basiek1 18.11.06, 12:11 Czy ktoś z was skrócił rezydenturę(potrzebuję skrócić o 2 miesiące) ,jeżeli tak to powiedzcie jak to zrobiliście... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzalka Re: Skrócenie rezydentury 03.12.06, 22:18 Jest możliwe jak najbardziej, jeśli wcześniej pracowałaś na tym samym oddziale na którym robisz rezydenturę. U nas tak sobie skróciły 2 osoby, kolejne 2 czekają na decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: Skrócenie rezydentury 14.12.06, 17:04 Hej, postaram sie ci pomoc bo sam skrocilem rezydenture o 3 miesiace, co pozwolilo mi zdawac w marcu zamiast czekac az do listopada 06. Aby skrocic rezydenture, musisz miec przed otwarciem specjalizacji staz na oddziale w szpitalu z akredytacja (to warunek) do odbywania tej specjalizacji (to niestety dosc trudny warunek, bo akredytacja musi byc z okresu stazu a nie obecnego czasu) I nie moze to byc stac na piekne oczy- czyli ze ktos Ci podpisze ze bylas na oddziale i stazowalas. Raczej musi to byc umowa o prace- wtedy dyrektor szpitala wystawia Ci oficjalne zaswiadczenie (ma ono forme pisma urzedowego czyli ma swoj numer w dzienniku w kancelarii) Potem jeszcze ordynator oddzialu na ktorym bylas opisuje czego sie nauczylas (to akurat prosta sprawa, bierzesz elementy z programu specjalizacji) Tak wiec: musisz miec oficjalne zaswiadczenie o odbyciu stazu, najlepiej poparte umowa o prace zaswiadczenie od dyr placowki ze placowka posiadala akredytacje zaswiadczenie od ordynatora oddzialu jakie umiejetnosci nabylas w czasie stazu To wszystko wraz z karta specjalizacyjna skladasz we wlasciwym Wodkamie. Trwa to dlugo, gdyz najpierw zbiera sie komisja zlozona na ogol ze specjalisty regionalnego, ktora merytorycznie uznaje Ci tez staz za zgodny z programem. Nastepnie dokumentacja idzie do ministerstwa zdrowia, skad dostajesz oficlana decyzje. Musisz bardzo pilnowac terminow, 1 dzien spoznienia i po ptakach. Jesli czegos nie bedziesz jeszcze wiedziec, pisz, postaram sie odpowiedziec Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tonybleeer Re: Skrócenie rezydentury 14.12.06, 17:05 Jeszcze a propos tego co napisala Grzalka- staz nie musi byc na tym samym oddziale co robisz rezydenture!!!! Ja mialem zaliczone 3 miesiace pracy z zupelnie innego szpitala, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basiek1 Re: Skrócenie rezydentury 18.12.06, 07:07 rozumiesz przez staż etat??? Niestety przed rozpoczeciem rezydentury roobiłam tylko staż podyplomowy(jak najbardziej w szpitalu z akredytacją) .Jako jedyny rocznik miałam 1,5 roku tego stażu coś to da ??? Odpowiedz Link Zgłoś