16.09.05, 10:51
Czy recepty pacjentów zamieszkujących na terenie Unii Europejskiej
realizowane są za odpłatnością w każdym jej kraju?
Jeżeli tak,to również z gabinetów prywatnych?
Obserwuj wątek
    • Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 17.09.05, 22:22
      www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/EEAAndSwitzerlandByCountry/fs/en
      • agulha Re: Recepty 18.09.05, 11:20
        Ten link jest obok tematu, bo mowa tam o zwrocie kosztów leczenia. A pytanie
        Jadwigi, jak rozumiem, dotyczy realizacji recept pełnopłatnych (a może się
        mylę). Ja też mam taki problem. Jestem lekarzem (=mogę sobie wypisywać Rp.),
        biorę sumatryptan/inne tryptany (100%), i grozi mi wyjazd na 2 lata do Anglii.
        Nie wiem wprawdzie, czy tam są dostępne generyki nie droższe od naszego
        Sumamigrenu Polpharmy, ale jeśli tak, to czy rzeczywiście będę musiała prosić
        rodziców o zakup i wysyłkę kilogramów tego w Polsce? Czy moja polska Rp. jest
        ważna w Anglii? Pewnie nie, bo oni przecież nie rozróżnią jej od notatki na
        serwetce z knajpy. Nie zamierzam (a) wyrabiać sobie uprawnień lekarskich w UK
        ani (b) latać po każdą Rp. do jakiegoś ichniego GP. Pewnie więc grozi mi
        Odwrócony Prywatny Import Docelowy.
        • Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 18.09.05, 12:09
          jadwiga nie sformuowała pytania w sposób dostatecznie jednoznaczny (jak dla
          mnie)
          skoro zagraniczne recepty są w Polsce bez problemów realizowane (pełnopłatnie),
          o ile można je odczytać ze zrozumieniem a lek jest dostępny, to pewnie działa
          to w obie strony?
        • Gość: Doki Re: Recepty IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.09.05, 12:18
          Nie sadze, zeby lekarz spoza Belgii mogl wypisac recepte honorowana w Belgii. Z
          prostej przyczyny- nie dysponuje potrzebnym formularzem recepty. Nie dysponuje
          tez numerem identyfikacyjnym, a bez tego farmaceuta ne bedzie mogl wprowadzic
          recepty do Farmanetu.

> ani (b) latać po każdą Rp. do jakiegoś ichniego GP

A dlaczego nie? A nie moze byc jakikolwiek lekarz, chocby kolega z pracy?
          • agulha Re: Recepty 18.09.05, 17:36
            >> A nie moze byc jakikolwiek lekarz, chocby kolega z pracy?

Ja pracuję i mam pracować w firmie typu CRO (Clinical Research Organization). To
            tylko w POlsce nadal 50% składu to lekarze. W UK, podejrzewam, _tamtejszy_
            lekarz to może jeden czy dwóch tam pracuje na kilkuset chłopa (jakiś Medical
            Director czy coś). A może się okaże, że mając ubezpieczenie, jak raz pójdę do
            GP, to będę miała stałą receptę w aptece? Podobno są kraje, gdzie to istnieje.
            Ogólnie słyszałam, że opieka podstawowa w UK jest całkowicie do bani.
    • jadwiga_r Re: Recepty 18.09.05, 11:13
      ELLE, ja znam tylko język polski i nie mogę skorzystać z podanego linku.
      Może ktoś z Forumowiczów będzie tak miły i w skrócie wyjaśni zasady odpłatności.
      • Gość: Laguna13 Re: Recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:15
        Specjalnie dla Ciebie podaję bardzo ciekawe linki w j. polskim
        www.szkocja.net, londynek.net/ - dowiesz się z nich wszystkiego
        co cię interesuje, a nawet jeszcze więcej.
        Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że w 1980r. siedząc w Londynie realizowałam
        pełnopłatną receptę z Polski bez żadnego problemu. Mieliśmy i do dzisiaj mamy z
        UK najlepszą umowę o tzw. dostępie do świadczeń. Pozdrawiam.
        • Gość: munia Re: Recepty IP: *.devs.futuro.pl 19.09.05, 20:46
          Czy to prawda, że recepta bez telefonu lekarza, jest obowiązkowo 100% płatna?
          Zaznaczam, że była to niedziela, lek antybiotyk. Farmaceutka nie chciała
          zapisać telefonu do lekarki, który podawałam.
          • Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 19.09.05, 22:27
            gabinet lekarski musi mieć w pieczątce między innymi telefon, zeby recepta
            nadawała się do refundacji. żadne dopisywanie nie ma znaczenia. również jeśłi
            lekarz nie ma telefonu- nie ma to znaczenia-> numer musi być....
            • Gość: munia Re: Recepty IP: *.devs.futuro.pl 20.09.05, 20:18
              Dziękuję serdecznie za informację.
              • pia.ed Do Jadwigi 21.09.05, 00:37
                Moze jeszcze raz jasniej sformulujesz pytanie.
                Czy chodzi Ci o recepte z Polski do zrealizowania zagranica, czy tez recepte z
                zagranicy do zrealizowania w Polsce?
                • jadwiga_r Re: Do Jadwigi 21.09.05, 16:49
                  Interesuje mnie,czy np.Belg,Francuz,Niemiec,Holender,Polak może zrealizować
                  receptę w dowolnym kraju Unii Europejskiej.
                  Recepty zapewne bedę wystawione przez lekarza, w kraju ich zamieszkania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka