Dodaj do ulubionych

bolesne skurcze łydek

16.05.06, 22:40
Jestem ciekawa czy komuś przydarza sie coś podobnego...
Od jakiś 2 miesięcy (raz na jakiś czas) budzę się w nocy z tak potwornym
skurczem w górnej częsci łydki że nie mogę długo zasnąć ponownie. Ból budzi
mnie z głębokiego snu albo przerywa sen i jeszcze w półśnie robię szybki,
intensywny automasaż bo inaczej wyłabym z bólu. Myślę, że nie powinno mi
brakować magnezu bo biorę preparat witaminowy Maxivit, gdzie on występuje.
Dlaczego tak się dzieje? Jak sobie z tym radzić?
Obserwuj wątek
    • elpasz Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 07:12
      W mojej diecie niskowęglowodanowej (optymalnej)dzieje się tak gdy jem za mało
      węglowodanów.
    • rebel12 Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 09:27
      Tez mi sie to zdarza odkad jestem na diecie. Zuwazylem, ze nasila sie to gdy przyjmuje wapn. Gdy na przeziebienie pilem wapno rozpuszczalne, mialem skurcze prawie kazej nocy. Teraz nie biore zadnego wapna, ale codziennie jem jogurt, ktory zawiera latwo przyswajalny wapn i tez miewam skurcze, choc nie tak czesto, mimo, ze przyjmuje magnez. Ale magnez to nie wszystko, czesto obok magnezu wymieniany jest jeszcze potas, szczegolnie gdy sie duzo soli, a tak jest w moim przypadku. Zaczalem przyjmowac to:
      www.farmapol.pl/index.php?inc=produkty&id=26, choc narazie trudno mi cos powiedziec o efektach, o biore to od paru dni.
      • masia45 Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 10:52
        Proponuję zażywanie Proszku Zasadowego dr Auera. Zawiera potas, magnez w
        optymalnych proporcjach, przyspiesz wydalanie nadmiaru sodu z organizmu.
        Dawkowanie 1 łyżeczka dziennie w szkl ciepłej wody. Do nabycia w aptekach.
        • etka12 Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 21:26
          Od niedawna mam to samo, i nie miałam pojęcia o co chodzi. Myślałam, że to
          tylko brak magnezu. A jaki preparat dostępny w aptece dobrze uzupełnia potas?
        • etka12 Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 21:28
          Ech, nie doczytałam, że w aptekach jest też ten proszek zasadowy smile Dzięki,
          Masia!
        • szeretet Re: bolesne skurcze łydek 17.05.06, 22:11
          Wielkie dzięki. Jutro udaję się do apteki. W sumie od kilku miesięcy jestem
          stałą klientką i w związku z częstymi zakupami dostałam kartę rabatowąwink
        • elpasz Re: bolesne skurcze łydek 18.05.06, 07:05
          Masia, czy bolesne skurcze łydek są wskazaniem do odkwaszania organizmu
          proszkiem zasadowym. Czy nie jest możliwe, że powodek skurczów jest coć innego
          niż zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, czy nie należałoby
          najpierw sprawdzić czy rzeczywiście organizm jest zakwaszony.
          Jeśli dobrze pamietam to dr Janus na odkwaszenie organizmu bardziej polecał sok
          z cytryny niż proszek Auera (chyba na bioslone)
          • masia45 Re: bolesne skurcze łydek 18.05.06, 11:30
            Jak napisałam Proszek nie tylko odkwasza, ale uzupełnia też potas i magnez
            oraz likwiduje wolne rodniki dzięki zawartości selenu.A tak na marginesie
            prawie wszyscy jestesmy zakwaszeni z powodów cywilizacyjnych.
            • elpasz Re: bolesne skurcze łydek 18.05.06, 12:24
              Masz rację, że bardzo wiele osób jest zakwaszonych. Wydaje mi się jednak, że
              wiele osób stosujących dietę p/candida może już nie być zakwaszonych.
              Ja po prawie 3 latach diety niskowęglowodanowej obfitującej w produkty
              nieprzetworzone, dobrej jakości nie mam zakwaszenia (sprawdzone badaniem),
              podobnie 2 osoby z mojej rodziny.A dieta tu polecana na candidę też opiera się
              na dobrych produktach.
          • potatos Re: bolesne skurcze łydek 22.05.06, 05:38
            niechcący trafilam na to forum , ale szukalam informacji co się dzieje z moimi
            mogami? obrzek na łydkach az z takimi białymi krostkami ,skurcze oraz bol
            łydek przy chodzeniu -
    • papet1 Re: bolesne skurcze łydek 18.05.06, 11:49
      Jest sposob, zeby bol szybko odszedł.
      1. Usiądź na łózku, nogę, w ktorą zlapal cie skurcz zegnij w kolanie i dociśnij
      z całej siły do siebie. Najlepiej złap ją mniej więcej w połowie łydki i
      dociskaj łydkę i udo. [Możesz to robić obiema rękami]

2. Drugą ręką złap wszystkie palce u stopy od spodu i wyginaj je do góry.

Trzmaj tak dopóki ból nie ustąpi, uwierz mi że mija dwa razy szybciej.
      Pozdrawiam
    • mallaw1 Re: bolesne skurcze łydek 23.05.06, 00:00
      Mi na odkwaszenie lekarka poleciła BASICE- pije sie rozpuszczone 2 łyzeczki w
      szklance wody 2 razy dziennie-pomagało
      • konkubinka Re: bolesne skurcze łydek 23.05.06, 10:21
        ja mam to od jakis dwoch lat.Nigdy jednak nie pomyslalabym ze to candida.
        Co do sposobu na skurcz , jak mnie zlapie bol w nocy to nie jestem w stanie
        zadnego sposobu zastosowac.
        • masia45 Re: bolesne skurcze łydek 23.05.06, 16:40
          To jest całkiem prawidłowo, że częściej siusiasz po Proszku
          Zasadowym dr. Auera, tak powinno być, organizm wydala nadmiar sodu. Szukajcie
          orginalnego Proszku Auera, a nie podróbek bo nie są tak dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka