Niedawno zastanawiałam się czy fajnie być nastolatką i postanowiłam zapytać was o to kociaki

Te pytanie głównie kieruje do osób które są w gimnazjum czyli wiek : 13,14,15 lat ( 12 czy 16 też może być,zależy kto w jakim miesiącu się urodził).Bo jak ktoś jest już starszy ma np 17 lat to choć jest jeszcze nastolatką ale tu w sumie dorosła osoba to już wiadomo,że ma zachowywać się jak dorosła osoba .
No bo kiedy się jest nastolatką to jak by się wchodziło w dorosłość trzeba się oswajać z tym,że się niedługo będzie kobietą ale także z tymi dziadostwami miesiączką , goleniem nóg i pach ,nad potliwością itp .
Nie wiadomo jak się zachowywać np kiedy pojedzie się do rodziny i są dorośli i dzieci np 7 czy 10 lat i nie wiadomo czy bawić się z tymi dziećmi czy siedzieć i rozmawiać z dorosłymi . No bo bawisz się z dziećmi to inni patrzą na ciebie ,że jakaś upośledzona albo strasznie dziecinna (zależy jaka zabawa) a jak się siedzi z dorosłymi to wtedy myślą,że się im przeszkadza albo uważają cię za taką która damę rżnie albo uważa się za dorosłą .
Ja właśnie nie wiem jak mam się zachowywać i co robić czy siedzieć z dziećmi czy z dorosłymi , i także wkurza mnie wchodzenie w dorosłość te golenie , miesiączki itp nie mogę się do tego wszystkie przyzwyczaić pomimo,że skończę za kilka miesięcy 15 lat , kiedyś jak się było mały to szybko się wykąpało i koniec a teraz to siedzę w tej łazience godzinami ,żeby nogi mieć gładkie i pachy itp a tata na mnie krzyczy ,że ile można siedzieć w tej łazience i że on się szybko myję
Moim zdaniem nie jest być fajnie nastolatką bo się w połowie jest dorosłym a w połowie dzieckiem zależy jak ktoś na to patrzy .
A według was fajnie jest być nastolatką ? Możecie wymienić wady i zalety .
PS. Jak był taki wątek to sorry nie spotkałam się z takim jeszcze , i z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi chętnie poczytam

Mam nadzieję,że wątek się wyświetli bo nie raz się nie chcę wyświetlić