11.02.15, 08:40
Witam
Mam pytanie , a mianowicie czy w okresie letnim kiedy będę robiła przetwory na zimę ( chodzi mi o owoce) w naszej sytuacji zdrowotnej można zastosować do owoców ksylitol ?? czy w ogóle odpada takie coś jak pyszne konfitury zimą ?? '-/ będę wdzięczna za odpowiedz osoby już doświadczone z candida.
Pytanie kolejne czy można raz na jakiś czas zjeść kosteczkę gorzkiej czekolady o zawartości kakao ponad 80 % ??
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: ksylitol 11.02.15, 17:48
      Ksylitol dla zdecydowanej większości "grzybiarzy" jest bezpieczny.
      Podobnie jest z tzw. czekoladą gorzką, generalnie nie chodzi kakao tylko cukru.
    • matyldzia.80 Re: ksylitol 11.03.15, 14:55
      raz na jakiś czas można, ale pamiętaj, ze ją wtedy dokarmiasz sad ja się niedawno dowiedziałam i w ogóle zrezygnowałam z cukru.
      • zdrowazuzanna Re: ksylitol 19.03.15, 00:14
        Dokładnie - to jest dokarmianie.
        No ale wszystko zależy od naszej silnej woli (lub jej braku)
        Kup surowe kakao i takiego można się napić, choć smak zdecydowanie odmienny od tego co z dzieciństwa kojarzymy z kakao jeśli się cukru nie dodawink

Ksylitol jest niby ok jako że jest alkoholem, ale sam SMAK SŁODKI pobudza Candidę więc lepiej go unikać, choć wiem po sobie że to wcale nie takie łatwe, możemy jednak zawsze wspomóc się myślą, że to to badziewie tak nas napędza i na słodkości podkusza.

Owoce same w sobie mają sporo cukru tj smaku słodkiego, więc lepiej ich nie nadużywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka