Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjne opinie

11.06.07, 22:46
Macie jakieś? Może ktoś z was uważa np, że Ania powinna była wyjść za mąż za
Karolka?:)

A tak poważnie, to moją prywatną kontrowersyjną opinią jest to, że nie lubię
Pat. Jeszcze w dzieciństwie była do strawienia, ale im starsza, tym gorsza.
Jej miłość do domu była dla mnie po prostu chorobliwa. Nie potrafię się z nią
utożsamić. Jej ostateczne przyjęcie uczuć Szkraba zaś nie było dla mnie
szczere - tzn wg mnie wynikało z tego, że Pat straciła wszystko, więc już jej
było wszystko jedno.
Obserwuj wątek
    • ab7777 Re: Kontrowersyjne opinie 12.06.07, 00:44
      nie mow tak;),ja pat lubie choc faktycznie jej uwielbienie wzgledem domu
      graniczylo z obsesją .zawsze mnie dziwilo gdy w rozmowie z Sidem podkreslala
      jak to bylo cudownie gdyby oboje zostali na gospodarstwie :ona jako stara
      panna ,on -stary
      kawaler i gromadka kotow.Wydaje mi sie ,że dopiero po "smierci" Srebrnego Gaju
      przejrzala na oczy i dostrzegla milosc Hilarego ,na pewno nie zwiazala by sie z
      nim gdyby byl jej obojetny ,w koncu zerwala nawet z narzeczonym ,a scena
      ponownego spotkania Pat i Hilarego zawsze napawa mnie optymizmem ,jest dla mnie
      taka ...pokrzepiająca..
      Co do innych kontrowersyjnych ;) opinii,zawsze denerwowal mnie troche stosunek
      Zuzanny do Shirleya ,rozumiem ,że dlugo go pielegnowala w czasie
      rekonwalescencji Ani ale czasami odnosilam wrazenia ,ze tak jakby go zagarnęła
      prawdziwej matce .
      • biljana Re: Kontrowersyjne opinie 12.06.07, 09:45
        mi przywiązanie pat do domu zawsze kojarzyło sie ze scarlett o'hara i jej tarą:)
        • moleslaw Re: Kontrowersyjne opinie 04.01.08, 09:09
          Miałam dokładnie takie samo skojarzenie.
      • mela54 Re: Kontrowersyjne opinie 12.06.07, 22:23
        A propos Shirleya, czy nie macie wrażenia, że potraktowała go Maud po macoszemu?
        Każde z dzieci Ani ma swoje tzw.pięć minut- bliźniaczki, Jim i Walter
        w "Dolinie tęczy" i w "Ani ze Złotego Brzegu", Rilla w ostatnim tomie, a o
        Shirleyu są tylko wspominki, nic o jego przeżyciach, rozterkach ,itp.
        • emdziejka Re: Kontrowersyjne opinie 13.06.07, 11:40
          racja - oshirleyu nie ma prawie nic, a szkoda.

Mnie wkurza,ze tylko ładne bohaterki Rilli mają ukochanych. Ładna Flora i Jim,
          ładna Nan i Jerry, ładna Rilla i Krzysztof.
          a Di,a Una? - co prawda nie wiadomo, co by było, gdyby walter nie zginął, ale
          myślę, że on, choć sobie może zdawał sprawę z uczuć Uny (napisał o niej w
          ostatnim liście i po częśco zaadresował go do niej) to jednak chyba nie był
          skłonny tych uczuć odwajemnić (gdyby tak było, to albo napisałby do niej
          osobno, albo - jeśli nie miał czasu - list skierowałby przede wszystkim do
          niej. A tak to wydaje mi się, że stawia ją w jednym rzędzie z Rillą, czyli
          siostrą.

poza tym czemu jego ostatni list był do Rilli, przecież często jest
          podkreślane, że Walter szczególnie mocno czuł się związany z Di.
          • mela54 Re: Kontrowersyjne opinie 13.06.07, 22:48
            Ten związek Waltera z Di w trakcie lektury "Rilli" się zmienia i to o Rilli
            wyraża się Walter, że najlepiej go rozumie, nawet lepiej niż Di. Ale tak
            naprawdę to przecież pisząc ostatni list Walter wspomina, że wcześniej pisał do
            matki (chyba) i do Di (na pewno), ale coś go tknęło i postanowił napisać
            również do Rilli. A więc tak do końca tej Di nie poniechał.A tak przy okazji ,
            to nie uważacie, że Nan i Di w "Rilli" są strasznie bezpłciowe?
            • pontecorvo Re: Kontrowersyjne opinie-Shirley 13.06.07, 23:07
              Również odczułam brak bliźniaczek w Rilli. Co do Shirleya, uważam , że
              faktycznie Zuzanna poniekąd wyrwała go matce, ale jeszcze bardziej
              kontrowersyjne wydaje mi się, że Ania nie stawiała szczególnego sprzeciwu... co
              w sobie samym jest bardzo smutne. Czyżby liczba dzieci tak ją przytłoczyła, że
              podświadomioe jedno z nich gotowa była "oddać" Zuzannie???
      • supervixen Re: Kontrowersyjne opinie 14.06.07, 18:56
        > nie mow tak;)

ab7777, oczywiście nie chciałam Ciebie ani innych fabek Pat urazić;) To w
        założeniu ma byc taki watek, w którym wyrażamy rózne opinie, w których jesteśmy
        raczej odosobnione;)

W związku z czym dwie kolejne:

1. Dziewczę z sadu - bardzo słaba książka. Nie tylko słaba w porównaniu z
        resztą twórczości LMM, ale ogólnie, obiektywnie - nie broni się.

2. Tym razem będzie pozytywnie:) Uwielbiam Dolinę Tęczy! Wiem, że sporo osób
        nie przepada za tą częścią, bo Ani tam raczej nie uświadczysz, nawet młodych
        Blythe'ów za dużo nie ma. Ale ja bardzo lubię całą rodzinę Meredithów - a Florę
        i Unę chyba bardziej niż Nan i Di, które są dla mnie na tyle mdłe, że prawie
        nierozróżnialne;)
        Lubię postaci z tej książki - pastora za bujanie w obłokach, Rozalię za to, że
        nie wyśmiała Adama, Florę za oddanie pończoch bosej dziewczynie, Unę za naiwną
        wiarę w złe macochy... Nawet Mary Vance za całokształt jej wredoty;)
        • supervixen Re: Kontrowersyjne opinie 14.06.07, 18:57
          oczywiście miało być "fanek Pat":)
          • ab7777 Re: Kontrowersyjne opinie 15.06.07, 00:11
            ależ nie urazilas mnie ;) no co ty;),kazdy moze miec swoje
            zdanie ,zwlaszcza ,że poniekąd je podzielam.
            Jesli chodzi o "Dziewcze z Sadu" czytalam dawno temu ..nudne
            romansidlo ,calkowicie nie podobne do stylu Maud.
            @.Wole "Anie ze zlotego Brzegu" i "Historynke" ;)ale plusem na pewno sa ciekawe
            postaci jak siostra Rozalii I Norman ,świetne i szkoda ,ze na drugim
            planie.Rozalia wydawala mi sie zawsze troche zbyt ulegla i taka troche
            ciamajdowata ,wole wyrazistsze bohaterki ,dlatego tez moze wolalam Florę niż
            mimozowata Unę bez poczucia humoru nawiasem mowiac znowu postac podobna do
            Cecylii ( Celiny) z Historynki ,bardzo też lubilam Karolka ,nie wiem czemu ale
            wydawal mi sie bardzo sympatyczny.Mary Vance nie znosilam chociaz musze
            przyznać ,że na pewno dodala troche szczypty realizmu do samej ksiazki.
            • supervixen Re: Kontrowersyjne opinie 15.06.07, 11:10
              Mary Vance była irytująca okropnie, ale to taka postać, którą "kocham
              nienawidzić";)
              • pontecorvo Re: Kontrowersyjne opinie 15.06.07, 22:12

Do mocno kontrowersyjnej kwestii zaliczałabym również scenę z "Ani na
                uniwersytecie", gdy Iza ku aprobacie pozostałych mieszkanek Ustronia Patty, w
                tym Ani, zaproponowała zatrucie kota chloroformem, próbę powtarzała jeszcze raz,
                bo za pierwszym razem Mruczek przeżył. Nie mogłam się długo otrząsnąć, mając
                okazję wcześniej towarzyszyć Ani w każdym zachwycie nad fiołkiem, jabłonią,
                listkiem czy paprotką, gdy ze spokojem zgadzała się zamordować kota (który nie
                był juz przeciez kociątkiem zaraz po urodzeniu, co zresztą też nie zwalnia od
                tak bezdusznego podejścia).
                • mela54 Re: Kontrowersyjne opinie 15.06.07, 22:28
                  Jeżeli chodzi o koty, to zawsze sie dziwiłam dlaczego Maud, zdecydowanie
                  kociolubna, nie obdarzyła tą cechą swjej najpopularniejszej bohaterki Ani. Może
                  troche na przekór sobie?
                  • supervixen Re: Kontrowersyjne opinie 15.06.07, 22:42
                    Za to Emilka była kociarą:)
                • sevilay Re: Kontrowersyjne opinie 16.06.07, 19:43
                  O tak,ja też to cięzko przezyłam.Ale jest tez taka scena w Rilli jak mały
                  Bertie(bodajze) utopił swojego kotka,żeby w zamian za to Jim wrócił z
                  wojny,straszne.
                  A najbardziej mnie w przywolanej przez pontecorvo scenie oburzyło to,ze
                  bohaterki nie podarowały kotkowi i próbowały go usmiercić po raz drugi.
                  • pontecorvo Re: Kontrowersyjne opinie 05.09.07, 11:56
                    Wczoraj czytałam z mężem tę scenę usiłowania zamordowania Mruczka, nie
                    spodziewałam się, że go tak to ruszy, sam nie jest wielkim miłośnikiem kotów,
                    ale ten opis... Próba "humanitarnego, bo niby bezbolesnego" zabicia kota jest po
                    prostu porażająca. Stoi w takim kontraście z postawą Ania pełną umiłowania
                    życia. Muszę przyznać, że mąż był nieco oszołomiony :)) Jego ukochana Ania,
                    najpierw brzydząca się kotka, bo brudny, potem skora do morderstwa!
                    • blanacz Re: Kontrowersyjne opinie 27.02.08, 13:57
                      Hola, moi drodzy! Przypominam, że to Ania go uratowała najpierw, a
                      potem jeszcze przed straszniejszym losem - wpadnięcia w szpony
                      Tadzia :)
                      • filmo-teka Re: Kontrowersyjne opinie 27.02.08, 19:42
                        Tadzia???
                        • blanacz Re: Kontrowersyjne opinie 28.02.08, 10:56
                          Ano :) Chciała go wziąć na Zielone Wzgórze, ale gdy pomyślała, co będzie, jak
                          Tadzio go dorwie, zrezygnowała z tego zamiaru...
                • elwinga Re: Kontrowersyjne opinie 27.02.08, 20:33
                  W moim odczuciu ta scena (a raczej nasz jej odbiór) świetnie pokazuje, jak w
                  kwestii stosunku do zwierząt zmieniła się ludzka wrażliwość.
    • sevilay Re: Kontrowersyjne opinie 16.06.07, 19:38
      No ja wiem,że to jest cięzko zrozumieć.Ale ja uwielbiam Pat-Pat to ja.Zawsze
      moimi najukochańszymi bohaterkami L.M.M. były Pat i Jana bo w nich mogłam
      odnależc siebie.
      Trzeba mieć taki dom jak Pat,żeby zrozumieć jej milośc do niego:)
      Ja też mam taki-dom moich dziadkow i pamietam jak strasznie cierpiałam jak się z
      rodzicami z niego wyprowadzaliśmy (i to co gorsza do bloku).W kazdej wolnej
      chwili tam wracałam jak Jana,do dzisiaj tam czesto bywam.
      Co prawda za mąz mi to wyjśc nie przeszkodziło:) ale na przykład już wyemigrować
      tak(to byla jedna z przyczyn).
      Dlatego jestem w stanie zrozumiec Pat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka