Dodaj do ulubionych

Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać?

25.09.12, 20:26
Kto z was poszedł teraz do 1 liceum? Jakie profile wybraliście? Wiążecie z tymi profilami jakąś przyszłość? Co chcecie studiować? Ja wybrałam profil humanistyczny : j.polski, historia, wos i poważnie zastanawiam się nad jego zmianą w II klasie liceum, gdyż po humanie nie widzę przyszłości. Znacie jakieś ciekawe zawody?

Podzielcie się swoimi wrażeniami smile
Obserwuj wątek
    • i.love.usa Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 25.09.12, 20:40
      Ja teraz poszłam do liceum i jestem w klasie z rozszerzoną matematyką-angielskim i geografią. Nie wiem co będę studiować ale wiem że chciałabym robić w życiu coś co nie jest bardzo popularne.
      Myślałam nad zostaniem:
      *reżyserem dźwięku
      *operatorem kamery
      *kontrolerem ruchu powietrznego
      *meteorologiem
      Myślałam nad tym żeby wyjechać za granicę, najchętniej do Anglii dokładniej do Londynu ale mój angielski nie jest zbyt dobry więc zobaczymy.
      Poza tym zawody nad którymi myślę to jednak posady ciężkie do zdobycia więc zobaczymy.
    • larrystylinson :) 25.09.12, 20:41
      Ja też jestem w I kl. LO. Na profilu biol-chem-fiz. Na początku chciałam tak jak Ty na humana, potem byłam w biol-geo-ang, końcu zdecydowałam że pójdę na medyczny, chociaż wcześniej sobie tego nie wyobrażałam, bo miałam niezbyt fajną nauczycielkę chemii..
      Zgadzam się Tb, po humanie ciężko, ja wcześniej chciałam iść na dziennikarstwo, ale otworzyłam oczy, że to nie studia, bo tam się niczego nie nauczy, a większość dziennikarzy jest po innych studiach.
      Na dzień dzisiejszy chcę coś związanego właśnie z biologią i chemią, fizy nie znoszę.. Może medycyna? Ale szczerze wątpię, bo chyba nie satysfakcjonowałaby mnie praca lekarza... Niby zarobki dobre, o prace nie trzeba się martwić, a nawet jest b. dobrze, gdy chcemy wyjechać do US lub AU, bo tam jest nam łatwiej zdobyć vise, a o pace nie trzeba się martwić, ale chyba nie mam do tego powołania. Ostatnio zastanawiałam się nad kosmetologią, bo to chyba coś dla mnie. smile

Tobie proponowałabym się serio zastanowić, bo faktycznie po humanie to można pracować w Mc. chyba że ma się znajomości to OK.
      Najlepsze są kierunki medyczne i matematyczne, fizyczne i informatyczne. smile Ale u mnie już jest ciężko z nauką... Serio, przeżyłam wstrząs, bo tyle nauki nigdy nie było... sad Ale pocieszam się, że za 3 lata koniec uczenia się nie potrzebnych rzeczy.. smile
      • mia9 Re: :) 25.09.12, 20:59
        a co myślisz o profilu biologia-angielski-wf? nie jestem dobra z maty, więc nie wiem czy dobrze bym zrobiła idąc np na profil matematyka-j.angielski-j.obcy(inny do wyboru) lub matematyka-geografia--angielski.

Chciałabym być projektanem wnętrz, ale nie mam wybitnych zdolności plastycznych, myślałam nad dietetyką, ale ich chyba jest teraz od cholery, administracja - praca w biurze to nie dla mnie,ja muszę być w ruchu i lubię pracę z ludźmi. Ehh, jesteśmy królikami doświadczalnymi. (mówię o roczniku 96)
    • stokrotka002 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 28.09.12, 20:29
      Profil w liceum nie zamyka ci drogi na studia inne niż przewiduję twoje rozszerzenie. Masz jeszcze czas żeby pomyśleć co chcesz robić i jakie przedmioty będziesz zdawać na maturze. Będziesz się musiała uczyć sama, na korkach albo po prostu się przenieś na inny profil
      • petka Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 29.09.12, 11:22
        Jestem w II LO i niestety na profilu humanistycznym, boję się, że pójdę na kierunek, po którym nie ma pracy. Myślałam o dziennikarstwie, politologii, kulturoznactwie czy polonistyce. Jednak nie oszukujmy się- na cholerę mi to? Myślę, że jedynymi studiami, jakie by mnie uratowało- to prawo. Ale jest to trudny kierunek i naprawdę trzeba się świetnie uczyć. Nie wiem, moja przyszłość to jeden wielki znak zapytania.
        • damage Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 29.09.12, 16:20
          Także jestem na humanie. Nie wiem jeszcze co będe potem robić, myślę trochę żeby iść na tłumacza lub dziennikarstwo. Siebie na prawie nie wyobrażam -_-
      • marsjanka115 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 29.09.12, 18:18
        niestety nie masz racji gdyż jeśli jest na humanie 2 kl nie będzie miała chemii biologii fizyki itp więc pozostają jej tylko kierunki humanistyczne.
    • ellen100p Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 29.09.12, 17:23
      Ja teraz poszłam na bio-chem-mat, stało się to drogą eliminacji innych profili. Nie mam bladego pojęcia, co będę robić w przyszłości i to mnie martwi... Wszyscy chcą ze mnie zrobić lekarza, bo jest nim moja mama, a mój brat ani siostra nie poszli na medycynę. Tyle, że ja sama nie wiem czego chcę. Boję się, że ja na medycynie nie dam rady jak chodzi o stres i nerwy. Za każdym przedstawieniem, występem, egzaminem, sprawdzianem, nową szkołą ląduje w kiblu z takim bólem brzucha, że masakra... Sama nie wiem, co robić.
    • marsjanka115 x__x 29.09.12, 18:16
      ja też na humanie.
      zastanawiam się nad zmianą na politologiczny chociaż i tak wiem że w Mac'u wyląduje hahaha
    • elliot nie takie proste... 29.09.12, 20:38
      Pamiętajmy, że 96' to rocznik reform i w drugiej klasie odpadną nam zbędne przedmioty zamieniając się w jeden - przyrodę (tylko jeżeli ktoś jest na humanie, ścisłowcom odpadnie wos, historia itd.)

Ja jestem na profilu europejskim, rozszerzona geografia i wos. Oprócz tego uczę się ang. i hiszpańskiego. Chciałabym wyjechać na studia do UK (Marzy mi się Londyn/Cambridge, ale z tego co wiem to semestr w King's Collage w Cambridge kosztuje 9 tys.funtów! Więc może Szkocja?). Myślałam nad byciu konsulem. : )

Tobie radzę zmienić profil bo po humanie naprawdę trzeba mocno się starać, aby coś osiągnąć, niestety. c:
    • blondzia Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 30.09.12, 16:34
      Po co zmieniać profil na studia pójdziesz na takie jakie chcesz co to za różnica czy human jest rozszerzony czy przedmioty ścisłe wybiera się taki profil z przedmiotami rozszerzonymi które się lubi a studiować możesz co chcesz .A jak chcesz zmienić profil to dobrze by było teraz go zmienić niż za rok .

Ja jestem w liceum na rozszerzonych przedmiotach przyrodniczych xd
      • loczek151 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 30.09.12, 18:00
        Ale wam zazdroszczę. Chciałabym mieszkać w większym mieście, gdzie jest więcej profili do wyboru. Za rok będę szła do liceum,a do wyboru mam tylko podstawowe bio-chem, mat-geo, mat-fiz, mat-inf, human. To naprawdę niewiele. Wcześniej chciałam iść na humana, ale doszłam do podobnych wniosków co większość z was - to profil bez przyszłości. Dlatego intensywnie zastanawiam się nad bio-chem. Z biologią nie ma problemu, lubię ją iwgl., ale chemia to masakra. Być może zalezy to od mojej słabej nauczycielki, która nie potrafi tego dokładnie wytłumaczyć. Mam nadzieję, że wynik z testu pozwoli mi dostać się na ten profi;

Nie wiem, co chcę robić w przyszłości. Medycyna odpada, tak samo jak wszystkie zawody związane z chemią. Może dietyk? Sama nie wiem... To takie trudne..uncertain
    • heyheyhey Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 17:03
      ja jestem na profilu biol-chem-ang, później chciałabym studiować medycynę ;>
    • monius31 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 17:37
      ja poszłam na biol-chem, oczywiscie ze względu na to, że kocham biologię, trochę mniej chemię, myślę, że będe właśnie te przedmioty zdawać na maturze, a potem mam nadzieje, że znajdę pracę. Zastanawiam się nad medycyną, a to trudna decyzja, więc na razie jeszcze nie wiem. Na twoim miejscu przepisałabym się na inny profil, zeby dobzre zdać mature z matmy i ogolnie po humanie chyba nie ma dużych możliwości do znalezienia pracy
      • limka Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 19:42
        Ja jestem w drugiej klasie liceum o profilu lingwistycznym. Swoją przyszłość wiążę z językami (angielski, hiszpański) - idę na studia tłumaczeniowe. To coś, co naprawdę mnie kręci. Jak się uda, planuję też wyjechać za granicę (Stany), a jeśli nie, to będę mieszkać przynajmniej w Warszawie.
    • kristen_16 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 19:43
      ja wybrałam taki blok : geografia, język polski i angielski. chciałabym studiować filogię angielską. kocham tę język .<3
      polecam.wink
    • quadesha Re: Matura 2015, HUMAN 10.10.12, 19:58
      Ja też jestem na humanie, choć nie do końca bo mam roz wos,polak i gegra smile Niby to nauki społeczne... Podobno po humanie nie ma pracy, ale ja na bio-chem bym sobie nie poradziła... Mam bardzo fajną klasę ( jedyna taka ;p ) i szkoda by było mi ją zmienić.
    • magda11270 o szkole 10.10.12, 20:05
      ja jestem cukiernikiem i chodze do klasy 2 jestem w szkole zawodowej
    • czino DROGIE HUMANY 10.10.12, 20:12
      Widzę tu dużo wpisów typu "jestem na humanie, ALE..." i jest to dla mnie zwyczajnie żałosne. Ja wiem, co chcę robić w przyszłości, dlatego chciałam się dostać na ten profil. Jeśli nie jesteście przekonani, co do humanistycznej klasy, dlaczego tu do cholery jesteście? Wystarczyło wybrać profil ogólny i zdecydować później już na 100%, co chcę w życiu robić. Wiecie ile miejsc zajmujecie, dzięki takiemu dennemu myśleniu "a pójdę na humana, bo ścisłe mi nie idą"? Żałosne i wredne. Radzę się na drugi raz lepiej zastanowić nad swoją przyszłością, bo z takim myśleniem zapewne zajmiecie też bezcelowo pożądane miejsca na studiach. Co do tematu, planuję iść na dwa kierunki - dziennikarstwo i psychologię, a jako zawód wybrałam sobie psychologa więziennego, ponieważ jestem w jakiś specyficzny sposób "uwikłana" w kryminalistykę i ludzi z tych obszarów. Interesują mnie obydwa tematy, tj. psychologia i więziennictwo. Jest to dosyć niebezpieczny zawód, ale to jest dla mnie wyłącznie dodatkowa atrakcja. Dla ludzi o mocnych nerwach.
      Jest wiele ciekawych zawodów, ale po pierwsze trzeba zdecydować czego się tak naprawdę chce od życia!
      Ah, i jeszcze jedna sprawa: ,,po humanie nie ma przyszłości"? Otóż jeśli ktoś jest "obrotny" i wie, czego chce i jak to zrobić, będzie miał tą przyszłość lepszą niż człowiek z papierkiem, mówiącym ,,matura z matematyki - 87%". Peace.
    • muser103 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 20:26
      Jestem na profilu wos-geografia-angielski. Do niedawna zastanawiałam się nad studiami i marzyłam o Stosunkach międzynarodowych, ale otworzyłam oczy (na szczęście). Obecnie bardzo dużo maturzystów idzie na ten kierunek, więc nie byłoby najmniejszego sensu. Zaczęłam się interesować sinologią (filologia chińska). Jestem dobra z języków, więc sądzę, że dam sobie radę. Ale musiałabym pisać rozszerzoną maturę z polskiego. Nie wiem co robić sad
    • wanneeizze Matma! 10.10.12, 20:27
      Ja jestem na profilu matematyczno-fizycznym. To był dobry wybór, bo na tym profilu mam wiele możliwości. Ale jestem bardzo niezdecydowana, ciężko jest mi wybrać studia... i przedmioty na maturę..? Myślę nad matma rozszerzoną, chemią... może geografia lub fizyka. To jest bardzo trudny dla mnie wybór! Jakie proponujecie studia dla ścisłowca? : )
    • jaredka Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 22:11
      Ja jestem na humanie ;P Mam zamiar zdawać na maturze polski i angielski, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. wink A co do zawodu to się zobaczy... wink
      Teraz nie ma za bardzo możliwości po humanie, racja, ale za kilka lat może się to zmienić, bo jak widzicie większość teraz idzie na ścisłe, bo "na humana się nie opłaca", więc sytuacja może się trochę zmienić za (powiedzmy) 10 lat. smile
      Ja też miałam mały problem z wyborem profilu, bo lubię matematykę i zastanawiałam się nad mat-fiz, ale ostatecznie wybrałam humana, bo fizyka mi nie leży...
      • hilary_fanka Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 10.10.12, 23:06
        Jestem na profilu matematyka-język angielski. Nie jest to jednak zwyczajny kierunek, a klasa pre-IB przygotowująca do dwuletniego programu International Baccalaureate, który za rok- mam nadzieję- rozpocznę.
        Miałam duży problem z wyborem. Wiedziałam, że z całego serca nienawidzę biologii i fizyki i po ogólnej pierwszej klasie liceum nie zamierzam już nigdy więcej wracać do tych przedmiotów. Więc choć uwielbiam chemię, biol-chem odpadał, to samo mat-fiz. Przeciwko matematyce zasadniczo nic nie mam, choć nigdy nie pragnęłam jej na rozszerzeniu.
        Moim ulubionym przedmiotem jest za to język polski, od zawsze miałam też zdolności językowe. Również trochę obawiałam się tego "po humanie nie ma przyszłości". Doszłam jednak do wniosku, że nie lubię WOS-u, a na pol-his-angu mają...taki sam podręcznik jak inne klasy licealne!
        Nie rozwinęłabym się tam więc ani trochę. Myśląc o zagranicznych studiach powinnam znać język w znacznie lepszym stopniu.
        Właśnie wtedy wpadłam na IB. Język angielski sześć razy w tygodniu, od drugiej klasy lekcje w tym języku. Pomyślałam, że to może się udać.
        Rozszerzoną matematykę przez rok jakoś wytrzymam. Tym bardziej, że nieźle sobie radzę. Nie jestem jakimś supermózgiem specjalizującym się w przedmiotach ścisłych, ale...jest dobrze. Naprawdę jestem w stanie się tego nauczyć.
        A dalej? W programie, który mnie interesuje wybierasz sześć przedmiotów, które zdasz na maturze. Trzy na HL ( high level) i trzy na SL, czyli polskiej podstawie. I oczywiście na rozszerzeniu wezmę język polski i historię!
        Trzeba podążać w kierunku dziedzin, które naprawdę lubimy.
        Co w moim przypadku zmieni IB? Wiele. To bardzo prestiżowy egzamin, z którym można ubiegać się o przyjęcie na wiele wspaniałych uczelni.
        Międzynarodowa matura to moja szansa, której nie mogę zmarnować.
    • kasiulka122 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 11.10.12, 11:52
      jak zdam maturę to ide na studia i idę na dietetyka jest to bardzo dobry zawód dużo na nim zarobię big_grin
    • alekssa :)) 11.10.12, 15:02
      ja jestem w 2 lo na bio-chem big_grin chciałabym iść na farmację, analitykę medyczną lub genetykę, może medycynę smile
      jeśli jesteś bardziej ambitna, to zmień profil w 2 klasie, poco masz siedzieć na profilu, po którym wiesz, że z pracą trudno ?
    • synthia. Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 11.10.12, 17:19
      Ja chcę zostać nauczycielką smile
    • wera555 Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 11.10.12, 17:35
      Jestem w I LO na humanie i wcale nie żałuję .. Wiem co chcę robić . W planach mam studiowanie psychologii klinicznej . Bardzo podoba mi się ten kierunek , a w przyszłości chce pomagać dzieciom w szpitalach . Wiem , pewnie zaraz napiszecie że mało płatny zawód , trudno znaleźć pracę itp... Ale jeżeli komuś naprawdę zależy , ma ambicje jest ,,obrotny" że tak powiem smile da sobie radę niezależnie od tego czy będzie studiować informatykę czy filozofię ...
    • wiki1996 .... 11.10.12, 18:12
      Ja również teraz zaczęłam 1 liceum jestem na profilu matematyczno-informatyczny, jestem z tego zadowolona bo uważam że ten kierunek daje dobra przyszłość bardzo dużo jest zapotrzebowania właśnie w tym kierunku,poza tym prace są też dobrze płatne.Jeszcze nie zastanawiałam się nad tym jakie przedmioty chcę zdawać na maturze ale myśle że jednak pójdę w kierunku ekonomi lub coś w tym stylu.
    • zjarana Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 11.10.12, 21:12
      ja jestem na profilu ekonomiczno-prawnym
      na razie jestem w pierwszej klasie to marzenia mam jeszcze dziecinne mimo wszystko
      ale zamierzam potem iść na studia prawnicze a chciałabym być prokuratorem albo adwokatem
    • koloorowa. Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 25.11.12, 00:25
      ja również jestem na humanie z tym, że zamiast wosu mam geografie i to z nią wiąże przyszłość i chcę zdawać z niej maturę. a nie pociesza mnie fakt, że w 2 klasie będę miała 8 godzin polskiego. no cóż, wybrałam ten profil bo jak miałam iść na mat-geo-fiz to podziękowałam.. chyba już wolę ten polski niż 6 godzin tygodniowo fizyki smile bywa, trzeba dać radę.
    • majson Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 25.11.12, 22:15
      Ja też jestem w 1 klasie liceum i wybrałam profil matematyczno-ekonomiczny(z poszerzoną geografią, fizyką i matematyką). Również stwierdziłam że po humanie nie ma przyszłości więc pomimo że lepiej mi idzie polski wybrałam klasę matematyczną. Poza tym, jak bym poszła na humana to bym nie zdała matury z matmy bo kiepsko mi idzie więc myślę że to był całkiem dobry wybór bo poduczę się matmy bo mam na nią większy nacisk i jest git big_grin a biol-chem odpadał bo chemii nie lubię, w humanie natomiast nie znoszę historii i wosu a w matematycznej nie przepadam za fizą ale ujdzie big_grin
      • wyobraznia Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 05.12.12, 00:24
        1 klasa LO i profil mat-geo-ang , tzn potem, w 2i 3 klasie mam też ekonomię, także wiążę jakoś przyszłość z tym.. w sumie to nie masz się co przejmować, bo z tego co widzę, nie tylko Ty, czy ja, ale i większość użytkowniczek nie wie co chce robić smile
        • anouska Re: Matura 2015, studia, jaki zawód wybrać? 06.12.12, 11:18
          Myślę, że warto postawić na praktyki. Postarajcie się zdobyć jakieś doświadczenie w trakcie studiów. Może jakiś wolontariat. Będziecie mogli wpisać sobie w cv, kiedy będzie szukać pracy. Pracodawcy cenią kandydatów z wpisanym w cv wolontariatem. Nie ma generalnie reguły, jeśli chodzi o studia. Choć wydaje mi się, że może być łatwiej coś znaleźć po Polibudzie lub przedmiotach ścisłych. Ofert dla informatyków jest w tej chwili naprawdę sporo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka