ashleenc 28.08.11, 09:34 witam Jaką dietę mam stosowac w ciąży? Wydaje mi się że dieta z pierwszego etapu jest trochę zbyt restrykcyjna jak dla kobiety w ciąży(jestem w 15 tygodniu) Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan440 Re: candidia w ciąży 28.08.11, 22:06 nie wiem co rozumiesz przez dietę I etapu spytaj swojego lekarza każdy odpowie inaczej dlatego musisz sporo czytać, zachować zdrowy rozsądek i dokonasz właściwego wyboru Odpowiedz Link
ashleenc Re: candidia w ciąży 29.08.11, 08:44 Dieta pierwszego etapu znaleziona na stronce candidia.peet.pl dosyc restrykcyjna wg. mnie za bardzo jak na ciążę. Lekarza zapytac nie mogę ponieważ i ginekolog i zwykły zwala wszystko na ciążę, nie pomagają tłumaczenia, że męczę się już kilka lat. Więc postanowiłam spróbowac leczyc się na własną rękę. Postanowiłam zastosowac dietę ponieważ: -męczą mnie stany zapalne pochwy, od 4 lat nie działają żadne lekarstwa nikt nie chce dac skier. na posiew -mam niby zespół jelita drażliwego, ból okropny - co najmniej raz do roku mam kulkę w żałądku i nie mogę jeśc przez 6-7 dni pierwszy powód najważniejszy Odpowiedz Link
jan440 Re: candidia w ciąży 29.08.11, 11:51 Jeśli stosujesz dietę innego autora to musisz się do niego zwrócić z wątpliwościami. Ja np. nie zgadzam się ze wszystkimi jej ustaleniami. Nie będąc autorem nie mogę odp. na Twoje wątpliwości. Żeby zrobić posiew nie trzeba mieć skierowania. Odpowiedz Link
patrilla Re: candidia w ciąży 28.09.11, 10:55 ja sobie tak myślę 0 słodyczy i tak nie służą dużo kiszonek mąkę pszenną i produkty z niej wytwarzane (w tym również chleb) ziemniaki cukier makarony czarną i zieloną herbatę kawę alkohol pod jakąkolwiek postacią ketchup musztardę ocet majonez (kupowany w sklepie) marynaty wszelkiego rodzaju biały ryż dżemy i soki owocowe miód mleko i jego przetwory za wyjątkiem jogurtu naturalnego mięso wieprzowe i jego przetwory ryby wędzone ciasta i wszelkie słodycze przyprawy do potraw zawierające glutaminian sodu (Vegeta, Kucharek itp.) tu trzeba ciut modyfikacji: ryby wędzone można jeść świeże, soki owocowe zrobić samemu makarony i chleb jeść razowe a ryż brązowy i dieta nie jest taka straszna tylko bardziej odpowiada zdrowemu stylowi odżywiania niż diecie wieprzowina i tak jest najgorzej faszerowana polecam indyka Odpowiedz Link
jan440 Re: candidia w ciąży 28.09.11, 11:34 Patrillo trochę niejasno piszesz, nie wiem czy podajesz listę zabronionych produktów jeśli tak to generalnie zgadzam się chociaż uważam, że herbaty można oczywiście nie mocne i nie słodzone cukrem podobnie jak chyba nie zaszkodzi chuda wieprzowina czy nieduża ilość wędzonych ryb wszystko zależy od wędzenia i całego procesu Odpowiedz Link
patrilla Re: candidia w ciąży 29.09.11, 13:21 pisałam chyba za skrótowo to co wymieniłam skopiowałam produkty zabronione podane w tej diecie, którą chciałaby stosować ciężarna autorka. też uważam że herbata nie powinna być zabroniona Odpowiedz Link
bubax1 Re: candidia w ciąży 02.10.11, 20:35 Stosowałam dietę przez całą ciążę. To nie jest dieta polegająca na niejedzeniu. Naprawdę można sobie mądrze jeść. Urodziłam zdrowego maluszka i karmiłam go będąc na diecie do 6go miesiąca. Dłużej nie dałam rady bo zaczęłam się słabo czuć (wypadały mi mocno włosy, byłam ciągle niewyspana i zmęczona). Moja lekarka kazała mi nie dawać słodyczy dziecku jak najdłużej. Nie przepajać glukozą itp. Trzymam się tego i jak na razie młody nie ma żadnych problemów z alergią, kolkami i brakami apetytu. Życzę powodzenia i wytrwałości. Odpowiedz Link
jan440 Re: candidia w ciąży 04.10.11, 18:13 Czyli czasem się sprawdza - chcieć to móc. Odpowiedz Link