17.02.07, 22:59
Witajcie! Od kilku dni zaglądam na Wasze forum. Muszę się przyznać, że mnie
też dorwało to paskudztwo. Od marca przechodzę na dietę, ale tu prośba i do
Was. Stwórzmy może wątek, w którym zawarte będzie szczegółowa rozpiska naszej
diety (np poniedziałek:śniadanie, obiad, kolacja, wtorek...). Chodzi o to,
aby podczas leczenia nie czuć wstrętu do jedzenia. Nie wiem jak Wy, ale ja
mimo planowanej diety nie chcę schudnąć, chociaż na 26 lata waże 67kg(przy
178cm wzrostu). Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • wallis Re: menu 18.02.07, 08:49
      Bardzo dobry pomysł. Też o tym myślałam jednak mi bardziej odpowiadałby system
      podziału na trzy wątki: 1)śniadania 2)obiady 3)kolacje. Wszyscy dopisywaliby w
      nich swoje propozycje co ułatwiłoby innym tworzenie dowolnych konfiguracji
      dziennego menu i szybsze znalezienie odpowiedniego przepisu (pomysłu na dany
      posiłek). Pozdrawiam serdecznie
      • monikx2 Re: menu 18.02.07, 10:29
        Zalozylam trzy nowe watki, sniadania, obiady i kolacje z zastosowaniem diety
        przeciwgrzybiczej. Mysle rowniez,ze to dobry pomysl. Pozdrawiam.
    • wallis Re: menu 18.02.07, 21:53
      Możeby pogrupować i powklejać do nich sprawdzone przepisy, które były już kiedyś
      podawane na forum, ale dryfują sobie w kilku odrębnych wątkach? Czy to zbyt dużo
      pracy dla moderatorek?
      Pozdr
      • kawka37 Re: menu 19.02.07, 13:18
        Na 2 osoby to rzeczywiscie byłaby benedyktyńska praca, ale z tego co wiem,
        każdy może zastosowac opcję kopiuj i przekalkować przepisy z innych wątków.
        Tylko czy ktoś .... i tu dyplomatycznie zawieszam głos...
        • wallis Re: menu 19.02.07, 21:48
          No właśnie...cóż, każdy będzie musiał we własnym zakresie stworzyć sobie taką
          bazę przepisów. Szkoda, bo moim zdaniem pomysł jest dobry. Prawdę mówiąc nie
          rozumiem tej sytuacji, ale niech i tak będzie.
          • zoyzola Re: menu 20.02.07, 10:21
            No, nie no - dlaczego każdy sam sobie,
            ja jestem za stworzeniem takiej listy
            i w miarę sil i możliwości będę przelepiać z innych wątków przepisy kulinarne.
            ale...nie od razu Kraków zbudowano.
            To rzeczywiście benedyktyńska praca i pewnie to trochę potrwasmile
            • kawka37 Re: menu 20.02.07, 10:43
              Bardzo dziekujemy smile))
              • wallis Re: menu 20.02.07, 12:17
                No to fajnie. Słuchajcie mam pytanie, czasem widzę, że ktoś popełnia błąd w
                diecie urzywając według mojej wiedzy niedozwolonych składników
                (kontrowersyjnych). Czy w takim razie będziemy sobie zwracać uwagę pod przepisem
                w danym wątku czy "dyplomatycznie" milczeć. Moim zdaniem w naszym wspólnym
                interesie jest zdobyć jak najszerszą wiedzę co do diety i dlatego niedobrze jest
                tkwić w błędzie i wydłużać okres leczenia. Czy piszemy uwagi w danym wątku pod
                przepisem czy zakładamy nowy wątek "a propos" danego składnika i nad nim
                dyskutujemy. Proszę o odpowiedź.
                • psvpl Re: menu 20.02.07, 12:28
                  To bardzo wazne pytanie, bo czytam to forum od paru miesiecy i widze kupe bledow
                  w poradach zywieniowych i innych, mimo iz kazdy powinien zaczac swoja walke z
                  grzybem od przeczytania artykulow dra Janusa i innych naukowych zrodel, a
                  pozniej czerpac wiedze z forum, ktora zawiera wiele przeklaman. Dlatego tez ktos
                  powinien te przepisy kontrolowac. Poza tym, zawsze mozna tutaj prowadzic
                  dyskusje a sprawdzone przepisy umiescic na jakiejs stronie www, a pozniej
                  przykleic na gorze watek z jej adresem.
                  • zoyzola Re: menu 20.02.07, 13:57
                    Może nasz forumowy kolega Maxiom - mółgby zamieścić
                    część przepisow na swojej stronie?
                    Oczywiście tych - już zebranych, zredagowanych, poprawionych?

www.dieta.peet.pl/index.php
                    Jego dział ze słodyczami świeci pustkami
                    • kawka37 Re: menu 20.02.07, 19:06
                      Nie ma consensusu wśród nielicznych lekarzy zajmujacych sie grzybicami , co do
                      diety. Np dr Janus pozwala na xylitol, zakazuje ziemniaków w 1 etapie leczenia,
                      moja lekarka natomiast zakazuje ksylitolu ze wzgledu na umiejetność rozłozenia
                      go do formy przyswajalnej przez grzybki , przez inne składniki flory jelitowej,
                      z kolei zezwala na frytki 2 razy w tygodniu ( tłuszcz znacznie spowalnia
                      rozkład skrobi do cukrów prostych). Mysle sobie , że pomijajac ewidentne błędy,
                      przy tak do końca niepoznanej chorobie, na razie nie ma szansy na stworzenie
                      wzorca diety pewnego na 100%. Ale jak widzimy, że w jakiejs propozycji
                      dietetycznej tkwi ewidentny błąd, pewnie , że warto to skomentować, chyba
                      najlepiej zaraz pod przepisem, żeby juz nie trzeba było daleko szukać. Nie
                      wiadomo tez , czy czytelnicy zajrzą do nowego wątku.
                      • wallis Re: menu 20.02.07, 22:17
                        Ok. Natomiast może wartoby w tytule przepisu (w nawiasie) napisać, do którego
                        etapu diety dana propozycja się kwalifikuje, chyba nie będziemy tworzyć
                        podkategorii obiady I etap, obiady II etap etc. może kiedyś to się posegreguje
                        na podstawie właśnie tych przypisów. Dla przykładu nieporozumieniem jest
                        stosowanie masła i jogurtu w pierwszym etapie diety, jeśli odstawiamy mleko to
                        całkowicie (ghee dozwolone) a nie takie półśrodki, chcemy się szybko wyleczyć
                        czy nie, po co dyskutować wolno nie wolno, jeśli jest cień wątpliwości to
                        odstawiamy. Druga rzecz to te wszystkie "ciasteczka". Rezygnujemy z cukru
                        podobnie jak i mleka więc nie bawmy się w robienie szarlotek, serników na
                        słodzikach bo to jakaś paranoja. W związku z tym rezygnujemy z wszelkich
                        słodzików, na szczyptę stevii można sobie od czasu do czasu pozwolić, ale już
                        nie słodzimy nią pięć herbat dziennie itp. To taka moja rada a propos wytykania
                        błędów dietetycznych. Cdn. Pozdrawiam.
    • wallis Re: menu 20.02.07, 22:23
      A i jeszcze jedno, może nie wklejajmy do tych wątków "przepisowych" linków, w
      dodatku nieaktywnych. Chodzi o pomoc w jak najszybszym znalezieniu przepisu na
      dany posiłek, więc linki są moim zdaniem nie na miejscu. Tylko konkretne
      przepisy. Takie jest moje zdanie. Pozdr
      • kawka37 Re: menu 20.02.07, 22:47
        Wystarczy taki link przekleić do paska ADRES i powinien zadzialać. Swoją
        scieżką , jak to sie stało , ze nieaktywne, a inne jak najbardziej tak?....
      • wallis Re: menu 21.02.07, 07:52
        Strasznie to męczące i pracochłonne z tym wklejaniem linków w dodatku nie
        wiadomo co w nich siedzi, chodzi o większą "przejrzystość" w szukaniu przepisu,
        a linki akurat tego kryterium nie spełniają. W innych wątkach oczywiście mi nie
        przeszkadzają, ale nie tutaj. Please nie wklejaj ich tylko napisz parę swoich
        ulubionych, sprawdzonych przepisów, które najczęściej i najchętniej stosujesz.
        • kawka37 Re: menu 21.02.07, 08:08
          A jak przekalkowujesz do ADRES , że z tym aż tyle zachodu?. Ja tylko klikam
          KOPIUJ, wklejam w adres , enter i gotowe.
          • wallis Re: menu 21.02.07, 12:10
            Nadal się nie rozumiemy. Nie chodzi o to, że to jest trudne tylko, że kłóci się
            z główną koncepcją założenia tych trzech wątków, w których chodzi o przejrzyście
            podane przepisy i łatwą nawigację przy dowolnym komponowaniu dziennego czy
            tygodniowego menu
            • kawka37 Re: menu 21.02.07, 15:28
              Umówmy sie wiec co do jednego, kazdy bedzie robił na tyle na ile mu czas i
              zdrowie pozwala,albo napisze przepis, albo poda do niego link, bo były tu
              bardzo dobre przepisy w 2005, warto by je odkurzyć
              • psvpl Re: menu 22.02.07, 11:02
                Ja moge udostepnic miejsce i domene na przepisy, tylko nie bede mial czasu na
                dlubanie w htmlu.
    • zoyzola Re: menu 13.03.07, 10:06
      Znalazłam coś na tematsmile))
      Przeklejam ze strony wydawnictwa Biosłonesmile

Dobry wieczor Panie Doktorze. Przeszlo dwa miesiace trwam juz na diecie
      pierwszego etapu. Chcialabym sie upewnic czy dobrze radze sobie z doborem
      pokarmow. Pozwole sobie podac przykladowy jadlospis na tydzien i prosze o ocene.

1)sniadanie - chleb orkiszowy, maslo, rzezucha, papryka, pomidor, awokado,
      rzodkiew, ogorek. (takie samo sniadanie kazdego dnia)
      obiad - piers z kurczaka z fasolka szparagowa, surowka
      podwieczorek - sok burak+ marchew + seler, grapefruit (codziennie)
      kolacja - jajecznica z cebula, na masle
      2)obiad - fasola po bretonsku (fasola, indyk, przecier, cebula)
      kolacja - zupa jarzynowa bez makaronu
      3)obiad - piers smazona na smalcu z cebulka, surowka z marchwi
      kolacja - salatka z pomidora, papryki, ogorka, wafle ryzowe z ciemnego ryzu (2
      szt)
      4) obiad - schab bez panierki, surowka z rzepy
      kolacja - zupa jarzynowa
      5) obiad - ryba smazona lub gotowana, brukselka, kalafior
      kolacja - jaka 2 szt gotowane i pomidor, papryka, awokado, ogorek
      Pije tylko herbate zielona i ziolowo-owocowe. Nie uzywam zadnych przypraw
      oprocz soli morskiej jodowanej, pieprzu, imbiru i kurkumy. Jem sporo migdalow,
      orzechow, czasem czosnek.
      Pije MO, jem magnez, czosnek i fizjoflor, probacti i inne probiotyki na zmiane.
      Poprawa mojego zdrowia jest niewielka, ale jest.
      Prosze powiedziec czy dobrze sobie radze z doborem skladnikow pokarmowych, bo
      wiem, ze oceny zdrowia mozna dokonac na podstawie badan i osobistego wywiadu.
      Niestety na razie nie moge sie do Pana wybrac, a nie chce sobie zrobic krzywdy.
      Powoli zaczynam myslec o przejsciu do drugiego etapu diety.
      Dziekuje za pomoc i cierpliwosc. Pozdrawiam.

08.03.2007, 18:30:56
      Andrzej Janus: Jadłospis jest dobrze ułożony, wręcz wzorcowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka