Dodaj do ulubionych

zmeczony chirurg ?

30.12.10, 05:57
Zmeczony chirurg jest zlym chirurgiem.Prawdopodobienstwo popelnienia bledu
jest znacznie wyzsze. Czy wiec chirurg powinien podawac pacjentowi , przed zabiegiem, obowiazkowo, to czy jest wyspany czy tez czuje sie zmeczony.

Oczywiscie w tym drugim przypadku , pacjent, winien miec prawo do innego chirurga, wypoczetego. Oczywiscie za bezposrednio wniesiona dodatkowa oplata...

www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1007901
Obserwuj wątek
    • dr01 Re: zmeczony chirurg ? 30.12.10, 11:16
      problem jest wtedy, kiedy pacjent ma wybór wyłącznie pomiędzy jednym zmęczonym chirurgiem a drugim.
    • zawsze-soffie Re: zmeczony chirurg ? 30.12.10, 14:14
      Lepszy zmęczony chirurg niż żaden. Już widzę jak za jednego zmęczonego chirurga pojawia się 10 wypoczętych - do wyboru do koloru :D
    • protozoa Re: zmeczony chirurg ? 31.12.10, 15:57
      Na szczęście te czasy mam juz za sobą, ale nie w tak znów odległych czasach dyżurowałam 8-10 razy w miesiącu, w dni kiedy nie miałam dyżurów przyjmowałam popołudniami w spółdzielni i/lub poradni specjalistycznej. Rano miałam zajęcia ze studentami i normalną pracę. No czasem szef się litował i nie rozpisywał mnie PO dyżurze do operacji.
      Tak, byłam, podobnie jak koledzy, zmęczonym chirurgiem. I nie dlatego, że chciałam, ale musiałam tyle pracować, żeby nie wegetować. Tak! 2 lekarskie pensje nie pozwałały na utrzymanie 4 osobowej rodziny powyżej minimum socjalnego.
      W sytuacji gdy oboje z mężem pracowaliśmy jak wyżej opisałam stac nas było na wakacje, buty, remont mieszkania.
      Na szczęście po prawie ćwierćwieczu pracy pensje mamy nieco wyższe i dzięki wysokim kwalifikacjom większe stawki w spółdzielni. Mąż nie dyżuruje, ja 3-4 razy w miesiącu, bo lubię, bo się przyzwyczaiłam.
      P.S. Zmęczony chirurg musi także pamiętać o stałym uczeniu się, czytaniu, kursach, konferencjach, zjazdach.
      • szlachcic Re: zmeczony chirurg ? 02.01.11, 17:33
        > . Tak! 2 lekarskie pensje ni
        > e pozwałały na utrzymanie 4 osobowej rodziny powyżej minimum socjalnego.

znowu lekarstw nie wziales?
    • szlachcic Re: zmeczony chirurg ? 02.01.11, 17:42
      > Oczywiscie w tym drugim przypadku , pacjent, winien miec prawo do innego chirur
      > ga, wypoczetego. Oczywiscie za bezposrednio wniesiona dodatkowa oplata...

ABSTRAHUJAC OD TEGO ZE sie kompromitujesz takimi tekstami juz widze jak to by wygladalo w praktyce.
      W 100 przypadkach na 100 w dokumentacji byloby napisane ze chirurg jest zmeczony
      Oczywiscie beton lekarski tak by preparowal przedoperacyjne dokumenty aby pacjenci jednak wybierali "lekarza wypoczetego"
      Z doswiadczenia wiem ze bylylby to zamiany typu "zmeczony na wypoczetego" "zmeczony na zmeczonego" i jestem na 100% pewien ze bylyby przypadki zamiany "wypoczety na zmeczonego" oczywiscie wszystko dla dobra lekarza, ooo przepraszam dla dobra pacjenta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka