herbarium 06.07.05, 19:57 Piszcie, chętnie się dołączę do dyskusji:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniazsk Re: Zapraszam:) 08.07.05, 12:24 ja jestem wielką fanką tej pisarki. Przeczytałam chyba z 30 ksiązek jej autorstwa. Najlepsza moim zdaniem to "Błękitny Zamek". Odpowiedz Link
herbarium Re: Zapraszam:) 08.07.05, 22:22 "Błękitny zamek" też mi się podobał, jest mniej "słodki" niż inne książki, z tego względu, że był pisany dla dorosłych. A które tłumaczenie czytałaś? Bo w tym przedwojennym imiona są mocno pozmieniane - np. główa bohaterka w oryginale miała na imię Valancy, a w tłumaczeniu Joanna. Druga książka dla dorosłych napisana przez L.M. Montgomery, także mi się bardzo podoba. To jest "W pajęczynie życia", w innym tłumaczeniu "Dzban ciotki Becky". Postacie są bardzo prawdziwe i świetnie sportretowane. A która podoba Ci się najmniej? Odpowiedz Link
aniazsk Re: Zapraszam:) 09.07.05, 12:16 W domu mam wersję z Valancy ale wydaje mi się, że czytałam też kiedyś tą z Joanną. "W pajęczynie życia" nie czytałam jeszcze. Uważam,że najmniej ciekawe są różne zbiory opowiadań np. "Wspomnienia po latach", albo "Zapach wiatru". Za najnudniejszą część z serii o Ani uważam natomiast "Opowieści z Szumiących Topoli" Odpowiedz Link
aniazsk Re: Zapraszam:) 09.07.05, 14:29 tzn. miałam na mysli "Anię z Szumiących Topoli". a Ty których książek Montgomery nie lubisz? Czytałaś może jej pamiętniki? Ja czytałam pierwsze dwa. Pozostałych nie moge nigdzie dostać. Odpowiedz Link
herbarium Re: Zapraszam:) 09.07.05, 19:30 Zgadzam się, że opowiadania są najsłabsze i najmniej ciekawe. Poza tym niezbyt mi się podobało "Dziewczę z sadu" - w innym tłumaczeniu "Kilmeny z sadu". Takie trochę ckliwe, jakby pisane przez inną osobę. Z cyklu o Ani podobają mi się wszystkie, ale najmniej lubię Anię ze Złotego Brzegu - Szumiące Topole dla mnie fajne - zwłaśzcza wątek z Elżbietą i niektóre sceny - np. z obrażonym ojcem Jasminy udającym głuchego;))). A z pamiętników czytałam tylko pierwszy tom - w ogóle lubię czytać pamiętniki i cudze listy;), ale trudno mi się było zorientować w osobach opisywanych przez autorkę - przez pamiętniki przewijają się tłumy ludzi. Pozostałych tomów pamiętników nie widziałam, niestety. A wolisz Anię, czy Emilkę? Ja Emilkę - za jej próby pisarskie, za miłość do kotów... Odpowiedz Link
aniazsk Re: Zapraszam:) 10.07.05, 13:11 Muszę Ci się szczerze przyznać, że nie czytałam jeszcze żadnej książki o Emilce. A to dlatego,że jak byłam mała widziałam w telewizji fragment serialu na podstawie książki, w którym akurat ktoś zmarł i wszędzie stały świeczki i biegały jakieś czarne koty... Wtedy bałam się tego oglądać i tak jakoś się zraziłam do Emilki. Ale teraz nadrobię te zaległości i przeczytam historie o Emilce. "kilmeny z sadu" też czytałam i też uważam za zbyt ckliwe. Z serii o Ani najbardziej lubię "Rillę ze Złotego Brzegu". Uwielbiam czytać tą książkę. Zwłaszcza jak dopada mnie taki smutny nastrój. Wtedy czytam rozdział z listem od Waltera i za każdym razem płaczę... Odpowiedz Link
herbarium Re: Zapraszam:) 12.07.05, 23:39 Emilka jest rewelacyjna:) I bohaterka ma więcej z samej Montgomery, niż Ania - pochodzenie z dobrej rodziny, kociarstwo, pisanie... Odpowiedz Link
saurapl Re: Zapraszam:) 13.07.05, 22:24 Witam miłośników Montgomery! Przyznam szczerze,że najbliższe zawsze były mi losy Pat i to właśnie ona jest moją ulubioną bohaterką. Dzięki za to forum-przypomniało mi,że muszę przypomnieć sobie te książki. (Ostatnio przeczytałam całą Anię w oryginale i nie ukrywam że polskie tłumaczenie mnie załamało!) Odpowiedz Link
aniazsk Re: Zapraszam:) 14.07.05, 17:31 Właśnie! które książki są o Pat i w jakiej kolejności? Wiem,że jakąś czytałam ale nie wiem którą... Odpowiedz Link
saurapl Re: Zapraszam:) 14.07.05, 21:10 Pierwsza to Pat ze Srebrnego Gaju,a druga Pani na Srebrnym Gaju! Odpowiedz Link
aniazsk Re: Zapraszam:) 15.07.05, 15:51 dzięki, ja czytałam Pat ze Srebrnego Gaju. Pamiętam że była fajna. Ale u mnie w mieście w bibliotece lub w księgarni trudno dostać książki Montgomery. Odpowiedz Link
biljana Re: Zapraszam:) 13.08.05, 19:01 Witam. Super pomysl z tym forum. Rilla jest rozwniez moja ulubiona ksiazka o Ani i najlepsza na depresje. A fragment z listem Waltera dziala na mnie dokladnie tak samo!!!! Odpowiedz Link
oja83 Re: Zapraszam:) 17.07.05, 18:47 po pierwsze-gratuluję pomysłu! mając 13 lat zaczytywałam się powieściami LMM.Pierwsza była Emilka,później Ania. Chociaż po latach większość z nich zlewa się w jedno to nadal noszę ten klimat w sercu... Odpowiedz Link
mela54 Re: Zapraszam:) 18.06.06, 19:57 Zgadzam się, że te klimaty Montgomery są boskie. Ja jako dziecko zaczytywałam się tylko częsciami o Ani, bo innych książek Maud po prostu jeszcze u nas nie wydano(ale jestem staroć!).Jestem niepocieszona, że nie mogę dostać trzeciej i czwartej części pamiętników Montgomery. Tak myślę, ż nie były wydane w Polsce. Dlaczego nikt nie chce tego zrobić? To by była dpoiero gratka! Odpowiedz Link