kimberly25 13.05.09, 14:26 Jestem krótkowidzem.W okularach chodze codziennie w domu.Niestety wstydze sie założyć okulary w szkole,czy ktoś z was nosi soczewki(słyszałam że można dopiero od 18 lat,ale nie wiem czy to prawda)??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxiikermaxxx Re: Soczewki kontaktowe =O 13.05.09, 14:28 Też jestem krótkowidzem.;D noszę okulary a chciałabym soczewki Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna1 Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 21:09 soczewki mozna nosic moj kolega z klasy nosi (mam 12 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 10:08 Ja za pare dni będe miałą okulary.....Narazie oko Ci się rozwija,powiększa się i nie możesz nosić soczekwek bo Ci oko przestanie rosnąć.......Pewnie od 17,18 mmożna dopisero...Jak Ci przestanie rosnąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
kimberly25 Mit ;)) 13.05.09, 14:34 Mit nr 16: Jestem za młody na noszenie soczewek kontaktowych. Nie ma żadnej granicy wieku dla noszenia soczewek kontaktowych. Mogą je nosić niemowlęta, jak i osoby w podeszłym wieku. W opublikowanym niedawno raporcie przeciętny wiek, w którym nastolatki zaczynają nosić soczewki kontaktowe, wynosił 13 lat. Co więcej soczewki kontaktowe stanowią niezwykle wygodną metodę korekcji wad wzroku dla nastolatków, którzy częściej niż inne grupy wiekowe codziennie uprawiają sporty i uczestniczą w zajęciach rekreacyjnych A jednak Odpowiedz Link Zgłoś
gb Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 18:42 Musisz isć do swojego okulisty. Ja mam 13 lat i od 12 roku życia nosze soczewki . Jest to niesamowita wygoda. Musicie tylko pogadać z lekarzem. Jestem krótkowidzem. Odpowiedz Link Zgłoś
decod.e Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 19:38 ` soczewki możesz nosic jak ci sie ustabilizuje wada . jeżeli np co pół roku , rok musisz zmieniać szkła [ tak jak ja ] no to nie możesz nosic soczewek. przynajmniej mi tak mama mówi bo mnie okulary wkurzaja . i można mieć np uczulenie na szkła kontaktowe ; | Odpowiedz Link Zgłoś
cookies Re: Soczewki kontaktowe =O 14.05.09, 19:42 Ja tam nosze soczewki od 3 miesięcy, cały czas mi sie wada zmienia. Jest to DUŻO wygodniejsze niż okulary, ale niestety trzeba pamiętać o higienie. Mam 13 lat xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.09, 23:05 Ale fajnie ! a myślałam że dopiero od 18 można ja mam 13 lat ;p i noszę okulary od 4/5 roku życia no ale cóż wada po mamusi wszystkie piszecie że jesteście krótkowidzami i że nosicie..a jeżeli ja jestem, krótkowidzem i mam niezborność gałki ocznej (astygmatyzm) to mogę mieć soczewki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
cookies Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 10:59 Ja jestem krótkowidzem, mam astygmatyzm, 13 lat i soczewki Milko idź do okulisty i poproś o soczewki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 14:56 Dzięki cookies właśnie przekonuję mamę a mogłabyś mi jeszcze powiedzieć co ile musisz zmieniać soczewki na nowe i ile za nie płacisz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loczuś Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.139.146.96.koba.pl 15.05.09, 16:00 o właśnie mnie też interesuje ile one kosztują. ej a u mnie mama mówi że one są niewygodne że oczy bolą i w ogóle to prawda czy ona tylko tak mówi ? bo też bym chciała zacząć nosić bo nie lubię okularów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Girl=) Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 17:28 Ja noszę soczewki od niedawna i też jestem krótkowidzem.W ogóle ich nie czuję na oku i nie uwierają.Jeśli chodzi o cenę to zależy od wady wzroku,ale moje miesięczne kosztują ok.60 zł .Nosiłam okulary przez 6 lat .Mam 15 lat i polecam,bo nie mam ograniczenia pola widzenia i wyglądam lepiej.Ale to jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoliss Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 17:13 ja nosze soczewki a mam 15 lat;] tylko ze najdziwniejsze jest to ze przez soczewki wada mi sie powieksza po 3 miesiacach bylo juz -1,5 wiecej teraz mam -2,75 sa plusy i minusy noszenia soczewek najwiekszy plus ze w ziomie jest lajcik i nie paruja:d a dla mnei najwiekszy minus to to ze jak sie opalam w nich to mnie bola przez 3 dni oczy i pieka moje siostry i kolezaki tez no0sza i moga sie opalac w nich a ja jestem jakas inna hehe Odpowiedz Link Zgłoś
loczek. Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 20:54 ja mam 13 lat i od niedawna noszę soczewki, moja mama też je nosi, więc nie było większego problemu. jest o wiele lepiej, niż w brylachh ! xd wierz mi. tylko na początku trudno ci włożyć do oka, później się przyzwyczaisz. ; * Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka xD Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.09, 21:08 Kurcze moja mama też nosi a jakoś nie mogę jej przekonać pomurzcię mi ...podajcie jakieś mocne argumenty proszę Odpowiedz Link Zgłoś
kimberly25 Do Milka xD 15.05.09, 21:34 Ja dopiero niedawno powiedziałam mamie o takim pomyśle.Poprostu powiedziałam że nie będe chodzić w okularach w szkole bo sie wstydze.A nie widze już z tablicy,a ona powiedziała że jak nie będzie żadnych zastrzeżeń i to mnie uszcześliwi to sie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
kimberly25 Pytanie do loczek. 15.05.09, 21:36 Mam takie pytanie.Ja chciałabym chodzić w soczewkach tylko w szkole.A w domu miała bym okulary.Napisałaś że nosisz soczewki.Za ile je kupujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
iness_pendragon Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 21:36 Chciałabym soczewki bo też jestem krótkowidzem! Tzn. w szkole zakładam bo kompletnie nic nie widze a te okulary daja bardzo mało! Czy on są drogie? Odpowiedz Link Zgłoś
kimberly25 Re: Soczewki kontaktowe =O 15.05.09, 21:37 Myśle że są drogie.Ja też już nie widze z tablicy Odpowiedz Link Zgłoś
kimberly25 Pytanko... 15.05.09, 21:43 Mam jeszcze takie pytanieCzy napewno ktoś nie zauważy że nosze soczewki??czy to widać... Odpowiedz Link Zgłoś
loczek. Re: Pytanko... 15.05.09, 21:47 co trzy miesiące wymieniam soczewki, kosztują 50 zł. na noc zdejmuję, wkładam do płynu, rano zakładam ; dd nikt nie zauważy, że masz soczewki, wierz mi, i ty nawet nic nie będziesz czuła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Girl=) Re: Pytanko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.09, 11:19 Soczewek nie widać i nie zmieniają koloru oczu(chyba że będą to takie specjalne np.Freshlook) ja noszę w szkole a potem w domu ściągam.Ja przekonałam moją mamę argumentem:Ty nigdy nie byłaś w moim wieku? Też chciałaś dobrze wyglądać A co do ceny to zależy od wady wzroku i rodzaju soczewek.Mam nadzieję,że choć trochę pomogłam;D Odpowiedz Link Zgłoś
claireholt12332 Re: Soczewki kontaktowe =O 16.05.09, 13:05 ja nie noszę ale wiem że można nosić od 13 lat a nie od 18 Odpowiedz Link Zgłoś
loczek. Re: Soczewki kontaktowe =O 16.05.09, 13:44 claireholt12332 napisał(a): > ja nie noszę ale wiem że można nosić od 13 lat a nie od 18 to źle wiesz, kochana, bo nawet 10-latki mogą je nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 17:19 hej mam 14 lat i nosze juz soczewki wiec napewno mozna nosic od najmlodszych lat. Wedlug mnie wszyscy bajeruja ze sa drogie ze sa z nimi klopoty itp. wcale nie. kosztuja okolo 60 zl a plyn 50zl na 3 miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludwa Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.05.09, 11:42 ja mam te www.medbox.pl/ciba-vision-optix-nightday-focus-sztsoczewki-kontaktowe-miesieczne-p-481.html bardzo wygodnie sie nosi,kestem z nich zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
flowers Re: Soczewki kontaktowe =O 17.05.09, 16:45 Soczewki wyjmuję codziennie na noc, ale opakowanie soczewek zmieniam po miesiący. Wyrzucam stare do kosz i zakłaam nowe. Komplet soczewek na pół roku (prawe i lewe) kosztuje ok. 400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
flowers Re: Soczewki kontaktowe =O 17.05.09, 16:46 Flowers to dawna cookies, bo mi konto ukradli... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:52 Moja córka tez zamawiała na medbox.pl musze przyznac,ze soczewki sa bardzo dobrej jakosci. Moge polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miriam Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.09, 15:07 Czy ktoś jeszcze kupował soczewki na medboxie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta-11 Re: Soczewki kontaktowe =O IP: *.nat0.sta.nsm.pl 28.06.09, 19:38 Moja siostra chodziła w soczewkach juz jak miała 15 . Poza tym polecam purevision i kupowanie w sklepach internetowych bo po co przeplacać u optyka. Ja kupuje w sklepie okokontakt z którego jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ashleyandmiley Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 19:55 Ja też jestem krótkowidzem i chciałabym nosić soczewki. Odpowiedz Link Zgłoś
q. Re: Soczewki kontaktowe =O 28.06.09, 21:04 Ja mam podobno astygmatyzm i soczewek nie mogę nosić, a przydałyby się, bo uprawiam różne sporty! ;/ Dopiero jak ukończę 18 lat będę mogła zrobić operację i wtedy nosić. : / I noszę te głupie, durne okulary od sześciu lat! ; [ Odpowiedz Link Zgłoś
mileyanddemi Re: Soczewki kontaktowe =O 30.06.09, 17:19 okulaty od klasy 1 , krotwowidz,astygmatyzm,chce soczewki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniitkaa Re: Soczewki kontaktowe =O IP: 80.50.131.* 08.07.09, 13:57 Ja mam 13 lat i właśnie mam jechać z mamą powiedzieć lekarzowi, że zdecydowałam się nosić soczewki W tamtym roku w dokładnie 6 klasie byłam się zapytać , ale lekarz powiedział że jeszcze jestem dzieckiem i biegam na podwórku i bedzie mi to lekki kłopot sprawiać, i że na następny rok napewno będe miała dlatego teraz troszkę spoważniałam i mama powiedziała że napewno będe miała soczewkii.... ! ... Mam krótkowzroczość i oko mi prawe ucieka, ale po założeniu soczewek praktycznie nic nie widać, ponieważ dają taki sam efekt jak okulary... ja będe miałą soczewkii rozpraszające To jest głupota że nie można mieć soczewek od 13 lat bo oko rośnie .!! można mieć nawet jak się jest niemowlakie .! to nic nie przeszkadza oko rośnie 2 mm na rok .!! a soczewki wymienia się co 3, pół roku .!! Odpowiedz Link Zgłoś
dirtydiana94 Re: Soczewki kontaktowe =O 08.07.09, 14:23 a mam 15 lat i noszę okularysad pewnie, że wolałabym soczewki, ponieważ z okularami jest gorzej na w-f i na basenie czy nad wodą itp. jestem krótkowidzem i okulary noszę ok. 3 lata i 3 razy miałam inne okulary ponieważ moja wada się zmieniała sad ale dowiedziałam się, że osoby, które są krótkowidzami będą nosiły okulary (lub soczewki) do pewnego wieku (ok. 18, 19 lat) a dalekowidze muszą nosić okulary lub soczewki do końca życia... uncertain Odpowiedz Link Zgłoś
natalka_xd Re: Soczewki kontaktowe =O 10.07.09, 02:08 nosze soczewki, mam 14 lat i naprawdę polecam ;dd Jedyną wadą jest to że muszę wydawać 50 zł miesięcznie + wizyty u okulistki co mojej mamie na pewno nie jest na rękę xd Odpowiedz Link Zgłoś
miley3320 Szkła kontakowe 10.07.09, 18:54 Cześć Ja noszę szkła kontaktowe i też jestem krótkowidzem. Noszę je dopiero od 2-3 tygodni i je polubiłam. Mam 15 lat Są bardzo wygodne. Choc na początku nie mogłam nauczyć się ich ściągać i zakładać... ale już to potrafię Polecam je wszystkim którzy się wahają Odpowiedz Link Zgłoś
pariska65 Re: Szkła kontakowe 10.07.09, 19:04 nie mam żadnych problemów z widzeniem ani nic ale soczewki nie są od 18 lat brat mojej koleżanki je nosi a ma 9 lat wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Re: Soczewki kontaktowe =O 10.07.09, 19:15 Soczewki są w różnej cenie i na różny okres czasu (jednodniowe, dwutygodniowe, czy co trzy miesiące). Idź do okulisty da ci receptę. Podobnież Jordana są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś