paszczak44 31.08.05, 12:23 Propolis,czyli kit pszczeli. www.resmedica.pl/zdart109910.html Czy ktoś ma doświadczenia w leczeniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betina02 Re: Propolis 31.08.05, 12:47 na mnie nie działa, kupiłam to na gardło (do psiukania) no moze działało dobę : ((( Odpowiedz Link
baba.do.lekarza Re: Propolis 31.08.05, 21:09 Nie kupuj propolisu z apteki, bo on nic nie wart. Znajdź pszczelarza i od niego kup kit pszczeli, a najlepiej, kup mu 100 ml spirytusu i poproś, żeby go sam zrobił. Mój tatra jest pszczelarzem i robi super propolis Na problemy z żołądkiem supe, ale czy na grzyby nie wiem. Ponoć tak, bo ma silne właściwości grzybobójcze. To naturalna ochorna pszczół przed wszystkimi szkodliwymi drobnopustrojami. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Propolis 31.08.05, 21:54 Aha. Wiem, gdzie kupić naturalny propolis. Może byś zdradził/a jak go potem zrobić w tym spirytusie. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Propolis 31.08.05, 22:44 Kiedyś zakupiłem naturalny propolis z pasieki. Zawierał on mnóstwo syfu: kłoski traw, martwe owady, drzazgi. Czy należy to usuwać? Odpowiedz Link
artur737 Re: Propolis 31.08.05, 22:47 Zwlaszcza te owady brzmia aptetycznie. Zapewne smakuja jak rodzynki. Odpowiedz Link
baba.do.lekarza Re: Propolis 01.09.05, 07:54 Musze dopytać ojca Ale robi się prosto. Kit musi być naprawdę dobry. Trzeba go rozkryszyć i wrzucić do spirytu żeby się tam rozpuścił, (nie wiem w jakich proporcjach, ale doptytam)Co dzień wstrząsać, i tak chyba z 10 dni. Potem sie wytąci osad na dni, trzeba to przecedzić, a spiryt zabarwiony odlac i pic kilka razy dziennie np. po pół łyżeczki. A to że sa tam te farfocle, to normalne. Bo kit pszczeli to przecież fujjjj, ale odchody, ślina zmieszane z ich woskiem)) Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Propolis 01.09.05, 09:08 3 dag kitu (dobrego, jeśli słaby to więcej) na 0,25 l spirytusu najlepiej 70%. Kit trzba sproszkować, zalać spirytusem, codziennie wstrząsnąć i do kroplomierza. Stosować bezpośrednio na gardło lub kropelki dodaje się do wody i wtedy jest polecany na dolegliwości żołądkowe, np wrzody. Możliwości jest bardzo wiele, super sprawa!! Polecam Odpowiedz Link
palinodia Re: Propolis 01.09.05, 17:37 A ja sobie dzisiaj kupiłam w aptece - tabletki propolisowe. Zjadłam już 2-ie. Zjem 60 sztuk, to powiem Wam, jak działa ten z apteki) Wierzę, że zadziała i proszę nie podburzac mojej wiary tu)) Odpowiedz Link
iso1 Re: Propolis 27.10.05, 05:57 Paszczak, co słychać z tym kitem pszczelim ??? Zażywasz go może ??? Jeśli tak to napisz jak Ci po nim jest bo ja też zastanawiam się na tym Odpowiedz Link
adek232 Re: Propolis 27.10.05, 08:22 Chyba nie macie racji. Dla nas NIE może być na spirytusie. Jednak pewniejsze są kapsułki z propolisu dostępne w aptekach. Odpowiedz Link
grakit Re: Propolis 27.10.05, 09:24 Ja bralam 3 lata temu na poczatku mojej choroby. To rowniez dziala i lepiej po nim sie czulam. Sprobuje teraz w leczeniu rotacyjnym wlaczyc propolis. Zle tylko znosilam ziola Bittnera Odpowiedz Link
malasko Re: Propolis 04.01.06, 23:24 Ja od kilku lat stosuje dla siebie oraz domowników propolis,który sama robie. Kupuje w sklepie zielarskim zalewam wódka lub spirytem i po kilku dniach mieszania i trzymania w ciemnym miejscu odcedzam. Zazywamy podczas infekcji , jest naturalnym antybiotykiem więc nie wykupuję recept z antybiotykiem ) działa znakomicie na zajady , ukąszenia, poparzenia. Spróbuje przeprowadzic nim dłuższą kurację na kadidę w zastępstwie citroseptu. A te kilka kropel alkocholu dziennie mysle ze nie będzie aż tak groźne dla oganizmu, bo w takiej postaci jest chyba najbardziej naturalny a nie fabrycznie przetworony na tabletkę. Odpowiedz Link
jmgpk6 Re: Propolis 06.01.06, 12:48 Uważam,że w żadnym wypadku nie należy brać niczego na alkoholu.Dla mnie każda najmniejsza ilość to po prostu trucizna,którą muszę odchorować-wypraktykowałem to. jmgpk6 Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Propolis 18.02.06, 07:41 DO MALASKO: a w jakiej postaci kupujesz ten pszczeli kit w aptece? Czy to wyglada jak plaster miodu? Odpowiedz Link
molla7 Re: Propolis 18.02.06, 10:45 Uzywam takiego z robionego przez mojego brata, ktory ma pasieke. Chwalę sobie, bo poza homeo to jedyna rzecz, ktora powstrzymuje szalenstwa pana gronkowca w moim gardle. Nie niweluje stanu zapalnego, ale przynajmniej nacząco go hamuje. Czytalam ze dlugotrwale branie nalewki moze wyleczyc z gronkowca, ja moze jestem za malo systematyczna. czytam ze polecacie branie nierozcienczonej nalewki. Smacznego, juz tylko citrosept w tej postaci jest gorszy i jak on moze poparzyc blony sluzowe. Trzeba go lekko rozcienczyć! 10-20 kkropli na lyzke stolowa wody, przyajmniej. Odpowiedz Link
malasko Re: Propolis 18.02.06, 17:54 Propolis w naturalnej postaci tj. prosto z ula mozna kupić w sklepie zielarskim, porcja wystarczająca na zrobienie ok. pół litra nalewki kosztuje ok. 12 zł. A propolis nie wygląda jak plaster miodu, jest to kit pszczeli którym pszczoły uszczelniają ul, także jest w drobnych kawałkach ciemnego koloru. Często jest zanieczyszczony woskiem,kawałkami drewna, więc dlatego trzeba odcedzać po sporządzeniu nalewki. Właśnie teraz go popijam kilka razy dziennie bo w piątek złapałam infekcję i mam nadzieję do poniedziałku wyzdrowieć. Odpowiedz Link