Dodaj do ulubionych

dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumiem

25.08.09, 19:16
tak jak w temacie. ja uważam, że książka jest jednym słowem KIEPSKA. Postaci
są jednowymiarowe i nudne, miłość opisana jest śmieszna a sama książka nie ma
w sobie żadnych walorów.
Drogie fanki i fani, wypowiedzcie się! ALE wolałabym, żeby były inny argumenty
niż "bo edwardek/jacob są tacy piekni bla bla bla"

czekam z niecierpliwością smile
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:20
      Powiem szczerze, że ani nie czytałam ani nie oglądałam "Zmierzchu". Owszem, słyszałam
      pozytywne opinie o tym filmie. Ale chyba dzięki Kotkowi i ciągłej komercjalizacji tego filmu
      na tej stronie poprostu nie miałam ochoty go oglądać. Za dużo go tutaj. Coś jak Disneya.
      • twilight Zmierzch 25.10.09, 20:13
        ja to kiedyś uwielbiałam.. Przeczytałam to w lipcu '08.. Przestałam to lubić, zaczeło mnie
        to drażnić. /Gdzie nie wejde ZMIERZCH.. m.in. przez Kotka przestałam szaleć za tym.
        potem czytałam inne książki - o podobnej tematyce, i doszłam to wniosku że książka jest
        poprostu NUDNA..! A film ? tez mi sie nie podoba. Brzydki Pattinson. Kristen która przez
        cały film chodzi z otwartą mordą.. Szkoda czasu..
        • olusssia Re: Zmierzch 29.10.09, 21:34
          jaa lubie. [bez przaesay. ^ ] ten film. dlatego, że poprostu uwielbiam wilki.XD tylko
          beznadziejnie ze sa komputerowe.xd
          kiedyś kochałam ten film i ksiazke, ale teraz juz tak mnie obrzydziło to, ze wszeedzie to
          jest, ze juz mało to lubiee. i nienawidze pattinsona z całego sercaa. ;d.

...

confusedindifferent
      • inna.xd Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 28.10.09, 20:13
        Powiem Ci tak musisz lubić tego typu filmy czy ksiażki ja lubie no i jestem
        zakochana w Zmierzchu wink
    • skrzacina Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:20
      ja lubię sagę Zmierzch. ;d
      Postacie masz racje czasami są nudne, najbardziej w ostatnich 3 częściach. Bo najlepszy
      jest Zmierzch z tej sagi. big_grin. Jednak dialogi są w miarę ciekawe, a miłość pomiędzy nimi.. to
      najlepsza część tej książki. Przecież ona kocha kogoś kto również i ją kocha, ale nie chce jej
      skrzywdzić. ;d. Ogólnie teraz się HSM wypaliło a więc pewnie dlatego są fanki "smieszhu"
      które nawet nie czytały książki. ; ] .
      ps. nie jestem fanką. ;dd
      • alicexd Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 24.10.09, 20:13
        Ja uwielbiam sage zmierzch dlatego , ze nagle tak cicha szra laska jak bella
        ma zajebistego farta i spotyka edzia kochają sie i wogulee ( ta ich miłos jest
        dla mnie troche mdląca) potem on ją zuca i tak daleeej wdług mnie to wogule
        edzio nie powienien wracac do bells bo to jest troche przereklamowane za
        słodkeee. JAk czytasz zmierzch to postaw sie na miejscu belli uzyj wyobrazni i
        powymeslaj troche to ksiązka stanie sie zajebista winkbig_grin
        • twilightmegafan Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.10.09, 16:05
          dlaczego lubie zmierzch ?
          dlatego ze nie jest taki dzieciny jak hsm czy hannah montana [bez urazy],opowiada on o
          pieknej miilosci jest ciekawy , [ksiazka zajebista],ma dalsze losy, gdy czytam ta ksiazke
          mam wypieki na twarzy, swiat sie staje fikcja, jest to dla mnie lepsze niz co kolwiek innego,
          marze o tym ze ktos napisz rownie zajebistom ksiazke co
          zmierzch. ''MIŁOŚĆ SILNIEJSZA NIŻ STRACH''
          sprubuj cos z tego zrozumieci nie po filmie,bo moglii nakrecic lepsz rob mogl byc mlodszy i
          sie przynajmiej ogolic, krist mnie omulona, ale ksiazka to cos wiecej dla mnie ''to czesc
          mojego zycia'', zycia ktory czyta ta ksiazke to jest szczesliwy,i zapomina o swim
          powaznym swiecie, po prostu spruboj sie do tego nastawic pozytywnie a moze sie w to
          wciagnieszsercebig_grin
      • przedswitem55 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 31.10.09, 15:25
        Lubię sagę Zmierzch , bo czytając tę książkę można przenieść sie do zupelnie innego
        swiata. Do świata baśni., I niesamowitej miłości. Książka czasami może wydawać sie
        nudna , ale ogólne wrażenie jest dobre. Każdy woli cos innego - tacy już jesteśmy.
    • satini Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:24
      Sama nie wiem czemu tyle szumu jest koło tego. Kilka dni temu nawet obejrzałam
      film, żeby spróbować to zrozumieć, ale muszę przyznać że nic specjalnego.
      Książek nie czytałam.
      • leaveme_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:27
        Ja nie czytałam.
        Oglądałam film
        nie wiem .. ma to "coś"
        • taylor.swift Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 13:37
          moim zdaniem i pewnie nie którzy się zgodzą że żeby polubić zmierzch trzeba
          czytać ze zrozumieniem i odszukać ukrytą metaforę w książceuncertain (ale pewnie nie
          którzy nie wiedzą o co chodzi) po prostu każdy ma swój gust ja na przykład nie
          lubię udawanych fanek sagi i filmu które nakręca tylko to że oni się całują sad
          a co do filmu moim zdaniem jest przerysowany inaczej niż bym chciała
          odzwierciedla książki co nie zmienia faktu że go lubię big_grin

więc nie ma po co kłócić się co jest lepsze smile jedni maja hopla na punkcie
          dody inni miley cyrus
          • lady_em Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 17:06
            taylor.swift napisał(a):

> moim zdaniem i pewnie nie którzy się zgodzą że żeby polubić zmierzch trzeba
            > czytać ze zrozumieniem i odszukać ukrytą metaforę w książceuncertain (ale pewnie nie
            > którzy nie wiedzą o co chodzi) po prostu każdy ma swój gust ja na przykład nie
            > lubię udawanych fanek sagi i filmu które nakręca tylko to że oni się całują sad
            > a co do filmu moim zdaniem jest przerysowany inaczej niż bym chciała
            > odzwierciedla książki co nie zmienia faktu że go lubię big_grin
            >
            >
            > więc nie ma po co kłócić się co jest lepsze smile jedni maja hopla na punkcie
            > dody inni miley cyrus

Nie lubię Zmierzchu. Losie, z początku, jak to przeczytałam, spodobało mi sie. Szybko się czyta, wciąga i w ogóle, w ogóle. Na tym punkcie moje nastawienie się nie zmieniło. A później do świata wtargła się ta komercja...Spojrzę w prawo: Edward! Spojrzę w lewo: Bella! Spojrzę przed siebie: Edzio i Bella! To jest komercja na skalę HSMu, a nawet szerszą. Później kiedy spojrzałam na ten 'Zmierzchowy fanklub' zaczęło do mnie docierać coś. Co tak naprawdę przyciąga nastolatki z całego świata do tej dennej książki bez większego przekazu? Prostota. Co może być skomlikowanego w przemyśleniach zakompleksionej, zakochanej nastolatki? Nic. Dlatego to się czyta tak szybko.
            Mówisz o przesłaniu czy 'metaforze' w książce. Doszukałam się jej, już pięć razy. Nie ma jej tu! Fabuła jest tak skomplikowana jak skład wody mineralnej -.- Ja wam powiem o co w tym chodzi: "Kochają się, mają kłopoty, kochają się, mają kłopoty, kochają się i znowu co? jasne, mają kłopoty." Skomplikowane jak cholera, nie?
            Dlatego błagam was, nie mówcie mi o żadnym przesłaniu, bo autorka z pewnością chciała wam przekazać, że musicie się przeprowadzić do mokrego, beznadziejnego zadupia, wypatrywać bladoskórego faceta i wieczoram zostawiać okno otwarte, aby 'boski i jedyny Edward' przyszedł do was, no nie? A w dodatku musicie myć włosy szamponem truskawkowym.
            Tak, głęboki przekaz. "Szczera i głęboka miłość przetrwa wszystkie problemy."
            Chyba nie powiecie mi, że wcześniej nie znałyście tej tezy, hm?

A film to porażka. Rob w wersji Edzio-Pedzio to dopiero porażka. Zauważyliście, że w filmie wygląda jak rasowy ćpun, alkoholik, masochista i psychopata? Cóż, Bella też inteligentym wrażeniem osobistym nie świeci...

indifferent uncertain tongue_out angry confused cool
      • po_prostu_bella Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 24.10.09, 20:37
        satini napisał(a):

> Sama nie wiem czemu tyle szumu jest koło tego. Kilka dni temu nawet obejrzałam
        > film, żeby spróbować to zrozumieć, ale muszę przyznać że nic specjalnego.
        > Książek nie czytałam.
        słuchaj, ksiązki a film to dwie różne bajki..
        Ja po filmie, który mnie nawet zaciekawił, kupiłam KwN, bo nie miałam co czytać...
        i tak mnie to wciągnęło...
        jeśli jesteś romantyczką to coś dla ciebie. Przeczytaj ksiązki, może zrozumiesz dlaczego tyle
        szumu.
        narracja pierwszoosobowa - jak ja to kochamsmileserce
      • sol Twilight 25.10.09, 21:43
        Kocham, praktycznie rzecz biorąc mam na jego punkcję obsesję.
        Dlaczego?
        To dla mnie proste, lecz dla innych głupie.
        Miłość. Jestem taką bardziej uczuciowa i w ogóle to wszystko mnie wzrusza.
        Uczucie, poświęcenie dla drugiej osoby. To jest piękne. Nie wszyscy muszą to
        rozumieć...
    • rosalie Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:27
      ja kiedyś lubiłam zmierzch ale to było dawno zanim stał się 'modny' teraz jak sie nim
      wszyscy zachwycaja to mi zbrzydł xD
      • sysiek4444 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:32
        cóz nikt mnie tu nie zna i w ogóle i mysle ze nikt mnie tu znienawidzi jesli powim ze nie
        czytalam zmierzchu !
        Nie lubie ksiązek...
        Od dawna zabieralam sie do przeczytania tej ksiązki az wkoncu sobie odpuscilam... !
        Równiez nie oglądalam filmu !
        I tak niedlugo pojawi sie cos innego , i to cos przestanie istniec !
    • demi92 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:35
      też kiedyś tego nie lubiałam ale przeczytałam książki i wydają mi się fajne wink dlaczego? bo dobrze mi się je czytało tzn. świetnym językiem zostało przetłumaczone, książka mnie wciągnęła smile to jest chyba główny powód wink a i jeszcze coś zawsze gustowałam raczej w innych książkach (głównie komedie) i dlatego też było to coś odmiennego dla mnie wink z tym że ostatnia część wydaje mi się już naciągana

film powiem szczerze ze lekko przynudza więc radze bardziej wszystkim przeczytać książke niż oglądać "Zmierzch"
    • yourbadream Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:36
      Trzeba było do tego nowego tematu?

Bo wciąga.
      Bo dziewczyny się zakochują w "idealnym" Edwardzie.
      Bo można pomarzyć o takiej miłości.

Wysoce kiepskie jest tłumaczenie pani Urban.
    • jane_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:39
      nie musisz rozumieć dlaczego ktoś coś lubi.

przeczytałam wszystkie części do bólu, potrafię wskazać, gdzie jest literówka.
      może pierwsze obcowanie z książką zachwyca - kolejne odkrywają wszystkie słabości meyer jako pisarki.
      co do filmu, mało mnie on interesował, pooglądałam, żadna rewelacja.
      morał z tego będzie taki - pierwsze wrażenie nie zawsze jest dobre, trzeba coś poznać, zanim się to oceni, o.
      *jeb*
      • cocomaroko Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 19:45
        po filmie za dużo się nie dowiecie . przeczytajcie książke , to może zrozumiecie
        o co kaman. film różni się od książki bardzo , polecam jak najbardziej książke .
        • s.e.l.e.n.a Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 20:11
          uwielbiam sage, bo:
          -jest strrrasznie wciągająca
          -uczucia, myśli Belli są przekazane w taki sposób, że wręcz czułam na sobie jej ból itp.
          -ich miłość- Bella zakochuje sie w kimś kto w każdej chwili może ją zabić, w kimś zbyt
          idealnym by mógł być człowiekiem. Mało tego on to odwzajemnia z siłą razy dwa i mamy
          przecudną historie :]
          -kiedy jest kluczowy moment w książce naprawde czuje sie, że to już konieć (np. ze Bella
          umrze), trzyma w napięciu, a łzy same spływają po policzkach.
          To są moje uczucia możecie się z nimi nie zgadzać, ale jak dla mnie saga ma to coŚ .
          • 07tofik Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 29.10.09, 20:43
            zgadzam się z s.e.l.e.n.a, książki sagi są naprawdę ciekawe, wciągające i
            wzruszające, może najpierw kontynuuj czytanie całej sagi, a dopiero potem oceniaj
        • w_paski Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 13:32
          a ty dlaczego nie lubisz zmierzch bo nie lozumiemcool
      • zuaona Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 20:10
        jane_ napisał(a):
        > może pierwsze obcowanie z książką zachwyca - kolejne odkrywają wszystkie słaboś
        > ci meyer jako pisarki.

no dokładnie. :d początkowo byłam zachwycona, potem zauważyłam nierealność jej
        świata, przerysowane postacie, kiepski język jakim pisała, itp. ale nadal uważam że książka
        ma klimat. ;x
        a film.. na ten temat się nie wypowiadam, psuje całą książkę, ogółe zmierzch w postaci
        filmu sucks.
    • independent_ twilight. 25.08.09, 20:10
      sama nie wiem, czemu zaczelam Zmierzch lubić.
      na początku go nie trawiłam. ; x
      • hermiona13 Re: twilight. 25.08.09, 20:17
        kiedyś lubiłam zmierzch, wtedy, gdy jeszcze nie było na niego takiego szału,
        jak jest obecnie. nie wyszedł jeszcze film, a dziewczyny nie wzdychały
        do 'boskiego' pattinsona. teraz ne lubię. bo wszyscy za tym szaleją, a to jest
        wkurzające. książki są spoko, bardzo je lubię, chociaż styl meyer nigdy
        nie przebije rowling. film przeciętny. nic specjalnego.
    • julka_18 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 20:17
      ZMIERZCH TO ŻAL I TYLE . x D
      eej , jablecznik . xD
      przyłączasz się do akcji " ANTY FAN ZMIERZCH " ? xD
      • fallenangel666 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 22:40
        najbardziej to wkurza mnie ta fascynacja tym pattinsonkiem oblesny jest i brzydki jak
        cholera zreszta tak samo jak efron czy moherowi jonasi!!
        • countrycutie. Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.08.09, 22:50
          fallenangel666 napisał(a):

> najbardziej to wkurza mnie ta fascynacja tym pattinsonkiem oblesny jest i brzyd
          > ki jak
          > cholera zreszta tak samo jak efron czy moherowi jonasi!!
          fallenangel666 popieram w 10000000 %. większość fanek zmierzchu to po
          prostu fanki 'boskiego' pattinsona, wzdychające do niego za każdym razem, kiedy
          pojawi się na ekranie.on jest brzydki jak noc listopadowa, gorszego nie
          widziałam, ale nie chcę urazić fanek... ja osobiście nie raz byłam zachęcana
          przez przyjaciółkę do przeczytania sagi, ale jakoś nie mogłam się do tego zabrać.
        • dakota_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 23:40
          Żal mi ciebie . A czy to chodzi o to , że jest ładny czy brzydki ?!
          Nie . Wygląd nie ma znaczenia ! Nie rozumiem Was , każdego oceniacie
          po wyglądzie . Buuu !
      • music_rlz Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumie 26.08.09, 10:46
        masz racje troche są nudne postacie, ale zaciekawiła mnie ona baardzosmirk
    • dakota_ Moja wypowiedź , lubię i tyle . 25.08.09, 22:56
      PO PIERWSZE . o gustach się nie dyskutuje .

jeśli chcesz wiedzieć , to ci napiszę .
      otóż , podoba mi się ta historia .
      podoba mi się opisana w książce miłość dwóch osób .
      wszystko jest takie inne , odbiega od rzeczywistości .
      nie jest to typowa para . lubię postać zakręconej alice , ciekawi
      mnie rodzina cullenów . POPROSTU lubię to i tyle !
      wogóle kocham wszelkie filmy i książki o wampirach .
      fastynuje mnie to , jeśli tobie się nie podoba , twoja sprawa .
      aa i bardzo lubię aktorów , dobranych idealnie . tak mi się wydaje . kristen polubiłam
      od czasu filmu ' azy' , roberta nie znałam za dobrze .
      dopiero po zmierzchu się nim zainteresowałam .
      TYLE , the end , , ; #
    • rollercoaster. talent pisarski Stephanie? 25.08.09, 23:11
      zauważyłam jak dużo fanek sagi rozpływa się nad talentem
      pisarskim pani Meyer. to dziwne. od razu widać, że styl Stephanie
      nie ma w sobie nic nadzwyczajnego - ot taki, zwykły.
      opis, dialog, opis, dialog.
      w dodatku autorka wiele swoich postaci idealizuje.
      marysueizm wręcz.

dostałam zmierzch od babci i spodobał mi się.
      pomijając nieciekawy styl pisarki, fabuła była okay.
      natomiast przy księżycu w nowiu, niemal usypiałam!
      bella płacze.
      bella nie może jeść.
      bella nie może spać.
      bella jest zua.
      • independent_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 12:25
        postać belli jest po prostu nudna.
        taka przymulająca.

zdecydowanie wolę wredną Rosalie albo Alice. xd
        • rollercoaster. Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:20
          alice jest urocza, Bella na dłuższą metę denerwująca...

uważam, że nie powinni robić ze zmierzchu filmu.
          każda nastolatka wyobrażała sobie Edwarda jak jej się podobało.
          teraz wszyscy zachwycają się Pattinsonem...
          • independent_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:30
            ja za Pattinsonem nie szaleję.
            nie uważam go za szczególnie przystojnego, choć gdybym miała wybrać pomiędzy nim
            a Efronem - wybrała bym Roba.

uwielbiam Edwarda, ale Roberta - już nie.
            • zuaona Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:32
              a ja właśnie przez Pattinsona nie cierpię Edwarda. ;x
              bo wszyscy się podniecają zarówno aktorem jak i bohaterem.
              wolę Jaspera i Alice.
              a saga momentami przypomina amatorskie opowiadanie z onetu.
              • independent_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:38
                wg mnie i tak najbardziej seksownym wampirem jest Emmett.
                pozdro. ;x
                • rollercoaster. Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:40
                  mi się Edward zaczął z takim pedałkiem kojarzyć
                  • zuaona Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:46
                    oraz z pantoflarzem , który jest na każde życzenie Belli i świata poza nią nie widzi ?
                    mi też .
                    • independent_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:49
                      no, ponad stu letni prawiczek. xD
                      i zaciągnął ją do ołtarza.
                      • jane_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:52
                        trochę to śmieszne, i zaraz superfanki was nakrzyczą, że to jest w całej sadze najlepsze i o to chodzi. ;d

ja uwielbiam jaspera. ;3
                        • independent_ Re: talent pisarski Stephanie? 26.08.09, 13:59
                          to, że lubię twilight nie oznacza że nie mam prawa go krytykować. ; D
                          • rollercoaster. Re: talent pisarski Stephanie? 27.08.09, 00:11
                            prawda.

najlepszy wampir to Emmett.
                            ach. ma coś w sobie <3
            • nightmare Re: talent pisarski Stephanie? 29.08.09, 19:35
              po prostu ona napisała taką bajke dla większych dzieci które wyrosły z
              kopciuszka, dla ludzi którzy mało czytają więc nie mają wyrobionego gustu, nie
              mają jej z czym porównać, jej styl jest prymitywny a postacie mętne i nudne,
              miejscami wrecz denerwujące, wiem co mówie, bo dużo czytam, a i przezytałam całą
              tą sage, jak jeszcze nie było na to takiego szału
    • megan_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 10:42
      Wiesz, sama nie wiem... O Zmierzchu dowiedziałam się z Kotka, jak wstawił
      wycięte sceny. Pomyślałam, że obejrzę, a co mi tam. Gdy to zrobiłam byłam
      zachwycona! Później kilkakrotnie oglądam sceny na youtube aż zapamiętałam, to co
      mówią aktorzy, jakie będą ich gesty... To było coś niesamowitego!

Pozdrawiam fanów. kiss
      • pimpusia Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 22:13
        eee tam ja tez ich nie lubie confused
        • an3ciaa Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 22:29
          zmierzh jest supcio i taki amejzing i taki fantastik wyrużnia się spośród innych
          ksiąrzek!!11 a film jeszcze leprzy bo tam jest PATTINSON a to ciacho!!!!!1
          zmierzch to amejzing book!!11 i amejzing film!!11
          • an3ciaa Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 22:41
            AMEJZING BUUUUUUUUUK to było takie krejzolskie!!11 i to takie romantyczne!!!!1
            ta laska była jakaś pasztetowata ale jest krejzi bo lubi ZMIERZCH
            • an3ciaa Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 26.08.09, 22:42
              https://www.bloblo.pl/image/18915/default/EdwardCullen.jpg
    • miley_love. Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 27.08.09, 00:26
      moim skromnym zdaniem, meyer nie ma za grosz talentu.
      pisze tak, jakby tylko momentami napadała ją wena i wtedy wplecie w tekst coś z
      sensem. a wszystkie postacie z tej książki to czyste mary sue. piękne i idealne
      wampiry [ buhahah ], niezdarna ale urocza bella... dialogi nudne, opisy też, i
      MNÓSTWO POWTÓRZEŃ, co niezmiernie mnie drażni... ma bardzo ubogie słownictwo,
      wybiła się dzięki temu, że trzy czwarte fanek zmierzchu to fanki klaty
      pattinsona/lautnera które nigdy nawet książki do ręki nie wzięły.

'różnica między rowling a meyer polega na tym, że meyer nie potrafi
      pisać'
      - stephen king, i to jest świeta prawda.
      • smiley11 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 27.08.09, 09:11
        Film niezbyt mi się podobał.
        Natomiast książki są świetne. Bardzo szybko się ją czyta i naprawdę wciągają.
        Ja nie uległam tej całej "zmierzchomani". Po prostu przeczytałam wszystkie 4 części, spodobały mi się i reszta już mnie za bardzo nie interesuje (czyli wszystkie książki o r.p., przybory szkolne itp.)
    • misiek_o123 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 27.08.09, 15:03
      Mi się zmierzch bardzo podoba ze względu na połączenie Horroru, romansu i
      dojrzewanie nastolatki... kryje w sobie kilka ciekawych scen itp. ale temat
      wybrałaś porąbany !
      to tak jak by ktoś się zapytał "czemu lubisz np. RBD" ;/
    • rosalie Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 27.08.09, 15:10
      w pełni sie zgadzam z miley_love. xD
    • yourbadream Do miley_love. 27.08.09, 15:36
      Ty głupia dziewczyno, że tak powiem... Mnóstwo powtórzeń jest wynikiem ubogiego
      słownictwa pani Urban, gdybyś nie wiedziała kto to jest, to ci zdradzę, że
      tłumaczka. Jej wersja Zmierzchu, a wersja Meyer się różni. Momentami bardzo
      znacznie.
      • independent_ Re: Do miley_love. 27.08.09, 15:40
        ano właśnie.
        miałam w rękach anglojęzyczną wersję twilight i to co umiałam,
        przetłumaczyłam sobie sama. potem porównałam z polską wersją.

efektu domyślcie się sami. ; x
        • pati_ Re: Do miley_love. 27.08.09, 15:52
          Zmierzch przeczytałam 3 lata temu,kiedy dostałam tą książkę w prezencie.
          Leżała sobie w kącie w empiku,niewidoczna dla nikogo.
          Nikt z moich znajomych,ani nawet w całej Polsce nie słyszał o Zmierzchu.
          Od razu po przeczytaniu wtopiłam się w całą tą historię.
          Rok później kupiłam Księżyc W Nowiu,później Zaćmienie,a niedawno Przed Świtem.
          I wręcz odrzucają mnie 'fanki' Zmierzchu [czyt.Pattinsona].
          Szczerze? Nie mam już bzika na punkcie sagi. Styl pisania Meyer pogorszył się,wszyscy się zachwycają filmem,a tak naprawdę według mnie źle dobrali aktorów. No,może oprócz Alice.
          Przerzuciłam się na Pamiętniki Wampirów. Przeczytałam je dwa lata temu. Również nikt nie miał o nich pojęcia. A teraz co? Serial powstaje. I również aktorzy będą mieli skupowiska fanek,można się domyślić. Bezsensu.
          Cholera,rozpisałam się ;d
          • yourbadream pati_ 27.08.09, 16:14
            Oprócz Alice? Chyba żartujesz! Billy Burke był najlepszy w całym filmie!
    • zmierzch.. Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 27.08.09, 18:34
      Nie zgadzam się. Mi książka bardzo sie podobała i film także.
    • taylor_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 12.09.09, 21:29
      `A ja nie lubiłam zmierzchu - no cóz każdy ma do tego prawo, ale nie ma prawa wyzywać
      aktorów, postaci, pisarki itd. jeżeli książki czy tam filmu nigdy nie miało się w łapie - ale ja
      oczywiście byłam taka głupia, {kiedyś oczywiście} i niepotrzebnie właziłam na artykuły o
      nich i żałośnie komentowałam. sciana Potem znudziło mi się to wink i po porstu byli mi
      obojętni, miałam ich głęboko gdzieś. A przedwczoraj kol. namawiała mnie bym przeczytała
      tą książkę, chcą nie chcą nie miałam wyjścia {szczerze mówiąc byłam nawet troche
      ciekawa o co taki szał xdd.} no więc zaczełam czytać. I naprawdę mnie wciągneło ! Jak
      przyszłam do domu ze szkoły zjadłam tylko obiad,a poźniej cały dzień nie mogłam
      oderwać wzroku od zmierzchu ! Zaczełam - załóżmy że o 16.oo, a skończyłam o - 3.3o
      nad ranem xdd. Później byłam zmęczona i się położyłam. Wstałam o ósmej i chciałam ją
      dokończyć, więc czytałam do 11.oo . Książkę naprawdę polecam ! {aha i nie śmiejcie się że
      tyle godz. czyt. ale naprawdę mam bardzo wolne tempo wink} Przed chwilką właśnie
      skończyłam oglądać film na youtube - także polecam, ale nie tak bardzo jak książkę smile I
      jeżeli którykolwiek z was jest antyfanem zm. ale nigdy nie czytał książki bądź nie oglądał
      filmu to naprawdę niech najpierw to przeczyta/obejrzy a potem krytykuje smile Napewno nie
      pożałujecie. Aha jabłeczniku ja nie jestem ani fanką Pattisona, ani Laurtnera ani
      Kristen. Znaczy nigdy przed tem nie byłam do teraz i mnie wcale nie pociągąją ich klaty tongue_out
      Po prostu sądzę że warto, naprawdę warto.
      • nightmare Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 24.10.09, 19:50
        no więc ja przeczytałam to wszystko, zanim jeszcze był ten cały szał na
        pattisona. i na początku było to nawet do przetrawienia, ale kiedy sięgnęłam
        po tę książkę po raz drugi, straciła wiele w moich oczach. Jest napisana
        prymitywnie, a to się właśnie podoba dzisiejszym nastolatkom wychowanych na
        telewizji i komputerach, żeby się lekko czytało i żeby była ta plastikowa
        miłość. Nie dziwie się że to jest takie interesujące, jeżeli jedynymi
        książkami jakie kiedykolwiek czytali fani zmierzchu to lektury, przez które i
        tak było im ciężko przebrnąć, to zrozumiałe że nie potrafiąca pisać meyer
        zdobędzie wśród nich poparcie. Niestety taka jest prawda i takie osoby się
        cały czas rozmnazają, to smutne, że prawdziwa literatura, przegrywa w świecie
        show biznesu z wypromowanymi podróbkami, silacych się na zainteresowanie
        marnych autorów.
    • dakota_ Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 12.09.09, 21:35
      Bo lubię wątki miłosne .
      oo i kocham wampiry .
      podoba mi się to , wampir zakochuje się w człowieku .
      lubię tkaie historie i tyle .
      • nightmare Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 24.10.09, 19:52
        dakota_ napisał(a):

> Bo lubię wątki miłosne .
        > oo i kocham wampiry .
        > podoba mi się to , wampir zakochuje się w człowieku .
        > lubię tkaie historie i tyle .

skoro lubisz wampiry to sięgnij po chociaż trochę ambitniejszą literature
        związaną z nimi
    • cytrusia. ... 24.10.09, 20:03
      Nie lubię sagi Tłajlajt.
      Za dużo tego wszędzie.
      • selcia17 Re: ... 24.10.09, 20:09
        Czytałam tylko pierwszą czesc i nie mogę dużo o tym powiedziec...; //
        Nie jest takie złe ale stanowczo nie może równac się z Harrym potterem przy tym
        Zmierzch to badziew!!
    • iluvromance Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 24.10.09, 20:34
      Osobiście ubóstwiam sagę 'Zmierzch'. Na pewno przez tą miłość Edwarda do Belli.
      Miłość Wampira, do zwykłej, kruchej nastolatki, która nie jest możliwa w
      prawdziwym życiu. Każda z nas chciałaby mieć takiego Edwarda który co dzień rano
      czeka na nią pod domem wink (już nawet pominę to srebrne volvo ;D)

A najbardziej podobało mi się 'Przed Świtem'. Głównie ze względu na Księgę Jacoba.
      Jest zabawna i można było odpocząć od tego 'smęcenia' Belli tongue_out Przynajmniej
      pisana z innego punktu widzenia.

PS. Myślę, że nie byłoby fair gdyby w tym wątku wypowiadały się osoby, które nie
      przeczytały książek, tylko oglądnęły film... Albo wzięły do ręki 'Zmierzch' i
      zakończyły czytanie po dwóch rozdziałach, bo było nieciekawie. Najważniejsze
      jest na końcu tongue_out
      A ekranizacja jest trochę nudna jeśli nie czytało się książek. W filmie brakuje
      wielu
      ważnych szczegółów! Mam nadzieję, że z New Moon będzie inaczej wink
      • midnight_sun Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 20:03
        Uwielbiam sagę zmierzchu, bo ta historia bardzo się różni od innych. Jest taka magiczna i ta
        opowieść o wampirach po prostu wciąga. Film różni się od książki, ale jest warty
        obejrzenia smile Przed obejrzeniem filmu przeczytałam wszystkie dostępne książki i byłam
        zachwycona talentem pisarskim Meyer i stworzonym przez nią światem... Jak ktoś chce
        oceniać to niech to przeczyta smile
    • nieidealna16 hm. 24.10.09, 20:48
      a ja lubię zmierzch, ale nie jestem fanką, która na widok plakatu z Robertem czy jakiegoś
      innego czegoś piszczy i prawie mdleje..
      zdecydowanie, jestem fanką pierwszej części : Zmierzchu.
      pozostałe częścia sa bardzo przerysowane.. ;/
      przymulona bella, która chciała zrobić to z Edwardem : edward zróbmy to, edward już,
      edward.. ! umh.. porażka.
      film tez mi do gustu nie przypadł. brakowało mi tego co było w ksiazce..
      wiadomo jak w kazdym filmie na podst. ksiazki.
      w pierwszej częścia podoba mi się, że pomimo, że mowa w niej o wampirach to jest to taka
      w miarę normalna historia o miłośći. taka, która mogłaby się wydarzyć w rzeczywistości. w
      szarej myszce z wzajemnością zakochuje się przystojny chłopak, obiekt westchnień z całej
      szkoły.. wink

ogólnie za dużo szumu wokół tego zmierzchu..
      no ale na KwN do kina się wybieram.

ahh. jeszcze jedno : czy was też rozwaliło to skakanie po drzewach wconfused zmierzchu? w
      sensie, ze w filmie??? big_grinDDD
      • martusia1998 Re: hm. 24.10.09, 21:24
        Za co najbardziej ? trudno mi stwierdzić, wybrać kilka najważniejszych cech, ponieważ ją ją uwielbiam za... wszystko.

Saga Zmierzchu jest takim typem książek, które trafiają do współczesnych czytelników w sposób łatwy i przystępny. Meyer pisze prostym językiem, a taki się przecież najlepiej czyta. Poza tym... do mnie saga trafiła ponieważ bardzo poruszyła moją wyobraźnię, a postaci stworzone przez jej autorkę traktowałam tak, jakbym się z nimi co najmniej bardzo dobrze znała. Cóż, od początku pokochałam Bellę, Edwarda, Alice jak i również resztę bohaterów. Przysporzyło mi to wiele emocji i pozytywnych i tych negatywnych, ponieważ nie sposób było tego wszystkiego nie przeżywać.
        Wątek miłości B i E, hm... to chyba było właśnie to! To co sprawiło, że saga stała się dla mnie czymś tak wyjątkowym. Piękna, a zarazem nietypowa miłość, na której drodze stanęło tak wiele przeciwności, postaci fantastyczne, świat wampirów stworzony przez Meyer - jakby to wszystko połączyć w jedną całość, stwarza to (bardzo) pozorny i skrócony opis tego za co uwielbiam sagę SM. smirk
        • nightmare Re: hm. 25.10.09, 11:14
          martusia1998 napisał(a):

> Za co najbardziej ? trudno mi stwierdzić, wybrać kilka najważniejszych cech, po
          > nieważ ją ją uwielbiam za... wszystko.
          >
          > Saga Zmierzchu jest takim typem książek, które trafiają do współczesnych czytel
          > ników w sposób łatwy i przystępny. Meyer pisze prostym językiem, a taki się prz
          > ecież najlepiej czyta. Poza tym... do mnie saga trafiła ponieważ bardzo poruszy
          > ła moją wyobraźnię, a postaci stworzone przez jej autorkę traktowałam tak, jakb
          > ym się z nimi co najmniej bardzo dobrze znała. Cóż, od początku pokochałam Bell
          > ę, Edwarda, Alice jak i również resztę bohaterów. Przysporzyło mi to wiele emoc
          > ji i pozytywnych i tych negatywnych, ponieważ nie sposób było tego wszystkiego
          > nie przeżywać.
          > Wątek miłości B i E, hm... to chyba było właśnie to! To co sprawiło, że saga st
          > ała się dla mnie czymś tak wyjątkowym. Piękna, a zarazem nietypowa miłość, na k
          > tórej drodze stanęło tak wiele przeciwności, postaci fantastyczne, świat wampir
          > ów stworzony przez Meyer - jakby to wszystko połączyć w jedną całość, stwarza t
          > o (bardzo) pozorny i skrócony opis tego za co uwielbiam sagę SM. smirk

masz racje z tym że jest to napisane prosto i jest łatwe do przyswojenia dla
          współczesnych czytelników, co pozwolę sobie wtrącić, wynika z całkowitego braku
          talentu pisarskiego autorki, więc trafia to tylko do nastolatek wchodzących w
          okres dojrzewania, bez wyrobionego gustu pisarskiego
    • chocolate23 Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 19:21
      w sumie to nie wiem
      na początku roku, jak był wpuszczany do kin film to nawet nie chciało mi sie
      tego słuchać
      w necie pisali tylko o tym więc myślałam że to jakieś słabe łzawe romansidło czy
      coś...
      koleżanki zachwycały sie Edziem - masakraaconfused
      raz przyszła do mnie kumpela z tym filmem, zgodziłam sie obejrzeć po 20 min [;
      flim jest fajny, ale to książka zrobiła na mnie wrażenie
      po prostu wciąga i tyle ; D

• th4ever Re: dlaczego lubicie sagę zmierzch? bo nie rozumi 25.10.09, 19:31
      ja tez nie czaje xD
      • mileyka Bo lubimy czytać o idealnym życiu... 25.10.09, 20:07
        cóż...
        fakt. w Zmierzchu wszystko jest idealne .
        i myślę, że właśnie dlatego tyle osób tę sagę lubi .
        ponieważ ludzie lubią czytać o idealnym życiu, o wielkiej miłości o czymś co w
        normalnym życiu, rzadko lub nigdy się nie zdarza .
        Ja osobiście lubię sagę ,Zmierzch' , właściwie nie wiem czemu, ale po prostu
        lubię, bo fajnie to się czyta . ahh i lubię czasem przeczytać o czymś
        niezwykłym jak Wampiry czy Wilkołaki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka