jadwiga_r 16.09.05, 10:51 Czy recepty pacjentów zamieszkujących na terenie Unii Europejskiej realizowane są za odpłatnością w każdym jej kraju? Jeżeli tak,to również z gabinetów prywatnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 17.09.05, 22:22 www.dh.gov.uk/PolicyAndGuidance/HealthAdviceForTravellers/GettingTreatmentAroundTheWorld/EEAAndSwitzerland/EEAAndSwitzerlandByCountry/fs/en Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Recepty 18.09.05, 11:20 Ten link jest obok tematu, bo mowa tam o zwrocie kosztów leczenia. A pytanie Jadwigi, jak rozumiem, dotyczy realizacji recept pełnopłatnych (a może się mylę). Ja też mam taki problem. Jestem lekarzem (=mogę sobie wypisywać Rp.), biorę sumatryptan/inne tryptany (100%), i grozi mi wyjazd na 2 lata do Anglii. Nie wiem wprawdzie, czy tam są dostępne generyki nie droższe od naszego Sumamigrenu Polpharmy, ale jeśli tak, to czy rzeczywiście będę musiała prosić rodziców o zakup i wysyłkę kilogramów tego w Polsce? Czy moja polska Rp. jest ważna w Anglii? Pewnie nie, bo oni przecież nie rozróżnią jej od notatki na serwetce z knajpy. Nie zamierzam (a) wyrabiać sobie uprawnień lekarskich w UK ani (b) latać po każdą Rp. do jakiegoś ichniego GP. Pewnie więc grozi mi Odwrócony Prywatny Import Docelowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 18.09.05, 12:09 jadwiga nie sformuowała pytania w sposób dostatecznie jednoznaczny (jak dla mnie) skoro zagraniczne recepty są w Polsce bez problemów realizowane (pełnopłatnie), o ile można je odczytać ze zrozumieniem a lek jest dostępny, to pewnie działa to w obie strony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Recepty IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.09.05, 12:18 Nie sadze, zeby lekarz spoza Belgii mogl wypisac recepte honorowana w Belgii. Z prostej przyczyny- nie dysponuje potrzebnym formularzem recepty. Nie dysponuje tez numerem identyfikacyjnym, a bez tego farmaceuta ne bedzie mogl wprowadzic recepty do Farmanetu. > ani (b) latać po każdą Rp. do jakiegoś ichniego GP A dlaczego nie? A nie moze byc jakikolwiek lekarz, chocby kolega z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Recepty 18.09.05, 17:36 >> A nie moze byc jakikolwiek lekarz, chocby kolega z pracy? Ja pracuję i mam pracować w firmie typu CRO (Clinical Research Organization). To tylko w POlsce nadal 50% składu to lekarze. W UK, podejrzewam, _tamtejszy_ lekarz to może jeden czy dwóch tam pracuje na kilkuset chłopa (jakiś Medical Director czy coś). A może się okaże, że mając ubezpieczenie, jak raz pójdę do GP, to będę miała stałą receptę w aptece? Podobno są kraje, gdzie to istnieje. Ogólnie słyszałam, że opieka podstawowa w UK jest całkowicie do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Recepty 18.09.05, 11:13 ELLE, ja znam tylko język polski i nie mogę skorzystać z podanego linku. Może ktoś z Forumowiczów będzie tak miły i w skrócie wyjaśni zasady odpłatności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laguna13 Re: Recepty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 20:15 Specjalnie dla Ciebie podaję bardzo ciekawe linki w j. polskim www.szkocja.net, londynek.net/ - dowiesz się z nich wszystkiego co cię interesuje, a nawet jeszcze więcej. Jako ciekawostkę mogę podać fakt, że w 1980r. siedząc w Londynie realizowałam pełnopłatną receptę z Polski bez żadnego problemu. Mieliśmy i do dzisiaj mamy z UK najlepszą umowę o tzw. dostępie do świadczeń. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munia Re: Recepty IP: *.devs.futuro.pl 19.09.05, 20:46 Czy to prawda, że recepta bez telefonu lekarza, jest obowiązkowo 100% płatna? Zaznaczam, że była to niedziela, lek antybiotyk. Farmaceutka nie chciała zapisać telefonu do lekarki, który podawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Recepty IP: 213.241.34.* 19.09.05, 22:27 gabinet lekarski musi mieć w pieczątce między innymi telefon, zeby recepta nadawała się do refundacji. żadne dopisywanie nie ma znaczenia. również jeśłi lekarz nie ma telefonu- nie ma to znaczenia-> numer musi być.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munia Re: Recepty IP: *.devs.futuro.pl 20.09.05, 20:18 Dziękuję serdecznie za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do Jadwigi 21.09.05, 00:37 Moze jeszcze raz jasniej sformulujesz pytanie. Czy chodzi Ci o recepte z Polski do zrealizowania zagranica, czy tez recepte z zagranicy do zrealizowania w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Do Jadwigi 21.09.05, 16:49 Interesuje mnie,czy np.Belg,Francuz,Niemiec,Holender,Polak może zrealizować receptę w dowolnym kraju Unii Europejskiej. Recepty zapewne bedę wystawione przez lekarza, w kraju ich zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś