Dodaj do ulubionych

dretwienie dloni

13.04.05, 05:44
Od lat dretwieja mi dlonie szczegolnie podczas snu, wtedy musze opuscic reke
na dol i wszystko wraca do normy. Az ty ktorejs nocy dlon lewa mi zdretwiala
i juz to nie minelo. Zeby nadmiernie sie nie rozwodzic napisze, ze mam teraz
lekki niedowlad w lewej dloni i na zewnetrznej stronie widoczne sa zaniki
miesni dol pomiedzy kciukiem a palcem wskazujacym i mniejszy przy malym palcu
i rozne dolki na wierzchu dloni. Dodam jeszcze ze mam od czasu do
czasu /przed deszczem/ silne bole stawow i mam wrazenie ze bol dloni wiaze
sie z bolem lokcia. Bylam u neurologa nic wlasciwie mi nie
powiedzial /dziadek po 70 ce/ Troche ten niedowlad ustapil ale z przerazeniem
patrze jak wyglada moja lewa dlon, jak uschnieta. Bardzo prosze o porade co
robic, czy jest szansa, ze ta 'uschnieta" dlon wroci do normy. Badan zbyt
wiele nie moge narazie zrobic bo mieszkam w Stanach i nie jestem ubezpieczona
a te sa bardzo kosztowne. Za porade bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Położnik Re: dretwienie dloni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 11:54
      Trzeba iśc do neurologa,nie wiem dlaczego masz wątpliwości przecież lekarz w
      stanach to nie dziadostwo.W naszym kraju pełnym lekarzy takich jak ich kiedyś
      określiłaś,robi się badanie czy dobre jest prewodzenie nerwu obwodowego,nasi
      neurolodzy wiedzą lepiej to nie moja dziedzina.Dziwi mnie tylko fakt szukania
      pomocy u lekarzy których obrażasz!!!
      • mxp4 Re: dretwienie dloni 13.04.05, 21:02
        Gość portalu: Położnik napisał(a):

> Trzeba iśc do neurologa,nie wiem dlaczego masz wątpliwości przecież lekarz w
        > stanach to nie dziadostwo.W naszym kraju pełnym lekarzy takich jak ich kiedyś
        > określiłaś,robi się badanie czy dobre jest prewodzenie nerwu obwodowego,nasi
        > neurolodzy wiedzą lepiej to nie moja dziedzina.Dziwi mnie tylko fakt szukania
        > pomocy u lekarzy których obrażasz!!!

Licze na to, ze sa tacy ktorzy sie nie obrazili.
    • slav_ Re: dretwienie dloni 13.04.05, 13:45
      Twój opis dobrze odpowiada objawom ucisku na nerw pośrodkowy (być może również
      na gałązkę n. łociowego).
      Diagnozę i tak musi postawić lekarz do którego muszisz się zglosić. Do powrotu
      funkcji nerwu może być konieczne leczenie operacyjny dlatego warto zrobic
      badania dodatkowe aby potwierdzić diagnozę. Przy zaawansowanej chorobie tylko
      leczenie operacyjne jest skuteczne. Długotrwały ucisk (wieloletni) doprowadza do
      utrwalonych zmian ktore mogą byc nieodwracalne mimo operacji.
      U dziadów w Polsce diagnostykę EMG "prywatnie" łącznie z konsultacją można
      spokojnie zrobic nie biorąc kredytu w banku (w ramach nfz bez opłat ale czeka
      się na EMG i terminy konsultacji bo "limit"). Oczekiwanie na operację w ramach
      NFZ - u nas - do 2 tyg od potwierdzenia diagnozy.
      Jednak dziwię się że chcesz korzystać z porad diadostwa w Polsce mając pod ręką
      wysokiej klasy lekarzy amerykańskich.
      • lukumon slav - wysokiej klasy lekarzu niepolski ... 13.04.05, 14:04

... czy wszerokim świecie zagranicznej medycyny w jakim z gracją się poruszasz
        mówi się czasem o splocie ramiennym? jak ci się wydaje: czy bardziej
        prawdopodobne jest w wypadku występowania wymienionych objawów w obszarach
        unerwienia kilku (dokładnie trzech) nerwów obwodowych iż patologia dotyczy
        nerwów obwodowych, czy też splotu?
        nie jestem neurologiem - może wylazłby jakiś i powiedział kto ma rację.
        Lukumon
        • slav_ Re: slav - wysokiej klasy lekarzu niepolski ... 13.04.05, 14:24
          Opis mxp dość dobrze (jak określiłem) odpowiada temu co dalej opisałem.
          Następnie zasugerowałem wyzytę u lekarza i badania dodtkowe aby potwiedzić (lub
          wykluczyć) podejrzenie. Myslę że badanie lekarskie i opierając się na badaniach
          dodatkowych (np. badania przewodnictwa, MRI) można się pokusić o sprecyzowanie
          miejsca ucisku lub jego wykluczenie. Miejsce ucisku może być różne, mogą być
          skojarzone zespoły uciskowe, może to w ogóle nie być zespół uciskowy nerwu tylko
          zupełnie inna patologia.
          Coś nie tak napisałem ?
        • slav_ Re: slav - wysokiej klasy lekarzu niepolski ... 13.04.05, 14:38
          Uszczypliwości z mojej strony - przyznam - nie były na miejscu.
          Przepraszam.
          • lukumon "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t 13.04.05, 15:38

• slav_ Re: "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t 13.04.05, 16:19
              Nie złapałeś kontekstu. Człowiek czasem jest pamiętliwy (to o mnie). To brzydka
              wada, niestety.
              Post był do mxp4. Tu kontekst (jej list):

>>• Re: Jak przeciwdziałać korupcji w szpitalach?
              mxp4 25.03.2005 05:07 + odpowiedz

Niestety sprawa nie jest prosta bo zakorzenil sie na dobre zwyczaj dawania
              kopert. Lekarze wymuszaja swoim zachowaniem to lapowkarstwo. Powinno to byc dla
              nich upokarzajace i wstretne tak jak jest dla ciebie. Mieszkam w Stanach
              Zjednoczonych. Nie do pomyslenia jest tutaj dac koperte lekarzowi. Chyba
              kopnalby w tylek i wyrzucil za drzwi. Ale tutaj lekarz to naprawde GOSC.
              Szanujacy sie i szanowany. W Polsce w wiekszosci przypadkow to dziadostwo.<<
              • mxp4 Re: "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t 13.04.05, 16:55
                slav_ napisał:

> Nie złapałeś kontekstu. Człowiek czasem jest pamiętliwy (to o mnie). To
                brzydka
                > wada, niestety.
                > Post był do mxp4. Tu kontekst (jej list):
                >
                >
                > >>• Re: Jak przeciwdziałać korupcji w szpitalach?
                > mxp4 25.03.2005 05:07 + odpowiedz
                >
                > Niestety sprawa nie jest prosta bo zakorzenil sie na dobre zwyczaj dawania
                > kopert. Lekarze wymuszaja swoim zachowaniem to lapowkarstwo. Powinno to byc
                dla
                > nich upokarzajace i wstretne tak jak jest dla ciebie. Mieszkam w Stanach
                > Zjednoczonych. Nie do pomyslenia jest tutaj dac koperte lekarzowi. Chyba
                > kopnalby w tylek i wyrzucil za drzwi. Ale tutaj lekarz to naprawde GOSC.
                > Szanujacy sie i szanowany. W Polsce w wiekszosci przypadkow to dziadostwo.<
                > <

Wszystkich lekarzy za ten post bardzo PRZEPRASZAM.

Daria
                • lukumon slav - sorry, ale w takim razie ... 13.04.05, 16:59
                  ... czemu przepraszałeś za uszczypliwości?

faktem jest, że bywam tu rzadko i postów mxp nie znam
                  Lukumon
                  • Gość: Swan Ganz Re: slav - sorry, ale w takim razie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 17:01
                    dobrze, że ja nie mam żadnych pytań :).
                  • slav_ Re: slav - sorry, ale w takim razie ... 13.04.05, 17:53
                    Przeprosiny były skierowane do mxp4.
                    Mogłem sobie darowac ostatni akapit.
                    Cholera.
                    • Gość: Swan Ganz Re: slav - sorry, ale w takim razie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 18:13
                      to prawda mogłeś sobie darować. A tak co wyszło?. Że w gruncie rzeczy grzeczny
                      i uprzejmy jesteś.Mimo pozorów..... . Cholera :).
                      • Gość: Patryk Re:mxp4-jaki masz ZIP code ? IP: *.oc.oc.cox.net 13.04.05, 18:24
                        Może coś się znajdzie w twojej okolicy bezpłatnego ( jakiś county hospital albo
                        co innego).
                        Z drugiej strony,dobrze że nie otrzymałaś tu porad typu:
                        - jak cię nie stać na ubezpieczenie = jestes leniwa i nie chce ci się pracować
                        - polonijny pacjent to "dziadostwo",za grosz honoru itd.
                        - i jescze paru innych
                        Tylko slav się martwi,że mógł cie dotknąć.Niepotrzebnie.
                        • mxp4 Re:mxp4-jaki masz ZIP code ? 13.04.05, 19:16
                          Gość portalu: Patryk napisał(a):

> Może coś się znajdzie w twojej okolicy bezpłatnego ( jakiś county hospital
                          albo
                          > co innego).
                          > Z drugiej strony,dobrze że nie otrzymałaś tu porad typu:
                          > - jak cię nie stać na ubezpieczenie = jestes leniwa i nie chce ci się pracować
                          > - polonijny pacjent to "dziadostwo",za grosz honoru itd.
                          > - i jescze paru innych
                          > Tylko slav się martwi,że mógł cie dotknąć.Niepotrzebnie.

Moze i cos jest w okololicy ale przewaznie dlugo trzeba oczekiwac. Ja duzo
                          pracuje i nie moge poswiecic zbyt wiele czasu na kolejki. Zaraz pewnie padnie
                          odpowiedz: to stac cie na ubezpieczenie. tak moze byloby mnie stac /dosc
                          przyzwoite ubezpieczenie to ok $300 miesiecznie/ tylko, ze dotychczas bylam
                          zdrowa.
                  • mxp4 Re: slav - sorry, ale w takim razie ... 13.04.05, 19:10
                    lukumon napisał:

> ... czemu przepraszałeś za uszczypliwości?
                    >
                    > faktem jest, że bywam tu rzadko i postów mxp nie znam
                    > ********
                    > Lukumon

Jesli KTOS sie poczul obrazony, dotkniety to ja przepraszam.
                • Gość: Położnik Re: "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 19:17
                  A dziękuję za miłe słowa,nawet mysląc dzień cały nie zgadłabyś do kogo te słowa
                  trafiły,ja jednak staram się by Tobie ktoś pomógł.
                  • mxp4 Re: "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t 13.04.05, 21:00
                    Gość portalu: Położnik napisał(a):

> A dziękuję za miłe słowa,nawet mysląc dzień cały nie zgadłabyś do kogo te
                    słowa
                    >
                    > trafiły,ja jednak staram się by Tobie ktoś pomógł.

Ja nie napisalam "dziady' tylko dziadostwo to jednak roznica bo nie skierowane
                    te slowa byly personalnie do nikogo.
                    Tym niemniej przykro mi. Napisalam tak zbulwersowana innym postem nt upominania
                    sie o koperty. Ja osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalam /z upominaniem sie/
                    choc lezalam w szpitalach i bylam operowana. Zawsze mam "swojego" profesora lub
                    innego ordynatora do ktorego chodze prywatnie i sprawy wszystkie sa jasne. W
                    miom miescie wsrod moich znajomych nigdy nie slyszalam by jakis lekarz sie
                    upominal czy wymienial jakies sumy. Pacjenci i tak wiedza co i za ile. Dlatego
                    post o nachalnym upominaniu sie zbulwersowal mnie i nawet jest malo wiarygodny.
                    • Gość: Położnik Re: "dziady w Polsce" - cholernie nieładnie. n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 21:14
                      Wiedz kobieto że na necie można spotkać kompletnych idiotów i najwspanialszych
                      ludzi ,jak masz kłopot z odróżnieniem ziarna od plew ,proponuje nie zabieraj
                      głosu poczytaj troche zanim się zorientujesz.Cała zawartośc krzywej Gaussa jest
                      tutaj nieobecna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka