bglanda 28.11.05, 16:39 Dawno nie piłem herbaty ,teraz w II etapie chyba mozna juz pić. Jaka pijecie i polecacie (taką żeby mozna było wypic bez cukru i słodzików). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiasaska Re: Herbata KUKICHA 29.11.05, 14:37 Kukicha to herbata która alkalizuje orgaznizm trzeba ją gotować ok. 5 minut - dobrze pic rano na czczo. Odpowiedz Link
mario971 Re: Herbata 28.11.05, 17:20 Mi sie wydawalo ze mozna pic w pierwszym etapie herbate jaki Rooibos. Sprzeczne sa informacje co do zielonej i czerwonej. I nie wiem kto ma racje Odpowiedz Link
mario971 Re: Herbata 28.11.05, 17:21 Niestey czytalem ze zielonej nie mozna... moze niech ktois je4szcze potwierdzi Odpowiedz Link
asiabed Re: Herbata 28.11.05, 19:05 Ja pije roibos i zielona - i pilam ja w I fazie. Pomijajac ewentualna plesn, zelona herbata nie zakwasza tak jak czarna, wspomaga oczyszczanie, wykazuje dzialanie bakterio i wirusobojcze, ma przeciwutleniacze, fluor. A co do plesni - to moze tez byc w roibosie, w ziolach przeciez... Odpowiedz Link
maxion1 Re: Herbata 28.11.05, 20:29 Ja piję czerwoną, próbowałem zielonej, ale nie czułem się po niej najlepiej. Odpowiedz Link
nowajulka Re: Herbata 29.11.05, 18:19 Kiedy wypiłam zieloną herbatę coś dziwnego zaczeło sie ze mną dziac...........czułam się jakbym wypiła kilka kaw........i miałam wrażenie, że moje ciśnienie osiągnęło górną granice...........dziwne........nie mieliście takiego objawu po jej wypiciu >? Odpowiedz Link
asiabed Re: Herbata 29.11.05, 18:59 U mnie cisnienie bylo niskie, nawet po wypiciu zielonej. Teraz nei wiem jak jest, bo ostatnio nie czuje sie juz taka slaba jak kiedys i przestalam mierzyc cisnienie (nie boli mnie juz tak glowa i nie jestem z rana taka padnieta..). W sumie to zielona zawiera kofeine i trzeba uwazac z iloscia. Ja uwielbiam Senche, ale inne - w tym sypane tez chetnie pijam. Przez jakis czas odstawilam zielona na konto roibosa, ale tak sie roibosa opilam, ze musialam znow wrozic do zielonej - choc w mniejszych ilosciach, roibosa popijam - ale rzadziej. Sprobujcie popijac imbir rozpuszczony w wodzie (proszek), albo napoj imbirowo-cytrynowy (mam wrazenie, ze pomaga w problemach zoladkowo jelitowych, podobno dziala takze antymigrenowo), poza tym imbir jest bardzo dla nas wskzany. Polecam! Odpowiedz Link
asiabed Re: a ajurwedyjska? 01.12.05, 21:30 czy to tzw Joga tea - mozna kupic na wage, a moze jakas mieszanka z serii "Yoga tea" ?? Odpowiedz Link
sandraa3 Re: a ajurwedyjska? 01.12.05, 21:41 Z serii cosmoveda, ta akurat jest dla Vaty, czyli dla mnie. Odpowiedz Link
jullieta Re: Herbata 28.11.05, 22:05 Ja piję zieloną jaśminową i melisę z pomarańczą. Są delikatne i spokojnie można pić bez cukru, ale na początku jest jednak ciężko, więc polecam melisę z pomarańczą, albo melisę z limonką. Herbatę czarną piję okazyjnie, jak nie ma warunków i wyboru, do znajomych zabieram powyższe. A teraz popijam fiołka tricolor (ziele, expres), jest delikatny, nie smakuje zielskiem i wspaniale oczyszcza nerki i skórę! Odpowiedz Link
7777777s Re: Herbata 28.11.05, 22:26 a gdzie się kupuje fiołka tricolor? chętnie bym wypróbowała Odpowiedz Link
asiabed Re: Herbata 29.11.05, 09:21 W kazdym zielarskim kupisz fiolka trojbarwnego (inaczej bratka) z Herbapolu, Kawonu... W smaku jest faktycznie przyjemny Odpowiedz Link
mario971 Re: Herbata 29.11.05, 09:38 Clark pisze ze kazda herbata expresowa(w torebeczcze papierowej sa ojocsptrzyjajace waruni) ma plesn i ze lepiej sypana. Kogieta zrobila badania w tym kierunku tocoschyba wie Odpowiedz Link
jullieta Re: Herbata 29.11.05, 12:55 Blagam, Kochani, nie popadajcie w skrajnosc. Plesn jest WSZEDZIE, nie da sie jej uniknac, po prostu trzeba podejsc do tematu z rozsadkiem i to zdrowym. Byc moze dlugotrwale picie tych nieszczesnych produktow w torebeczkach mialoby jakis skutek, ale kazdy przeciez urozmaica swoje menu. Raz pije sie w torebkach, raz sypane, raz herbate czarna, zielona, czerwona, rooibos, ziola i co tam jeszcze... Raz sa swieze, a raz przeterminowane, chociaz nie mamy o tym zielonego pojecia! Jedynym wyjsciem na uniknienie plesni bylaby totalna sterylizacja naszego otoczenia, a to jest przeciez i niemozliwe, i niepotrzebne, a i w konsekwencji pewnie doprowadziloby do katastrofy!!! Tak mysle, nadal z szacunkiem dla Pani H.Clark. Odpowiedz Link
mama.mimi Re: Herbata 29.11.05, 14:44 Ja też popijam zielonkę. Kupuję na wagę taką bez dodatków, bo te aromatyzowane mają zazwyczaj sztuczny aromat. Dosładzam ksylitolem, nie umiem bez słodzenia. Odpowiedz Link
judkanowa Re: Herbata 26.11.06, 00:35 rooibos z wanilią - pychota kukicha - zielona bez kofeiny pau d'arco - polecana dla candydowców- w smaku zupełnie przyzwoita lipowa + świeży imbir i cynamon Odpowiedz Link