Dodaj do ulubionych

Czy mogę ubiegać się o RENTĘ??? Proszę o radę!!!

08.10.04, 11:37
Witam!
Bardzo proszę , niech mi ktoś doradzi!
Dwa lata temu miałam wypadek, potrącił mnie pijany kierowca na przejsciu,
miałam (a raczej dalej mam) uraz kolana, na całe życie...
Dostawałam specjalne zastrzyki w kolano, po których lekarz mi powiedział , że
mogą może mi się poprawić stan kolana, ale w każdej chwili może to powrócić,
ze to uraz na stałe...
No i przez pewien czas wszystko było ok, a teraz znowu mam częste bóle
kolana, nie mogę stanąć na nogę czasami, ciągle mi coś tam przeskakuje...W
najbliższym czasie idę do lekarza.
Chciała bym wiedziec czy w takim wypadku mogę się ubiegać o rentę powypadkową?
(bo chyba o taką w tym wypadku chodzi).I chyba takie sprawy wypadkowe (z tego
co wiem)nie ulegają przedawnieniu.

Bardzo proszę o radę!
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: Czy mogę ubiegać się o RENTĘ??? Proszę o rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:38
      A nie lepiej jednak wyleczyć nogę zamiast wyciągać rękę po rentę z publicznej
      sakiewki ?
      Fakt, że ze zdrowej nogi pieniędzy nie będzie.
      Gdyby tak ucięli ci nogę, to renta byłaby na pewno. A tak orzecznik ZUS może ci
      nie dać renty, bo ludzi którzy mogą powiedzieć, że boli ich kolano i coś im
      przeskakuje jest w Polsce ponad 20 mln (nie licząc małych dzieci i tych, co już
      mają rentę) ?
      Spróbować jednak możesz zawsze, bo to nic nie kosztuje, a może akurat trafisz
      na jakiegoś św. Mikołaja w przebraniu orzecznika ZUS-u.
      • magda1711 Do Noname 09.10.04, 23:07
        Widzisz, tak się składa , ze jest to uraz którego nie da się wyleczyć , tak ten
        pijak za kierownicą spartał mi nogę:(((A szczegółów nie będę ci podawać , bo
        jeżeli nie znasz się na rzeczy i piszesz byle by tylko odpisać i komuś
        podokuczać to co cię to obchodzi.?!

A zdanie:>> Gdyby tak ucięli ci nogę, to renta byłaby na pewno. Jest bardzo
        nie na miejscu!Bo tobie chyba by się przydało w takim razie rękę uciąć zebyś
        takich głupot nie pisał(a)

Jeżeli nie znasz sie na przyznawaniu rent to sie nie odzywaj, bo o takie
        informację jak napisałeś nie prosiłam.
    • pia.ed Re: Czy mogę ubiegać się o RENTĘ??? Proszę o rad 08.10.04, 23:20
      Czy ta noga przeszkadza Ci w wykonywaniu Twego zawodu? Czy jestes w zwiazku z
      tym na zwolnieniu lekarskim?
    • Gość: ajax Re: Czy mogę ubiegać się o RENTĘ??? Proszę o rad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 16:39
      Podajesz zbyt mało szczegółów aby moja odpowiedź była miarodajna i pełna,ale:
      1 ubiegać się możesz, dostać nie musisz - truizm, tym niemniej wielu ludzi tego nie rozumie.
      2. radzę skontaktować się z owiatowym zespołem do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności, pobrać druki i udać się do lekarza prowadzącego aby wypełnił przypadającą na niego część. Druk złożyć i oczekiwać na cią dalszy.
      3. ZUS może w niektórych przypadkach (dokładnie regulują to przepisy) orzec niezdolność do pracy bez prawa do świadczenia rentowego, bo np. nie masz stosownego czasu odprowadzania składek.
      4. Możesz też wystąpić do właściwego towarzystwa ubezpieczeniowego o odszkodowanie( ewent. rentę) z polisy OC sprawcy. To, że był pijany nie jest przeszkodą.
      5. Możesz też wystąpić do sądu o świadczenie od sprawcy - np. rentę, odszkodowanie itp - tu radzę skontaktować się z prawnikiem.
      6. W zasadzie renta nie jest sposobem na życie tylko świadczeniem zapewniającym jakieś środki utrzymania w ujętych przepisami okolicznościach. Zbyt mało wiem aby napisać coś konkretniejszego.
      Pomimo wszystko radzę nie zaniedbywać leczenia, ortopedia teraz może bardzo wiele, ale nie wszystko.
      • Gość: noname Re: Czy mogę ubiegać się o RENTĘ??? Proszę o rad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 17:09
        Ubieganie się o rentę inwalidzką z ZUS-u, to co innego niż wnioskowanie o
        wydanie orzeczenie o stopniu niepełnosprawności przez Powiatowe Zespoły
        Orzekania O Niepełnosprawności. Druki też są inne.
        Proszę nie mylić tych dwóch spraw i różnych instytucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka