Dodaj do ulubionych

ludzie !! ja chce sernika!!!!!!

24.09.05, 19:21
dajcie mi jakis przepis na placek!! prosze was!! mam cukier brazowy, chociaz
moge nawet bez cukru,ale tak mi sie chce placka!! macie jakies alternatywne
przepisy????? mysle sobie ,ze gdybym zrobila sernik!! i zjadla 2
kawalki...nie dodajac podkladu, ktory zawiera make..i dalabym malo
cukru....help!!!
Obserwuj wątek
    • golden24 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 19:24
      Zjedz troche migdalow,moze one zaspokoja Twoj glod.
      • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 19:30
        ale ja jem migdaly,ale to nie to samo, bo ile mozna suche wiory jesc.....sadsad:
        (..nie ma kurcze jakiegos ciasta? kurcze chleb znalazlam fajny, to moze i ciato
        ktos zna?
        • golden24 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 19:47
          Chyba ktos kiedys podawal przepis na ciasto.Poszperaj na forum.
        • asiabed Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 21:24
          Frytka2, kup sobie ekologiczne maslo (krem) migdalowy - nie ma cukru, same
          migdaly - a smak lekko slodki. Cos wspanaialego, mniam...
          A ja ostatnio wymyslilam, ze upieke sobie (ale dopiero na swieta bozego
          narodzenia..) ciastka z pelnej maki (pszennej, zytniej, amarantusowej)z
          dodatkiem roznych specjalow (platki zbozowe, nasiona slonecznika i dyni, popping
          z amarantusa, migdaly, orzechy laskowe i wloskie, moze kilka niesiarkowanych
          suszonych moreli i suszonych sliwek) na bazie jaj, proszku do pieczenia (lub
          sodki) i masla. Moze takze w wersji piernikowej (z imbirem, gozdzikami,
          cynamonem, orzeszkami - ale bez miodu. Nie wiem jeszcze czy beda zjadliwe smile,
          ale zyje ta nadzieja i juz sobie wyobrazam, jak przy swiatecznym stole zajadam
          sie moimi pysznymi ciasteczkami, kiedy pozostali beda pochlaniac pelne cukru i
          bialej maki ciasta tongue_out
          Frytka2, a sernik to moze lepiej sobie odpusc - taki tradycyjne, upiecz najwyzej
          z dodatkiem ksylitolu, albo calkiem bez cukru - moze z duza iloscia migdalow
          (nie wiem czy bedzie oki, ale mozna sprobowac).
    • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 20:17
      nie moge go znalezc cholera....buuuuuusad
    • golden24 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 20:37
      Watek nazywa sie dietetyczne ciasto.
    • artur737 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 20:38
      To grzyb przez ciebie przemawia domagajac sie cukru.
    • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 21:12
      Znalazlam,ale jak ma sie ten przepis do faktu,ze nie mozna przeciez laczyc
      bialka(jajko) z tluszczem(maslo)?
      • asiabed Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 24.09.05, 21:27
        Czekaj, bialka mozna laczyc z tluszczami (nie mozna ze skrobiami i cukrami
        prostymi).
    • mama.mimi ciasto z jabłkami 25.09.05, 10:03
      Nie pamiętam zbyt dokładnie, ale bierzesz 0,5 szklanki oliwy, 0,5 szklanki
      wody, do tego ok. łyżeczki sodki, trochę kakao, anyżku sproszkowanego, mąkę
      pszenną razową więcej niż 1 szklankę, płatki owsiane, co masz to wkładaj.
      Zagnieść trzeba z tego ciasto. Będzie twardawe. Po upiczeniu kruche. To na
      blaszkę i pieczesz kilkanaście minut.
      Bierzesz 3-4 jabłka, na tarce je traktujesz, dodajesz zmielonych migdałów,
      orzeszków, jak wolisz, cynamonu? Wykładasz masę na upieczony spód i podpiekasz
      całość kilkanaście minut.
      W przepisie każą to wszystko polać sokiem jabłkowym z dodatkiem mąki
      ziemniaczanej, ale my nie powinniśmy, więc ja dałam spokój
      Możnaby ksylitolem trochę osłodzić!! Jeśli niezbyt słodkie
      • frytka2 Re: ciasto z jabłkami 25.09.05, 16:48
        no dobrze ,ale czy do tego ciasta daje sie proszek do pieczenia? tzn czy ja w
        pierwszej fazie leczenia moge? bo nie wiem czy to ciasto wyrosnie(chodzi mi o
        to ciasto z jablkiem)
        • asiabed Re: ciasto z jabłkami 25.09.05, 17:37
          Powinno wyrosnac, dzieki sodce - z tego co wiem.
          Ale moze mozna zaszalec z proszkiem - chol moze lepiej z soda, ja kiedys pieklam
          jablecznik na sodzie oczyszczonej i proszku (po lyzeczce tego i tego). Wyroslo
          normalnie - ale warto nadmienic, ze ciasto to mialo w sobie cukier, normalna
          biala make i make krupczatke oraz kawalki jablek. Mysle, ze mozna
          poeksperymentowac i dodac tylko sode oczyszczona, ja sprobuje - ale nie w
          najblizszym czasie.
          • mama.mimi Re: ciasto z jabłkami 25.09.05, 18:40
            Ciasto może być bez sodki, ale akurat ona jest wskazana przy naszym schorzeniu.
            Tylko że skoro to Tój pierwszy etap leczenia to może wstrzymaj się kilka
            tygodni z tym ciastem.
            Mi pomagało trochę tłumaczenie, że ta słodycz to nie dla mnie ale dla
            grzybka!!!!
    • grzesio22 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 25.09.05, 18:32
      KOBIETO-CIASTA ALBO ZDROWIE- wybór należy do Ciebie
      • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 25.09.05, 19:02
        wlasnie upieklam, jest pyszne(zero cukru, jedynie ten w jablku, ktorego tez
        dalam malo), a do Grzesia..nie przesadzajsmile poczytaj sobie moze kilka moich
        innych postow a zrouzmiesz moje podejsciesmile
    • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 25.09.05, 19:04
      a tak w ogole to dziwie sie ,ze niektorzy sugeruja tu stosowanie srodkow
      zastepujacych cukier (jakas Silviana czy cos podobnego) ..przeciez slodziki sa
      rakotworcze..
      • zosiad Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 26.09.05, 02:54
        Stewia to nie jest syntetyczny słodzik, to taka roslina. MOżesz sobie ją kupić
        i hodować w doniczce, jej liście sa bardzo słodkie ale ta słodycz nie pokarmia
        grzybków a wręcz przeciwnie. Podobnie działa ksylitol (to cukier z brzozy) ale
        jest chyba dużo bardziej przetworzony. Widziałam też w sklepie wodę brzozową
        bez innych dodatków, kiedyś nawet piłam, w smaku nic specjalnego ale można nią
        chyba coś dosłodzić (hehe, to nie ta "Woda Brzozowa" z drogerii, tej szukaj
        raczej na półkach ze zdrową żywnością wink)
    • asiabed Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 26.09.05, 09:08
      Mnie juz na szczescie przeszedl ten okropny wilczy apetyt na slodkie (nawet
      przed okresem jestem juz spokojniejsza w tej kwestii) - jestem ponad miesiac na
      diecie.
      Ale pierwsze 2 tygodnie byly okropne - wtedy siegalam po migdaly, chleb ryzowy z
      miodem i po wase pelnoziarnista. A jak patrzylam na ciastka (ktorych w domu
      pelno sad bo moj maz, rodzice - lubia podjadac slodkosci) po prostu wyobrazalam
      sobie siebie bez dolegliwosci, ktore mam i z ktorych chce sie wyleczyc. A po
      drugie tak fajnie jest byc z siebie dumnym, ze ma sie tak silna wole (to tez
      motywujace).
      Frytka2, mam tylko nadzieje, ze nie zjadlas na raz calej blaszki ciasta.
      pozdrawiam Cie cieplo, Asia
      • frytka2 Re: ludzie !! ja chce sernika!!!!!! 26.09.05, 16:11
        gdzie tam,,zjadlam maly kawaleksmile dobre,ale z cukrem byloby lepsze..hihihi
        a co do tych slodkich substytutow,chetnie sprobuje,,dziekismile
        kupilam dzisiaj mleko z Quinoi(czy jakos tak) ponoc zdrowesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka