Dodaj do ulubionych

Zapraszam:)

06.07.05, 19:57
Piszcie, chętnie się dołączę do dyskusji:)
Obserwuj wątek
    • aniazsk Re: Zapraszam:) 08.07.05, 12:24
      ja jestem wielką fanką tej pisarki. Przeczytałam chyba z 30 ksiązek jej
      autorstwa. Najlepsza moim zdaniem to "Błękitny Zamek".
      • herbarium Re: Zapraszam:) 08.07.05, 22:22
        "Błękitny zamek" też mi się podobał, jest mniej "słodki" niż inne książki, z
        tego względu, że był pisany dla dorosłych. A które tłumaczenie czytałaś? Bo w
        tym przedwojennym imiona są mocno pozmieniane - np. główa bohaterka w oryginale
        miała na imię Valancy, a w tłumaczeniu Joanna.
        Druga książka dla dorosłych napisana przez L.M. Montgomery, także mi się bardzo
        podoba. To jest "W pajęczynie życia", w innym tłumaczeniu "Dzban ciotki Becky".
        Postacie są bardzo prawdziwe i świetnie sportretowane.
        A która podoba Ci się najmniej?
        • aniazsk Re: Zapraszam:) 09.07.05, 12:16
          W domu mam wersję z Valancy ale wydaje mi się, że czytałam też kiedyś tą z Joanną.
          "W pajęczynie życia" nie czytałam jeszcze.
          Uważam,że najmniej ciekawe są różne zbiory opowiadań np. "Wspomnienia po
          latach", albo "Zapach wiatru". Za najnudniejszą część z serii o Ani uważam
          natomiast "Opowieści z Szumiących Topoli"
          • aniazsk Re: Zapraszam:) 09.07.05, 14:29
            tzn. miałam na mysli "Anię z Szumiących Topoli". a Ty których książek Montgomery
            nie lubisz? Czytałaś może jej pamiętniki? Ja czytałam pierwsze dwa. Pozostałych
            nie moge nigdzie dostać.
            • herbarium Re: Zapraszam:) 09.07.05, 19:30
              Zgadzam się, że opowiadania są najsłabsze i najmniej ciekawe. Poza tym niezbyt
              mi się podobało "Dziewczę z sadu" - w innym tłumaczeniu "Kilmeny z sadu". Takie
              trochę ckliwe, jakby pisane przez inną osobę.
              Z cyklu o Ani podobają mi się wszystkie, ale najmniej lubię Anię ze Złotego
              Brzegu - Szumiące Topole dla mnie fajne - zwłaśzcza wątek z Elżbietą i niektóre
              sceny - np. z obrażonym ojcem Jasminy udającym głuchego;))).
              A z pamiętników czytałam tylko pierwszy tom - w ogóle lubię czytać pamiętniki i
              cudze listy;), ale trudno mi się było zorientować w osobach opisywanych przez
              autorkę - przez pamiętniki przewijają się tłumy ludzi. Pozostałych tomów
              pamiętników nie widziałam, niestety.
              A wolisz Anię, czy Emilkę? Ja Emilkę - za jej próby pisarskie, za miłość do
              kotów...
              • aniazsk Re: Zapraszam:) 10.07.05, 13:11
                Muszę Ci się szczerze przyznać, że nie czytałam jeszcze żadnej książki o Emilce.
                A to dlatego,że jak byłam mała widziałam w telewizji fragment serialu na
                podstawie książki, w którym akurat ktoś zmarł i wszędzie stały świeczki i
                biegały jakieś czarne koty... Wtedy bałam się tego oglądać i tak jakoś się
                zraziłam do Emilki. Ale teraz nadrobię te zaległości i przeczytam historie o Emilce.
                "kilmeny z sadu" też czytałam i też uważam za zbyt ckliwe.
                Z serii o Ani najbardziej lubię "Rillę ze Złotego Brzegu". Uwielbiam czytać tą
                książkę. Zwłaszcza jak dopada mnie taki smutny nastrój. Wtedy czytam rozdział z
                listem od Waltera i za każdym razem płaczę...
                • herbarium Re: Zapraszam:) 12.07.05, 23:39
                  Emilka jest rewelacyjna:) I bohaterka ma więcej z samej Montgomery, niż Ania -
                  pochodzenie z dobrej rodziny, kociarstwo, pisanie...
                  • aniazsk Re: Zapraszam:) 13.07.05, 13:18
                    Postaram się niedługo przeczytać.
                    • saurapl Re: Zapraszam:) 13.07.05, 22:24
                      Witam miłośników Montgomery!
                      Przyznam szczerze,że najbliższe zawsze były mi losy Pat i to właśnie ona jest
                      moją ulubioną bohaterką.
                      Dzięki za to forum-przypomniało mi,że muszę przypomnieć sobie te książki.
                      (Ostatnio przeczytałam całą Anię w oryginale i nie ukrywam że polskie
                      tłumaczenie mnie załamało!)
                      • aniazsk Re: Zapraszam:) 14.07.05, 17:31
                        Właśnie! które książki są o Pat i w jakiej kolejności? Wiem,że jakąś czytałam
                        ale nie wiem którą...
                        • saurapl Re: Zapraszam:) 14.07.05, 21:10
                          Pierwsza to Pat ze Srebrnego Gaju,a druga Pani na Srebrnym Gaju!
                          • aniazsk Re: Zapraszam:) 15.07.05, 15:51
                            dzięki, ja czytałam Pat ze Srebrnego Gaju. Pamiętam że była fajna. Ale u mnie w
                            mieście w bibliotece lub w księgarni trudno dostać książki Montgomery.
                • biljana Re: Zapraszam:) 13.08.05, 19:01
                  Witam. Super pomysl z tym forum. Rilla jest rozwniez moja ulubiona ksiazka o
                  Ani i najlepsza na depresje. A fragment z listem Waltera dziala na mnie
                  dokladnie tak samo!!!!
    • oja83 Re: Zapraszam:) 17.07.05, 18:47
      po pierwsze-gratuluję pomysłu!
      mając 13 lat zaczytywałam się powieściami LMM.Pierwsza była Emilka,później Ania.
      Chociaż po latach większość z nich zlewa się w jedno to nadal noszę ten klimat
      w sercu...
      • mela54 Re: Zapraszam:) 18.06.06, 19:57
        Zgadzam się, że te klimaty Montgomery są boskie. Ja jako dziecko zaczytywałam
        się tylko częsciami o Ani, bo innych książek Maud po prostu jeszcze u nas nie
        wydano(ale jestem staroć!).Jestem niepocieszona, że nie mogę dostać trzeciej i
        czwartej części pamiętników Montgomery. Tak myślę, ż nie były wydane w Polsce.
        Dlaczego nikt nie chce tego zrobić? To by była dpoiero gratka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka