Dodaj do ulubionych

Twórca wszech czasów?

19.11.11, 22:11
Otóż mam pytanie, kogo uważacie za pisarza bądź pisarkę wszech czasów? Któż zawładnął Waszym umysłem poprzez zapisane, papierowe kartki książek? Pochwalcie się.

Osobiście nie mam takiej osoby i zamierzam w najbliższym czasie nabyć jakąś kolejną pozycję książkową i tu powstaje mój dylemat, który zainspirował mnie do stworzenia wątku ''kogo powieść wybrać?''. Zazwyczaj ludzie polecają:

* Simon Beckett
* Graham Masterton
* Agata Christie
* Stephen King
* Nicolas Sparks
* Joanna Chmielewska
* John Irving
* John Grisham
* Maxime Chattam
* Hermann Hesse
* Paulo Coelho
* Jeffery Deaver

Pomóżcie koty.
Obserwuj wątek
    • evanescence24 Re: Twórca wszech czasów? 20.11.11, 21:58
      twórca wszech czasów? ale że jak? jeden? nie wybiorę, nie ma mowy!
      kocham książki, czytam ich mnóstwo, ale smutna prawda jest taka, że mam bardzo kiepską pamięć do tytułów i autorów. jeśli zobaczę jakąś książkę, którą czytałam, to okej, przypomnę sobie, o co chodziło, ale tak "na szybko" to potrafię sobie przypomnieć może z 5 tytułów godnych uwagi książek.

hm, niedawno byłam na targach książek w Krakowie i kupiłam:
      -"Portret Doriana Greya" O. Wilde, który mnie zachwycił. tak jak przypuszczałam, że zachwyci. dziwne, że czytam to dopiero teraz, już dawno chciałam, ale jakoś tak z "klasykami" zawsze mi nie po drodze.
      -"Zmorojewo" i "Świątynię" Żulczyka - jeszcze nie czytałam, ale Żulczyk jest generalnie bardzo okej.
      -biografię Morrisona "Nikt nie wyjdzie stąd żywy".

hm, co mogłabym jeszcze polecić.
      Terakowska, Sowa. E.E. Schmitt, G.G. Marquez...

nie wiem, nie wiem. naprawdę, moja pamięć jest beznadziejna. jak coś mi wpadnie do głowy, to napiszę.
      trochę się rozpisałam, mam nadzieję, że wychwycisz coś z mojego bezkształtnego bełkotu c;
      • norrmalna , 21.11.11, 17:47
        Może coś Harlana Cobena (nie wiem czy dobrze odmieniłam) np. "Nie mów nikomu"
        I do autorów, których "zazwyczaj ludzie polecają" zapomniałaś dodać Dana Browna, który jest obecnie jednym z popularniejszych autorów .
        Osobiście poleciłabym Ci coś Nicholasa Sparksa, jeśli lubisz romansidła, jeśli nie to Cobena, Browna, wszystko zależy od tego jaki gatunek preferujesz.
        • szatynka -> norrmalna 22.11.11, 15:56
          Jeśli chodzi o Brown'a to nie wymieniłam Go ze względu, iż przeczytałam 4 czy 5 jego dzieł i tak jak zachwycił mnie przy pierwszej styczności, tak potem się zawiodłam. To nic, że ma genialny język, jego powieści wciągają i co z tego, że ma pomysł skoro wszystko napisane jest schematycznie. Dosłownie po przeczytaniu dwóch jego książek można spekulować jak potoczą się losy bohaterów w kolejnych.

Coben'a czytałam zbiór opowieści różnych autorów w tym również jego, a mianowicie ''Aż śmierć nas rozłączy'' i generalnie nie pochłonęło mnie to, aczkolwiek nie chcę Go oceniać po jednym tworze, więc może się skuszę...
        • miunka213 Re: , 28.11.11, 16:03
          Stephen King ! <3
      • szatynka -> evanescence24 22.11.11, 15:51
        Dziękuję c;

O.Wilde też chciałam już dawno przeczytać, może w końcu zabiorę się za to.

Też nie mam pamięci do książek, a szkoda.
      • smola ... 27.11.11, 20:37
        Ja obstawiam na J.R.R. Tolkiena, panu bardzo się należy napisał w czasie II wojny światowej fenomenalnego Władcę Pierścieni myślę, że on powinien znaleźć się na szczycie tej listy, stworzył od podstaw kapitalny świat fantastyczny postarał się o zgranie wszystkich akcji, saga napisana ślicznym językiem. W dodatku pragnę zauważyć ile ta książka ma lat, a nadal jej popularność nie słabnie.

Teraz o mniej sławnym panu ; Carlos Ruiz Zafon. Napisał "Cień Wiatru" "Gra Anioła" i jeszcze do jego najlepszych książek mogę zaliczyć "Marinę". Książki wzruszają do łez, ale nie barku wątku tajemnicy. Moim zdaniem jego powieści są właśnie takie jakimi czytelnik chciałby by były! Nic w nich nie brakuje! Polecam!
        • szatynka -> smola 28.11.11, 16:59
          Carlos'a czytałam ''Cień Wiatru'', ''Gra Anioła'' i ''Pałac Północy'' - to prawda, wspaniały pisarz, aczkolwiek to nie jest to do czego mam ochotę wracać. Uwielbiam tegoż Pana za język, którym pisze i to, iż książka trzyma w napięci do samego końca.
          • smola Re: ->szatynka 28.11.11, 19:07
            A ja jego książki uwielbiam! Marine przeczytałam dwa razy, cień wiatru jedynie raz, ponieważ pożyczyłam od koleżanki, z którą obecnie nie jestem w najlepszych relacjach, lecz z chęcią, bym powróciła do tej książki.
    • psycho_ Re: Twórca wszech czasów? 21.11.11, 18:32
      King'a polecam. jest bardzo specyficzny, potrafi najbardziej przetarte schematy ubrać tak w słowa, że czytelnik nie potrafi odciągnąć się od lektury. jedyny utwór na którym dotychczas się zawiodłam to "Christine"
      • szatynka -> psycho_ 22.11.11, 15:58
        Właśnie tak King'a na pewno coś kupię, tylko mam wielki dylemat co... Czytałam, że ogółem bardzo wiele osób zawiodło się na tej książce. Będę mieć to na uwadze.

Dziękuję c;
        • kawaiikimie .. 22.11.11, 17:27
          Też baardzo polecam King'a.! I Nicholasa Sparksa- co prawda przeczytałam jego kilka książek- "Jesienna miłość", "Ostatnia piosenka", "Pamiętnik", "Na zakręcie"- ale wszystko są na prawdę świetne. Jedne z najlepszych książek jakie czytałam. Polecam jeszcze Meg Cabot- chociaż mania na jej książki mi przeminęła, tak jedna seria nadal strasznie mi się podoba- chodzi mi o cykl "Pośredniczka", najbardziej podobała mi się 4 cz. Ale to jest takie bardziej młodzieżowe.
        • psycho_ Re: -> psycho_ 24.11.11, 13:12
          tak, za dużo gadki o samochodach, za mało akcji. nawet nie dokończyłam a miałam przeczytane 3/4 książki ^^

przypomniało mi się. terry pratchett - wiele osób mi polecało lecz nie miałam jeszcze okazji sięgnąć po jego dzieła.
    • cukierek_ Re: Twórca wszech czasów? 21.11.11, 19:31
      Z tych pisarzy, których wymieniłaś, zdecydowanie Stephen King. Jego książki są świetne, czyta się je jednym tchem, naprawdę godne uwagi.
      • szatynka -> cukierek_ 22.11.11, 16:01
        Dzięki za opinię.

Hmm jeśli chodzi o King'a to (na pewno kupię!), ale obawiam się jednej rzeczy, że aktualnie jestem do tego twórcy nastawiona na tryb: musi być genialny i odrobinę się zrażę, gdy trafię na słabsze ogniwo, więc może jakiś tytuł?
        • psycho_ Re: -> cukierek_ 24.11.11, 13:16
          może coś ze znanych i zekranizowanych?
          "Lśnienie", "Zielona mila", "Misery"
          • szatynka -> psycho_ 25.11.11, 23:13
            Mam ''Lśnienie'' i ''Łowca snów'' c;

Zobaczymy c;
            • psycho_ Re: -> psycho_ 26.11.11, 13:41
              "Lśnienie" polecam czytać nocą, samotnie przy samej lampce biurowej. ciary idą ^^
              • szatynka -> psycho_ 26.11.11, 14:55
                Zapamiętam sobie i jeszcze raz dziękuję za propozycje c;
    • libby639 Re: Twórca wszech czasów? 21.11.11, 20:07
      dla mnie J.K. Rowling big_grin i Jane Austen
      • poker Re: Twórca wszech czasów? 22.11.11, 16:22
        A Anię z Zielonego Wzgorza czytałaś? tongue_out
        Może dałabym Christie suspicious
        • malina96 Re: Twórca wszech czasów? 22.11.11, 16:53
          Ja osobiście polecam twórczość Jonathana Carrolla. Pisze świetne książki.

pzdr mala big_grin
    • zakochanie . 22.11.11, 17:18
      a ja polecam książki z serii "GONE" Michaela Grant'a. po prostu je ubóstwiam, przeczytałam wszystkie 4 serie i czekam na kolejne <3
      co by tu dużo mówić, bardzo wciągają.
      • szatynka -> zakochanie 25.11.11, 23:14
        Kusząca propozycją biorąc pod uwagę fakt, że mnóstwo ludzi uwielbia tą serię.
    • trufla Re: Twórca wszech czasów? 22.11.11, 17:34
      Agatha Christie jest najgenialniejszą pisarką kryminałów na świecie. Przy Chmielewskiej zalewam się ze śmiechu zawsze do rozpuku. Paulo Coelho pisze książki, nad którymi warto pomyśleć. Nie są to zwyczajne powieści - zmuszają do refleksji, poszukiwania samego siebie...
      • psycho_ Re: Twórca wszech czasów? 24.11.11, 13:19
        Coelho to sam truizm, niestety ;c
    • wampire13 Re: Twórca wszech czasów? 26.11.11, 16:10
      J.K Rowling?smile
    • maczupakabra. Paulo Coelho <33 27.11.11, 20:08
      niesamowity pisarze. Jego dzieła dają wiele do myślenia, doskonale przekazuje emocje w każdej swojej książce. Po prostu najlepszy pisarz.
      • klek Re: Paulo Coelho <33 27.11.11, 21:23
        tu bym się kłóciła
        autor pisze pseudopsychologiczne bzdury,ma gó...ane pojęcie o psychologi i zbyt duże ego
        • psycho_ Re: Paulo Coelho <33 27.11.11, 22:03
          w końcu ktoś napisał całą prawdę o Pawełku ^^
    • miley_55 Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:14
      N.Sparks.serce
    • domi6935 Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:28
      Ja bym wybrała, kogoś z czasów współczesnych..

Stephanie Mayer
      Becca Fitzpatrick
      Cassandra Clare

heh..
      • szatynka -> domi6935 28.11.11, 17:07
        Jeśli chodzi o te Panie to...

a) Mayer czytałam i ''sagę Zmierzch'' i ''Intruza''. O ile saga mnie nie zachwyciła (chociaż Przed Świtem to wbrew wszystkim złym opiniom bardzo porządna książka) to ''Intruz'' sprawił, że widzę tą autorkę w innym świetle, aczkolwiek nie wiem za co miałabym sięgnąć, by się nie zrazić...

b) Fitzpatrick - tak i ''Szeptem'', które zupełnie, absolutnie mnie nie pochłonęło. Zero jakiegokolwiek większego uczucia do tej książki. To nie dla mnie, ale zapewne kiedyś sięgnę po jakieś dzieło tej autorki bo nie warto skreślać pisarza po jednej powieści...

c) Clare - cóż, 2 części ''Darów Anioła'' mam za sobą. Luźna, lekka książka - zwyklaczek dla młodzieży. Dobra na ''odmóżdżenie'' kiedy totalnie nie ma się siły na nic.
      • szczoteczka Re: Twórca wszech czasów? 01.12.11, 15:37
        Nie uważam żadnej z nich za twórcę wszechczasów, ale jak widzę lubisz paranormal romance. Polecam więc Leigh Fallon Córka żywiołu. To pierwsza część chyba trylogii (dokładnie nie wiadomo smile), ale bez wampirów i aniołów, a za to z celtyckimi żywiołami.
    • bototakisweet NIE! 27.11.11, 20:30
      Szczerze mówiąc nie zgadzam się iż tamci pisarze są naj. Moim umysłem zawładnęła Nora Roberts. Jej książki, a zwłaszcza te troche fantastyczne są niesamowite! Jest to pierwsza autorka, która połączyła kryminał, fantastyke i powieść dla kobiet! Najbardziej polecam ci Trylogie kręgu ( 1 cz. to magia i miłość, 2. taniec bogów, a 3. Dolina ciszy). w tej powieści znajdują się czarodzieje, wampiry i wojownicy. Jest też sporo wątków miłości i akcji. Wszysctko niesamowicie ze sobą współgra. <br />
      Oczywiście lubię również J.K. Rowling i HP ale to pewnie znasz ;p
      • onenightonly.. Re:;> 27.11.11, 21:36
        Ja osobiście najbardziej lubię J.K.Rowling. Zresztą i tak nie czytam dużo książek.tongue_out
      • szatynka -> bototakisweet 28.11.11, 17:09
        Chociaż przeczytałabyś wątek nim odpowiesz, nie mówię, iż Ci autorzy są ''naj'', niektórych dzieł spod ich pióra ja również nie czytałam.

Ale dziękuję za propozycję.
    • caty17 książki 27.11.11, 20:30
      Osobiście polecam Margit Sandemo. W Polsce jest mało znana, ale wprost ją uwielbiam. Całkiem przypadkiem odkryłam jej serie o "Ludziach Lodu", ale zaczęłam czytać i się zakochałam. Jest długa, bo ma 47 części, ale nawet się nie zauważa kiedy tak szybko się kończy. Czytam ją już 2 raz z rzędu i ciągle mnie zaskakuje
      • psycho_ Re: książki 27.11.11, 22:01
        ja też mogę polecić 'sagę o ludziach lodu'. co prawda po 18 tomie wymiękłam ale czytało się dobrze ^^
      • szatynka -> caty17 28.11.11, 17:12
        Ilość nie jest dla mnie kłopotem, kocham książki ;3

Zaciekawiłaś mnie tą propozycją.
    • ecia22100 Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:41
      Nicolasa Sparksa czytałam tylko "Ostatnią piosenkę" i jest świetna! polecam wink
    • gosia_jonas Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:41
      Nicolas Sparks - uwielbiamserce
    • anonimowa13 Wybierz: 27.11.11, 20:46
      Stephena Kinga i Nicolasa Sparksa + Becca Fitzpatric trylogia Szeptem. zajebiste. .
    • niewiarygodna95 Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:46
      Ja uwielbiam książki napisane przez Kate Brian (czasem pisze pod prawdziwym nazwiskiem Kieran Scott). Pisze lekkie książki, które dobrze się czyta big_grin
      Najbardziej polecam tę serię:
      Tylko dla wybranych (1 tom)
      Impreza zamknięta (2 tom)
      Poza zasięgiem (3 tom)
      Kto się przyzna (4 tom)
      W wąskim gronie (5 tom)
      Impreza Musi Trwać (6 tom)
      Ambicja (7 tom)

Są naprawdę super wink

A także:
      Szkoła dla blondynek (1 tom)
      Brunetki kontratakują (2 tom)
      Zakochana Cheerleaderka (3 tom)

Ostatniej jeszcze nie przeczytałam, ale bardzo polecam obie serie big_grin
    • klek najlepsi wg mnie 27.11.11, 20:54
      Stephen King,Carlos Ruiz Zafón,Suzanne Collins,Jeff Lindsay,Michael Grant,Haruki Murakami,Joanne Kathleen Rowling,Nicholas Sparks
    • lily_roza Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:57
      Cassandra Clare
      Stieg Larson
    • xx_gosia_xx12 Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 20:57
      ja uważam że twórcą wszech czasów jest H.Sienkiewicz ( polak w końcuu big_grin ) chociaż zbytnio nie zawładną moim sercem ale jego powieści zna cały świat i przecież każda została zekranizowana , ja na razie czytam to co mnie zaciekawi i nie patrzę na autora big_grin
    • julka_18 Nicolas Sparks 27.11.11, 20:59
    • nickiminaj J.R.R. Tolkien 27.11.11, 21:07
    • wilkolak Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 21:13
      George R.R. Martin zapewnił mi swoimi książkami wiele nieprzespanych nocy.
    • kawaiikimie Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 21:25
      Stephen King
      Nicolas Sparks
      • madame_tangled Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 21:28
        Paulo Coelho
        J.K Rowling
        J.R.R Tolkien
    • lovexsucks Re: Twórca wszech czasów? 27.11.11, 21:34
      Szczerze?
      Ja tych ludzi co wymieniłaś nie znam,nawet o nich nie słyszałam ;D
      Ja książek nie czytam jakoś dużo,więc chyba nie do mnie te pytanie piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się