IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 05.02.05, 00:33
Dlaczego wielu lekarzy przepisuje to świństwo dzieciom,bez wyrażnej przyczyny?
Na wszelki wypadek..?
Obserwuj wątek
    • Gość: thuia Re: Bactrim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 10:40
      Dlatego, że domagają sie tego rodzice. Lekarz który nie wypisze tego co uważa za
      stosowne rodzic naraża sie na różne niemiłe uwagi. Trzeba dużego zdrowia aby
      wytłumaczyć pacjentowi że gorączki czy zapalenia gardła nie leczy się
      antybiotykami. Ale to i tak beznadziejne; w RP obowiązuje wiedza "kolejki do
      lekarza".To jest obowiązująca wykładnia. Jak jeden konował nie wypisze tego co
      zyczy sobie pacjent zdodnie z tym co pisałem to idzie on do następnego który to
      zrobi dla swietego spokoju. A wtedy pacjent ma argument w reku . I koło się
      zamyka. Pozdrowienia
      • groszek_n Re: Bactrim 06.02.05, 12:45
        Faktycznie świństwo i to drogie bo odpowiednik biseptol jest tanszy a lekarze i
        tak przepisują bactrim.Moja żona ma właśnie po nim uczulenie na skórze po jego
        stosowaniu.Nie jest to jednak antybiotyk.
        • Gość: thuia Re: Bactrim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 13:15
          CZy bactrim czy biseptol to nie ma zadnego znaczenia-oba są identyczne. Nasi
          farmakolodzy to jednak nie idioci. Tak na marginesie: firma Bayer kwas
          acetylosalicylowy używany do formowania słynnej Aspiryny Bayerowskiej długie
          lata sprowadzała z Polski wagonami. Nasza aspiryna wg. tzw. powszechnej opinii
          nie działa a Bayera tak. Ale to wtręt dla rodzimych matołków.Biseptol to
          rzeczywiscie nie jest antybiotyk. Działanie ma w efekcie to samo a co
          ważniejsze jest tak traktowany przez społeczeństwo. Chemicznie to sulfonamid ze
          spowalniaczem wydalania. Niestety daje dużo uczuleń i to niezależnie jak się
          nazywa. Jak ktos jest wrażliwy to juz tak zostanie.Ale nie jest to świństwo lek
          jest bardzo skuteczy / kiedy oczywiście jest potrzeba stosowania/. Natomiast
          pozostaje niestety w dalszym ciągu namolne żadanie wypisywania antybiotyków / i
          biseptolu/ na gorączkę dziecka lub ból gardła ,bo wiedza kolejkowa jest
          istotniejsza.
          • Gość: Ida Re: Bactrim IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 06.02.05, 20:32
            Dzięki za odzew:))Ale nadal mam wątpliwości.Otóż,lekarz mojego dziecka przy
            grypie zalecił stosowanie paracetamolu,witaminy c i picie dużej ilości
            płynów.Jako córka internistki wiedziałam,że trafiłam na mądrego,kompetentnego
            lekarza;)W tym samym czasie grypa zaatakowała dziecko mojej koleżanki.I co..I
            oczywiście bactrim...Dodam,że moja koleżanka nic nie sugeruje lekarzom,wręcz
            przeciwnie.Słucha ich głosu niczym objawionego słowa bożego.I za każdym razem
            ten bactrim.Czy katar,czy kaszel,czy chrypka,czy małe przeziębionko.Dodam,że
            koleżanka jest niereformowalna,ale martwię się o jej dziecko.Żal mi malucha,bo
            zawsze wymiotuje po bactrimie,ale pani doktor kazała,więc kurację trzeba
            skończyć...Ja chyba zwariuję!Pozdrawiam.Ida

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka