Dodaj do ulubionych

Gdzie do liceum?

• Gość: Paola Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:40
      kołłątaj na ochocie
    • Gość: Asia Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:41
      najlepiej wogole nie isc do liceum bo jak tak spojżeć z boku to policeum masz
      wielkie G**** ;P
      Najlepiej isc do technikum lub zawodowki i przynajmniej bedziesz miał/a jakis
      zawod a dalsza naukę zawsze mozesz ciągnąc dalej ;P
    • Gość: Malinka Re: Gdzie do liceum? IP: *.centertel.pl 24.03.09, 20:42
      Ja jestem dopiero w 1klasie gim. ale już sie dużo zastanawiam nad wyborem dobrej szkoly poza gimnazjum.
      Chciałabym pójść do jakiejś szkoły artystycznej bo marzy mi sie aktorstwoale moja mama nie chce żebym to
      wybrała i narzuca mi księgowość i jakieś inne które mnie wogóle nie interesują. Nie chce wybrać tego co onami
      karze bo mi sie to nie podoba i nie interesuje mnie to i potem będę załować ze podjęła za mnie mama decyzję... A
      wyco o tym myślicie mam wybrać to co mówi mi mama, jak byście zrobiły na moim miejscu???uncertain
      • iluvromance8 Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 20:45
        ja bym poszła tam gdzie ja bym chciałabig_grin
      • Gość: natalia Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 20:47
        heh ja jestem w 3gim i jeszce nie mam pojęcia jaki profil mam wybrać, na pewno
        coś z matą, ale nie wiem który byłby lepszy np ekonomiczny czy mat-inf-fiz shock
        • bouche2 Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 22:30
          zależy co bardziej lubisz: fizykę, czy geografię i co chcesz zdawać na maturze.
          Geografię zdaje najwięcej ludzi, więc żeby dostać się na dobre studia trzeba
          mieć naprawde dobry wynik. Z kolei fiza jest najtrudniejsza- razem z historią
          mają poziom trudności 9/10 ;]
      • bouche2 Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 22:25
        Ty powinnaś decydować; nikt inny nie ma prawa się wtrącać w twoją przyszłość-
        mnie tak zawsze uczono ;]. Z kolei na aktorstwo będzie Ci się ciężko dostać,
        trzeba mieć naprawdę talent lub forsę ;| Ale powodzenia; możesz też próbować na
        profilach dziennikarskich, albo czymś w tym stylu;}
    • Gość: Wampi Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:47
      Ja osobiście polecam 1LO w Gdańsku im. Mikołaja Kopernika. xDD
      Atmosfera i ludzie genialni. xD Nauczyciele też mogą być.
      www.ilo.gda.pl
      strona internetowa. Polecam.suspicious
    • tusia_13pl Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 20:49
      Ja chciałabym pójść do biologiczno-chemicznego profilu w liceum, ale chciałabym
      mieć rozszerzoną matmę i nie wiem co zrobić. I jeszcze sprawa do którego liceum.
      Od dziecka zawsze wiedziałam do którego chce iść, ale teraz się dowiedziałam, że
      są tam kiepska nauka przedmiotów ścisłych. A inne (blisko mnie) jest kiepskie.
      Jeszcze inne, w którym podobno dobrze uczą przedmiotów ścisłych jest daleko ode
      mnie. Wiec zupełnie nie wiem gdzie iść.
      • Gość: natalia Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 20:52
        ja mogę isc do jakiego chce, bo jestem po konkursiesmile
        ale i tak za bardzo nie wiem co chce robic, trudno podjac decyzjęcrying
    • Gość: Ada Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:53
      Ja właściwie kończę już moją edukację za miesiąc i czekam do maja na maturę.
      Chodzę na profil humanistyczny i stwierdzam, że jakbym miała szanse jeszcze raz
      wybierać to chyba poszłabym do technikum, przynajmniej przerobiłabym materiał
      bardziej obszerniej i lepiej przygotowała się do matury, gdyż w liceum przez te
      marne trzy lata nie da się dokładnie zrobić wyznaczonego materiału i brakuje
      tego jednego roku więcej, który jest w technikum. Także życzę Wam dobrze
      podjętych decyzji wink Pozdrawiam maturzystkawink
      • martam Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 21:22
        Gość portalu: Ada napisał(a):

> przerobiłabym materiał bardziej obszerniej i lepiej przygotowała się do matury, gdyż w liceum przez te
        > marne trzy lata nie da się dokładnie zrobić wyznaczonego materiału

Ojj, to zależy od szkoly, uwierz mismile
    • gorzka Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 20:55
      Ja bym wybrała to daleko, bo co jeśli wybierzesz to gim. blisko ciebie i oblejesz maturę, potem będziesz żałowała,
      że nie poświęciłaś tej 1h drogi na dojazd. Ja bym tak postąpiła, ale osteczna decyzja nalezy do ciebie kiss
    • different Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 20:55
      twoja wypowiedź daje do myślenia. miałam właśnie iść do LO na humana... muszę to przemyśleć.
      powiedzcie mi dziewczyny, czy któraś z was zaczęła się uczyć w LO czy technikum języka francuskiego? czy przez 3
      lata można się czegoś wogóle nauczyć?
    • Gość: gosc Re: Gdzie do liceum? IP: 77.252.149.* 24.03.09, 20:56
      Ja wybieram się do liceum o profilu humanistyczno-spolecznym, czyli prawo ;D
      • Gość: dax Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:15
        Ja wybieram się na profil biol-chem-fiz tom oje ulubione przedmioty xD tongue_out
    • Gość: gość Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:02
      wiem gdzie pójdę do liceum, ale nie wiem na jaki profil ;/
    • Gość: ziki Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:03
      Ja chyba jako jedna z niewielu wybieram się na profil mat-fiz-inf chciaż za informatyką nie przepadam. Ale
      zastanawiem się nad liceum : mam do wyboru kontunuacje z gimnazjum( ci samil ludzie, nauczycleke, co nie za
      bardzo mi odpowiada), liceum, w którym podobno ludzie są starsznie snobistyczni oraz liceum wyłącznie o profilu
      mat-fiz-inf bez niczego innego ( nie wiem, czy sobie poradze). Jak myślicie, co wybrać ? Mam nadzieje, że się
      wszędzie dostanę i mam zapas 10 pkt. za finaliste konkusrus

Ps. Czy ktoś wie, czy jak sie ma 2 razy finalise z tego samego przedmiotu tj. z geografii to się punkty sumuję i
      wychodzi 20, czy tylko 10 ?
      • Gość: Anita Re: Gdzie do liceum? IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:14
        Hej mam na imie Anita smile Fajnie ze sie wybierasz na taki profil smile ja tez chce isc na cos z matematyką , wlasnie
        chcialam isc na mat - inf ale podobno jest strasznie ciezko z informatyki crying mam daleka kuzynke co chodzi do tego
        samego liceum do ktorego ja chce isc i chodzi na mat - inf i wlasnie mowi ze ledwo daje sobie rade z informatyka a w
        gimie miala same szostki a co dopiero ja pfff heheh wiec zastanawiam sie nad mat - ang ale wiem ze bd ciezko tez z
        angielskim ;p;p no ty idziesz jeszcze na fizyke ja to tam nie zabardzo lubie fizyke bo wiesz babe mam taka ze nie
        umie tlumaczyc ale powinna mi dac piątke na koniec roku hehhehe a co do tych konkursów to niestety niewiem bo
        ja bardziej uczestnicze w zawodach w siatkówke heh pozdrawiam smilekiss kisskiss
    • Gość: natalia Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 21:07
      mam ten sam problem, na 100% ide do liceum a nie wiem jaki profil ;/
      • martam Chętnie pomogę ;] 24.03.09, 21:15
        Ojjjćś... Czy ja tu jestem najstarsza na kotku? big_grin
        Ja teraz jestem w 1 lo. Mogłabym długo się rozkminiać nad wadami i zaletami poszczególnych.... na pewno NIE
        POLECAM lo na Mandarynki!!! A w Kazimierzu Wielkim jest wieeeelki poziom.... jeśli ktoś mi powie, co go interesuje,
        albo jaki profil by chciał, to służę pomocą w wybraniu szkoły smile
        • Gość: lol Re: Chętnie pomogę ;] IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 21:24
          ja np najlepiej umiem matmęsmile wiec jaki profil proponowałabyś mi ???
          • martam Re: Chętnie pomogę ;] 24.03.09, 21:28
            Gość portalu: lol napisał(a):

> ja np najlepiej umiem matmęsmile wiec jaki profil proponowałabyś mi ???

ale co prócz matmy- biologia, polski, geogrania, informatyka...? jeden przedmiot nie wystarczy, niestety ;]
          • Gość: Laura Re: Chętnie pomogę ;] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.09, 15:31
            Politechniczny, lub logiczny, albo ekonomiczny. Sprawdź czy są takie w twoim
            mieście.
        • Gość: xox Re: Chętnie pomogę ;] IP: *.kalisz.mm.pl 25.03.09, 16:16
          nie jesteś najstarsza - III lo, maturka w maju wink.
      • Gość: Anita Re: Gdzie do liceum? IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:16
        a co cie bardziej interesuje Ścisłe czy bardziej human??
    • Gość: Ada Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:16
      Raczej tego francuskiego zbytnio się nie nauczyć, chyba że podstawowych słówek,
      bo jak będziesz miała już ten francuski to pewnie raz w tygodniu. I może tylko
      przez pierwszy rok, jeżeli oprócz niego będziesz miała dodatkowo 2 języki obce.
      Ja np. w pierwszej klasie miałam łacine, która mi odpadła po pierwszym roku, a
      kompletnie nic z niej nie umiałam. Ale w różnych szkołach jest różnie więc mogę
      się mylić co do mojej wypowiedzi. Pozdrawiambig_grin
    • majson Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 21:20
      ja choć dopiero zastanawiam się gdzie iść do gim. to myślę że pójidę do liceum
      salezjańskiego w Szczecinie
      • Gość: Anita Hmmm??? IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:24
        jak myślicie na jaki profil lepiej isc mat - inf czy mat - ang ?? boze niewiem najpierw chcialam isc na mat - inf a teraz
        wszyscy mi mowia zebym szla z angielskim ... doradzcie mi uncertain sad please kiss
        • martam Re: Hmmm??? 24.03.09, 21:26
          Gość portalu: Anita napisał(a):

> jak myślicie na jaki profil lepiej isc mat - inf czy mat - ang ?? boze niewiem
          > najpierw chcialam isc na mat - inf a teraz
          > wszyscy mi mowia zebym szla z angielskim ... doradzcie mi uncertain sad please kiss

Nie kieruj się gustem innych,
          Wybierz to, co CIEBIE kręci, z czym TY byś chciała wiązać przyszłość, co dla CIEBIE jest łatwiejsze!
          Wolisz mat-inf ? idź na nią!
          • Gość: Anita Re: Hmmm??? IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:31
            wiem ze powinnam isc na to co ja bardziej chce to hmm oczywiste lecz to co wszyscy mi powiedzieli jak jest ciezko i
            wogole na tym mat - inf mnie przeraza i tak naprawde niewiem czy nadal chce isc na ta informatyke jak sobie
            wyobraze ze mam sie uczyc tych wszystkich programow i wogoel to .... heh ale dzieki kisskiss
    • Gość: Ada Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:26
      Mat-inf., bo i tak angielski będziesz miała i może jak się uda to trafisz do
      grupy rozszerzonej więc będziesz się czuła jakbyś poszła na mat-angwink
      • Gość: Anita Re: Gdzie do liceum? IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:29
        heh dzieki no wlasnie masz racje ale jak sie tak bd czula jak na rozszerzonym ang to nie lepiej juz isc na to a nie
        meczyc sie z informatyka??? surprised
        • Gość: Anita Tarnów IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:37
          jest ktos kto wybiera sie do szkoly w Tarnowie ???? moze do III LO ??? albo do innych ;p;p
          • Gość: agaa Re: Tarnów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 14:45
            no ja się wybieram do LO w Tarnowiesmile
            • Gość: Anita Re: Tarnów IP: *.rwd.prospect.pl 25.03.09, 20:31
              No chociaz jedna smile a do ktorego??? na jaki chcesz isc profil ?? tongue_outtongue_out Pozdrawiam smile
              • Gość: agaa Re: Tarnów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 14:35
                zastanawiam sie nad 6 LO profil bio-chem.
                myslałam również o 2 i 7 ;pp hehesmile a Ty?
          • Gość: Rudolfina0304 Re: Tarnów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 19:44
            Ja jestem w III LO i zaprawdę powiadam Ci warto tam iśćtongue_out
            Naprawdęsmile Bałam się, że będzie tak jak wiele osób mówiło (takich którzy nie
            mają styczności z trzecim...), że tu same kujony, sztywniacy itp. I okazało się,
            że moje obawy były całkowicie nieuzasadnionesmile Owszem trzeba się tu uczyć (choć
            w sumie...ja się uczę tylko niektórych przedmiotów i póki co nie miałam 3 na
            koniec;P przede wszystkim do dlatego, że nacisk kładzie się na wiodące
            przedmioty przede wszystkim, reszta jest traktowana nieco bardziej pobłażliwiewink
            ) ale polecam to LO przede wszystkim ze względu na atmosferę! Ludzie są tu
            wspaniali! Otwarci, przyjacielscy, pomocni. Traktują Cię jakbyś byłą ich
            koleżanką choć rozmawiają z Tobą pierwszy razsmile Choć oczywiście są wyjątki, to
            oczywiste. Ale ogólnie jest ekstrasmile I nauczyciele są zarąbiścibig_grin Polecam
            szczególnie lekcje z prof. Skrabaczembig_grin Właściwie to z każdym nauczycielem można
            normalnie porozmawiać, pożartować...racja, z niektórymi to raczej tylko poza
            lekcją xD jednak zawsze to coś;P
            Rozpisałam się;P niemniej jednak tak jak mówiłam, warto iść do tej szkołysmile masz
            pewne to że unikniesz stresów związanych z durnymi ludźmi w klasie/szkolesmile
            Wybór należy do Ciebie, ale ja mówię to co wiemsmile o innych LO się raczej nie
            wypowiadam, bo nie wiem jak w nich jest skoro nie chodzę;P ...choć z tego co mi
            znajomi opowiadają nie ma np.w 7 czy 5 tak otwartych i wyluzowanych ludzi, są
            raczej zamknięte grupy, klasy są podzielone na kilka obozów, ludzie po dwóch
            latach nauki nie wiedzą jak się ich koleżanki/koledzy z klasy nazywają xD. U nas
            tak nie ma;P
    • Gość: katsuumi_17 Moja rada IP: *.chello.pl 24.03.09, 21:46
      Na waszym miejscu bardziej skłaniałabym się do klasy z rozszerzonymi przedmiotami ścisłymi. Może to brzmi
      dziwnie, zwłaszcza dla osób bardziej uzdolnionych humanistycznie, ale daje większe szanse na dobre studia. Po
      przedmiotach humanistycznych ludzie zazwyczaj próbują się dostać na: prawników, dziennikarstwo, psychologię,
      pedagogikę. Oczywiście takich osób jest duuużo więcej niż tych zdających chemię czy fizykę na maturze (zdawanie
      fizyki odradzam, chyba że naprawdę jesteście z niej dobrzy smile), bo każdy sobie pomysli tak: "Pójdę do
      humanistycznej klasy, będę mieć luzy, czasem zakuję na sprawdzian z polaka lub historii. Ścisłe sobie oleję". No i
      potem przychodzi pora matur (przedmioty maturalne oczywiście trzeba sobie wybrać dużo wcześniej) i się okazuje,
      że większość osób i tak oprócz podstawowych przedmiotów czyli polskiego i języka (a od przyszłego roku także
      matmy) zdaje WOS, a nie historię. Jest dużo mniej materiału a wymóg na studia humanicztycze to dodatkowy
      WOS lub historia- nie robi różnicy, który z nich. Większość zazwyczaj wybiera WOS. I potem na studia próbuje się
      dostać NA JEDNA UCZELNIĘ ok. 300 osób (zakładając duże miasta). Z reguły większości udaje się dostać i
      ukończyć uczelnię, ale potem zwyczajnie nie ma pracy. Niemożliwe jest, żeby 300 osób nagle stało się
      dziennikarzami.

Ze ścisłymi jest troche inaczej- zdaje je mniej osób tak więc jest większa szansa dostania się na studia i znalezienia
      pracy w swoim zawodzie. Tym bardziej, że większość fachowców wyjechała na zachód i jest duże zapotrzebowanie
      na różnych techników, matematyków, lekarzy, wiadomo.

Oczywiście jeśli ktoś jest zupełną nogą ze ścisłych nie ma co pchać się do klasy fizycznej, ale są wyjątki smile Ja
      jestem w klasie medyczno- ekologicznej z rozszerzoną fizyką, chemia i biologią i chociaż nie czuję się dobra z fizyki,
      jakoś zdaję, a mam rozszerzony materiał z biologiii i chemii. Z biologii nie trzeba super mózgu do zdania matury,
      wystarczy być na bieżąco, a potem materiał i tak się utrwala na fakultetach. PAMIĘTAJCIE, ŻE WY BĘDZIECIE
      MIELI OBOWIĄZKOWĄ MATMĘ, NAUKA DO MATURY ZE ŚCISŁEGO PRZEDMIOTU I TAK WAS NIE OMINIE smile

Co do technikum- trudno powiedzieć. Z jednej strony jest zawód, ale zazwyczaj jest mała szansa, że faktycznie
      znajdzie się w nim pracę. Matura jest dla wszystkich szkół taka sama, a technika mają zazwyczaj niższy poziom niż
      ogólniaki.

Pozdrawiam i sorki za długi wywód wink Mam nadzieję, że w czymś wam pomoże!
      • Gość: Anita Re: Moja rada IP: *.rwd.prospect.pl 24.03.09, 21:58
        ale to dlugie napisalas az mnie oczy bolą hehehe ale dobrze mówisz hehe moze piszesz ;p;p;p ja sie wybieram cos z
        matma a nie na np humana hehehhe ale przyznaje ze moze nie ide na humana bo ciezko znalezc prace tylko ze
        jestem slaba i nienawidze historiii zreszta gdyby was uczyla tak baba jak mnie to tez byscie nienwidzily kurcze
        stara , chuda , w okularach i nieraz ubiera takie rajtuzki smieszne ;p;p i co wazniejsze strasznei przynudza na
        lekcji ;p;p a nie na tym polega nauczanie historii prawda??
      • bouche2 Re: Moja rada 24.03.09, 22:38
        okej, może jest lepszy wybór jeśli chodzi o znalezienie pracy, po zdaniu matury
        z przedmiotów ścisłych, no, ale nie powinno się wybierać kierunku pod takimi
        kryteriami.
        Chyba najważnejsze są zainteresowania; a nie rynek pracy.
        Może nie jestem do końca obiektywna, bo sama jestem w humanach, ale nie żałuję.
        I wystarczy wziąć się do roboty i uczyć się, żeby dostać sie na te studia,
        skończyć je, zdobyć jak najlepszą pracę i spełniać się zawodowo, a nie robić to,
        czego się nie lubi i to, co wybrało się, 'bo lepsza praca'.
        No, ja np. mam takie zdanie; może niesłuszne, ale...
        • Gość: Marta Re: Moja rada IP: *.rev.inds.pl 24.03.09, 23:39
          Zgadzam się z Toba, że pasja przede wszystkim, Wiadomo, kto interesuje sie literatura i czyta mnóstwo ksiązek nie
          pójdzie na mat-fiz-info.
          Jednak z drugiej strony polskie realia są okrutne i możesz (nie życze ci tego) się przejechać na takim myśleniu.
          Teraz trzeba myślec przede wszystkim o pracy, bo trzeba z czegoś żyć.
          Współczuje wam szczerze z tą matą, bo wiadomo jak ktoś jest 100% humanista, to ma bardzo, bardzo niefajnie.
          Popyt na techników, lekarzy jest ogromny (widzicie to nawet sami w przychodniach, szpitalach) a i tak was mata
          nie ominie. Coś tam ze ścisłych musicie "liznąć", żeby to zdać.
          Wiadomo, jednak że ktoś ze z brakiem zdolności do przedmiotów ścisłych nie powinien się pchać, ale te osoby,
          które nawet jako tako dają sobie rade, powinny spróbować. Sama zdawałam na maturze biologie, nie było lekko,
          ale nie trzeba było sie znowu bardzo dużo kuć, trzeba myśleć (w czym zreszta pomaga nauka do maty, sama wiem
          bo mialam strasznie wymagajaca nauczycielke z maty, robilismy z nia material rozszerzony, mimo ze profil, ani
          troche nie wiazal sie z mata). Sama zauważyłam, ze na Politechniki, na wydziały ścisłe, jest się na prawde łatwo
          dostać. Nawet na medycyne jest mniej osób na miejsce niż na psychologie.
          Wybór należy jednak do was. Pozdrawiam smile.
        • Gość: xox Re: Moja rada IP: *.kalisz.mm.pl 25.03.09, 16:12
          Kochanie, pasje są niczym - tak jest ukształtowany w Polsce system edukacji. Już
          od 1 klasy podstawówki "wmawiają" ci, że twoje zainteresowania nie są ci
          potrzebne, a powinno się skupić na tym, co robi się w szkole. Brnąc dalej - czym
          "wyższa" szkoła, tym gorzej. W liceum nikt nie patrzy na to, co lubisz robić.
          Masz zdać maturę i iść na studia i zapomnieć o tym, co lubisz robić, bo to nie
          ma znaczenia dla przeszłego pracodawcy. Chyba, że masz bogatych rodziców i nie
          zależnie co będziesz w życiu robić, pieniądze i tak się znajdą.
          • bouche2 Re: Moja rada 25.03.09, 18:42
            Ty tak sądzisz ;]. Wolę mieć trochę mniej płatną pracę, niż całe życie robić
            coś, co nie będzie mnie wciągało. A w liceum wmawiają mi, żebym uczyła się tego,
            co jest mi w zyciu potrzebne i tego co będzie związane z moją przyszłością. Nikt
            mi nie wmawia, że mam uczyć się fizyki, biologii i chemii, bo to jest
            pożyteczne. Może w Twoim liceum tak było, ale cóż, mogę tylko współczuć. I
            według Twojego mniemania należy iść na kierunki, które się opłacają- na takie,
            po których będzie zarabiało się kupę forsy, bo to jest niby najważniejsze. W
            takim razie najlepiej niech wszyscy lecą na medycynę, bo brakuje pediatrów. A
            reszta niech leczy się u lekarzy , którzy zostali lekarzami tylko dlatego, że
            tak było najlepiej i którzy nie czerpią z tej pracy żadnej przyjemności. Lepiej?
            Nie sądzę.
            • Gość: xxx Re: Moja rada IP: *.116.39.216.ltv.pl 25.03.09, 19:29
              Moja rada jest taka zeby naprawde zastanowic sie nad wyborem profilu. ja
              wybralam humanistyczny czego bardzo zaluje wink mama radzila mi biol chem ale ja
              stwierdzilam ze nie dam sobie tam rady i wogole ;/ a co sie okazlo human jest o
              wiele ciezszy niz biol chem ;/ ale maturke z biol i tak zamierzam pisac wink)
    • syla105 Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 21:54
      nooo..xD może długie, ale pouczające.. moj brat jest na bio-chemie a ja jestem dopierw albo juz w 3 gim.. i sie tak zastanawiam.. z jednej strony wlasnie poszlabym na tego humana, ale myslac o pracy zastanawiam sie nad bio-chemem.. nie wiem co ozniej ale chyba wybiore ten kierunek..
      • bouche2 Re: Gdzie do liceum? 24.03.09, 22:19
        nie myślcie o pracy, tylko o zainteresowaniach. przez te kilka lat wszystko na
        rynku pracy może się przecież zmienić. Poza tym będąc chociażby w mat-fizach
        możesz zdawać nawet historię, jak Ci się zechce, ale wiadomo- wtedy korki mus.
        A ja jestem w klasie medialnej- dziennikarskiej- czyli humanistycznej;
        przedmioty rozszerzone to polski, angielski, niemiecki, historia, wos, wok, więc
        luz blues i jestem bardzo zadowolona. I z klasy, jaką wybrałam i z liceum jakie
        wybrałam [zresztą według rankingu szkół- jestem w najlepszym liceum w mieście,
        więc wielki zaciesz]. wink
    • Gość: natalia Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 21:56
      na pewno odpada biola chemia polski hista fiza....
      ale jeszcze ubię geografię, angielski, informatykę uncertain
    • Gość: natalia Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 21:59
      ja jestem laureatką i jedyne co wiem , to ze nie pisze egzaminow z maty, o tych
      pkt nie mam pojecia, najlepiej wejdź na strone kuratorium i tam w kolumnie
      konkursy przedmiotowe sa jakieś informację, nie pamiętam jak to sie nazywało
      chyba regulamin albo cos w tym stylu, tam są uprawnienia, poczytaj moze
      znajdziesz smile
    • Gość: katsuumi_17 Re: Gdzie do liceum? IP: *.chello.pl 24.03.09, 22:05
      Natalia- jeśli odpadają dla ciebie: biola, chemia, polski, hista, fiza to naprawdę nie wiem, co Ci poradzić ; )
      Zazwyczaj są klasy humanistyczne- gdzie masz rozszerzoną historię i polski, w innej polski i języki, w innej polski i
      WOS. Inne klasy to mat-fiz-inf, biol-fiz-chem, mat- geo. W każdej z klas jakiej byś nie wybrała będzie jakiś
      przedmiot, którego nie lubisz, a na cos zdecydować się musisz smile
      • Gość: olaa66 Re: Gdzie do liceum? IP: 158.75.223.* 24.03.09, 22:40
        A może profil językowy.?
        Ja wybrałam ten profil i jestem zadowolona.! Po 1. nie ma żadnych dodatkowych
        przedmiotów tak jak na profilu humanistycznym- WOS, filozofia, prawo czy profilu
        biologiczno-chemicznym -> ekologia itd. Mamy same podstawowe przedmioty.Za to
        masz rozszerzony angielski i niemiecki ( i jeszcze jeden przedmiot - akurat u
        mnie jest geografia. ale nie ma się co bać, nie ma dużo nauki, prawie tak samo
        jakbyś miała normalną geografię) A języki są podstawą w dzisiejszym świecie. i
        się opłaca iść na ten profil wink)
    • Gość: paula Klasa dziennikarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 22:08
      Jeśli chodzi o klasę dziennikarską to oczywiście Kołątaj w Wawie. Mam w tej
      klasie znajomych, którzy są zadowoleni ze szkoły i ogólnie nie żałują wyboru. smile
      • savy Re: Klasa dziennikarska 25.03.09, 16:50
        ja wybieram się prawdopodobnie na coś z językami i historią.
        być może, będzie to 1LO w bdg, jak Bóg pozwoli...
    • Gość: olaa66 Re: Gdzie do liceum? IP: 158.75.223.* 24.03.09, 22:34
      W liceum nie ma więcej kujonów jak piszecie. Oczywiście są osoby którym zależy
      na nauce (bo bez wykształcenia nic nie ma) ale też są osoby średnie i kompletne
      dno. Jak w każdej szkole. Zresztą to zależy od rangi liceum. W lepszym liceum są
      osoby tylko co się dobrze uczą, a w takim liceum ze średnim poziomem nauczania
      są różnie uczące się osoby. Ja wybrałam liceum mniejsze, blisko koło mojego
      miejsca zamieszkania tak abym mogła dojechać. Liceum jest małe (budynek) poziom
      nauczania średni. Trochę żałuję wyboru, gdyż mogłam iść do lepszego liceum ( w
      Koszalinie, bo jestem z okolic) - dostałam się do tamtej szkoły. Wiadomo
      dojazdy, internat i inne problemy byłyby- ale przynajmniej lepiej przygotowują
      do matury w lepszym liceum. Chociaż podobno z mniejszych szkół uczniowie tez się
      dobrze uczą i dostają się na studia z dobrze zdanymi maturami. Więc zależy to od
      Ciebie, czy chcesz się uczyć czy nie. Myślę, że powinniście iść na taki profil,
      jaki przedmiot lubiliście w gimnazjum. Ja lubiłam j.obce i poszłam na profil
      językowy. Teraz wiem, że w przyszłości pójdę na studia na angielski. wink Nie
      bójcie się liceum. Ja w klasie jestem sama [jestem w pierwszej klasie LO] ( nie
      ma nikogo znajomego z gimnazjum) - wszystkich musiałam poznać, na początku nie
      było się do kogo odezwać i zapytać coś. Teraz jest już lepiej, cały czas się
      poznajemy. Należę do lepszych uczniów w klasie i może dzięki temu się wybiłam,
      ktoś mnie zauważył a koledzy z klasy bardziej doceniają. W liceum nikt Was nie
      zna, powinniście pokazać się z jak najlepszej strony, pokazać najlepiej to co
      potraficie. A potem będziecie mówić, że est fajnie. wink pozdrawiam przyszłych
      licealistów. ;]]
    • Gość: lol Re: Gdzie do liceum? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.09, 22:48
      Liceum do ktorego sie wybieram nie ma profilu jezykowego, rozszerzone 2 jezyki s
      ajedynie na humanistycznym, a to odpada, ja jak na razie biorę pod uwagę
      ekonomiczny i mat-fiz-inf, ale podobno maja postac nowe profilesmile
    • Gość: KoOolorowa Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 22:49
      Już niedługo koniec szkoły i trzeba wybrać inną. Do liceum nie ide tylko do
      Technikum Hotelarskie ale gdybym się nie dostała to pójdę do liceum chociaż nie
      chce.!
      • Gość: olaa66 Re: Gdzie do liceum? IP: 158.75.223.* 24.03.09, 23:14

Moja koleżanka też chciała iść do Technikum Hotelarskiego (Kołobrzeg) ale
        ostatecznie wybrała Technikum Morskie- profil turystyka. I jest bardzo
        zadowolona- pływają statkami i inne zajęcia z tym związane. Więc równie ciekawy
        kierunek. wink
    • Gość: Madziores Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 07:04
      Hm... Mądra... Coś mi się wydaje, że jednak to Ty jesteś troszkę nienormalna...
      To, że ktoś nie lubi kujonów to nie znaczy, że się nie uczę. Ja też nie lubię
      ich, a uczę się dużo szkoda tylko, że są małe efekty z tej mojej nauki
      crycry Pozdrawiam.
      • Gość: K:) Re: Gdzie do liceum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.09, 12:06
        Ja liceum już wybrałam, ogólnie liczę, że będzie dobrze, ale ta maaaaatmasad Chyba nie dam sobie radysciana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka