weekendgirl 13.02.12, 05:31 Jak myślicie , czy to dobrze jeżeli ktoś w dzieciństwie ma wymyślonego przyjaciela ? Myślę , że tak bo to rozwija wyobraźnię,a wy jak sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monik4 Re: Wymyślony przyjaciel 13.02.12, 09:48 że to głupie ;d lepiej znaleść prawdziwych przyjaciół Odpowiedz Link Zgłoś
diamond_girl12 Re: Wymyślony przyjaciel 13.02.12, 10:56 Rozwija wyobraźnię ? Lepiej rozwijać wyobraźnię czytając książki, a nie wymyślać sobie ludzi, którzy nie istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
xadax Re: Wymyślony przyjaciel 13.02.12, 12:37 moim zdaniem to trochę dziwne, dzieci powinny od małego poznawać i bawić się z <prawdziwymi> rówieśnikami by od małego być otwartym na ludzi. a wyobraźnia może się rozwijać w inny sposób np przez oglądanie bajek czy czytanie książek dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
itmustbecherry Nie.. ;( 13.02.12, 13:01 Tos mutne, bo to dowodzi jego samotności... wiem cos o tym (...) Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Wymyślony przyjaciel 13.02.12, 18:10 Owszem, może to rozwija wyobraźnię, ale jest to zdrowe dopiero w momencie gdy oprócz takiego przyjaciela dziecko także ma realnych kolegów. Nic nie zastąpi nam innego człowieka, a dla małego dziecka wychowywanie wśród realnych rówieśników jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
comerrme Re: Wymyślony przyjaciel 13.02.12, 18:31 zależy też w jakim wieku. jeśli chodzi o takie przedszkolne to chyba masz rację, rozwija wyobraźnie.. ale w późniejszych latach normą jest, żeby ludzie znajdywali realnych znajomych, wiesz o co chodzi. takie moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
marti1515 Re: Wymyślony przyjaciel 31.03.12, 20:24 ja ciągle mam wymyśloną przyjaciółkę XD ma na imię Maggie Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka23 Re: Wymyślony przyjaciel 05.04.12, 23:29 zależy.. Jeden 14 latek z mojej klasy ma jeszcze wymyślonego przyjaciela i tak się zastanawiam czy jest normalny. O.o Odpowiedz Link Zgłoś
madisa Re: Wymyślony przyjaciel 06.04.12, 15:26 powinien znaleźć sobie prawdziwego, ale jeżeli z różnych powodów jest pdrzucany, to może... tylko jeżeli bierze to zbyt na serio, to potem są problemy Odpowiedz Link Zgłoś
roswell Re: Wymyślony przyjaciel 21.04.12, 23:57 Też uważam, że tak. Miałam wymyślonego przyjaciela i nawet alter ego! Myślę, że to pomaga w rozwijaniu wyobraźni, ale też ma minusy : jednak w pewnym sensie to odciąga od rzeczywistości i od prawdziwych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agapi Re: Wymyślony przyjaciel 27.04.12, 18:42 niby dobrze, ale potem, kiedy dochodzi do dziecka, że tego przyjaciela nie ma, przeżywa pierwsze, wielkie rozczarowanie Odpowiedz Link Zgłoś
mandy_jonas Re: Wymyślony przyjaciel 01.05.12, 11:45 ja miałam <3 nazywały się kuwiki, mieszkały w szafie i były bardzo dobrymi przyjaciółmi )) Odpowiedz Link Zgłoś
koralina94 Re: Wymyślony przyjaciel 01.05.12, 12:10 Wiele dzieci ma takich przyjaciół. Ja też miałam i wcale nie przez to, że nikt się mną nie zajmował. Dla dzieci to świetna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
inbloom *______* 01.05.12, 12:34 niech sobie znajdzie prawdziwych znajomych , bo jeszcze się do tego wymyślonego przywiąże i będzie takie forever alone chodzić . Odpowiedz Link Zgłoś