Dodaj do ulubionych

Biją lekarzy?"

24.08.10, 12:55
"W pijackim szale matka i brat chorego pacjenta okładali piesciami i kopali
lekarza,pielegniarkę,ratownika i kierowce karetki.Za co?"

Żądanie podwyżek dla białego personelu jak najbardziej wskazane.
Praca w warunkach wysokiego ryzyka.Nie zazdroszczę.
Moze obowiazkowo kursy samoobrony?Znacie inne przykłady.

www.fakt.pl/Rodzina-pobila-pogotowie,artykuly,75230,1.html
Obserwuj wątek
    • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 13:07
      No nie wiem, Igor, czego ten przykład ma dowodzić. Że jest niebezpiecznie? Ilu
      ludzi staje się ofiarami napadów? Co ma wspólnego ten bandycki napad z
      lekarzami? Że oni też nie są bezpieczni? Nie rozumiem. Ale z niecierpliwością
      czekam na błyskotliwe komentarze 0.9_practicanta.
    • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 13:23
      igor14141 napisał:

> "W pijackim szale matka i brat chorego pacjenta okładali piesciami
      i kopali
      > lekarza,pielegniarkę,ratownika i kierowce karetki.Za co?"

Żartujesz? Jeden przypadek niczego ne dowodzi - jak kiedyś
      przeczytałem na forum.
      • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 13:26
        A czego miałoby dowodzić więcej takich przypadków? Może to też przeczytałeś,
        więc wiesz i podzielisz się tą wiedzą?
        • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 18:47
          SPADAJ trollu.
          • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 19:49
            0.9_procent napisał:

> SPADAJ trollu.

Weż przestań o,9%.
            Zachowuj się jak lekarz,albo przynajmniej pisz.
            Z taką postawą jaką prezentujesz to nawet kij bejsbolowy znajdzie wytłumaczenie.
            • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 20:05
              igor14141 napisał:
              > Podany cytat to nie dowód ,że popieram agresje wobec lekarzy.

ten natomiast taki dowod stanowi:

> Z taką postawą jaką prezentujesz to nawet kij bejsbolowy znajdzie wytłumaczenie
              • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 20:20
                A czegóż to dowód stanowi zacytowany fragment, będący usprawiedliwieniem dla
                agresji, a nie popieraniem jej? Dowód kłopotów z polszczyzną? Ale skoro mówimy o
                dowodach, to czego dowodzą następujące sformułowania dotyczące pacjentów
                wyartykułowane przez p. dr?

> Jeżeli nawet ćwierćinteligent nie rozumie, że lekarz nie jest duchem swiętym ...
                > Nawet idiota powinien wiedzieć dlaczego lekarz pyta o choroby serca ...
                > Nawet kretynowi powinno obić się o uszy co to jest WZW B a jesli nie to powinien
                > miec dokument szczepień

Zwłaszcza to ostanie jest milusie, jeśli kretyn uświadomi sobie, że najłatwiej i
                najpewniej WZW B złapie w szpitalu lub placówce służby zdrowia...
                • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 20:25
                  czyli wedlug ciebie agresja jest usprawiedliwiona
                  lekarz napisal na forum, ze pacjenci sa durnie to trzeba przypie...c lekarzowi
                  w przychodni
                  wzw lapie sie w szpitalu (z powodu przestarzalych sterylizatorow) - obic ryja
                  konowalowi

gratuluje pogladow, dresiarzu
                  • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 20:52
                    Jest jakaś różnica między napaścią werbalną a fizyczną? Lekarzowi jak
                    najbardziej przystoi napadać na pacjenta, poniżać i ubliżać mu? Wydaje Ci się,
                    że zrozumiałeś co przeczytałeś i pianę toczysz? Agresja nie jest
                    usprawiedliwiona, napiszę wprost dla ułatwienia dyskusji. Ale agresja, nawet
                    werbalna, której dałeś próbkę, rodzi agresję. Kto sieje wiatr, zbiera burzę,
                    panie doktorze.
                    • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 21:10
                      nie rozumiem
                      ktos pisze cos na forum i to ma byc usprawiedliwieniem fizycznych napasci na
                      lekarzy w miejscu pracy?

na forum nie zachodzi relacja lekarz-pacjent
                      w dyskusji na forum zaden lekarz nie dokonal werbalnej napasci na swojego pacjenta

dla ulatwienia i lepszego zrozumienia - nie jestes i najprawdopodobniej, na
                      swoje szczescie, nie bedziesz moim pacjentem

a jesli po lekturze forum uznasz, za wlasciwe napasc na lekarza to trafisz na
                      dolek, dresiarzu
                      • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 21:14
                        Ja też się cieszę, że nie będę Twoim pacjentem. Nie wiem, czy czy ci co są są
                        tym zachwycenie. Ale to ich zmartwienie. I proszę, nie strasz mnie dołkiem,
                        felczerze.
                        • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 21:30
                          napisales, ze jak ktos cie zdenerwuje to mozna mu przypie...c
                          to wprost wynika z twoich wypowiedzi:

"zacytowany fragment, będący usprawiedliwieniem dla agresji"
                          "agresja, nawet werbalna, której dałeś próbkę, rodzi agresję"
                          "Kto sieje wiatr, zbiera burzę"

to sa poglady dresiarza
                          a tacy dresiarze trafiaja na dolek za pobicie
                          i nikt nie bedzie sie nad toba rozczulal, ze cie felczer zdenerwowal
                          • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 21:50
                            No to poznaliśmy poglądy dresiarza. Pora ma poglądy lekarza.
              • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 21:52
                extorris napisał:

> igor14141 napisał:
                > > Podany cytat to nie dowód ,że popieram agresje wobec lekarzy.
                >
                > ten natomiast taki dowod stanowi:
                >
                > > Z taką postawą jaką prezentujesz to nawet kij bejsbolowy znajdzie wytłuma
                > czenie

Jeżeli szanowny p dr. cytuje to proszę to robić dokładnie.

Cytaty z dwóch różnych postów na dwie rózne odpowiedzi łatwo rozmywają sens .
                Ale jak widać manipulacja na tym forum to domena lekarzy?

Poziom agresji Polaków wobec lekarzy jest gigantyczny.

Nie tylko w Polsce - przeczytaj.

Zacytowałem fragment artykułu gdzie agresja pacjentow do lekarzy jest wiekszych
                rozmiarów niz w Polsce.
                Oczekiwałem nie pyskówek,ale merytorycznych odpowiedzi ,skąd sie ta agresja
                bierze i gdzie tkwią przyczyny.
                Agresja jest tylko skutkiem ,gdzie szukac przyczyny p.doktorze.
                Jak widzę jestes zwolennikiem chamstwa w sieci.Czy w realu ktoś taki moze być
                inny?
                • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 22:03
                  nie,
                  to co napisalem to tylko dowod, ze zakladasz watek, aby udowodnic z gory
                  zalozona teze:
                  pacjenci bijac lekarzy moga miec slusznosc

z tak postawiona teza nie ma powaznej dyskusji

gdy ktos stawia taka teze, lekarz wzywa policje
                  • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 22:17
                    To co Ty napisałeś jest dowodem intencji autora wątku?! Lekarzu! Nie wzywaj
                    policji. Wezwij psychiatrę!
                    • extorris Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 22:41
                      tak, to co ja napisalem jest dowodem intencji autora watku, bo zacytowalem jego
                      wypowiedzi

zauwazyles moze?

• igor14141 Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 23:17

extorris napisał:

> tak, to co ja napisalem jest dowodem intencji autora watku, bo zacytowalem jego
                        > wypowiedzi
                        >
                        > zauwazyles moze?
                        >
                        przeczytaj wszystkie posty ze zrozumieniem to może zrozumiesz co miałem na mysli
                        zakladajac ten watek.

bez manipulacji cytatami.
                        Odpowiedz do 0,9% była odpowiedziom na jego naganne zachowanie wobec oby-watela.
                        .w stylu jakiego on sam używa. Przepraszam że ta odpowiedz dotknęła p dr.
                        Na pytania o przyczyny agresji ktore zadałem w poscie do 0,9% nie otrzymałem
                        odpowiedzi .,jak i od innych lekarzy ,gdzie lezy ta przyczyna agresji.
                        • extorris Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 01:02
                          i nie otrzymasz odpowiedzi na tak postawione pytanie:
                          "nagle okazało się,że oprócz wspaniałych lekarzy jest całkiem wielu
                          niewspaniałych. Czy tylko taka jest przyczyna? "
                          "Czy zachowania lekarzy śą tak naganne że wywolują agresję... czy jest
                          odwrotnie"

to tak jakbys pytal czy policjanci sa bici, bo so nieuprzejmi wobec szalikowcow
                          (wg szalikowcow tak)
                          a urzednicy w gminie sa bici bo nie dosc grzecznie zwracaja sie do petentow?
                          a pobilbys hydraulika za to ze po naprawie dalej cieknie kran?
                          zlejesz mechanika samochodowego za wyciek oleju po naprawie?
                          jakie musi byc zachowanie lekarza, aby uzasadnic i wytlumaczyc pobicie?
                          co lekarz musi zrobic, aby pobicie go przez pacjenta zostalo uznane za "zrozumiale"?

twoje pytania sa pytaniami godnymi wlasnie szalikowca, ktory uwaza, ze
                          policjantow nalezy tluc za doznane krzywdy (i oczywiscie jest przekonany, ze
                          takich krzywd doznal)
                          taka mentalnosc dresiarza
                          i przy okazji masz odpowiedz na swoje pytania
                          • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 01:28
                            Przekonywujące przykłady. Ja bym dorzucił jeszcze kilka. A pobił byś hycla, za
                            to że złapał psa sąsiadki? Zlejesz grabarza, za to, ze chowa ci matkę? Dokopiesz
                            artyście za błędy w sztuce? Te pytania, w przeciwieństwie do Twoich, Igorze, nie
                            są pytaniami szalikowca. To są pytania zasadnicze, które codziennie stawiają
                            sobie lekarze. I nie znajdują odpowiedzi. Więc choć raz bądź poważny i stawiaj
                            właściwe pytania, na które nawet lekarz jest w stanie odpowiedzieć.
                          • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 08:45
                            Wiesz. Igor i obywatel to tandem który
                            manipuluje wypowiedziami,
                            obraża, a później oczekuje
                            merytorycznej dyskusji i robi za pierwszych pokrzywdzonych gdy się
                            nie chce z nimi rozmawiać.

Zresztą wystarczy przeczytać post otwierający wątek, by nie mieć
                            żadnych wątpliwości o co chodzi.
                            • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 11:43
                              Uprawiasz na forum prywatną wendettę? W jednym masz rację - oczekujemy
                              merytorycznej dyskusji. Mógłbyś dla dobra sprawy podlinkować swoje
                              najmerytoryczniejsze wpisy na omawiany temat. Ale - pozwolę sobie utrudnić
                              zadanie - nie chodzi o temat "Jaki jest mój rozmówca i dlaczego głupi głupi".
                              • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 12:43
                                SPADAJ trollu.
                                • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 13:09
                                  Dziękuję, za szybkie potwierdzenie, że nie splamiłeś się merytorycznym postem.
                                  Wybacz, że domagałem się od Ciebie rzeczy niemożliwej.
                                • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 15:42
                                  0.9_procent napisał:

> SPADAJ trollu.

Wytłumacz mi0,9% dlaczego napisałeś dużymi literami SPADAJ a trollu małymi.To
                                  jakis nowy sposób gnębienia przeciwnika?
                            • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 16:03
                              0.9_procent napisał:

> Wiesz. Igor i obywatel to tandem który
                              > manipuluje wypowiedziami,
                              > obraża, a później oczekuje
                              > merytorycznej dyskusji i robi za pierwszych pokrzywdzonych gdy się
                              > nie chce z nimi rozmawiać.
                              >
                              > Zresztą wystarczy przeczytać post otwierający wątek, by nie mieć
                              > żadnych wątpliwości o co chodzi.

Dlatego na post otwierajacy wątek odpowiedziałeś tak;

Żartujesz? Jeden przypadek niczego ne dowodzi - jak kiedyś
                              przeczytałem na forum.

To jedna z Twoich wypowiedzi w ktorej nie mogę dopatrzyć sie agresji.
                              • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 17:36
                                Igorku.
                                Wielokrotnie przekonałeś mnie, że merytoryczna rozmowa z tobą nie ma
                                najmniejszego sensu, bo ty po prostu nie rozumiesz znaczenia
                                określenia „merytoryczna rozmowa”.

Więc czego się teraz spodziewasz?
                                Z mojej strony możesz niestety liczyć wyłącznie na głupie docinki,
                                bo to jest jedyne co z oby.watelem od dawna prezentujecie na
                                forum.

Merytorycznie podyskutować mogę, ale niestety nie z tobą.
                                • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 17:42
                                  0.9_procent napisał:

> Z mojej strony możesz niestety liczyć wyłącznie na głupie docinki,

Dziękuję w imieniu swoim oraz Igora za szczerość. Od dawna na nic więcej nie
                                  liczyliśmy. Choć po cichu żywiliśmy nadzieję, że chociaż docinki zmądrzeją.
                                  Prawda Igor?
                                  • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 17:45
                                    SPADAJ trollu.
                                  • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 18:50
                                    oby.watel napisał:

> 0.9_procent napisał:
                                    >
                                    > > Z mojej strony możesz niestety liczyć wyłącznie na głupie docinki,
                                    >
                                    > Dziękuję w imieniu swoim oraz Igora za szczerość. Od dawna na nic więcej nie
                                    > liczyliśmy. Choć po cichu żywiliśmy nadzieję, że chociaż docinki zmądrzeją.
                                    > Prawda Igor?
                                    >

<Prawda oby.
                                    Ale momenty już były,że 0,9% nabiera klasy,za wcześnie na oklaski.
                                    • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 19:50

> > oby.watel napisał:
                                      > > Prawda Igor?

> igor14141 napisał:
                                      > <Prawda oby.

Jak widzę ten uwielbiający się tandemik,to zastanawia mnie jedno.
                                      Igorku, czy żona nie miała nic przeciwko, gdy byliście z oby.watelem
                                      na paradzie równości?
                                      • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 20:25
                                        A dlaczego miałaby mieć? Co złego jest w równości? Ja byłem z żoną. Swoją. I
                                        moja żona nie miałaby też nic przeciwko, gdybyśmy z Igorem poszli na piwo.
                                        Czyżbyś coś sugerował, 0.9? Spotkały się dwie szare komórki i jedna do drugiej
                                        mówi "pomyślmy nad ciętą ripostą?"
                                        • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 20:45
                                          Oby.watelu.
                                          Przykro mi, ale nie sprowokujesz mnie do innej odpowiedzi niż

SPADAJ trollu.
                                          • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:09
                                            Ależ ja Cię nie chcę prowokować! Ja chcę porozmawiać. A wiesz jak trudno
                                            porozumieć się rodakom.
                                      • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:42
                                        0.9_procent napisał:

>
                                        > > > oby.watel napisał:
                                        > > > Prawda Igor?
                                        >
                                        > > igor14141 napisał:
                                        > > <Prawda oby.
                                        >
                                        > Jak widzę ten uwielbiający się tandemik,to zastanawia mnie jedno.
                                        > Igorku, czy żona nie miała nic przeciwko, gdy byliście z oby.watelem
                                        > na paradzie równości?

A wiesz procenciku że nic nie miała przeciwko,była razem ze mną.

Tak jak oby był ze swoją małżonką.Widzisz jaki zgodny z nas tandemik,wszędzie
                                        razem.Zazdrościsz czy jest Ci przykro z tego powodu?
                                        • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:49
                                          igor14141 napisał:

> Widzisz jaki zgodny z nas tandemik,wszędzie
                                          > razem. Zazdrościsz czy jest Ci przykro z tego powodu?

Nie mam powodu by zazdrościć.
                                          Ale rozumiem co oby.watel miał na myśli pisząc, że spotkały się dwie
                                          szare komórki.
                                • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:07
                                  0,9% napisał:

>mojej strony możesz niestety liczyć wyłącznie na głupie docinki.

Drogi Procenciku(to za igorka) ,a ja liczyłem na odpowiedż lekarzy przynajmniej
                                  na takim poziomie i podanie choć czastkowych przyczyn agresji pacjentów do lekarzy.
                                  W/g socjologów w szpitalach widać ogólny wzrost agresji w społeczeństwie,ale i
                                  upadek autorytetu pracownikow służb medycznych.
                                  Zmiany albo ich brak w systemie zdrowotnym które trafiają w pacjentów,odbijają
                                  sie na relacjach lekarz-pacjent.
                                  Problem agresji bedzie narastał,jeżeli nic sie nie zmieni w planach NFZ(a
                                  wszystko na to wskazuje ) to z roku na rok bedzie agresji przybywać.
                                  Bo pacjent,któremu z powodo okrojonego kontraktu odmówi sie przyjecia do
                                  szpitala,czy konsultacji w rozsądnym terminie,nie bedzie wyrażał swojego
                                  niezadowolenia przed urzednikiem funduszu,ale przed personelem placówki która
                                  nie zapewni mu świadczenia.
                                  Między NFZ a pacjentem jest lekarz i to lekarze w pierwszej linii są obwiniani o
                                  wszystko co złe.
                                  Procenciku czy to takie trudne podać choc ułamek przyczyny która skutkuje
                                  agresja pacjentów?
                                  • extorris Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:22
                                    ale sam sobie ladnie odpowiadasz
                                    po co przepytujesz uczestnikow forum, skoro sam masz poglady i najwyrazniej
                                    przyczyny znasz

skoro wiesz to podziel sie swoja wiedza
                                    takie przepytywanki to zadna dyskusja
                                  • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 21:28
                                    Igorku.
                                    Już dość dawno
                                    wytłumaczyłem dlaczego nie
                                    widzę sensu rzeczowej dyskusji z tobą.
                                    Więc nie rób z siebie głupszego niż jesteś. Naprawdę nie musisz.
                                    • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 22:11
                                      0.9_procent napisał:

> Igorku.
                                      > Już dość dawno
                                      > wytłumaczyłem dlaczego nie
                                      > widzę sensu rzeczowej dyskusji z tobą.
                                      > Więc nie rób z siebie głupszego niż jesteś. Naprawdę nie musisz.

<Juz nie będę .
                                    • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 25.08.10, 22:23
                                      Widzisz, kolego, już dawno Igor prosił, żeby się nie zwracać do Niego per Igorku? I co, doktorku? Zadanie przekraczające możliwości? Za trudne do spełnienia?
                                      • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 26.08.10, 08:33
                                        Już ci
                                        tłumaczyłem, że odpowiedź była skierowana do
                                        ciebie. Ale najwyraźniej nie zrozumiałeś.

Więc
                                        SPADAJ trollu.
                      • oby.watel Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 23:30
                        extorris napisał:

> tak, to co ja napisalem jest dowodem intencji autora watku, bo zacytowalem jego
                        > wypowiedzi
                        >
                        > zauwazyles moze?

Zauważyłem. Zauważyłem również, że namawiasz do popełnienia przestępstwa.

> lekarz napisal na forum, ze pacjenci sa durnie to trzeba przypie...c
                        > lekarzowiw przychodni
                        > wzw lapie sie w szpitalu (z powodu przestarzalych sterylizatorow) > - obic
                        ryja konowalowi

Art. 18 § 2. KK.
    • slav_ Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 15:05
      igorze,
      WSZYSCY pracownicy udzielający pomocy w trybie pilnym (Pogotowie, SOR, Izbny Przyjęć itp) doznali przemocy werbalnej od pacjentów (wyzwiska, obelgi, groźby karalne) i to niekoniecznie pijanych.
      Znaczna ich liczba doznała bezpośredniej przemocy fizycznej.

rozwiązeniem nie są "kursy samoobrony" tylko ochroniarze (nie inewalidzi tylko sprawni) w szpitalach i zdecydowana reakcja Policji i Sądu ( gdzie priorytetem jest bezpieczeństwo personelu a nie leczenie pacjenta który udowadnia że leczenia nie chce)
      • aelithe Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 15:36
        slav poziom agresji polaków wobec lekarzy jest gigantyczny

w moim szpitalu jest wielki plakat informujący pacjentów, że nie muszą się zgłaszać na ANE ale mogą skorzystać z innych opcji kontaktu z lekarzem po zamknięciu Medical Centre. Pikanterii dodaje fakt, że plakat napisany jest jedynie w języku polskim.

W UK od ponad 10 lat prowadzona jest akcja zero agresji wobec NHS ; generalnie podobne akcje dotyczą innych służb publicznych również. Osoba dopuszczająca się agresji wobec pracowników NHS, nie tylko lekarzy i pielęgniarek, po badaniu psychiatrycznych - obligatoryjnym ląduje w areszcie. O tym fakcie oraz terminie rozprawy informowany jest sąd. W przypadku osób pobierających zasiłki są one zabierane do dnia rozprawy. W przypadku osób posiadających własne dochodu zasądzane są wysokie kompensacje na rzecz NHS i jej pracowników.

Działa. Efektem jest redukcja przemoc wobec pracowników NHS.
        • igor14141 Re: Biją lekarzy?"aelithe 24.08.10, 17:25
          aelithe napisał;

Poziom agresji Polaków wobec lekarzy jest gigantyczny.

Nie tylko w Polsce - przeczytaj.

Doktor Głowacz ściągnęła na siebie gniew chorego, gdy nie chciała mu podać
          relanium. Po wstępnym badaniu nabrała podejrzeń, że pacjent symuluje problemy,
          by wymusić na niej podanie specyfiku. – Postanowiłam umieścić go w karetce.
          Wtedy on zaczął się rzucać, niszczyć sprzęt i uderzył mnie pięścią w brzuch –
          opowiada „Wprost" pobita lekarka.

Nie tylko Polacy biją pracowników służby zdrowia. Jedno z brytyjskich towarzystw
          ubezpieczeniowych określiło przemoc jako najważniejsze ryzyko zawodowe lekarzy i
          pielęgniarek. W Glasgow od kilku lat są prowadzone kursy samoobrony dla
          pielęgniarek. W innych miastach pracownicy pogotowia ratunkowego, lekarze, a
          także szpitalni portierzy zostaną wyposażeni w kamizelki chroniące przed atakami
          z użyciem noży i broni palnej.

W USA czynnej napaści doświadcza rocznie 25 na 10 tysięcy pracowników medycznych
          i socjalnych (wśród pracowników sektora prywatnego nie związanych z medycyną
          odsetek ofiar agresji wynosi tylko 2 na 10 tysięcy osób rocznie). W ciągu pół
          roku w Detroit dzięki zainstalowaniu systemów bezpieczeństwa udaremniono
          wniesienie do szpitali 23 sztuk broni palnej, 1324 noży i 97 sprayów z gazami
          obezwładniającymi.

Z badań Minnesota Nurses’ Study opublikowanych w czasopiśmie „Occupational and
          Environmental Medicine" wynika, że w ciągu roku poprzedzającego badanie w
          miejscu pracy 13 proc. pielęgniarek doświadczyło fizycznej napaści, a 39 proc. z
          nich było słownie obrażanych, zastraszanych lub molestowanych. W niemal
          wszystkich przypadkach ataków fizycznych (97 proc.) i w dwóch trzecich słownych
          napaści agresorami byli pacjenci lub osoby odwiedzające chorych. Za pozostałe
          przypadki przemocy wobec pielęgniarek odpowiadali współpracownicy i przełożeni.

Dotychczas tylko lekarze mogli trafić do sądu za błędy medyczne popełnione na
          pacjentach. Teraz sytuacja może się odwrócić – pacjenci będą mogli ponieść karę
          za obrażanie lub atakowanie lekarzy. Domaga się tego Polskie Towarzystwo Prawa
          Medycznego, a popiera tę inicjatywę Naczelna Izba Lekarska. Pracownicy służby
          zdrowia chcą być chronieni, podobnie jak funkcjonariusze publiczni.

Podany cytat to nie dowód ,że popieram agresje wobec lekarzy.
          Czy tylko u nas przybiera takie rozmiary?
          • aelithe Re: Biją lekarzy?"aelithe 24.08.10, 22:11
            nie wiem jak w usa ; ale w porównaniu z europą zachodnią, poziom agresji jest zdecydowanie wyższy,
            • igor14141 Re: Biją lekarzy?"aelithe 24.08.10, 22:53
              aelithe napisał:

> nie wiem jak w usa ; ale w porównaniu z europą zachodnią, poziom agresji jest z
              > decydowanie wyższy,

Dlaczego i gdzie tkwi przyczyna? Akty agresji i brutalizacji zachowań sa w
              naszym kraju chlebem powszechnym,
              ale dziwi agresja skierowana wobec lekarzy,bo zawsze byli oni reprezentantami
              zawodu bardzo szanowanego,
              Czy zachowania lekarzy śą tak naganne że wywolują agresję... czy jest
              odwrotnie.Jakie grupy społeczne są najbardziej agresywne.
              • aelithe Re: Biją lekarzy?"aelithe 25.08.10, 22:30
                1. celowe niszczenie autorytetu lekarza - rząd, prasa
                2. poczucie bezkarności sprawców
                • oby.watel Re: Biją lekarzy?"aelithe 25.08.10, 22:39
                  aelithe napisał:

> 1. celowe niszczenie autorytetu lekarza - rząd, prasa
                  > 2. poczucie bezkarności sprawców

Mógłbyś podać przykłady ilustrujące pkt. 1? Bo przykłady niszczenia autorytetu
                  lekarzy przez lekarzy można znaleźć na tym forum.

Możesz podać przykłady ilustrujące pkt. 2? Bo sady w Polsce działają jak
                  działają i potrafią uniewinnić zarówno pedofila jak i gwałciciela i pospolitego
                  bandytę. Dlaczego miałyby traktować inaczej sprawcę pobicia lekarza, a inaczej
                  sprawcę pobicia kominiarza?
                  • aelithe Re: Biją lekarzy?"aelithe 26.08.10, 09:54
                    1. z takim oczernianiem lekarzy jak w Polsce nigdzie się nie spotkasz
                    w większości krajów jakikolwiek atak prasy na lekarzy kończy się w sądzie wysokimi odszkodowania - zwykle publikowane są artykuły po wyroku sądowym

2. agresja wobec lekarzy jest powszechnie akceptowana - w wielu krajach agresja spotkałaby się z ostracyzmem społecznym i wyrokami sądowymi
                    • oby.watel Re: Biją lekarzy?"aelithe 26.08.10, 10:47
                      aelithe napisał:

> 1. z takim oczernianiem lekarzy jak w Polsce nigdzie się nie spotkasz
                      > w większości krajów jakikolwiek atak prasy na lekarzy kończy się w sądzie
                      > wysokimi odszkodowania - zwykle publikowane są artykuły po wyroku sądowym

Masz na myśli stany? Kazachstan, Uzbekistan? O takie kraje chodzi? I co to
                      znaczy atak na lekarzy"? Poinformowanie czytelników gazety, że lekarz popełnił
                      błąd albo po pijanemu przyjmował to "atak"?

> 2. agresja wobec lekarzy jest powszechnie akceptowana - w wielu krajach agresja
                      > spotkałaby się z ostracyzmem społecznym i wyrokami sądowymi

Dysponujesz jakimiś danymi? A maże masz także dane dotyczące drugiej strony?
                      Agresja przedstawicieli zawodu choćby na forum, niekulturalne zachowanie się,
                      żenujące uwagi, lekceważenie. Agresja wobec pacjentów jest powszechnie
                      akceptowana. Bo pacjent to ćwierćinteligent, ćwok i debil. To określenia z
                      wypowiedzi p. dr udzielającej się na forum.
                      • aelithe Re: Biją lekarzy?"aelithe 26.08.10, 19:38
                        1. jeśli gazeta ma dowód w postaci badania z alkomatu lub badania krwi to publikować może; ale publikacje, na podstawie, że pani się wydawało w cywilizowanym kraju kończyłyby się odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych

2. dane ?? wystarczy podjąć pracę w Polsce i w innych krajach - ja miałem zajęcia na studiach i pracowałem w sumie 3 krajach poza Polską. Status lekarza jest zupełnie inny.
                        Nie odwracaj kota ogonem. Co ma wspólnego wypowiedź lekarza na forum z agresją pacjentów.
    • slav_ Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 15:31
      Tu kilka linków.

Zwróci uwagę na komentarze i na wysoką tolerancję czasem wręcz pochwałę
      agresywnych zachowań wobec personelu

gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90443,7078449,W_szpitalach_bija_lekarzy.html.
      www.wprost.pl/ar/158958/Uwaga-Bija-lekarzy/
      forum.nto.pl/pacjenci-ich-bija-do-opolskiego-rzecznika-praw-lekarzy-dotarly-pierwsze-skargi-t49840/
      www.nil.org.pl/xml/nil/gazeta/numery/n2010/n201004/n20100409
      www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Uwaga-W-szpitalach-pacjenci-bija-lekarzy,10870,2,drukuj.html
      • 0.9_procent Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 18:47
        slav_ napisał:

> Tu kilka linków.
        >
        > Zwróci uwagę na komentarze i na wysoką tolerancję czasem wręcz
        pochwałę
        > agresywnych zachowań wobec personelu

Nie czytałes na forum o przychdzeniu do doktora z bejsbolem ?
        • igor14141 Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 19:22
          0.9_procent napisał:

> slav_ napisał:
          >
          > > Tu kilka linków.
          > >
          > > Zwróci uwagę na komentarze i na wysoką tolerancję czasem wręcz
          > pochwałę
          > > agresywnych zachowań wobec personelu
          >
          > Nie czytałes na forum o przychdzeniu do doktora z bejsbolem ?

0,9%gdzie tkwi przyczyna takich agresywnych zachowań?
          Czy jest to tylko skutek medialnych rewelacji o łapówkach,błędach i
          zaniedbaniach lekarskich
          Istniały zawsze,tylko było o nich ciszej,teraz mówi sie o nich publicznie..nagle
          okazało się,że oprócz wspaniałych lekarzy jest całkiem wielu niewspaniałych.
          Czy tylko taka jest przyczyna?
    • radeberger Re: Biją lekarzy?" 24.08.10, 15:51
      > Moze obowiazkowo kursy samoobrony?

O to zadbałem w zakresie własnym..
      • claratrueba wszystkich biją 25.08.10, 07:49
        Nie wiem czy w Polsce znajdzie się grupa zawodowa, ktora nie doświadczyła
        przemocy fizycznej lub obelg. Chamiejemy, po prostu. Powodów jest wiele-
        prymitywny kult siły od dzieciństwa "dziecko bije to znaczy, ze sobie radzi"-
        wiele nauczyciele i pedagodzy szkolni moga powiedziec o takiej reakcji rodziców,
        powszechne 'wychowanie przez lanie"- oswajanie z przemocą, oduczanie szcunku.
        Przemoc w nediach pokazywana b. pozytywnie itd, itd.
        Powód znacznie gorszy- bezkarność. Począwszy od niereagowania "dla własnej
        wygody"- tchórzostwo i tyle. A przecież "by zło zwyciężało wystarczy by dobrzy
        kudzie nic nie robili"(Burke). Ludzie moga tchórzyć- państwo nie. A tchórzy. Nie
        chodzi o to by zaraz wsadzać- więzienie jest szkoła agresji więc jej nie oduczy.
        Ale karać za każde naruszenie czyjejs godności- grzywną, wyrokiem z zawieszeniu,
        pracami publicznymi, nawet nadzorem policyjnym. Jak sie delikwent musi meldowac
        na komisariacie kilka razy w tygodniu, to często mu wystarczy. Nie ma
        usprawiedliwienia "nerwy puściły"- jak ci puściły to je naucz sie trzymać.
        Niektórym jakoś zawsze sie to udaje.
        Powod trzeci- przeciez my to, na ogół, pochwalamy! "Ale mu dałeś!" słyszy
        agresor. A jak ktos nadal jest grzeczny mimo chamstwa to ciota. Problem rośnie,
        bo grupy "nietykalne" ze wzgledu na swoja pozycje zanikają. Chyba tylko ksiądz
        jeszcze nie dostaje po gębie.
        • oby.watel Re: wszystkich biją 25.08.10, 12:03
          Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt zagadnienia. Otóż dzieci na
          religii dowiadują się, ze Bóg miłosierny nie pozostawi niczego bez kary.
          Będziesz niegrzeczny - będziesz się smażyć w piekle po wieki wieków. Nie
          posłuchasz, będziesz ukarany. Biblia, lektura szkolna, jest przeładowana
          przemocą jak żadne inne dzieło, łącznie z powieściami z czasów wojny.
          Przykładowo - Mojżesz, prawodawca i prorok.

W tym czasie Mojżesz dorósł, poszedł odwiedzić swych rodaków i zobaczył jak
          ciężko pracują. Ujrzał też Egipcjanina bijącego pewnego Hebrajczyka, jego
          rodaka. Rozejrzał się więc na wszystkie strony, a widząc, że nie ma nikogo,
          zabił Egipcjanina i ukrył go w piasku.

Obrazu dopełnia zniszczenie kultury przez komunę. Krótko ten temat opisałemtutaj. Wbrew pozorom ma to dużo wspólnego ze służbą zdrowia, a raczej z jej
          "funkcjonariuszami". A agresja werbalna prędzej czy później przeradza się w
          fizyczną, nie uważasz?
          • igor14141 Re: przestaną bić? 25.08.10, 16:12

Dyrektorzy szpitali inwestują w szkolenia interpersonalne dla lekarzy. Medycy
            mają być empatyczni, uprzejmi i dbać o pacjentów jak o najlepszych klientów.

Do tej pory nie byli?/
            • slav_ Re: przestaną bić? 25.08.10, 16:14
              Nie byli.
              Nawet powiem OCZYWIŚCIE że nie byli. Nie bardzo rozumiem zdziwienie.
              • igor14141 Re: przestaną bić? 25.08.10, 18:22
                slav_ napisał:

> Nie byli.
                > Nawet powiem OCZYWIŚCIE że nie byli. Nie bardzo rozumiem zdziwienie.

<<<<Nie byli? żartujesz?

To nikt im nie powiedział jak mają zachowywać się wobec pacjenta.?

Czy im nikt za to nie płacił.

Dlaczego nie rozumiesz mojego zdziwienia?Dla mnie to jest OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka