Dodaj do ulubionych

pytanie do stomatologa

17.05.05, 08:07
wiem, ze to nie porady lekarskie, ale prosze o tylko jedna wskazowke, bo
utkwilam w martwym punkcie:(
jestem w 24 tc, musze usunac zab(chory), bo tuz obok niego ( tak jakby na tym
samym miejscu) wyrasta nowy. przyjmuje clexane ( 20 jednostek) i acard.
chcialam sie umowic ze stomatologiem, ale pani stomatolog rzada ode mnie
SKIEROWANIA od ginekologa i pisemnego oswiadczenia lekarza prowadzacego
ciaze, ze zabieg moze byc wykonany. kolko sie zamyka bo mimo calej swojej
wiedzy i checi do pomocy moj ginekolog naprawde na stomatologii sie nie zna!
jak z tego wybrnac? moge usunac zab czy nie? myslalam, ze jesli jest chory to
problemu nie bedzie.
Obserwuj wątek
    • malaguena1 Re: pytanie do stomatologa 17.05.05, 08:54
      a co ci radzi twoj maz?
    • konti7 Re: pytanie do stomatologa 17.05.05, 16:30
      Część stomatologów obawia się w przypadku ciąży (a Twoja jest wysokiego ryzyka)
      pózniejszych oskarzeń o wywołanie poronienia lub przedwczesnego porodu.Stąd wolą
      mieć zgodę ginekologa (jakby co,będzie na niego).
      Oprócz tego przyjmujesz heparyne drobnocząsteczkową i niewielkie dawki kwasu
      acetylosalicylowego.Przed ekstrakcją powinnaś zbadać sobie czas krzepnięcia (bo
      to powinno być największym zmartwieniem stomatologa).Przy ewentualnym
      przekroczeniu normy-ginekolog powinien rozważyć zgodę na np.pominięcie jednej
      dawki heparyny (lub jej czasowe zmniejszenie-zależy od wyniku),i ponowne badanie
      czasu krzepnięcia przed zabiegiem.Warto tez zastosowac osłonę-2.o g amoksycyliny
      doustnie 1 godzinę przed ekstrakcją.

• Gość: Położnik Re: pytanie do stomatologa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 17:24
        Pimpek do stomatołka i już,odstaw heparyne na trzy dni ,zęby są zagrożeniem dla
        Twojej ciazy ,oczywiście te chore.Spychoterapia jest niodpowiednia dla Ciebie!
        • konti7 Połozniku... 17.05.05, 18:16
          Gość portalu: Położnik napisał(a):

> Pimpek do stomatołka i już,odstaw heparyne na trzy dni ,zęby są zagrożeniem
          dla Twojej ciazy ,oczywiście te chore.Spychoterapia jest nieodpowiednia dla
          Ciebie!

Tytuł zawodowy dentystów w Polsce (gdybyś zapomniał) to stomatolog .Tak jak
          "ginekolog-położnik" ,a nie np. "cipolog" lub "skrobak".
          Poza tym ,dlaczego pimpek ma odtawiac heparynę na trzy dni? Okres biologicznego
          półtrwania to ok. 3 godzin (niezależnie od stężenia).Po 12 godzinach stężenie
          heparyny to tylko 6% stężenia leku po podaniu.
          Spychoterapię uprawiają tu obydwaj lekarze-wyraznie brak ...paru rzeczy u obu
          specjalistów.
          Plus: www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/15.php
          Cytuję:
          "Heparyny te [drobnocząsteczkowe] dopiero w bardzo dużych stężeniach,których
          zwykle nie uzyskuje sie podczas leczenia,przedłużają czas krzepnięcia krwi i APTT."
          Stąd chyba mądrzej jest najpierw zrobić badanie czasu krzepnięcia (a potem
          modyfikowac lub nie dawki),niż odstawiać lek i narażać dziewczynę na
          niepotrzebny stres (czy tym razem znów poroni,czy nie).Pozdrawiam,Marto :-).
          • pimpek_sadelko Re: Połozniku... 17.05.05, 19:19
            dzieki chlopaki! fakt... spychologia.
            znalazlam chirurga szczekowego, w poniedzialek mam wizyte. plus dodatkowy to
            fakt, ze ginekolog i chirurg sie znaja, zatem jak beda chcieli sie przepychac
            to maja mase miejsca w szpitalu;)
            ja poczekam na koncowy werdykt.nie ukrywam, ze spalabym spokojniej majac za
            soba wyrwanie tego zabka.
            co do heparyny to na dniach bede ja odstawiac, jeszcze tylko musze zrobic
            dopplera podudzi( na dniach) jak bedzie ok, wowczas moge wywalic clexane i
            acard.
            ech! a ja sadzilam, ze leczenie zebow w ciazy jest czyms zwyklym. widac nawet
            tu musze byc wyjatkowa.
            Robert pozdrow koniecznie Ewe( zaczela juz specjalizacje?). mam do dzis to
            zdjecie z gazety, do ktorego zgodzila sie pozowac:))))! milo Was wspominam:)
            • pimpek_sadelko ps. 17.05.05, 19:20
              wskazniki krzepniecia badam regularnie. sa ok. plytki krwi tez.
          • Gość: Położnik Re: Połozniku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.05, 22:36
            Jaki piękny artykuł ,i co?Pimpek masz zrobic jak Ci radza ,zapytaj swojego
            Profesora?Jedno jest pewne trzeba usunać zab bo z nim nie bedzie
            lepiej.Niezaleznie jak mnie nazwiesz albo ja Ciebie,ile przeczytasz artykułów
            ile przytoczysz argumentów i statystyk,infekcja w jamie ustnej JEST zagrozeniem
            dla ciąży!!
            • pimpek_sadelko Re: Połozniku... 17.05.05, 22:56
              Gość portalu: Położnik napisał(a):

> Jaki piękny artykuł ,i co?Pimpek masz zrobic jak Ci radza ,zapytaj swojego
              > Profesora?Jedno jest pewne trzeba usunać zab bo z nim nie bedzie
              > lepiej.Niezaleznie jak mnie nazwiesz albo ja Ciebie,ile przeczytasz artykułów
              > ile przytoczysz argumentów i statystyk,infekcja w jamie ustnej JEST
              zagrozeniem
              >
              > dla ciąży!!
              wiem, dlatego laze po tych lekarzach!nie olewam sprawy.
            • konti7 Re: Połozniku... 18.05.05, 00:24
              .Niezaleznie jak mnie nazwiesz albo ja Ciebie,ile przeczytasz artykułów
              > ile przytoczysz argumentów i statystyk,infekcja w jamie ustnej JEST
              zagrozeniem dla ciąży!!

To taki truizm (z ta infekcją) jak to,że Ziemia jest okrągła.
              Tylko szkoda,że ani ginekolog nie postawił tego tak jasno (nie napisał na prośbę
              stomatologa,że nie widzi przeciwskazań do ekstrakcji),ani stomatolog nie
              pomyslał,co trzeba zrobić-zbadac czasy krzepnięcia i nie przejmowac się brakiem
              reakcji ze strony ginekologa.
              Poza tym,ja tu nic nigdzie o iINFEKCJI nie przeczytałem.Owszem,o wskazaniach do
              ekstrakcji (prawdopodobnie opóznione nieprawidłowe wyrzynanie sie zęba).
              A artykuły fachowe są po to,by je czytać,wyciągać wnioski i uczyć
              się-niekoniecznie by odpowiadały Twojemu poczuciu piękna.Chyba,że Ty już
              wszystko wiesz-to przepraszam,że się wtrącam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka