Dodaj do ulubionych

Metal Chrześcijański

07.12.12, 13:58
Metal chrześcijański zaliczany jest do white metalu i propaguje treści chrześcijańskie, nie rezygnując z typowego dla samego metalu stylu. Można w nim odnaleźć wiele podgatunków metalu, moje ulubione to power metal oraz metal symfoniczny, dlatego polecę wam zespoły utrzymane głównie w tym klimacie -Theocracy oraz HB.

www.tekstowo.pl/piosenka,theocracy,i_am.html
www.tekstowo.pl/piosenka,theocracy,on_eagles__wings.html
www.tekstowo.pl/piosenka,theocracy,laying_the_demon_to_rest.html
www.tekstowo.pl/piosenka,theocracy,bethlehem.html
www.tekstowo.pl/piosenka,hb,the_lovesong.html
www.tekstowo.pl/piosenka,hb,the_jesus_metal_explosion.html
www.youtube.com/watch?v=ZZTnJKrcX5Y HB - It Is Time
www.youtube.com/watch?v=KBvGQ60_p7I HB - God Has All Glory

Moje pytania do Was są takie:
1. Czy wiedziałyście o istnieniu takiego gatunku muzyki?
2. Czy znacie zespoły, które mogłybyście polecić? (byłabym bardzo wdzięczna ; ) )
3. Co sądzicie o metalu chrześcijańskim?
4. Jeżeli dotąd nie znałyście tego gatunku muzyki, jakie są Wasze odczucia w stosunku do niego i czy zamierzacie go słuchać?

To są kwestie, które najbardziej mnie interesują, jeżeli jednak chcecie wzbogacić wypowiedź o coś więcej, to bardzo proszę smile

Ja sama odkryłam ten gatunek stosunkowo niedawno, jednak już zdążył zawładnąć moim sercem. Tekst oraz muzyka mówią same za siebie. Co najbardziej podoba mi się w tym gatunku muzyki? To, że być może człowiek słuchający metal z podtekstem satanistycznym, taki, który wyrzekł się Boga, przekonany o tym, że muzyka, którą słucha, jest jednoznaczna, natrafi na zespół taki jak Theocracy czy HB i zobaczy zupełnie inną stronę tej muzyki. Być może skłoni go to do zastanowienia się nad tym, że są ludzie, którzy mają taki sam styl, jak on, a jednak cenią sobie te wartości, które on sam uważa za nieważne i śmieszne. Może dojdzie do wniosku, że tak naprawdę nigdy nie znał Boga, że może warto poświęcić mu trochę czasu? Przynajmniej spróbować. Może dojdzie do wniosku, że choć w życiu czasem jest ciężko, jest ktoś, kto nigdy go nie opuści i kto zawsze będzie go kochał – Jezus. Uważam, że zespoły chrześcijańsko-metalowe mają swoją osobistą misję do spełnienia, jaką jest trafianie do tych ludzi, którzy się zagubili oraz zrzeszanie tych, dla których wiara chrześcijańska stanowi ogromną wartość, jak również wzmacnianie w nich tej wiary.
Oczywiście nie twierdzę, że każdy gatunek metalu inny od chrześcijańskiego propaguje treści satanistyczne. Jednakże słucham tego gatunku już od pewnego czasu i zawsze, gdy znajdę jakąś nową piosenkę, przede wszystkim zwracam uwagę na jej tekst. Piosenka może wydawać się piękna, ale w rzeczywistości mieć nawet głeboko ukryty podtekst satanistyczny. Wiem o czym są piosenki metalowe, których słucham, dokładnie przestudiowałam tekst każdej z nich. Nistety muszę stwierdzić, że nawet wśród moich ulubionych zespołów zdarzają się piosenki, które nie wzbudzają mojego zaufania. Nie znaczy to jednak, że rezygnuję w ogóle ze słuchania tych zespołów. Po prostu jestem ostrożna i wybieram te piosenki, które są, nazwijmy to, bezpieczne. Do czego zmierzam? Wśród fanów muzyki metalowej jest wiele chrześcijan, którzy tak jak ja nie chcą słuchać muzyki z satanistycznym podtekstem. Jest to dla nas bardzo fajna alternatywa, słuchamy wspaniałej muzyki, a jednocześnie poświęcamy czas naszej duszy, rozwijamy się duchowo, wzmacniamy naszą miłość do Pana Boga.
Właśnie za to głównie cenię metal chrześcijański.

Wypowiadajcie się smile Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii.
Obserwuj wątek
    • klara.1 Re: Metal Chrześcijański 07.12.12, 16:39
      Na razie odpowiem króciutko później się rozpisze ,słucham metalu chrześcijańskiego polecam Anastasis smile
    • milejdi Re: Metal Chrześcijański 07.12.12, 19:25
      Dobra, trochę mnie rozbawiły te teksty o satanistycznej muzyce, że to takie zło i w ogóle, no ale cóz. Oczywiście nie zamierzam bardziej się wgłębiać w ten styl muzyki, bo nie jestem chrześcijanką, ale przyznam, że niektóre utwory są naprawdę fantastyczne. Pozwolę sobie tutaj uczynić uwagę, że nie jestem też muzułmanką, a mam na dysku kilka utworów utrzymanych w duchu pieśni religijnej po prostu dlatego, że odpowiada mi taka linia melodyczna i klimat. Z tych, które podałaś, chyba ta najbardziej mi się podoba smile
      www.tekstowo.pl/piosenka,theocracy,laying_the_demon_to_rest.html
      Słyszałam już od dawna o tym gatunku muzyki, głównie dlatego że ludzie w mojej szkole byli dość religijni więc to i owo wpadło mi w ucho. Nie znam za bardzo innych zespołów, ale mogę dać Ci link do chłopaków z mojego miasta, którzy nagrywają takie chrześcijańskie piosenki. Obejrzyj koniecznie big_grin Choćby po to, by zobaczyć tańczących razem z nimi braci kapucynów ^^ Nie jest to rock, niestety, ale nic innego nie znam.
      Upadł Babilon www.youtube.com/watch?v=PqN96zVS028
      Mt 9,37 www.youtube.com/watch?v=-6T-P1nt5Gk
      • trzpiotka Re: Metal Chrześcijański 07.12.12, 20:50
        Hm, tak... W tych czasach ludzi dość często bawią takie wypowiedzi jak moja. Niektórzy chrześcijanie w ogóle wolą nie wypowiadać się na temat wiary, bo boją się, że zostaną wyśmiani. Ja jednak jestem wierna swoim ideałom, głośno mówię to co myślę i mam w nosie, czy ktoś będzie się z tego śmiał. Tak, uważam, że statnistyczna muzyka jest zła, bo obraża imię Jezusa. To tak jakby ktoś kpił z twojego Przyjaciela, z tych wszystkich wartości, które są dla ciebie bardzo ważne. No, ale ludzie mają różną wrażliwość.

Miło mi, że spodobały Ci się niektóre piosenki smile Te, które podałaś też niezłe i w niektórych momentach wydawało mi się, że jest w nich akcencik z reggae, które wprost uwielbiam. Szczególnie w pierwszej. Także dzięki, posłuchałam sobie smile

Pozdrawiam.
        • lia_ Re: Metal Chrześcijański 09.12.12, 17:32
          Zaciekawiło mnie to ;D Nie słyszałam o czymś takim, ale serio - świetna muzyka serce Pogrzebałam trochę w necie i znalazłam takie zespoły : Stryper, Underoath, Demon Hunter, Living Sacrifice, As I Lay Dying, Oh, Sleeper i Haste the Day ;D Me gustaa ;D
          • lia_ Re: Metal Chrześcijański 09.12.12, 18:17
            To znaczy nie wiem, czy wszystkie zespoły wykonują właśnie white metal. Po prostu przekopiowałam te nazwy z jakiejś strony xD Jak teraz słucham to niezłe jest Oh, Sleeper xD
            • trzpiotka Re: Metal Chrześcijański 14.12.12, 14:59
              White metal stanowi opozycję do black metalu, jednak obejmuje WSZYSTKIE gatunki metalowe. Zespoły, które podałaś są ostrzejsze od tych moich, ale jeżeli propagują treści chrześcijańskie, to również są zaliczane to white metalu. Ja osobiście preferuję metal symfoniczny i power metal, więc nie ukrywam, że te zespoy, które podałaś trochę mnie przestraszyły ; )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka