justak54 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 22:27 Ja myślę, że takmoim zdaniem to najfajniejszy okres w życiuNie wiem dlaczego, ale wydaje mi się że 16 lat to najlepszy wiek nastolatki(nie wiem dlaczego tak uważam) Ja mam 14 lat i się cieszęJa nie mam takich problemów czy z dorosłymi, czy z dziećmi. Jak się spotykam z rodziną to mam tam towarzystwo prawie w swoim wiekuOczywiście są małe dzieci ale my z siostrami zawsze się nimi zajmujemy i jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
mrrrau_xd Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 22:35 są plusy i minusy, ale ja sądzę, że fajnie jest być nastolatką.. to przecież tak naprawdę piękny okres w naszym życiu i nie zmarnujmy tego..! tylko raz mamy 13, 14 czy 15 lat. kiedyś będziesz naprawdę miło wspominać ten czas. a na razie postaraj się zapomnieć o minusach, a dostrzegaj plusy w końcu KAŻDA nastolatka przechodzi to samo wszystkie mamy problemy z goleniem czy miesiączką ale doskonale Cię rozumiem ;P Odpowiedz Link Zgłoś
marsshollene Re: Czy fajnie być nastolatką ? 14.07.11, 23:06 byc nastolatka jest super nie wyobrazam sobie bycia dorosla ze kiedys strace ta mlodosc i wszystko narazie sie tym ciesze Odpowiedz Link Zgłoś
eziek11 Eeee.. 15.07.11, 00:52 Nie ;/ . Tzn.są plusy i minusy.Ale więcej jest minusów oczywiście. No więc nienawidzę depilacji, to wykańczające.. Dałabym wszystko żeby pozbyć się tych głupich kłaków na dobre. Po drugie zmiany nastrojów, humory i pretensje o wszystko do wszystkich bez powodu ;/ . Często mam właśnie takie napady histerii. Po trzecie - szkoła. Jest o wiele trudniej niż kiedyś. Pff.. kiedyś to było nic, a wydawało mi się,że jest ciężko,a teraz nawet nie wiem co mam powiedzieć jak przychodzę do domu z kolejną pałą z matmy czy fizyki... Po czwarte - problemy z rodzicami. Te ciągłe kłótnie, spory i bitwy o ciuchy z matką - tego nienawidzę. Po piąte - znajomi, a konkretnie dziewczyny. Jak dotąd spotykałam na swojej drodze same fałszywe suki, nikomu chyba nie można zaufać - serio. Nawet nie mogę pojąć, jak ludzie mogą być tacy fałszywi. Po szóste - kompleksy i ubrania.. Nigdy nie wiem w co mam się ubrać,chociaż w szafie już nic mi się nie mieści i brakuje mi wieszaków. No i stanie przed lustrem, wymyślanie coraz większej ilości wad swojego wyglądu,wpadanie w kompleksy, a potem chwilowa depresja. I to takie moje głupie życie nastolatki.. A jeżeli chodzi o zalety to już nawet zapomniałam, nie wiem czy wg jakieś są -,- Chyba tylko taka,że mam świadomość, że za parę lat ten koszmar się skończy. . Odpowiedz Link Zgłoś
ladybuch Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 07:29 o Mój Boże ale masz problemy "kociaku" hahaha "to dziadostwo, miesiączka, golenie nóg pach" padłam ale ten świat się stacza ,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
demetria0606 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 08:25 ja mam już 18 lat , ale dalej zachowuję się jakbym miała 14 i masz rację też jestem jeszcze nastolatką mnie też wkurzają miesiączki i golenie . jeśli w tym całym goleniu chcesz osiągnąć długotrwały efekt to używaj plastrów z woskiem do nóg (niestety bolesne) lub takiego kremu który rozpuszcza włoski np. vit (czy jak to tam się pisze ;D ) po usuwaniu włosków plastrami nie musisz golić nóg nawet przez miesiąc ! kremem do 2-3 tygodni ale to też sporo . maszynka nie daje takiego efektu co do zachowywania się jak dorosły można znaleźć złoty środek (u rodziny) trochę siedzisz przy stole i rozmawiasz następnie przepraszasz i idziesz trochę pobawić się z dziećmi opowiadasz im bajki grasz w jakieś gry , raczej nie baw się w berka czy chowanego bo to naprawdę będzie wyglądało dziecinnie ;D mam nadzieję że pomogłam ;D Odpowiedz Link Zgłoś
lilii_95 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 09:20 jezu, straszne, jak się zadaję z osobami młodszymi to znaczy że jestem dziecinna? jak gadam z osobami dorosłymi to oznacza, że chcę kogoś udawać? gratuluję. bycie nastolatką jest do bani według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba97 gaba97 15.07.11, 10:36 Moim zdaniem życie nastolatki jest naprawdę fajne!!! Już nie uważają cię za dziecko ale i nie biorą cię za dorosłą. Spotkania z przyjaciółmi, malowanie paznokci, buty - bo przecież 9cm to wcale nie tak dużo mamo - lekki makijaż. Możemy się złościć, a zostanie nam to wybaczone no bo hormony, albo że niby się zakochała. Da się to przeboleć, nic takiego strasznego, tak samo miesiączki, golenie nóg, pach i innych miejsc - tak po prostu się dzieje, jak będziemy dorosłe będzie tak samo. Jest o wiele fajniej, że możemy chodzić do szkoły, bo jak już się to skończy, to trzeba będzie iść do pracy, już być naprawdę dorosłym, a nie "udawać". Trochę bez ładu i składu, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda1309 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 10:28 Trochę fajnie o trochę nie. Mnie również denerwuje to, ze muszę się depilować, a już najbardziej nienawidzę miesiączki. Mam 15 lat, no nie długo już 16, ale w rodzinie raczej wszyscy uważają mnie za dorosłą i w moim towarzystwie gadają o wszystkim co im ślina na język przyniesie. Nie bawię się już z dziećmi, chyba że z moim małym siostrzeńcem. Jednak chciałabym cofnąć się do lat z przedszkola, tam było super. Zalety bycia nastolatka to...nie wiem, może to że chłopacy cię podrywają, że nagle masz ładniejszą figurę, nie jesteś już taka płaska jak deska i chudziutka. Ale ten wiek nastolatki to raczej ma więcej wad, miesiączka, golenie się, pocenie, opryszczka, itd., itd. Gdy by nie to, to naszeżycie było by zdecydowanie łatwiejsze i lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
gaba97 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 10:37 jagoda1309 napisał(a): > Trochę fajnie o trochę nie. Mnie również denerwuje to, ze muszę się depilować, > a już najbardziej nienawidzę miesiączki. Mam 15 lat, no nie długo już 16, ale w > rodzinie raczej wszyscy uważają mnie za dorosłą i w moim towarzystwie gadają o > wszystkim co im ślina na język przyniesie. Nie bawię się już z dziećmi, chyba > że z moim małym siostrzeńcem. Jednak chciałabym cofnąć się do lat z przedszkola > , tam było super. Zalety bycia nastolatka to...nie wiem, może to że chłopacy ci > ę podrywają, że nagle masz ładniejszą figurę, nie jesteś już taka płaska jak de > ska i chudziutka. Ale ten wiek nastolatki to raczej ma więcej wad, miesiączka, > golenie się, pocenie, opryszczka, itd., itd. Gdy by nie to, to naszeżycie by > ło by zdecydowanie łatwiejsze i lepsze ale i jakie nudniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
tyskacleo -.- 15.07.11, 10:41 to nie jest tak, że jak masz już 13 lat to nie możesz się bawić z dziećmi... to zależy jaka ty jesteś. ktoś cie spyta, dlaczego nagle przestałaś się zachowywać jak wcześniej? a ty co? odpowiesz, że już jesteś prawie dorosła -.-? Ja mam 14 lat, a i siedzę i rozmawiam z dorosłymi i też bawię się z jakimś dzieckiem bo to lubię. to wszystko zależy od ciebie. nie kieruj się myślą, że jesteś nastolatką więc nie wypada robić rzeczy, które robią młodsi. Odpowiedz Link Zgłoś
pauline_demi Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 10:42 To jest właśnie taki "posrany okres w życiu", bo z jednej strony nie jesteś już dzieckiem, odbiegasz od niego fizycznie i psychicznie, ale jeszcze nie jesteś dorosła, nie ponosisz odpowiedzialności za siebie (przynajmniej do tej 18stki) i nie musisz podejmować najważniejszych decyzji w życiu. Mam 16 lat i uważam, że bardzo fajnie jest być nastolatką, ponieważ to według mnie najlepszy okres w życiu. Można jeszcze być beztroskim, spontanicznym, bawić się, itp... Ale tak np z perspektywy mojego wieku: dobra, mam 16, decyzję o szkole podjęłam, raczej wiem, kim chcę zostać w życiu, ale niestety, czas ucieka nieuchronnie, i za 1,5 roku skończę 18, będę odpowiadać sama za siebie, ani się obejrzę, jak skończę 19, będzie matura, wybór studiów i niestety - życie na własny rachunek. Najlepsze lata życia - to zdecydowanie wiek nastoletni i życzę każdemu, aby wykorzystał go jak najlepiej; żeby wiązał się on z beztroskimi, szalonymi czasami, które dobrze będzie powspominać za 12 czy 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
alicesz kpiny... 15.07.11, 10:53 Chyba sobie kpisz pisząc, że 17 latek to dorosła osoba i ma się tak zachowywać. Do 18 lat zachowywałam się jak dziecko i był to najlepszy okres mojego dorastania xD 15 lat to jeszcze dziecko... A jezeli nie wiesz gdzie siedzieć, z dorosłymi, czy z dziećmi to siedź tam gdzie ci najwygodniej. Ja mimo, że mam 20 lat to siedzę z młodszym kuzynowstwem, bo jest zabawnie Wiek nie świadczy o dojrzałości psychicznej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chotnick Re: kpiny... 15.07.11, 11:50 popieram alicesz. mając 17 lat nikt nie zachowuje się jak dorosły. Ja mam 18 ale nie wspominam bardzo miło okresu gimnazjum. Owszem, było fajnie, ale dla mnie życie w liceum jest życiem Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka. Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 10:54 Pewnie, że fajnie jest być nastolatką! Wiadomo, wkraczasz w dorosłość, co równa się dojrzewanie, huśtawki nastrojów itd. Jednak to jest nafajniejszy czas, wygłupów i przyjaźni, pierwszej miłości, poważnych problemów (które za kilka lat staną się dla cb błahostką). Wiadomo, że są spiećia, np. miedzy rodzicami, ale tak już bywa. Czasami chciałabym wrócić do dzieciństwa, gdzie w pierwszej kl. podstawówki miałam tylko po dwa przykłady typu 2=2, a teraz po kilka zadań. Jednak wolę być nastolatką, niż dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nati1204 czy fajnie być nastolatką 15.07.11, 11:18 Hm. Moim zdaniem , czasem fajnie byc a czasem nie. Najbardziej wkurza mnie to że mam 13 lat , a mama nie pozwala mi nawet malować lekko rzęs tuszem, wpada w histerie i odrazu że ja to wszytko dla chłopkaów robie i wgl.. A ja też nie chcem wyglądać , jak jakaś dziewczynka. INo i mama nie traktuje mnie jak nastolatkę tylko dziecko . W połowie to fajnie byc nastolatką , no bo fajne ciuchy , no i możesz też podejmować sama decyzje , a jak jest sie dzieckiem no to wiecie. rodzicie za was je podejmują||||||||||||||||||||||||||||||||||||||\ Teraz co do tych , dzieci . Zależy ile opne mają lat , np ty masz 15 to powinnaś się bawić z 17-18 -19 i 15-14-13-12 ,... No i jeśli masz kuzynkę czy kuzyna w wieku od 11i poniżej no to jasne że możesz tez sie z nimi pobawić bo nic w tym złego , że sie nimi opiekujesz. Masz 15 lat , nie marnuj tego na gadaniu z dorosłymi , oczywiście możesz porozmawiać z mamą jak cie coś martwi i wgl.. ale nie musiz z nią ciągle siedzieć , bo tylkozmarnujesz b dzieciństwo. Jak masz eszcze pytania to pisz na moim profilu chętnie pomoge.; Odpowiedz Link Zgłoś
ada111222333 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 11:31 Moim zdaniem raczej tak pół na pół masz racje jest strasznie dużo wad ale każda musi to przechodzić, wiem jest trudno ale na pewno się przyzwyczaisz . A z twoim ojcem powinnaś porozmawiać i wytłumaczyć mu że jesteś w takim wieku że 30 min łazienki ci nie wystarczy i potrzebujesz na to więcej czasu a jak jest wyrozumiały to na pewno zrozumie Odpowiedz Link Zgłoś
cosmiclove. Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 12:51 cześć dziewczyny jak właśnie pomimo tego wszystkiego,lubie być nastolatką,to fajny wiek mam 13lat,7 mieś.kilka dni temu odwiedziliśmy przyjaciół mojej rodziny i u nich była taka inna rodzina,ich przyjaciele.były trzy córki,jedna niecałe 2 latka,dróga 7 lat a trzecia 11.i najlepiej się dogadywałam z którą?Najmniejszą!kocham dzieci,zabawiałam ja mama mnie goniła do tej 11latki,ale po prostu wydaję mi się taka dziecinna,lepiej się dogadywała z moja 9 letnią siorą nić ze mną.ciągle to gadała o disney channel,zwierzętach itp. jak zobaczyła że mam wszystkie książki Harrego Pottera to mówi jakie to głupie,ona będzie mieszkać nad amazonką.sorry,ale dla mnie w tym momencie osoba z którą bym chętnie pogadała.na drógi dzień odwiedzili nas bez najmniejszej bo spała w domu.no i tak jak Ty,Blondzia,zastanawiałam się gdzie,czy iść do tej 11latki,7latki i mejej siory,czy do 'dorosłych'.najpierw weszłam do małych,a one tam znowu o tych swoich tematach,poszłam do 'dorosłych' a mama do mnie 'co ty tutaj,do dziewczyn idź!' i po wimmienieniu kilku zdań,poszłam do małych.kiedy wyszli po godzinie myślałam że wyzione ducha ze zmęczenia.tragedia jakaś,myśli się że oo,to tylko trzy lata,a g*wno.to taki wiek że wydaje się jakby to było 6 lat nie trzy.w tym wieku się dojrzewa,i psychicznie i fizycznie a jej jeszcze się nic nie zaczeło.czułam się po prostu jakbym gadała z jeszcze gorszą wersją mojej siory.ale pomimo wszystkiego,lubie być nastolatkąwiek kiedy zaczynają się chłopcy,troszke dorosłości,różne zauroczenia i zajefajne tematy do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
taylor_ Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 13:21 Czy fajnie.. I tak, i nie. Podałaś głupie argumenty.. Serio. Cóż, miesiączka, golenie się, potliwość lub bawienie się z młodszymi dziećmi, jak dla mnie, to jakieś drobne niedogodności. Dla mnie nie mają większego znaczenia. Miesiączkę można znieść, golenie zajmuje parę minut, używam kulki i dezodorantu na pot, a bawienie się z dziećmi.. Cóż, jeśli chcesz się bawić - to się baw. Co ci szkodzi? Większym problemem, według mnie, jest to, że wkraczam w dorosłość, że już nigdy nie będę dzieckiem, że muszę zacząć podejmować poważne decyzje, które mogą później zaważyć na całym życiu, no i że nie mogę robić już tego co kiedyś, że już nawet nie ma tego co było kiedyś.. To jest przerażające. Najbardziej lubię w byciu nastolatką to, że.. nadal jestem młoda i niewinna, cały czas bezpieczna z rodzicami. Nie muszę jeszcze być samodzielna i odważna. Poza tym ludzie biorą mnie bardziej na serio, niż parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowa.laska Nastoletni Bunt 15.07.11, 16:56 Moim zdaniem mamy fajnie, albowiem, ponieważ, gdyż, nasze różne ''wybryki'' są tłumaczone jako okres nastoletniego buntu. Z drugiej strony, masz rację- te godziny w łazience męczą. I w szkole trzeba zmieniać podpaski/wkładki, są staniki itd... Niektórych rzeczy ''nie wypada'' już robić,ale niektóre jeszcze nam ''wolno''... Niektórzy na siłę udają dorosłych, kiedyś usłyszałam od chłopaka z 1 gim., że WYPIŁ 3 L. WINA. Hahahahah !!! Bo uwierzę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pola16 Re: Nastoletni bunt. 15.07.11, 17:19 Fajnie, fajnie. Jednak jak w każdym etapie naszego życia są jakieś wady i zalety. Dużo zostało już przez Was wypowiedziane, ja dodam już tylko nasze humorki, bo wszystko w nas buzuje. Czasem głupawy śmiech,a za chwilę morze łez... Mimo, że mam już więcej latek niż wymieniłaś te problemy dalej się mnie tyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika7118 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 17:37 Ja mam prawie 15 lat i mnie to wszystko też bardzo wkurza. Na jakiś przyjęciach posiedze z dziećmi na początku a potem ide tam gdzie dorośli. I cała rodzina zawsze mi wypomina że siedze tak długo w łazience no ale co poradze. Ale ogólnie to nie jest źle bo już można sobie pogadać z różnymi osobami na wiele tematów nie myśląc że sie zbłaźni przy nich i można sobie też o tym z koleżankami pogadać bo one mają te same problemy. My z koleżankami narzekamy a potem się pośmiejemy i nie przejmujemy się tym bo w końcu każdy ten wiek przechodzi. I ja uważam że chłopakom w tym wieku jest lepiej bo oni tych problemów nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
justa68 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 18:25 Hej dla mnie jest spoko. choć dziewczyny macie rację z tym całym dojrzewaniem to jest na prawde wkurzające. Ja mam 15 lat i po wakacjach idę do 3 kl gim. strasznie się boję tych wszystkich egzaminów. a po gim. to będzie masakra bo idziesz do innej szkoły niż twoi przyjaciele, tracisz z nimi kontakt. tak czasami sobie myśle że chciałabym już być dorosła mieć to wszystko za sobą lub cofnąć się o pare lat wstecz. Uwielbiam moich przyjaciół i wygłupy z nimi. Lecz strasznie się boję następnych lat.Jak dla mnie wiek gim jest fajny nawet bardzo ale liceum itp to stres na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
majka04 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 18:38 Myślę, że fajnie jest być nastolatką. Moja mama cały czas mi mówi, że okres, w którym teraz jestem jest najlepszy i najciekawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
meandyou4ever Re: Czy fajnie być nastolatką ? 15.07.11, 18:57 łał ! w końcu znalazłam kogoś kto ma coś ze mną wspólnego. Też za niedługo będę kończyć 15 lat bo w listopadzie (3) No cóż to trudne pytanie ale myślę że się dogadamy Ja też nie lubię tego okresu szczególnie jeśli chodzi o ciało ) trzeba wtedy szczególnie o siebie dbać, a jak ja siedzę 40 minut w łazience to tata się po mnie wydziera że co ja tam tyle robię ! Jemu przecież wystarczy 10 minut a jak jedziemy do rodziny na urodziny to już wogule masakra ! ja już nie czuję się dzieckiem! jestem .... jestem młodą dorosłą nie chce siedzieć z dziećmi! a jak siedze z dorosłymi to mnie wyganiają ! masakra ale myślę że ogulnie to fajnie ) Odpowiedz Link Zgłoś
lilly344 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 17.07.11, 13:39 Nie wiem czy fajnie jest byc nastolatką. Mam 14 lat i też denerwuje mnie to całe golenie i w ogóle kobiece sprawy. Jednak nie obchodzi mnie co ktoś sobie o mnie pomyśli. Czasami bawię się z moimi młodszymi kuzynkami i jest fajnie! A czasami słucham rozmów mojego starszego rodzenstwa itp. Prawie wszystkie dziewczyny z mojej klasy uważają ze juz sie trzeba malowac i chodzic z chłopakami, ale ja mam na to jeszcze czas. I każdy dorasta w swoim tępię. DZIĘKUJE!! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
agge Re: Czy fajnie być nastolatką ? 20.07.11, 10:15 niby fajnie, ale ciesze się że mam już 16 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
olaaaaa4 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 20.07.11, 10:23 Świetnieeeeeee ! Dyskoteki , chłopaki , te zwariowane pomysły ... Fajnie być Naaastooolaaaaatkąą ! Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra25 Re: Czy fajnie być nastolatką ? 22.07.11, 21:29 troche pokrecone te zycie ale nigdy nie bedziemy tak mlode i piekne jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
bananka ^.^ 22.07.11, 21:46 mam 13lat, żyję chwilą, staram się dobrze bawić, dopóki wogóle mogę ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Czy fajnie być nastolatką ? 22.07.11, 22:21 Pół na pół. W tym wieku zostawiamy za sobą beztroskie lata młodości. Oswajamy się z myślą, że musimy być niezależni, że już niedługo będziemy decydować o swoim życiu sami. Powody, które podałaś są akurat najmniej wadliwe, że tak się wyrażę. Z każdym można sobie poradzić. A wybory, których dokonamy później zostaną na całe życie.I trzeba się z tym oswoić... Odpowiedz Link Zgłoś
violin Re: Czy fajnie być nastolatką ? 22.07.11, 22:31 mam o 6 lat starsza siostre(19 l.),z którą się teraz lepiej dogaduje niż kiedys.moge z nią porozmawiać o wszystkim o humorze,o chłopakach,o tym co mnie boli i ona zawsze mnie wspiera.oczywiście dziala to w obie strony.szkoda tylko że za miesiąc się wyprowadza,ale strasznie lubimy sobie szczerze porozmawiać i zawsze jak sie kladziemy to tak o godzine wczesniej zeby poopowiadać co się ciekawego stało(mam z nią pokój chociarz rodzice woleli żebysmy mialy oddzielnie,ale my nie chcialyśmy wiec jedem pokój stoi pusty.)wiec fajnie być nastolatką i mieć do tego siostr,która doradzi,pocieszy itp. Odpowiedz Link Zgłoś