Dodaj do ulubionych

Wampirom mówimy stanowcze NIE

29.04.12, 18:03
Strasznie drażnią mnie powieści o wampirach. Ani to horror, ani fantasy. To romans z krwiopijca w tle. Mam ich dość. Lubie natomiast fantastyczne stworzenia zamieszkujące światy fantastyczne. Np. smoki z Dziewiątego maga A. R. Reystone, niuchacz z Xanthu A. Piersa, czy Scelty z Czarnych kamieni A. Bishop.
Macie jakieś swoje ulubione stworki z fantasy?
Obserwuj wątek
    • madzi.anna Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 18:43
      Elfy z "Władcy pierścieni" - to są dopiero "ludzie" z klasą, taka lepsza rasa w pełni doskonała
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:09
        Ale właśnie to sa jakby nadludzie. Są ładniejsi, mądrzejsi, lepsi i bardzi9ej długowieczni niż ludzie. Ale to zdecydowanie androidalne postaci. Nieludzkie są trolle, orkowie, ale mówiąc szczerze nie wzbudzają mojej sympatii. Zresztą... e różnych powieściach rożne stwory są różnie postrzegane. Np w Zaklęciu dla Cameleon Piersa występuje troll, całkiem sympatyczny. A zazwyczaj właśnie te stwory są pokazywane jako wielkie brzydkie i bezdennie głupie.
        • pozytywna_6 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:20
          Lubię Safirę z "eragona" big_grin ..
          • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:36
            Przyznaję się bez bicia... nie dotknęłam jeszcze Eragona... jak kocham smoki, tak jakoś omijałam łukiem szerokim. Ale już, już nadrabiam big_grin
        • justynka9501 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 19.05.12, 21:45
          Nie jestem przeciwko "prawdziwym" wampirom. To, co jest nam serwowane we "Zmierzchu" czy "Pamiętnikach Wampirów" to dno. Świecące w słońcu wampiry? Dlatego teraz większosć nastolatek ma zryte wyobrażenie o tych stworzeniach. Pamiętacie może "Buffy: postrach wampirów", czy "Anioła"? To były seriale! Wbijanie kołków, krzyże, charakteryzacja, a nie miłostki laski, która jest zakochana w jakimś fagasie z bladą cerą. "Drakula", "Nieustraszeni pogromcy wampirów" i wyżej wymienione seriale- zobaczcie, bo naprawdę warto!
      • rogaliczek Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 20.05.12, 12:50
        Nie mam ulubionych stworzeń z jakichś filmów, ale bardzo lubię czarownice, ogólnie magiczne stworzenia reprezentujące magię. A do wampirów nic nie mam, jak dla mnie symbolizują one wolność. Gdy jest się wampirem można uwolnić się od wszystkiego, żyć na swój sposób, będąc człowiekiem ciągle podlegasz jakimś regułom, co jest często męczące...
    • tadammania Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:28
      Myślę, że przesyt związany z postaciami wampirów wynikł-był z popularności "Zmierzchu". Wydawnictwa zaczęły się prześcigać w publikacjach dotyczących krwiopijców- dlatego wszyscy jesteśmy lekko znużeni tym tematem, który zresztą trafia do podlotków jak mało co wink.
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:43
        Historie wampiryczne swą ogromną popularność, nie tylko wśród nastolatek, zawdzięczają temu, iż są ucieleśnieniem kobiecych marzeń o tym, że ją, szarą myszkę bez przyjaciół, dostrzeże najpiękniejszy samiec w okolicy. A w dodatku, dzięki temu, iż ów samiec jest nieśmiertelny, kobieta ma gwarancję miłości wiecznej. A mnie się wydaje, że wieczność to straaaaaaaaaaaasznie długo. Ludziom ciężko ze sobą przeżyć 50 lat, a co dopiero wieczność...
        • tadammania Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 04.05.12, 01:01
          Myślisz, że szare myszki spowodowały , że bestsellerem stała się powieść p. Meyer? Nie mam zdania, szczerze mówiąc...
    • demi261 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 19:39
      zależy jakie powieści kto o nich czyta, ja tam lubię wampiry, wilkołaki również, elfy, trolle i inne też, nawet latające dżdżownice ;p
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 21:52
        sądzę, że mogłabym pokochać dżdżownice smile
    • natala_nati Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 20:10
      Ja tam do krwiopijców nic nie mam tongue_out

Ale z fantasty to uwielbiam duchy kiss Faaajne są big_grin Ale w prawdziwym życiu się boje wszystkiego co ''magiczne'' big_grin
      • charlotte__ Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 20:30
        Saphira z Eragona wink Ogółem; kocham smoki.
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 21:53
        Jednego krwiopijce lubię: tego z Zawód wiedźma Olgi Gromyko.
    • beemazzy Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 20:38
      czarodzieje rlz ! <3
      no i hobbici, ofc.
      a wampiry są przereklamowane, kropka.
      • roxy11 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 29.04.12, 21:12
        ja tam lubię harrego pottera :3
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 21:55
        Smoki, wole smoki! Ale nie mam nic do czarodziejów, np do Belgaratha. A do czarownic masz coś?
    • edith_ Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 30.04.12, 13:49
      -elfy
      -wiedźmini
      -hobbici
      -krasnoludy
      -czarodzieje
      To mój ukochany świat wink
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 21:57
        Jednym słowem stary dobry Tolkien smile
    • shunra Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 30.04.12, 20:32
      Uwielbiam smoki(,,Eragon", ,,Smok jego królewskiej mości") elfy, krasnoludy, hobbitów(Władca pierścieni), wiedźminów(A. Sapkowskiego), magów(Trylogia Czarnego Maga) wszystkie takie tradycyjne postaci fantasy. Co do wampirów i zmiennokształtnych dla mnie najlepsze to te z cyklu o Kate Daniels (Magia Kąsa, Magia Parzy, Magia Uderza) Wampiry jak niemyślące, paskudne, krwiożercze bestie same nie potrafiące niczego po za zabijaniem kierowane przez nekromantów, zmiennokształtni którzy nie są tacy idealni jak to bywa w większości powieści (Szczególny sentyment mam do kotołaków Currana i Jima).
      Bardzo mi się też podobało połączenie ludzi i owadów w powieści Imperium Czerni i Złota.
      Denerwuję mnie jak co druga książka na półce FANTASY w mojej bibliotece to jakiś romans o miłości dziewczyny do cudownego, idealnego, wampira, wilkołaka lub jakiegoś innego boskiego dziwaka. A fabuła tych powieści różni się tylko imionami i czasami jeszcze jakimiś drobnymi szczegółami, po pierwszej stronie wiadomo jak się skończy. Lubie romanse jak są dodatkiem do fabuły a nie całą fabułą a większość książek które teraz wydają po za niezbyt zachęcająco opisaną miłością nie posiada żadnych innych wątków niestety.
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:00
        Dokładnie o to mi chodzi. To nie są książki fantasy, lecz romansidła. A że ja dostrzegam niszczącą role romansideł w powstawaniu mitów o miłości i związkach, to mówię NIE tym romansidłom.
    • blizniaczkii Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 30.04.12, 21:01
      uwielbiam anioły... to raczej nie stworki, ale są git!! Serdecznie polecam książkę "Szeptem" i jej kolejne części a także "Tam gdzie spadają anioły"big_grin
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:03
        A czy aby te anioły nie spełniają takiej samej funkcji jak wampiry? Tzn. tak naprawdę jest to romans z niezwykłym kochankiem w tle? Jeśli tak, to chyba tez krzyknę NIE.
    • adaxdd Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 30.04.12, 21:15
      ja tam lubie wszystko co magiczne ,więc nie jest to dla mnie problem.
      Ja ubóstwiam stożenia z Harrego Pottera <3
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:04
        Hipogryfy i sklątki??
    • rei_san Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 02.05.12, 12:20
      Wampiry nie muszą być łagodne. Nosferatu sobie obejrzyj - jeśli wypatrzysz tam romans, proponuję wizytę u okulisty.
      Albo w anime Shiki. Zero romansu, może nie jakieś super straszne, ale. Pouczające. Nie chce mi się tłumaczyć, ale jak spytasz, to się pofatyguję ^^'
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:06
        Oczywiście, masz racje, ale Nosferatu to stara gwardia, a ja mówię o zalewie wampirycznych amantów po sukcesie Zmierzchu.
    • wampire13 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 03.05.12, 16:15
      O tak smile

Wilki, gryfy,smoki i elfy.

Te ostatnie fajne są w Eragonie wink
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:09
        O tak, Elfy tak, ja póki co czytam 1 tom Eragona, wiec te elfy to na razie Jedna nieprzytomna Elfka, ale podoba mi się to, że jest ciemnowłosa.
    • xblack_dollx Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:02
      Wampirom mówimy stanowcze Tak. big_grin tez lubie fantastyczne stworzenia i wydaje mi się żę wampiry się do nich zaliczają i szczerze to bardzo lubie oglądać wampiry właśnie w serialach miłosnych czy coś. *-*
      • besarabia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 07.05.12, 22:11
        Oczywiście wolno Ci smile, ale ja nadal nie lubię romansideł, ani z krwiopijca, ani z aniołem, ani z księciuniem w tle. Może prawdziwszy byłby tytuł: romansidłom z wampirem w tle mówimy stanowcze NIE. Nawet się rymuje.
    • katsuumi_17 Hmm. 08.05.12, 12:50
      Ja po prostu się tym nie interesuję. Uważam, że to trochę taka baja. Z resztą drażni mnie ten wszechobecny "wampiryzm" po prostu smile
    • noicomipowiesz Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 08.05.12, 14:35
      Hm. Racja. Ja też nie lubię wampirów... a teraz jeszcze taka moda się na to zrobiła.. jedyne wampiry jakie lubię to te ze Zmierzchu smile
    • laura.pl Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 12.05.12, 23:33
      Też mnie trochę drażnią te wszystkie opowieści o wampirach, no ale trudno -,-
    • marsjanka115 x__x 12.05.12, 23:37
      A ja uwielbiam filmy , seriale o wampirach.
      Ba! Ja się tego nie wstydzę piwo
    • monik4 Re:Tobie mówimy stanowcze NIE 13.05.12, 09:53
      -.- hihi
      • klaudlovetl Re:Tobie mówimy stanowcze NIE 20.05.12, 00:37
        monik4 napisał(a):

> -.- hihi
        Dobre! Mmasz racje. We <3 Vampires
    • josephine_ j. 19.05.12, 11:44
      Aslan .
      • limka Re: j. 19.05.12, 13:40
        Szczerze mówiąc, też już znudziła mi się moda na wampiry. Teraz zdecydowanie wolę powieści obyczajowe, dramaty, czy coś w ten deseń.
        Natomiast jeśli chodzi o smoki, elfy itp. to tymbardziej nie. Czarownice, jak już, ale też nie tak, jak kiedyś. Sama się sobie dziwię, ale fantasy po prostu przestało mnie kręcić.
    • seven.seas Ojojoj ... 19.05.12, 13:44
      Ja za fantastyką ogólnie nie przepadam (HP wyjątek) .
      I fakt , nie znoszę zmierzchu , drażni mnie ta "nieszczęśliwa miłość" biednego Edwarda , który je sarenki , ma włoski postawione na żel , rureczki na chudych nóżkach i błyszczy w słoneczku .
      Pamiętnik wampirów jest jeszcze w miarę ok . ale też trąci wiochą xD .
      Za to Dracula Brama Strokera , czy Nosferatu to na prawdę coś wink .
      Może i nie jestem fanką tych filmów , ale za pomysł , pracę , aktorów i efekty - duży szacunek i na pewno , gdybym miała czas i akurat leciałyby w telewizji z pewnością bym je obejrzała .
      Nie można mówić"nie" czemukolwiek . Przecież każdy lubi co innego .
      Moja najlepsza przyjaciółka szaleje za Damonem i Cullenem , a ja nie zwracam na to uwagi , bo nie po tym oceniamy ludzi i to co czytają i lubią to nie nasz problem wink
    • stefffcia Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 19.05.12, 13:50
      jedyna ksiazka o wampirach jaka polubilam to zmierzch ; D<br />
      teraz podoba mi się książka szeptem , w ktorej jest watek o aniolach : )ciekawa fabula, wciagajaca. jestem uzalezniona od patcha ! ♥
    • rusherkaa A ja lubię wampiry 19.05.12, 14:11
      Z tą się zgadzam. W pewnym sensie. Ale w opowieściach fantasy, czasem można jakoś fajnie przedstawić wampiry, i inne takie stworzenia. Wczoraj oglądałam [nie pamiętam na jakim kanale] i tam gadali że wampiry istnieją, były nawet dowody www.kotek.pl/i/emoticons/shocked.gif
    • wilkolak Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 19.05.12, 14:23
      jak miło, ze nie tylko ja mam dość wampirów
      kocham całą wielką fantastykę
    • louisowa a ja kocham krwiopijców 19.05.12, 14:37
      wrózki i magicne jednolosce papatające na looooonce.

zdecydowanie wolę tych krwiopijców. jestem fanką horrorów i filmów fantasy. krwiopijcy są fajni dopóki ktoś nie zrobi z nich słodkich stworzonek ( mam na myśli zmierzch. nie chcę obrażać fanów tego filmu/ książki, bo sama przeczytałam i parokrotnie obejrzałam, ale porównując to z The Vampire Diares krwiopijcy ze zmierzchu są słodkimi zwierzątkami ). jeśli chcecie to już możecie zacząć hejtować. mam to gdzieś : )
    • tanya155 Re: Wampirom mówimy stanowcze NIE 19.05.12, 14:44
      Czy ja wiem... Uwielbiam Tolkiena i szeroko pojętą fantastykę, z którą przygoda zaczęła się właśnie od wampirów(konkretniej od 'Zmierzchu', którym obecnie rzygam). Uwielbiam serial "The Vampire Diaries", a film "Królowa Potępionych" widziałam dziesiątki razy. Faktycznie wiele obecnych produkcji i książek z wampirami powiewa chałą, ale zdarzają się wyjątki, na które warto zwrócić uwagęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka