apetina4 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 16:59 czy tu jest coś napisane, czy mam jakieś zaburzenia wzroku?Ciśnienie spada na łeb na szyję, więc mogę tak mieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
apetina4 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 17:03 Jeśli mnie , czyli pacjenta szanujecie, proszę o darmową poradę on line.Mam zawroty głowy.(prosze nie kojarzyć ze spożyciem pewnego płynu poniewaz jestem jego wrogiem) Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 17:21 darmowe porady? prosze bardzo znalazlem na przyklad taka: Gazeta.pl > Avanti > Moda - porady Płaszcze - najlepszy krój dla Ciebie Spodobał Ci się płaszcz o modnym kroju? Zanim pobiegniesz do sklepu, sprawdź, czy na pewno pasuje do twojej sylwetki. Podpowiadamy, jak wybrać optymalny fason Podstawowe wskazówki, o których warto pamiętać przy wybieraniu płaszcza * Długość płaszcza jest najważniejsza. Dla dziewczyn niskich optymalna będzie długość do kolan; dla bardzo wysokich tuż poniżej kolana. * Kolory mogą zdziałać cuda. Jeśli do płaszcza dopasujesz rajstopy i buty w tym samym kolorze, linia sylwetki się wydłuży. I odwrotnie: kontrastowe barwy optycznie Cię skrócą. * Detale. Jeśli jesteś tęższa, wybieraj płaszcza z pionowymi lamówkami i szwami. Duże detale: guziki i ozdoby (hafty, aplikacje) najlepiej wyglądają na osobach wysokich. * Rodzaj kołnierzy. Duże, widoczne są zarezerwowane dla wysokich dziewczyn, półokrągłe w stylu lat 60. najbardziej pasują do filigranowych. Przy masywnej sylwetce sprawdzą się wąski wyłogi i głęboki dekolt - świetnie zrównoważą nadmiar ciała. Natomiast płaszcze ze stójką polecamy paniom wysokim i szczupłym. Dobierz płaszcz do sylwetki Klasyczny Cechy charakterystyczne: jednorzędowe zapięcie wysmukla sylwetkę Dla kogo: dla dziewczyn z wąskimi ramionami - duże kołnierze optycznie poszerzają, oraz dla obdarzonych dużym biustem - ze względu na wysmuklające sylwetkę jednorzędowe zapięcie. Raczej nie polecamy: masywnie zbudowanym, z szerokimi ramionami, bardzo niskim i drobnym. W stylu lat 60. Cechy charakterystyczne: niewielki kołnierz optycznie zwęża ramiona, z rozkloszowany dół maskuje masywne biodra i uda. Dla kogo: dla filigranowych dziewczyn obdarzonych dużym biustem, a także dla niewysokich osób o masywnej sylwetce, które chcą sobie optycznie ująć zbędnych centymetrów. Raczej nie polecamy: osobom bardzo wysokim i szczupłym Klasyczny z paskiem Cechy charakterystyczne: optycznie dodaje centymetrów w okolicach biustu. Pasek podkreśla talię Dla kogo: dla dziewczyn z małym biustem, osób bez talii, filigranowych (pod warunkiem, że płaszcz nie jest zbyt długi). Raczej nie polecamy: paniom o masywnej budowie ciała - ściśnięte paskiem w talii będą wyglądały jak balon, a z tyłu na pupie powstanie brzydka "bańka" Dwurzędowy Cechy charakterystyczne: wykładany kołnierz i poduszki na ramionach rozbudowują górną część sylwetki. Podwójne zapięcie poszerza klatkę piersiową. Dla kogo: dla osób o małym biuście i dziewczyn o typie sylwetki A (wąski ramiona, masywny dół, bo poszerzająca góra płaszcza sprawia, że równoważą się proporcje). Raczej nie polecamy: dziewczynom filigranowym oraz o pełnej sylwetce z rozbudowanymi, szerokimi ramionami. Odpowiedz Link Zgłoś
apetina4 Re:Bardzo dziekuję za poradę... 23.01.07, 18:09 ale zawroty, wręcz się nasiliły. Skorzystam z porady przy zakupie płaszcza i wybiorę klasyczny z paskiem.:) Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:35 "proszę o darmową poradę on line" prowokacja jakaś?? a gdzie przysięga Hipokratesa? Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:31 apetina4 napisała: > czy tu jest coś napisane:) Za szybko wcisnęłam enter. Czy studia medyczne i szkolenia lekarzy kształcą postawę szacunku wobec pacjentów a jesli nie to dlaczego? HUmanistyczne podejście do ludzi to podstawa relacji lekarz - pacjent a z tym się człowiek nie rodzi. Jesli tego szkolenia brakuje to potem tu na forum czytamy w postach lekarzy nie o pacjentach z problemem alkoholowym ale o pijakach i żulach. Takie słownictwo nie świadczy o szcunku do ludzi i to mnie zasmuca. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:33 Czytając inne posty to widać ze jak lekarz pije to wtedy jest pijakiem, natomiast jesli pacjent pije to ma problemem alkoholowy. Cóż za porażająca logika. Odpowiedz Link Zgłoś
vacia Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:44 To co piszemy swiadczy o nas a nie o innych. Uzależnienia dotycza wszystkich niezależnie od zawodu i z szacunkiem nalezy się wyrażać o ludziach z problemem alkoholowym niezaleznie czy to lekarze czy ludzie innych zawodów. Alkoholizm i pijaństwo to choroba i wymaga leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: Szacunek do pacjentów 25.01.07, 05:27 och, prostak jestem, bo bez szacunku się wyrażam o 'ludziach z problemem alkoholowym'. Czy to pacjent czy lekarz. Pijaństwo to nie choroba. A na alkoholizm to mozna było kiedys nawet rente dostać. Ech, stare dobre czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:35 lekarze nie szanują pacjentów, dla nich ważniejsze jest 5 zł na benzynę niż zdrowie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:43 Pacjenci nie szanują lekarzy. Jak zapłacisz za dojazd i wizytę to przyjadą. Przypominasz mi swym uporem pewnego Araba który chciał mi sprzedać małpkę. :D Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 19:44 sithicus napisał: > Pacjenci nie szanują lekarzy. Jak zapłacisz za dojazd i wizytę to przyjadą. Pacjenci już zapłacili za dojazd i wizytę - płacąc obowiązkową składkę na NFZ. Lekarz ma obowiązek im te usługi zapewnić bez dodatkowych opłat. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:13 Lekarz też ma obowiązek wobec pacjentów którzy siedzą i czekają w przychodni. W czasie jaki mu zabierze dojazd, wizyta i powrót może uratować 3 innych dzieci. 3 > 1 Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:23 sithicus napisał: > Lekarz też ma obowiązek wobec pacjentów którzy siedzą i czekają w przychodni. >W czasie jaki mu zabierze dojazd, wizyta i powrót może uratować 3 innych >dzieci. 3 > 1 Powinien tak rozplanować wizyty, żeby wszystkim to odpowiadało. A jak nie umie to niech się zajmie czymś innym Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:29 Czyli ma zaplanować ilu chorych ma się do niego zgłosić i z jakimi chorobami. Czyli dzisiaj tylko 20 z bólami w kl. piersiowej, jutro tylko 10 nadcisnieniowców i 5 arytmików a pojutrze 40 grypowych. Tak to widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:36 sithicus napisał: > Czyli ma zaplanować ilu chorych ma się do niego zgłosić i z jakimi chorobami. > Czyli dzisiaj tylko 20 z bólami w kl. piersiowej, jutro tylko 10 > nadcisnieniowców i 5 arytmików a pojutrze 40 grypowych. Tak to widzisz? Nie. Jeżeli mu ktoś zgłosi wizytę domową u chorego dziecka to powinien wyjść i spytać pacjentów co im dolega. Tych co np. boli serce przyjąć wcześniej, a tych co np. mają katar kazać im poczekać aż wróci od chorego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:39 A jak sami z bólem serca czekaja to co ma zrobić? Zostawić ich? Chciałbyś żeby ludzie pomarli? Nie dość że jesteś rasistą i faszystą który by własna matkę ukatrupił żeby do grecji jechać to chorych ludzi lekarza byś pozbawił żeby poumierali. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:43 jeżeli sami z bólem serca czekają to rodzinny powinien wtedy dać komuś samochód żeby przywiózł tą matkę z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:49 Biorąc pod uwagę uczciwość rodaków to by pewnie samochód widział ostatni raz. A jak nie ma samochodu? Ma na bilet dać komuś? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:51 sithicus napisał: > Biorąc pod uwagę uczciwość rodaków to by pewnie samochód widział ostatni raz. Bez przesady. Mógłby poprosić tego kogoś o dowód i spisać dane. > jak nie ma samochodu? Rodzinny musi mieć. >Ma na bilet dać komuś? Co z tego że da na bilet jak nie ma o tej porze autobusu? Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 20:55 A jakby mu samochód rozbił? Polacy to prawie sami złodzieje i maja fałszywe dowody. > Rodzinny musi mieć. Wcale nie musi. Znam takich co nie mają i jeżdżą komunikacja miejską. Nawet źle zarządzana. > Co z tego że da na bilet jak nie ma o tej porze autobusu? No to niech pacjenci się zrzucą i zamówią taksówkę dla chorego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 21:15 sithicus napisał: > A jakby mu samochód rozbił? To by zapłacił. > Polacy to prawie sami złodzieje i maja fałszywe dow > ody. bzdury. > Wcale nie musi. Musi. > Znam takich co nie mają i jeżdżą komunikacja miejską. Niemożliwe. TO na pewno nie w woj. lubelskim, > Nawet źl e zarządzana. Czyli? > No to niech pacjenci się zrzucą i zamówią taksówkę dla chorego dziecka. Człowieku ty wiesz ile ta taksówka by kosztowała? Dziecko chore jest na wsi, taksiarz policzyłby sobie dojazd z miasta na wieś plus powrót do miasta - pewnie ze 100 zł jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 21:37 > To by zapłacił. A jakby nie miał z czego? > Musi. Musi to na Rusi. W Polsce nie musi. :P > Człowieku ty wiesz ile ta taksówka by kosztowała? Dziecko chore jest na wsi, > taksiarz policzyłby sobie dojazd z miasta na wieś plus powrót do miasta - > pewnie ze 100 zł jak nic. No ale co życiem dziecka? Nie daliby kasy na taksówkę dla niego? To niemoralne!! :P Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 23.01.07, 21:50 sithicus napisał: > A jakby nie miał z czego? No to trudno, lekarz kupiłby sobie drugi. Stać go. > Musi to na Rusi. W Polsce nie musi. :P No to jak nie ma samochodu to jak jeździ na wizyty domowe? > No ale co życiem dziecka? Nie daliby kasy na taksówkę dla niego? To > niemoralne!! :P Lekarz powinien dojechać do chorego dziecka a nie taksówka. A jak lekarz nie może, to niech opłaci taksówkę. Przecież może podpisać umowę z taksówkarzem, żeby przywoził pacjentów ze zniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
tango45 Re: Szacunek do pacjentów 24.01.07, 19:18 sithicus napisał: > A jak sami z bólem serca czekaja to co ma zrobić? Zostawić ich? Chciałbyś żeby > ludzie pomarli? Nie dość że jesteś rasistą i faszystą który by własna matkę > ukatrupił żeby do grecji jechać to chorych ludzi lekarza byś pozbawił żeby > poumierali. Jaki ty jestes zalosny duren . O BOY. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Szacunek do pacjentów 24.01.07, 19:57 zauważ, że z Polski wyjechało aż PÓŁ PROCENTA lekarzy rodzinnych. To pokazuje, jak im tu źle. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus Re: Szacunek do pacjentów 25.01.07, 17:55 Jak mam ochote "podyskutować" z Aronem to moja sprawa. Proszę trzymać ryja we własnym korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
tango45 Re: Szacunek do pacjentów 24.01.07, 19:13 sithicus napisał: > Pacjenci nie szanują lekarzy. Jak zapłacisz za dojazd i wizytę to przyjadą. > Przypominasz mi swym uporem pewnego Araba który chciał mi sprzedać małpkę. :D Czy ty jestes lekarzem /ozgrozo?/ Z takim nastawieniem, negatywnym do pacjentow? Jesli nim jestes to juz dzisiaj powinienes dostac kopa w dupe i won do innego zawodu. Nie nadajesz sie do pracy z ludzmi nawet jako hydraulik a co dopiero lekarz. Takiemu jak ty nigdy nikt KOPERTY NIE DA. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus [...] 25.01.07, 17:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sithicus [...] 30.01.07, 16:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
apetina4 ReDo Vaci............................. .... 23.01.07, 22:41 czytam twoje posty i widze w nich głęboki humanizm. Odpowiedz Link Zgłoś
anna6131 Re: ReDo Vaci............................. .... 24.01.07, 02:23 SITHICUS, to rasistę i faszystę poznaje się po tym, że jeździ do Grecji? A tak w ogóle, to znów przewija się ten sam problem: "zapłaćcie mi, to przyjadę, zapłaćcie mi, to zrobię"... Aron, czy Ty nie wiesz, że lekarze są najuboższą grupą zawodową w tym kraju? Zobacz te ich nędzne ciuchy, te ubogie chałupy, te zdezelowane bryki. Człowieku, masz Ty litość?! Dlatego ich wymagania są słuszne: niech im bulą dodatkowo tacy renciści i emeryci (nieroby jedne), bo oni muszą wyjść na swoje. A' propos jeszcze uśmiercania pacjentów w karetkach. Rozmawiałam dziś z moją koleżanką - lekarką z Rosji. Wcale nie była zdziwiona. Stwierdziła, że u nich tam ten proceder trwał od lat, tyle, że przy pierwszych oznakach zainteresowania ze strony społeczeństwa jakoś ucichł, zszedł do podziemia. Widocznie - powiedziała - wasi dziennikarze są bardziej dociekliwi. Albo - dodała z melancholią - nasi żule bardziej sprytni. No i cieszyć się tu, czy smucić? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ReDo Vaci............................. .... 24.01.07, 06:48 no wiesz, nie można przecież wykluczyć że tylko w woj. lubelskim lekarze są bogaci. Byc może w innych województwach faktycznie zarabiają 1000 zł, mieszkają w komunalkach, jeżdżą do pracy rowerem i stoją w kolejce po zasiłek do MOPS Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: ReDo Vaci............................. .... 24.01.07, 09:04 anna6131 napisała: "A tak w ogóle, to znów przewija się ten sam problem: "zapłaćcie mi, to przyjadę, zapłaćcie mi, to zrobię"..." czemu się dziwisz? gdyby wprowadzić zasady, że lekarz (prawnik, dziennikarz - wstaw tu dowolny zawód) nie musiał płacić w sklepie, restauracji, podatków itd., to mógłby poswięcić swój czas na charytatywną pomoc innym. Tak się składa, że mają oni swoje rodziny i muszą je w jakiś sposób utrzymać; dlaczego nie zżymasz się na fryzjera czy kosmetyczkę za tekst "zapłaćcie mi, to zrobię"? Odpowiedz Link Zgłoś
connie1 Re: ReDo Vaci............................. .... 24.01.07, 09:07 Dalej pokutuje wersja że lekarz to nie zawod. CHyba musze swój watek o powolaniu wyciągnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: ReDo Vaci............................. ... 25.01.07, 05:32 och, miałam cos napisać, ale przemilczę. I zostane w pracy na następne 12 godz w czynie społecznym, z szacunku do pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: ReDo Vaci............................. .. 25.01.07, 07:07 anatemka napisała: > och, miałam cos napisać, ale przemilczę. I zostane w pracy na następne 12 >godz w czynie społecznym, z szacunku do pacjentów. To są jeszcze tacy lekarze? Odpowiedz Link Zgłoś
anatemka Re: ReDo Vaci............................. . 25.01.07, 13:47 nie wiem nie jestem lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
ryba1967 kto ma rację ? 25.01.07, 19:38 ...anestezjologiczna tragedia dziecka ... miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3208949.html Odpowiedz Link Zgłoś
1951b Re: Maszar 26.01.07, 00:34 Maszar, fakt, że lekarze chcieliby zarabiać więcej jest dla mnie zrozumiały. Przepraszam ale co ma do tego konieczność opłat za usługi. Jak idziesz do fryzjera to płacisz, jak idziesz do lekarza prywatnie też płacisz a jak jesteś ubezpieczony to płaci za Ciebie NFZ. Tak się utarło, ze leczenie z NFZ jest darmowe a to nie jest prawda. Pacjenci płacąc obowiązkową składkę na NFZ. O wysokości tej składki mozna podyskutować. A tak na marginesie to mam "radosną nowinę" dla emerytów i rencistów. Będą mogli poprosić Pana Boga o zdrowie w Świątyni Opatrzności Bożej. Świątynia dostanie z budżetu 40 milionów złotych – tak zdecydował w czwartek Sejm, przyjmując senacką poprawkę do budżetu na 2007 r. Pieniądze te zostaną przesunięte z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych :( Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Maszar 26.01.07, 09:33 źle mnie zrozumiałaś/eś; rzeczą całkowicie nieistotną jest to, kto płaci za usługę - ważne jest, aby była to kwota satysfakcjonująca wykonawcę świadczenia; "Pacjenci płacąc obowiązkową składkę na NFZ. O wysokości tej składki mozna podyskutować." o wysokości składni szkoda dyskutować - albo należy ją realnie zwiększyć, albo uczciwie powiedzieć ludziom, czego można się za nią spodziewać; Odpowiedz Link Zgłoś
1951b Re: Maszar 29.01.07, 16:16 Maszar napisał: "źle mnie zrozumiałaś/eś; rzeczą całkowicie nieistotną jest to, kto płaci za usługę - ważne jest, aby była to kwota satysfakcjonująca wykonawcę świadczenia;" Bardzo dobrze Ciebie zrozumiałam. piszesz: "o wysokości składni szkoda dyskutować - albo należy ją realnie zwiększyć, albo uczciwie powiedzieć ludziom, czego można się za nią spodziewać;" No właśnie, dlaczego więc tego nie robią, skoro to takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Maszar 30.01.07, 18:03 "dlaczego więc tego nie robią, skoro to takie oczywiste" zapytaj się (dowolnego) kaczora - czemu nic nie realizuje z przedwyborczych kwakań; koszyk gwarantowanych świadczeń już dawno miał być przedstawiony; Odpowiedz Link Zgłoś
polakatolik w naszej Republice Bananowej 24.01.07, 17:56 tylko niewielki ułamek lekarzy wie, co to jest szacunek do pacjenta, a z tego niewielkiego ułamka jeszcze mniejszy ułamek traktuje pacjentów po ludzku, z szacunkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kate0809 Każdy może spróbować... 25.01.07, 18:33 W czerwcu jest nabór na Akademię Medyczną w Lublinie (bądź każda inną w Polsce), nawet są studia płatne dla tych, którym zabraknie punktów, więc Aronie masz szansę zostać lekarzem rodzinnym.Droga jest troche długa-6 lat studiów (ostrzegam, że łatwo nie jest),LEP, rok stażu i 4 lata specjalizacji.Ale musisz wcześniej trochę intensywniej popracować(zamiast tracić czas na forum i narzekać, że ktoś ma więcej, bo z siedzenia i pisania na forum nic niestety nie wyniknie-nie zarobisz na dom i terenówkę)-podręczniki sporo kosztują, a ze starych się nie nauczysz.Gdy zmienisz punkt siedzenia może zmienisz punkt widzenia.Życzę powodzenia.Trzymam kciuki za Ciebie. -- Odpowiedz Link Zgłoś
ryba1967 Anestezjologiczna tragedia dziecka-8 lat umiera. 26.01.07, 08:57 Kto ma rację ...mama czy biegli. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=38432169&a=38432169 Odpowiedz Link Zgłoś
anna6131 Re: Anestezjologiczna tragedia dziecka-8 lat umie 27.01.07, 06:49 MASZAR, ja sie juz niczemu nie dziwie, nawet tej swiatyni za 40 milionow kosztem swiadczen spolecznych (i kto tu powiedzial, ze nie jestesmy panstwem wyznaniowym!) KAZDY placi swiadczenia, nie tylko lekarze. Oni jednak maja najwieksze wymagania, tak, jak gdyby placili te swiadczenia podwojne w stosunku do reszty kraju. I daza do "podniesienia stopy" roznymi, nie zawsze etycznymi metodami, uwazajac sie za swiete krowy. To wlasnie wkurza spoleczenstwo. Ale ludzie sa rowniez zdenerwowani ich bezkarnoscia - co wykazal wlasnie proces w Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Anestezjologiczna tragedia dziecka-8 lat umie 27.01.07, 20:10 "KAZDY placi swiadczenia, nie tylko lekarze. Oni jednak maja najwieksze wymagania" jesteś w dużym błędzie - to gros pacjentów ma wymagania wynikające z założenia "płacę składki, więc wszystko mi się należy"; to tak jak w stomatologii - za składkę NFZ możesz sobie wyrwać ząb, lub założyć amalgamatową plombę - i jakoś niewielu na to narzeka; ze świadczeniami medycznymi jest podobnie - płącąc grosze nie oczekuj, że starczą one na nowoczesną terapię i diagnostykę; wszędzie na zachodzie albo doubezpieczasz się dodatkowo do poziomu, n na jaki Cię stać/jaki Cię zadowala lub decydujesz się na minimalny poziom świadczeń (przy którym o warunkach oferowanych przez NFZ możesz tylko pomarzyć)... Odpowiedz Link Zgłoś
agneese1 debata 31.01.07, 15:40 poszukujemy osoby ktora w sobote 03.02.07 o godz. 10.15 chcialabym przyłaczyc sie do debaty telewizyjnej na temat polskiej sluzby zdrowia - wszytskich zainteresowanych prosze o kontakt a.gorecka@tvn.pl Odpowiedz Link Zgłoś