Dodaj do ulubionych

Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-)))

IP: *.oc.oc.cox.net 23.12.04, 19:50
Artykuł i komentarz E.Cichockiej "Leczymy się jak w Meksyku "
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2459407.html
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2459244.html
Moja "ulubiona" dziennikarka p.Elżbieta Cichocka bardzo mnie wzruszyła.Przez
wiele lat broniła na łamach GW tezy,że w polskiej ochronie zdrowia
finansowanie jest jak najbardziej na wystarczającym poziomie,a za problemy
odpowiada mityczna "zła organizacja i zarządzanie".
I nagle,po tylu latach -olśnienie!Eksperci zebrali do kupy informacje dostępne
w internecie ( dla przeciętnego gimnazjalisty,nie tylko dla profesjonalnego
dziennikarza) od lat,podiczyli na kalkulatorach,sporządzili "raport" i pani
Cichocka się z wynikiem tej pracy zapoznała nawet!
I dotarło do niej ,że w Polsce jednak i pieniędzy na ochronę zdrowia trochę
jednak brakuje.

Dziękuje,pani Elżbieto!Jednak co profesjonalizm,to profesjonalizm!Prawda?

Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 24.12.04, 12:25
      To norma.
      Do naszych "ekspertów" i "specjalistów od..." prawdy oczywiste, namacalne,
      docierają zawsze z dużym, bolesnym trudem. Prawdę że jak się mało pieniędzy
      wysupła to się mało kupi zna każdy średnio rozgarnięty gdy stanie przy kasie ale
      cóż, widać w przypadku "inteligentnych inaczej" bez raportu ani rusz. Porażające
      odkrycie że jak się ma forsę na Syrenkę to Mercedesa się nie kupi rzeczywiście
      jest godne miana eksperta.
    • konti7 Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 26.12.04, 19:40
      Z jednej strony,warto by w końcu tę więdzę sobie przyswoić.I zaakceptować (mam
      na mysli polskich pacjentów).
      Z drugiej strony życzyłbym kolegom w Polsce by mentalność polskich pacjentów
      bardziej przypominała mentalność choćby i meksykańskich czy koreańskich.Ich
      zdyscyplinowania,kultury,szacunku do lekarza polscy pacjenci mogliby się
      długo,długo uczyć.
      Jednakże realia są takie,że finansowanie w Polsce nadal pozostanie na poziomie
      meksykańskim,a wymagania pacjentów-na północnoamerykańskim.
      Wniosek (jak zawsze) jeden: pakować się i wyjeżdżać!
      Bo zmiany finansowania nie nastąpią przed zmianą mentalności społeczeństwa,a na
      to drugie trzeba czekać jeszcze ze dwa pokolenia.
      • vacia Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 26.12.04, 21:52
        konti7 napisał:

>Wniosek (jak zawsze) jeden: pakować się i wyjeżdżać!

Uwazasz,że jak pojawią się trudności najlepiej uciekać.A może lepiej spróbować
        zmienić na lepsze tą polską rzeczywistość. Nie przeadzaj z tą uprzejmośćią
        ludzi w Meksyku lub Korei.

• konti7 Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 26.12.04, 22:33
          vacia napisała:
          > Uwazasz,że jak pojawią się trudności najlepiej uciekać.
          Trudno nazwac ucieczką wyjazd do kraju,gdzie jest się w końcu odpowiednio
          wynagradzanym,gdzie nalezy się do faktycznej elity społeczeństwa (tak,jak na to
          zasługuje ten zawód).

>A może lepiej spróbować
          > zmienić na lepsze tą polską rzeczywistość
          Przysłowie mówi: "Głową muru nie przebijesz"

> Nie przeadzaj z tą uprzejmośćią ludzi w Meksyku lub Korei.

A z czym przesadzam?Mam pacjentów i z jednego i z drugiego kraju.Użyłem ich dla
          porównania,bo do Meksyku i Korei porównuje się Polskę w podanym artykule.
          Na ich korzyść dodam jeszcze,że dbaja bardziej o higienę niż polscy pacjenci .
          Ale pójść do lekarza w czystym ubraniu,z wymytymi zębami,nie śmierdzieć
          przetrawionym alkoholem i papierosami-to też oznaka szacunku do zawodu i innej
          kultury tych ludzi.
          • vacia Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 29.12.04, 22:01
            piszesz,że w kraju gdzie pracujesz jako lekarz należysz do elity,a może to
            przekonanie o twojej eltarności wbić cie w pychę a pycha chodzi przed upadkiem,
            natomiast w Polsce lekarze(może nie z wyboru) ale bez przerwy uczą się pokory a
            pokora jest podstawą prawdziwej mądrości.
            Piszesz,że głową muru nie przebijesz ale inne przysłowie mówi że kropla drązy
            skałę, więc zawsze można coż poprawic na lepsze w Polsce równiez.
            Polacy szanują lekarzy ,chyba zresztą tak jest na calym świecie.
            • slav_ Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 29.12.04, 23:28
              Vaciu, brednie okropne piszesz dziecino.
              Nie wypowiadaj sie w imieniu lekarzy.
              Poza tym myli Ci sie pokora z upokorzeniem, to na prawdę jest co innego.
            • draconessa Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 30.12.04, 13:56
              Vaciu, przez drzwi mojego gabinetu caly czas slysze glosy pacjentow, z ktorych
              szacunek dla lekarza sie wrecz wylewa. jesli mam tak byc szanowana, i jesli
              moje wynagrodzenie za place tak ma nadal wygladac to... Coz, ja juz za dwa
              miesiace stad wyjezdzam. Mysle, ze bardzo duza czesc lekarzy zbierze sie na
              odwage i stad wyjedzie. Wole sie uczyc pokory w innych warunkach. A przysiegi
              bycia Silaczka nie skladalam. Ani slubow ubostwa.

Wracajac do rzeczy - finansowanie sluzby zdrowia, a raczej jego brak, stawia
              nasze mozliwosci na poziomie Zimbabwe. Meksyk dogonimy za 50 lat:)))) jak
              dobrze pojdzie.
            • Gość: doc Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 08:02
              Kaznodziejka vacia pisze:
              > natomiast w Polsce lekarze(może nie z wyboru) ale bez przerwy uczą się pokory
              > a pokora jest podstawą prawdziwej mądrości.

Zaprawdę! I oto od kilku lat widać już przejawy tej mądrości w działaniu.
              Pakujemy się i wyjeżdżamy. Za parę lat head-hunterzy polskich szpitali i
              przychodni będą krążyć po wydziałach lekarskich i łowić studentów od IV roku w
              górę. Tych pojedynczych, którzy nie przyznają się, że też chcą wyjechać.
              Zapraszam do Polski za 10 lat, gdzie na karetce "R" lekarz świeżo po stażu to
              będzie norma, a lekarz po roku specjalizacji to będzie rzadki autorytet. A my
              wszyscy, i to bez łamania jakiejkolwiek normy prawno-etycznej, w tym przysięgi
              Hipokratesa, będziemy leczyć Skandynawów, Holendrów, a w dalszej kolejności -
              Amerykanów i Kanadyjczyków. Życzmy sobie tej mądrości jako i vacia nam życzy
              • vacia Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 08.01.05, 14:33
                Pieniądze są środkiem do życia a nie celem życia. Drogi doc, powiedz mi czemu
                samorządy lekarskie nie zgłaszają problemu niskich płac w służbie zdrowia do
                Rządu i Sejmu. Może Ci w górze nie maja dokładnej wiedzy o sytuacji
                mateialnej lekarzy i pielegniarek i o problemie ucieczki z kraju kadry
                medycznej. Przecież można to zmienic na lepsze?
                Co do pokory i mądrości to piękne cechy i tego rzeczywiście życzę każdemu i
                sobie a nie życzę problemów z brakiem lekarzy w Polsce jak mi insynuuje doc,tym
                bardziej że ja zostanę w Polsce . Dlaczego doc dokucza innym?
                • slav_ Re: Polska jak Meksyk leczona?Niemożliwe! :-))) 08.01.05, 16:49
                  Zgłaszają.
    • Gość: Patryk vacia IP: *.oc.oc.cox.net 30.12.04, 00:39
      Właściwie to wątek jest o czymś zupełnie innym niz twoje posty.Może odniesiesz
      sie do problemów poziomu finansowania opieki zdrowotnej w Polsce?Albo linii
      przyjętej przez media w tej sprawie? Bo o tym starałem się pisać.
      Na marginesie,szacunku do zawodu lekarza nie znalazłem nigdy na swoim odcinku
      wypłaty w Polsce.Ani wśród wielu wypowiedzi na forum,wręcz przeciwnie.

P.S. Wątki pouczające lekarzy,czy eksploatujące mity judymowo-siłaczkowe tez
      znajdziesz na tym forum.Myślę ,że masz potencjał by je twórczo rozwijać.
    • Gość: Patryk Niezastąpiona E.Cichocka.!!! IP: *.oc.oc.cox.net 08.01.05, 04:35
      Red.Cichocka uprzejma była skrytykować inicjatywę ustawodawcza prof.Religi:
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2481520.html
      Pozwole sobie zacytować red.E.C.:

"Pacjentom daje pewność, że skokowo wzrośnie im składka zdrowotna - z obecnych
      8,5 proc. do 9 proc. To znaczy, że będą musieli dodatkowo wybulić z kieszeni,
      lekko licząc, 2 mld zł."

To znaczy,pani redaktor,że Polska w ścigając się z Meksykiem i Koreą zwiększy
      nakłady o żałosne 2 mld złotych.Ciągle o 1 mld poniżej wyliczonego przez
      "ekspertów" serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,2459244.html minimum.Piszę
      "ekspertów",bo zakładają oni m.in. że personel medyczny dalej będzie opłacany na
      obecnym poziomie.

"Ale to nie jedyne obciążenie. Jeśli pacjenci będą chcieli poprawy leczenia,
      będą musieli wykupić jeszcze ubezpieczenie dodatkowe. Ile to będzie kosztować
      miesięcznie? Nie wiadomo."

Obowiązkowe te dodatkowe ubezpieczenia?Nie!To po jaka cholerę ludziom
      uniemożliwiać dodatkowe ubezpieczenia?Ludzie mają prawo wydawać swoje pieniądze
      na co chcą,nawet na takie "fanaberie" jak prywatne ubezpieczenia medyczne!

"W dwa lata po uchwaleniu ustawy miałyby powstać prywatne fundusze zdrowotne SA.
      Dostawałyby pieniądze ze składek od ZUS, kupowałyby leczenie dla swoich
      ubezpieczonych i starałyby się o zysk. Bo takie jest podstawowe zadanie spółki
      akcyjnej."
      Przeoczyła pani,że "podstawowym zadaniem" jakiegokolwiek podmiotu rynkowego w
      warunkach kon-ku-ren-cji jest starać się o zadowolonych (!)
      klientów!Niestety,jak bardzo "zadowoleni" są klienci z usług miłościwie nam
      panującego NFZ ,jakoś pani umknęło.
      A propos -jak wpływa brak alternatywy w przypadku NFZ na jakość "produktu"
      (ubezpieczenia zdrowotnego)oferowanego ubezpieczonym?

"To nie jest prawda, że w projekcie Religi wszystkie świadczenia będą bezpłatne.
      One będą opłacane z góry, w postaci składki - obowiązkowej i dodatkowej, a im
      więcej będą zarabiać pośrednicy, tym mniej zostanie na leczenie."

Obecny ubezpieczyciel wszystko przeznacza na leczenie?Ejże,a jakie są koszty
      funkcjonowania NFZ,utrzymania oddziałów terenowych ,poboru i dystrybucji składki
      ubezpieczeniowej?

"Szkoda czasu tego Sejmu na projektowanie kolejnej reformy zdrowia. Po dwóch
      reformach, tej z kasami chorych i tej z NFZ, politycy powinni się już nauczyć
      pokory i przestać bez końca reformować."

Taaak,nie ma pośpiechu...mamy czas ;-)!Jeszcze nie wszystkie pielęgniarki
      odeszły od zawodu,nie wszyscy lekarze wyjechali za granicę,nie wszystkie
      szpitale zbankrutowały...

"... Natomiast naprawa systemu jest jak najbardziej pożądana."

UWAGA!Pakujcie walizki (póki mozecie)!Pani redaktor Cichocka chce "naprawiać
      system"!!! ROTFL
      • slav_ Re: Niezastąpiona E.Cichocka.!!! 08.01.05, 17:50
        Wszyscy doskonale wiedzą jaka pownna byc "reforma":

Przede wszystkim żadnych dodatkowych obciązeń składką ("bo jest wysoka").
        Zadnych dodatkowych opłat za żadne usługi zdrowotne ("bo ludzie są biedni").
        Żadnych dodatkowych ubezpieczeń (bo nastąpił by podział na "lepszych i gorszych"
        tak jakby tego podziału już nie było ale mozna udawac że nie ma).
        Żadnych alternatywnych ubezpieczeń (bo ludzie uciekną z NFZ i mniej będzie do
        marnotrawienia i kradzenia).
        Żadnych koszykow czy świadczen gwarantowanych, pełny nielimitowany dostęp (bo
        mozna udawać że każdemu należy się wszystko).
        Żadnych podwyżek dla pracowników ochrony zdrowia (bo nie ma pieniędzy a poza tym
        leczą biedne społeczeństwo więc nie powinni sią domagać).

Efektem ww reformy mają być zadowoleni pacjenci, poprawa poziomu leczenia,
        poprawa standardu świadczeń, coraz lepszy dostęp do lekarza i procedur
        medycznych, krotsze kolejki, zadowolny i coraz lepiej wykształcony prasonel
        medyczny, zatrzynanie emigracji lekarzy i pielęgniarek itp, itd.

Jak znam życie to będą próbowali to (po raz kolejny) zrobić.
        Nauczenie sie że herbata nie robi się słodka od samego mieszania przekracza
        zdolności umysłowe niektórych ludzi.
        • Gość: Patryk Re: Niezastąpiona E.Cichocka.!!! IP: *.oc.oc.cox.net 08.01.05, 19:12
          slav_ napisał:
          > Nauczenie sie że herbata nie robi się słodka od samego mieszania przekracza
          > zdolności umysłowe niektórych ludzi.

Ja jednak wymagałbym tego minimum inteligencji od dziennikarki (jeszcze) jednego
          z (jeszcze) najpoczytniejszych dzienników w Polsce.Bo poziom bzdur serwowanych
          przez redakcyjnego "eksperta" GW od problemów opieki zdrowotnej,przekracza moją
          tolerancję.
          Czy etyka dziennikarska nie zakazuje czasem ogłupiania ludzi ponad miarę?
          Ja rozumiem,że nakład,że naczelny,że temat niepopularny,itd.-ale takich tez nie
          powstydziłaby sie "Trybuna Ludu" w PRL w pełni rozkwitu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka