crazy_princess1 25.11.11, 19:25 Jestem w 3 gim. Myśle o profilu biologiczno-chemiczno-fizyczny w Liceum. Czy tam jest naprawdę trudno? Może ktoś uczy się obenie na tym profilu? Jakie studia najlepiej po tym wybrać? ( z biol, chem mam 5 i fiz mam 4+) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanka96 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.11.11, 19:40 Jeśli jesteś dobra z tych przedmiotów i je lubisz, to czemu nie?? Dla mojej inteligencji to by było, jak próba samobójcza... Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.11.11, 19:42 fanka96 napisał(a): > Jeśli jesteś dobra z tych przedmiotów i je lubisz, to czemu nie?? Dla mojej int > eligencji to by było, jak próba samobójcza... A jakie masz oceny z tych przedmiotów? Odpowiedz Link Zgłoś
effie.caligaris Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.11.11, 19:57 ja jestem na takim profilu w liceum, w gimnazjum z chemii miałam 6, z biol i fizyki 5, a teraz lecę na samych dwójach. To też zależy od nauczycieli, ale jest taki zapie...że jeśli chcesz mieć 4 i 5 to możesz się pożegnać z życiem towarzyskim. Z jednej strony warto, z drugiej szkoda. Ciężko jest. A po nim-przede wszystkim medycyna, na nic innego nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
olaya_ Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.11.11, 20:19 ja osobiście nie dałabym sobie rady na takim profilu, ale jeżeli ty lubisz te przedmioty i masz z nich dobre oceny to idź Odpowiedz Link Zgłoś
paulina3678 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.11.11, 21:03 ja też chce iść na ten profil (mam 5 z tych przedmiotów) a potem na kosmetologie jak się uda Odpowiedz Link Zgłoś
arbuzowa. Biol-chem-fiz. 25.11.11, 21:25 Powiem Ci od razu, że cholernie trudno jest w biol-chem-fizach w liceum. Moja koleżanka, laureatka biologii, w gimnazjum 4 albo 5 z fizyki, teraz jedzie na dwójach i pałach. Jeżeli jesteś dobra z tych przedmiotów i je lubisz, to naturalnie idź to klasy o takim profilu. Ale, uprzedzam Cię. Po biol-chemie tak naprawdę możesz pójść tylko na jeden rodzaj studiów - medycyna lub biologia. Na inne - po biol chemie nie masz szans. Więc zastanów się jeszcze nad tym wyborem, czy chciałabyś medycynę studiować. Życzę owocnych wyborów, arbuzowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gossipka. : ) 25.11.11, 21:47 Ja jestem na tym profilu Jest ciężko, nie powiem...Jest dużo z biologii materiału i trzeba dużo kuć...Ale to da się zrobić XD. U mnie gorzej z chemią...Nigdy orłem nie byłam z tego przedmiotu, ale na razie sobie radzę Poza tym czasem czuję się jakbym była na profilu humanistycznym, bo mam 5 polskich i 3 historii w tygodniu, no ale... Ogólnie profil spoko, ale nauki nie brakuje Po liceum ogólnokształcącym możesz iść na każde studia tak w ogóle... ale jak ci zależy na czymś związanym z biologią chemią czy fizyką, to pełno tego jest.. medycyna, biochemia, ochrona środowiska, astronomia i wiele, wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
gossipka. Re: : ) 25.11.11, 21:49 Dodam jeszcze, że poziom trudności zależy przede wszystkim od szkoły, podejścia nauczyciela i od samej Ciebie. ;D Dla chcącego nic trudnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kawaiikimie Re: : ) 25.11.11, 22:19 Wiesz, ja nie jestem na tym profilu, ale mój kolega tak- u mnie w szkole nie jest tak trudno, biologii uczy najlepsza nauczycielka w całym mieście, akurat chemii uczy najgorsza, ale też nie jest źle. Jak ktoś jest systematyczny i lubi te przedmioty to powinien iść. A co potem? Na medycynę trudno się dostać. Ale nie mówcie że nie ma na co iść- bo jest multum kierunków medycznych: radiologia, techniki dentystyczne, położnictwo, farmacja, biologia, chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: : ) 25.11.11, 22:27 Ooo planuję podobny kierunek, tylko że bez fizyki. Dla mnie to czarna magia, niby mam zawsze 5 na koniec ale większości tematów po prostu nie rozumiem. Jeśli interesują Cie te przedmioty to jak najbardziej idź, nie przejmuj się tym, że ktoś Ci mówi, że tam jest dużo nauki. Owszem, no ale w jakim liceum nie ma nauki ? Chyba idziesz na jakiś profil nie po to, żeby po prostu pójść tylko po to, żeby czegoś się nauczyć .. Jeśli masz takie marzenie, to nie rezygnuj z tego ... A co planujesz po tym liceum ? Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Re: : ) 26.11.11, 19:00 Nie wiem jeszcze co chciałabym robić w przyszłości. Ale bardzo lubię te przedmioty (może oprócz fizyki, ale nie mam innego wyboru) Odpowiedz Link Zgłoś
meredith. Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 26.11.11, 12:59 w liceum jest dużo nauki i jest ciężko, bez względu na profil. po takim profilu to medycyna albo farmacja. Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 26.11.11, 19:04 czemu musisz fizykę ? przecież są profile biol-chem .. Odpowiedz Link Zgłoś
mohito_ Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 26.11.11, 19:15 Chemia, fizyka - o ja pie... ; o Odpowiedz Link Zgłoś
blondzia Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 26.11.11, 19:25 Jak byś poszła na taki profil to mogła byś być : Aptekarką Lekarzem Albo nauczycielką biologii ,chemii czy tam fizyki . Albo jeszcze tam kimś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
psycho_ ... 26.11.11, 19:47 osobiście jestem na mat-fizie (żałuję, teraz poszłabym na mat-geo), ale mam 4 koleżanki na bio-chemie. ciężko jest, na profilu same dziewczynki-kujonki, jedna taka co po szkole przychodzi, śpi a potem całą noc kuje. chemia podobno jest do przełknięcia, patrząc w porównaniu do nas to jakoś mało tego rozszerzenia widać. za to biologia to jakieś cuda-niewidy, sama teoria opisowa, podczas gdy my idziemy schematami (na kartkówne: wymień 5 czegośtam, co to cośtam?, opisz w punktach przebieg czegośtam). sama choć w gimnazjum miałam same piątki to teraz na podstawie z biologii na koniec pierwszej klasy miałam 3. cóż ;c Odpowiedz Link Zgłoś
psycho_ Re: ... 26.11.11, 19:50 a rozszerzona fizyka to kosmos, chyba że trafisz na lepszego nauczyciela niż mój. wystarczy napisać że na sprawdzianach zdarza mu się rzucić nam zadania z politechniki lub jakiegoś uniwersytetu -,-' Odpowiedz Link Zgłoś
szatynka -> psycho_ 27.11.11, 15:52 Tak, fizyka rozszerzona to kosmos - absolutnie się zgadzam. Jeszcze żeby trafić na nauczyciela, który potrafi to wytłumaczyć to... graniczy z cudem. + tak, nie ma to jak ułożyć 7 zadań z fizyki, na które mamy 2h przez ich poziom, a potem dowiedzieć się, że część z nich to zadania z polibudy, soł słit. Odpowiedz Link Zgłoś
lili96reggae liceum... 26.11.11, 19:47 Ja też zamierzam iść na profil bio - chem tylko bez fizyki bo po prostu jej nie rozumiem a dalej planuję farmację a jeśli by się udało to medycynę ;D Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 26.11.11, 22:17 Do tych co już chodzą na profil bio-chem. Po ile godzin tygodniowo macie tych przedmiotów? Jest u was łacina? Ja właśnie wyczytałam że w szkoły do której się wybieram ten przedmiot jest obowiązkowy ;//. Trudne to? Odpowiedz Link Zgłoś
psycho_ Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 27.11.11, 12:22 u nas na bio-chemie nie mają łaciny. biologii i chemii mają po 3 lekcje w tygodniu. koleżanka z humana ma łacinę i mówi że dość łatwa. na początek uczysz się odmiany, miesięcy, dni tygodnia, jakichś prostych wyrażeń ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
orelna szczerze? ciężko jak nie wiem 27.11.11, 13:04 Naprawdę jest ciężko, chodzę do najlepszej szkoły w mieście więc też poziom wysoki. Jeśli trafisz na kiepskiego nauczyciela to jeszcze gorzej. Ale,... bądź dobrej myśli, jest ciężko ale póżniej się to opłaci Odpowiedz Link Zgłoś
emmaj660 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 27.11.11, 13:40 ja jestem na tym profilu!! nauki w h*** szczególnie z biologii!! trzeba ją też lubić!! oceny z gimn to raczej się nie liczą bo pod koniec semestru wychodzi całkiem co innego! też miałam w gimn 5 i 4 a teraz mam 4 i 3 różnica jest ogromna!! ja planuję wybrać jakieś studia policyjne!! bo mnie to od zawsze kręciło!! a tak z tym kierunkiem no to masz: kosmetyczka, terapeuta, farmaceuta itp Odpowiedz Link Zgłoś
weronikaxo Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 27.11.11, 15:37 w profilach biologiczno-chemicznych z reguły jest bardzo dużo nauki więc się na to przygotuj. Z biol-chem-fiz się jeszcze nie spotkałam ;d ale mam zamiar też isc do biol- chemu. Jeśli chodzi o poziom trudności , to zależy jaka szkoła, ale ogółem jest o wiele trudniej w porównaniu do np klas humanistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
monia12xd Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 30.11.11, 17:50 też o tym myślę bo lubię te przedmioty, ale jestem w 1gim. Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 30.11.11, 19:11 Mam jeszcze pytanie do tych co już uczą się w takiej klasie. Czy chemia jest dobrze przypominana z gimnazjum? Bo mam nauczycielkę która tak sobie tłumaczy, 5 niby mam ale nie do końca wszystko rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
effie.caligaris Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 30.11.11, 22:58 w liceum okazuje się że wszystko co wiesz z gimnazjum z chemii nie ma żadnego znaczenia i jest mocno naciągane. Ja jak na razie nie miałam nic związanego z tego co było w programie gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
effie.caligaris Re: . 01.12.11, 22:27 ja zawsze chciałam na medycynę, ale teraz zwątpiłam ;p Odpowiedz Link Zgłoś
marlene Tutaj ! :) 01.12.11, 20:48 Ja od pół roku jestem na tym profilu i radzę sobie bardzo dobrze. Jak w gimnazjum miałam piątki z tych przedmiotów, tak teraz mam oceny dobre i bardzo dobre. Nie uczę się dużo, ale w zakresie rozszerzonym proponuje sie uczniowi ciekawsze tematy, ciekawostki i ćwiczenia. Wiedzy jest trochę więcej, ale podręczniki są bardziej przejrzyste, niż gdybyś wylądowała w innej klasie . Poza tym po bio-chem-fizie rozciąga się przed Tobą masa możliwości. Możesz studiować nie tylko medycynę, farmację czy stomatologię, ale również biotechnologię, chemiotechnologię (obydwa bardzo przyszłościowe). Najróżniejsze ochrony środowiska, kosmetologie i tym podobne. Prócz tego dzięki fizyce masz wstęp na uczelnie techniczne. Więc baaardzo warto Przyszłościowo i ciekawie, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
olusia... Re: Tutaj ! :) 01.12.11, 21:29 Też jestem w 3 kl. i nie wiem na jaki profil iść;/ Ale ja mam taką nauczycielkę od chemii, że nic nie umiem. Może ma mat-ang czy coś takiego pójdę Odpowiedz Link Zgłoś
itmustbecherry Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 01.12.11, 21:41 ja mialam z biologi 5 i chemi i fizyki 4 a teraz mam na ekonomicznym profilu z tych samych przedmiotów 3 moje nastawienie się nie zmienilo, ale jest jej 100 x wiecej nauki na moim, latwym profilu, wiec powodzenia z ogarnianiem 3 najtrudniejszych przedmiotow ) Odpowiedz Link Zgłoś
ann_eta Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 22.12.11, 16:15 ja jestem w 1 klasie na takim właśnie profilu. powiem Ci tak - biol-chem-fiz to najcięższy profil ze wszystkich w liceum, jest najwięcej nauki, bardzo dużo materiału trzeba przyswoić i w ogóle. ale to też zależy jaka szkoła i jacy nauczyciele. generalnie nie ma się co oszukiwać - jest cholernie ciężko, ale jak chcesz, masz ambicje i zapał to na pewno dasz radę. tylko musisz zdawać sobie sprawę, że w LO nie będziesz miała już czasu na różne przyjemności, zacznie się wracanie później ze szkoły i siedzenie nad książkami do późna. może w pierwszej klasie jeszcze nie, ale im bliżej matury tym gorzej. zwłaszcza na biol-chemie, te wszystkie powtórki itp.. no, ale nie straszę Cię już, na pewno dasz radę, trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 22.01.12, 18:51 Odświeżam Odpowiedz Link Zgłoś
petka Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 17:33 Zazdroszczę ci Sama jestem w 1 LO tylko, że na humanie i trochę załuję, bo boję się o swoją przyszłość, tyle sie tego słyszy, że ludzie po socjologi, politologii itp. nie mają pracy, dlatego jeśli jesteś naprawdę dobra z tych przedmiotów i lubisz je oraz masz determinację, by rozszerzyć je w liceum, to jak najbardziej tak. Taki profil daje ci mnóstwo możliwości, dobrą pracę, zarobki. Gdybym była w twojej sytuacji to myślałabym o medycynie, farmacji czy stomatologii Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 25.01.12, 14:47 Myślę, że do takiej szkoły wybierają się same Hardcory. Hahah Odpowiedz Link Zgłoś
emm. Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 16:29 Słyszałam, że na tym profilu jest dość ciężko, ale jeśli jesteś dobra z tych przedmiotów, to czemu nie ? Ja z biologii i chemii niby mam dobre oceny, ale i tak wielu tematów nie rozumiem... podobnie jaki i z fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy . 29.01.12, 16:43 Bardzo dobry kierunek, ścisłe kierunki to teraz większe szanse na pracę, karierę i dobre zarobki. Ja jestem na mat fiz chem i żyję więc na bio chem fiz sobie dasz radę. A co do studiów, po takim liceum masz dużo możliwości, musisz wybrać to co cię by najbardziej interesowało. Odpowiedz Link Zgłoś
hatterka Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 17:21 Drugi rok na bio-chem-fizie w jednym z najlepszych liceów w mieście. Czy jest trudno? Ciężko powiedzieć. Jeśli powiem, że jutro wracam po feriach i na dzień dobry mam klasówkę z biologii, kartkówkę z angielskiego i chemii, wszystko w poniedziałek, to może wydawać się strasznie. Ale jak widać żyję, teraz miałam średnią 4.0, a nie siedzę nad książkami do późnej nocy, właściwie to się lenię i uczę się na przerwach . Oceny z gimnazjum liczą się tylko przy rekrutacji, później nie warto się nawet do nich odnosić, bo spadek o jeden, dwa stopnie w LO to normalność. Studia... Sama nie wiem, na jakie pójdę, w każdym razie po bio-chemie to na pewno medycyna, biotechnologia, farmacja... Dużo tego jest, ja ostatnio myślę o stomatologii. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelka Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 17:26 Podziwiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
chilling Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 18:47 jestem na biol-chemie (bez fizyki) nie jest źle . choć jak się nie nauczysz do jakiegoś spr to może Cię przerazić. ale jak jestes na jakimś profilu to raczej interesujesz sie tymi przedmiotami i sie ich uczysz?nie (ja np tylko sie ich ucze, do innych czasem zaglądam XD) Odpowiedz Link Zgłoś
saori Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 29.01.12, 18:44 Też mam zamiar iść na bio-chem. Mój brat jest właśnie w 3 klasie lo na tym profilu, więc wiem czego mogę się spodziewać. Oczywiście teraz jest ta nowa podstawa i wszystko się może zdarzyć, jeśli chodzi o nauczanie, ale trzeba będzie przetrwać. xd W przyszłości mam zamiar iść na weterynarię. Zawsze miałam do tego zamiłowanie i tak pozostało. ; > Odpowiedz Link Zgłoś
crazy_princess1 Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 02.02.12, 19:05 A co myślicie o studiach dietetyka? Odpowiedz Link Zgłoś
chilling Re: Profil biologiczno-chemiczno-fizyczny 03.02.12, 12:10 ja chce iść właśnie na dietetyka. ale jeszcze nie wiem, mam wiele pomysłów ... na razie jestem w 1 LO jeszcze z tysiac razy mi sie zmieni. a ja wcale nie musze sie dużo uczyć O.o z chemii jak rozumiem na lekcji to tylko odrabiam prace domową która zajmuje mi 15 min i jest spoko. do sprawdzianów sie nie musze uczyc bo rozumiem i mam 5. na pewno na ten profil nie powinna isc osoba która wgl chemi nie ogarnia. z biologii trzeba troche pocisnąć przed sprawdzianem ucze sie 4h przecietnie i dostaje 4 więc nie jest źle Odpowiedz Link Zgłoś