyciu. Niestety- właśnie się zakończył. Jak czytałam te wasze odpowiedzi, to mi się żla robiło, że nie mam już 14 lat, tylko to zsikane 16 i pół... Teraz liceum. Myślę, ze też będzie fajnie, ale pamiętam ile frajdy sprawiło mi łażenie z moją przyjaciółką po mieście i, co tu dużo mówić, wydurnianie się. Teraz jakoś już tego nie ma. Oddaliłam się od mojej przyjaciółki. To boli. Mimo wszystko uważam, ze bycie nastolatkiem jest spoko, ale bycie dzieckiem jest jeszcze fajniejsze. A co do tego z podziałem na płci, to się nie zgodzę - jak byłam mała miałam samych kolegów. Dopiero później się to trochę zmieniło.
      • anne Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:47
        A i zapomniałam. Okres da się przeżyć. Z goleniem gorzej, ale nie mam na tym punkcie jakiejś obsesji. Szczerze mówiąc kiedyś bardziej mnie to ruszało i więcej czasu spędzałam w łazience. Bardziej dbałam o moją twarz (peelingi i kremu oraz toniki na pryszcze), a teraz się jakoś rozleniwiłam... Co prawda nie mam juz takich problemów z trądzikiem (bywa gorzej jak sobie podjem mojej kochanej czekoladki). Ale najbardziej wkurza mnie nadpotliwość... Jest ci zimno a bluzka cała mokra. Na szczęście mam odpowiedni preparat z apteki i jest lepiej. No ale się rozpisałam.Mam nadzieję, że was nie zanudziłam ;]
    • demi123joe Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:57
      Wiesz co ja bym się bardziej przejmowała tymi hormonami ale psychicznymi a nie goleniem nóg czy czymś w stylu siedzenia z dziećmi czy dorosłymi. Wtedy najlepiej być sobą i np. ja idę do dzieci ale przeważnie się nie bawię z nimi tylko im daję pomysły i ich pilnuję. ;p a tatą się nie przejmuj. najlepiej było by jakbyś mu to wszystko wytłumaczyła, ale tak na luzie. na pewno zrozumie smile
    • margeritti Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 20:59
      Wedlug mnie fajnie jest byc nastolatka smile Bo ma sie swoja paczke kumpli , spotyka sie z nimi , wyglupia i w ogole big_grin Ale sa i tez minusy dorastanie , miesiaczka , golenie nog , pach jak to juz napisalas , rzeczywiscie , trzéba spedzic przynajmniej z godzinie w lazience . Minusy sa tez takie , ze rodzice cie czasami nie rozumieja , zyja tak jakby w innym swiecie . No i najgorsza sprawa to te chormony , nerwy tradzik , pryszcze itp . Ale ogolnie fajne jest byc nastolatka smile
    • sweeting Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 21:09
      To jest dobre pytanie wink
      Bycie nastolatką, według mnie stawia przed nami wiele sytuacji, wyzwań i rzeczy których czasami kompletnie się nie spodziewamy i nie zawsze sobie z nimi radzimy wink Chcemy jeszcze zachowywać się jak dzieci, wygłupiać, śmiać się bez powodu a jednocześnie musimy już zachowywać się doroślej, umieć ponosić konsekwencje wszystkiego co robimy i próbować samodzielnie rozwiązywać własne problemy. Okres dojrzewania to wbrew pozorom czas cholernie trudny bo wtedy same nie wiemy kim jesteśmy i kim chcemy być. Powoli stajemy się kobietami chociaż przeważnie wcale tego nie chcemy tongue_out Ale trzeba jakoś przez to przebrnąć i życ.

Opisałam się jak jakaś Pani Psycholog xDD
    • cotton.caandyy. Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 21:23
      no nie wiem ;/ wkurza mnie miesiączka, to całe golenie nóg itd. nie lubię też tego, że teraz gorzej mi się rozmawia z rodzicami. kiedyś ,jak byłam np. w 2 czy 3 klasie podstawówki, to mówiłam rodzicom ,że ten mi się podoba, ten nie itd. a teraz, jak się dowiedzieli o jakimś chłopaku, to (szczególnie mój starszy brat) nie dają mi spokoju ;/ ale podoba mi się to,że mogę np. sobie potuszować oczy, a wszem i wobec nie ma wielkiego oburzenia., że nie jestem już taka wstydliwa. ze mogę sobie założyć jakąśfajną sukienkę i nie czuję się niekomfortowo. a to,że np. przyjeżdza rodzina z daleka z małymi dziećmi i mnie każą się z nimi bawić. no do jasnej ciasnej, CO JA MOGE MIEĆ WSPÓLNEGO Z 6 LATKIEM WIDZIANYM RAZ NA ROK ?????!!!!!!! wrrr. ale ogólnie spoko. chociaż tesknie za tym,że miałam totalnie gdzieś czy jestem czysta,czy nie. czy mam tłuste włosy,czy nie. czy mam ładne ciuchy, czy nie ;p
    • deedee ^_^ 14.07.11, 21:27
      a ja nawet się cieszę że jestem nastolatką . ;d . ale muszę się z tobą zgodzić ponieważ często miałam takie sytuacje szczególnie na weselach czy bawić się z tymi małymi jak mnie wołały czy gadać z dorosłymi ;d
      • redeemer Re: ^_^ 14.07.11, 21:52
        ja mam 17 lat, jestem chłopakiem, więc mnie się nei tyczy miesiączka, golenie nóg itd. xd ale!! uważam, że wiek to STAN UMYSŁU. ja, mimo, że niedługo stuknie mi 18, nadal czuję się dzieckiem, tak jak opisujesz w temacie, jadąc do rodziny zawsze bawię się z dziećmi, jak ktoś pyta ile mam lat to odpowiadam, że 13 big_grin może moje ciało ma te nieszczęsne 17, ale ja cały czas jestem dzieckiem, które cieszy się z niczego... co nie znaczy, że nie zwracam uwagi na problemy ludzi otaczających mnie!
    • andzia.lool Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 21:52
      no to golenie nóg, miesiączka to jest czasami bardzo denerwujące. miesiączkę jeszcze zniosę. ale w lecie to z tym to jest masakra.! ale myślę że ogólnie to fajnie jest być nastolatką, bo przecież już zaczynamy się interesować chłopakami i oni też bardziej nami są zainteresowani. no i co jeszcze. ale się z tobą zgadzam, to o tych dzieciach, bo jak się nad tym zastanawiając, to nie wiadomo co robić, ja o tyle mam łatwiej, ponieważ mam siostrę co ma 3 latka, to jak gdzieś idziemy to się tam z nimi pobawię , a dorosłych zostawiam w spokoju. ja szczerze powiedziawszy to mam mieszane uczucia, z jednej strony fajnie jest być, a z drugiej nie, to już nie wiem ...kiss
    • tipsiara666 To nie dziwactwo... 14.07.11, 22:11
      Ludzie z mojej klasy uważają mnie za jakąś zboczoną dziwaczkę, ponieważ interesuje się seksem, tylko dlatego żeby się dobrze przygotować. Zawsze jestem dojrzalsza od rówieśników, ale to nie znaczy, że jestem dziwna. Moi koledzy nie traktują dziewczyn poważnie. Mam 12 lat i 164cm wzrostu. Jak wchodzę do młodzieżowego czuje się jak dziecko w sex shopie. Jest mi naprawdę ciężko. Mam nadzieję, że przynajmniej gimnazjum nie będzie takie złe. uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka