Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe =O

13.05.09, 14:26
Jestem krótkowidzem.W okularach chodze codziennie w domu.Niestety wstydze sie
założyć okulary w szkolecryingcrying,czy ktoś z was nosi soczewki(słyszałam że można
dopiero od 18 lat,ale nie wiem czy to prawda)???
Obserwuj wątek
    • xxxiikermaxxx Re: Soczewki kontaktowe =O 13.05.09, 14:28
      Też jestem krótkowidzem.;D

noszę okulary a chciałabym soczewki crying
      • kimberly25 Re: Soczewki kontaktowe =O 13.05.09, 14:29
        Ja też bym chciałasad
        • zuzanna1 Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 21:09
          soczewki mozna nosic moj kolega z klasy nosi (mam 12 lat)
      • Gość: ... Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:08
        Ja za pare dni będe miałą okulary.....Narazie oko Ci się rozwija,powiększa się i nie możesz
        nosić soczekwek bo Ci oko przestanie rosnąć.......Pewnie od 17,18 mmożna dopisero...Jak
        Ci przestanie rosnąć..uncertain
    • kimberly25 Mit ;)) 13.05.09, 14:34
      Mit nr 16: Jestem za młody na noszenie soczewek kontaktowych.

Nie ma żadnej granicy wieku dla noszenia soczewek kontaktowych. Mogą je nosić
      niemowlęta, jak i osoby w podeszłym wieku. W opublikowanym niedawno raporcie
      przeciętny wiek, w którym nastolatki zaczynają nosić soczewki kontaktowe, wynosił 13 lat.
      Co więcej soczewki kontaktowe stanowią niezwykle wygodną metodę korekcji wad wzroku
      dla nastolatków, którzy częściej niż inne grupy wiekowe codziennie uprawiają sporty i
      uczestniczą w zajęciach rekreacyjnych

A jednakbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • gb Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 18:42
      Musisz isć do swojego okulisty. Ja mam 13 lat i od 12 roku życia nosze soczewki
      . Jest to niesamowita wygoda. Musicie tylko pogadaćkiss z lekarzem. Jestem
      krótkowidzem.
    • decod.e Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 19:38
      ` soczewki możesz nosic jak ci sie ustabilizuje wada .
      jeżeli np co pół roku , rok musisz zmieniać szkła [ tak jak ja ]
      no to nie możesz nosic soczewek.
      przynajmniej mi tak mama mówi bo mnie okulary wkurzaja .
      i można mieć np uczulenie na szkła kontaktowe ; |
      • cookies Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 19:42
        Ja tam nosze soczewki od 3 miesięcy, cały czas mi sie wada zmienia. Jest to DUŻO
        wygodniejsze niż okulary, ale niestety trzeba pamiętać o higienie. Mam 13 lat big_grin xD
        • Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:05
          Ale fajnie ! a myślałam że dopiero od 18 można winkwink ja mam 13 lat ;p i noszę
          okulary od 4/5 roku życia uncertainuncertain no ale cóż wada po mamusi cool wszystkie
          piszecie że jesteście krótkowidzami i że nosicie..a jeżeli ja jestem,
          krótkowidzem i mam niezborność gałki ocznej (astygmatyzm) to mogę mieć soczewki ??
          • cookies Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 10:59
            Ja jestem krótkowidzem, mam astygmatyzm, 13 lat i soczewki big_grin Milko idź do
            okulisty i poproś o soczewki smile
            • Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 14:56
              Dzięki cookies kisskiss właśnie przekonuję mamę wink a mogłabyś mi jeszcze
              powiedzieć co ile musisz zmieniać soczewki na nowe i ile za nie płacisz ?? suspicioussuspicious
              • Gość: Loczuś Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.139.146.96.koba.pl 15.05.09, 16:00
                o właśnie mnie też interesuje ile one kosztują. ej a u mnie mama mówi że one są
                niewygodne że oczy bolą i w ogóle to prawda czy ona tylko tak mówi ? bo też bym
                chciała zacząć nosić bo nie lubię okularów smile
                • Gość: Girl=) Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 17:28
                  Ja noszę soczewki od niedawna i też jestem krótkowidzem.W ogóle ich nie czuję na
                  oku i nie uwierają.Jeśli chodzi o cenę to zależy od wady wzroku,ale moje
                  miesięczne kosztują ok.60 zł .Nosiłam okulary przez 6 lat .Mam 15 lat i
                  polecam,bo nie mam ograniczenia pola widzenia i wyglądam lepiej.Ale to jest moje
                  zdaniewink
              • Gość: karoliss Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 17:13
                ja nosze soczewki a mam 15 lat;] big_grin tylko ze najdziwniejsze jest to ze przez soczewki
                wada mi sie powieksza po 3 miesiacach bylo juz -1,5 wiecej sad teraz mam -2,75 sad sa
                plusy i minusy noszenia soczewek najwiekszy plus ze w ziomie jest lajcik i nie paruja:d a
                dla mnei najwiekszy minus to to ze jak sie opalam w nich to mnie bola przez 3 dni oczy
                i pieka moje siostry i kolezaki tez no0sza i moga sie opalac w nich a ja jestem jakas
                inna hehe
    • loczek. Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 20:54
      ja mam 13 lat i od niedawna noszę soczewki,
      moja mama też je nosi, więc nie było większego problemu.
      jest o wiele lepiej, niż w brylachh ! xd
      wierz mi. tylko na początku trudno ci włożyć do oka,
      później się przyzwyczaisz. ; *
      • Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:08
        Kurcze moja mama też nosi a jakoś nie mogę jej przekonać uncertainuncertainuncertain pomurzcię mi
        ...podajcie jakieś mocne argumenty coolcoolcool proszę wink
        • kimberly25 Do Milka xD 15.05.09, 21:34
          Ja dopiero niedawno powiedziałam mamie o takim pomyśle.Poprostu powiedziałam że nie
          będe chodzić w okularach w szkole bo sie wstydze.A nie widze już z tablicycrying,a ona
          powiedziała że jak nie będzie żadnych zastrzeżeń i to mnie uszcześliwi to sie zgadzabig_grinbig_grin
          • kimberly25 Pytanie do loczek. 15.05.09, 21:36
            Mam takie pytanie.Ja chciałabym chodzić w soczewkach tylko w szkole.A w domu miała
            bym okulary.Napisałaś że nosisz soczewki.Za ile je kupujesz??
        • iness_pendragon Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 21:36
          Chciałabym soczewki bo też jestem krótkowidzem! Tzn. w szkole zakładam bo kompletnie nic nie widze a te okulary daja bardzo mało! Czy on są drogie?
          • kimberly25 Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 21:37
            Myśle że są drogie.Ja też już nie widze z tablicycryingcryingcrying
    • kimberly25 Pytanko... 15.05.09, 21:43
      Mam jeszcze takie pytaniebig_grinbig_grinCzy napewno ktoś nie zauważy że nosze soczewki??czy
      to widać...
      • loczek. Re: Pytanko... 15.05.09, 21:47
        co trzy miesiące wymieniam soczewki,
        kosztują 50 zł. na noc zdejmuję,
        wkładam do płynu, rano zakładam ; dd
        nikt nie zauważy, że masz soczewki, wierz mi,
        i ty nawet nic nie będziesz czuła smile
        • Gość: Girl=) Re: Pytanko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.09, 11:19

Soczewek nie widać i nie zmieniają koloru oczu(chyba że będą to takie specjalne
          np.Freshlook) ja noszę w szkole a potem w domu ściągam.Ja przekonałam moją mamę
          argumentem:Ty nigdy nie byłaś w moim wieku? Też chciałaś dobrze wyglądaćwink A co
          do ceny to zależy od wady wzroku i rodzaju soczewek.Mam nadzieję,że choć trochę
          pomogłam;D
    • claireholt12332 Re: Soczewki kontaktowe =O 16.05.09, 13:05
      ja nie noszę ale wiem że można nosić od 13 lat a nie od 18
      • loczek. Re: Soczewki kontaktowe =O 16.05.09, 13:44
        claireholt12332 napisał(a):

> ja nie noszę ale wiem że można nosić od 13 lat a nie od 18

to źle wiesz, kochana, bo nawet 10-latki mogą je nosić.
    • Gość: j Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 17:19
      hej mam 14 lat i nosze juz soczewki wiec napewno mozna nosic od najmlodszych lat.
      Wedlug mnie wszyscy bajeruja ze sa drogie ze sa z nimi klopoty itp.
      wcale nie. kosztuja okolo 60 zl a plyn 50zl na 3 miesiace
    • Gość: Ludwa Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.05.09, 11:42
      ja mam te
      www.medbox.pl/ciba-vision-optix-nightday-focus-sztsoczewki-kontaktowe-miesieczne-p-481.html
      bardzo wygodnie sie nosi,kestem z nich zadowolony.
      • flowers Re: Soczewki kontaktowe =O 17.05.09, 16:45
        Soczewki wyjmuję codziennie na noc, ale opakowanie soczewek zmieniam po
        miesiący. Wyrzucam stare do kosz i zakłaam nowe. Komplet soczewek na pół roku
        (prawe i lewe) kosztuje ok. 400 zł.
      • flowers Re: Soczewki kontaktowe =O 17.05.09, 16:45
        • flowers Re: Soczewki kontaktowe =O 17.05.09, 16:46
          Flowers to dawna cookies, bo mi konto ukradli... ;/
      • Gość: Barbara Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:52
        Moja córka tez zamawiała na medbox.pl musze przyznac,ze soczewki sa bardzo dobrej
        jakosci. Moge polecic.
        • Gość: Miriam Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 15:07
          Czy ktoś jeszcze kupował soczewki na medboxie??
    • Gość: aneta-11 Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.nat0.sta.nsm.pl 28.06.09, 19:38
      Moja siostra chodziła w soczewkach juz jak miała 15 . Poza tym polecam purevision i
      kupowanie w sklepach internetowych bo po co przeplacać u optyka. Ja kupuje w sklepie
      okokontakt z którego jestem bardzo zadowolona.
      Pozdrawiam.
      • ashleyandmiley Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 19:55
        Ja też jestem krótkowidzem i chciałabym nosić soczewki.
        • q. Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 21:04
          Ja mam podobno astygmatyzm i soczewek nie mogę nosić, a przydałyby się, bo uprawiam różne sporty! ;/
          Dopiero jak ukończę 18 lat będę mogła zrobić operację i wtedy nosić. : /
          I noszę te głupie, durne okulary od sześciu lat! ; [
          • mileyanddemi Re: Soczewki kontaktowe =O 30.06.09, 17:19
            okulaty od klasy 1 , krotwowidz,astygmatyzm,chce soczewki!
    • Gość: Aniitkaa Re: Soczewki kontaktowe =O IP: 80.50.131.* 08.07.09, 13:57
      Ja mam 13 lat i właśnie mam jechać z mamą powiedzieć lekarzowi, że zdecydowałam
      się nosić soczewki wink W tamtym roku w dokładnie 6 klasie byłam się zapytać ,
      ale lekarz powiedział że jeszcze jestem dzieckiem i biegam na podwórku i bedzie
      mi to lekki kłopot sprawiać, i że na następny rok napewno będe miała dlatego
      teraz troszkę spoważniałam i mama powiedziała że napewno będe miała
      soczewkii.... ! wink ... Mam krótkowzroczość i oko mi prawe ucieka, ale po
      założeniu soczewek praktycznie nic nie widać, ponieważ dają taki sam efekt jak
      okulary... ja będe miałą soczewkii rozpraszające big_grin

To jest głupota że nie można mieć soczewek od 13 lat bo oko rośnie .!! można
      mieć nawet jak się jest niemowlakie .! to nic nie przeszkadza oko rośnie 2 mm na
      rok .!! a soczewki wymienia się co 3, pół roku .!!
    • dirtydiana94 Re: Soczewki kontaktowe =O 08.07.09, 14:23
      a mam 15 lat i noszę okularysad pewnie, że wolałabym soczewki, ponieważ z
      okularami jest gorzej na w-f i na basenie czy nad wodą itp. jestem krótkowidzem
      i okulary noszę ok. 3 lata i 3 razy miałam inne okulary ponieważ moja wada się
      zmieniała sad ale dowiedziałam się, że osoby, które są krótkowidzami będą
      nosiły okulary (lub soczewki) do pewnego wieku (ok. 18, 19 lat) a dalekowidze
      muszą nosić okulary lub soczewki do końca życia... uncertain
      • natalka_xd Re: Soczewki kontaktowe =O 10.07.09, 02:08
        nosze soczewki, mam 14 lat i naprawdę polecam ;dd
        Jedyną wadą jest to że muszę wydawać 50 zł miesięcznie + wizyty u okulistki co
        mojej mamie na pewno nie jest na rękę xd
    • miley3320 Szkła kontakowe 10.07.09, 18:54
      Cześć smile

Ja noszę szkła kontaktowe i też jestem krótkowidzem. Noszę je dopiero od 2-3 tygodni i je
      polubiłam. Mam 15 lat smile Są bardzo wygodne. Choc na początku nie mogłam nauczyć się
      ich ściągać i zakładać... ale już to potrafię smile Polecam je wszystkim którzy się wahająkiss
      • pariska65 Re: Szkła kontakowe 10.07.09, 19:04
        nie mam żadnych problemów z widzeniem ani nic ale soczewki nie są od 18 lat brat
        mojej koleżanki je nosi a ma 9 lat wiec...
    • yourbadream Re: Soczewki kontaktowe =O 10.07.09, 19:15
      Soczewki są w różnej cenie i na różny okres czasu (jednodniowe, dwutygodniowe,
      czy co trzy miesiące).
      Idź do okulisty da ci receptę.
      Podobnież Jordana są najlepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka