Dodaj do ulubionych

skierowanie

26.01.07, 12:29
Wczoraj byłam u lekarki - neurolog w przychodni, u której leczę się po operacji kręgosłupa.
Nie jestem na rencie, pracuję od prawie 30 lat. Jednak coraz częściej mam problemy z kręgosłupem (a także nogami - rwa kulszowa). Muszę korzystać z zabiegów w Poradnii Rehabilitacyjnej. W tym roku postanowiłam skorzystać z rehabilitacji na turnusie rehabilitacyjnym. A więc poprosiłam ją o wypisanie skierowania na turnus rehabilitacyjny. I tu zaczęły się problemy. Pani doktor stwierdziła, że ona mi takiego skierowania nie wypisze ponieważ nie ma za to płacone. Podkreśliła klika razy że Fundusz jej za to nie płaci. Po czym stwierdziła (patrząc mi w oczy), że ona owszem wypisuje takie skierowania ale w gabinecie prywatnym. Byłam tak zaskoczona, że siedziałam nic się nie odzywając. Po chwili lekarka stwierdziła, że wypisze mi to w drodze wyjątku ale jest to pierwszy i ostatni raz.
Podobną sytuację miałam kilka miesięcy temu - gdy chciałam aby wypisała mi wniosek na komisję lekarską w celu uzyskania stopnia niepełnosprawności (przedłużenie). Też musiałam wysłuchiwać, że ona ma za to nie płacone.
Po utarczce słownej z łaską wypisała mi dokument.
Kto w takim razie ma wypisywać wszystkie te wnioski, które są wymagane przez innych. Przecież ona jest moim lekarzem wiodącym. Owszem, na moje zapytanie czy w takim razie uważa, że nic mi nie dolega stwierdza że jak najbardziej kwalifikuję się ale ona wniosku nie wypisze bo nie ma za to płacone.
Jak to jest z tymi zaświadczeniami?

Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: skierowanie 26.01.07, 13:10
      Zaswiadczenia wydawane na zyczenie pacjenta, a nie majace bezposredniego
      zwiazku z leczeniem (np. do firmy ubezpeiczeniowej, ZUS chyba tez) sa odplatne,
      tzn. lekarz/placowka medyczna ma prawo pobrac na ich wystawienie oplate.
      • jadwiga_r Re: skierowanie 26.01.07, 13:45
        Z podobnym pytaniem zwróciłam się do Rzecznika Praw Pacjenta w Łodzi.
        Zaytałam, czy muszę uiszczać opłatę za wypełnienie wniosku/zaświadczenia do
        ZUS, w przypadku ubiegania się o rentę inwalidzką oraz za wypełnienie wniosku
        do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w celu ubiegania się o dofinansowanie
        zakupu ciśnieniomierza.
        Cytuję odpowiedź Rzecznika:
        W odpowiedzi na Pani pismo, skierowane do Łódzkiego Oddziału Wojewódzkiego
        Narodowego Funduszu Zdrowia, informuję, że zasady odpłatności za orzeczenia i
        zaświadczenia wydawane przez lekarzy reguluje ustawa z dnia 27.08.2004 r o
        świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych /Dz.U. z
        dnia 27.09.2004r. Nr 210, poz 2135/.
        Zgodnie z art.16 ust.1 pkt1 "świadczeniobiorcy na podstawie ustawy nie
        przysługują orzeczenia o zdolności do prowadzenia pojazdów mechanicznych oraz
        inne orzeczenia i zaświadczenia lekarskie wydawane na życzenie
        świadczeniobiorcy, jeżeli nie są one związane z dalszym leczeniem,
        rehabilitacją, niezdolnością do pracy [...], a także jeżeli nie są wydawane dla
        celów pomocy społecznej lub uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego".
        Natomiast na podstawie art.16 ust.4 w/w ustawy "koszty badania, wydania
        orzeczenia lub zaświadczenia związanego z orzekaniem o niezdolności do pracy
        dla celów rentowych, orzekaniem o niepełnosprawności, ustalaniem uprawnień w
        ramach ubezpieczeń społecznych, są finansowane przez podmiot na którego
        zlecenie zostaje przeprowadzone badanie, wydane orzeczenie lub zaświadczenie".
      • apetina4 Re: skierowanie 26.01.07, 13:49
        Jaki przepis reguluje pobieranie opłat za wystawienie
        zaświadczenia?Przeciez to tylko informacja o stanie
        zdrowia, a kto inny ma ja wystawić jeśli nie leczący?
        Jeśli nie jest to jego obowiązkiem, to czyim?
        Podobnie nauczyciel nie powinien wypisywać świadectw,
        wpisywac ocen, pisać opini o uczniach itp.
        bo jego zadaniem jest tylko uczyć.
        Sędzia nie powinien podpisywać wyroków, bo tylko sądzi.
        listonosz nie powinien wypisywac informacji o przesyłce
        niedostarczonej, bo on tylko roznosi listy.
        Paranoja, lekarze naprawde bardzo sie cenią!
        Przyszedł mi na myśl pewien wierszyk z dawnych czasów
        "Wszyscy dla wszystkich", może ktos pamięta?
        Jakże mądra jest jego treść.
        • lohengrin4 Re: skierowanie 26.01.07, 19:43
          > Paranoja, lekarze naprawde bardzo sie cenią!

paranoją jest powyższe zdanie. Nie życzę ci nisko ceniących się lekarzy.
          Lekarze nisko się ceniący to lekarze od których sztuki należy trzymać się z
          daleka!

Poza tym - lekarz jest od leczenia a nie od czynności administracyjnych.
          Pisanie recept, pisanie orzeczenia o niezdolności do pracy (bo już nie druku
          ZUS - ZLA, który jest kuriozum na skalę światową!), wypełnianie dokumentacji
          wynikającej z ewidentnych obowiązków (opis wizyty, badania), wypełnianie karty
          informacyjnej - tak. Ale ta cała masa zaświadczeń w zbieraniu których lubują
          się chorzy - bezprawne jest wymganie ich darmowo od lekarza. Bo to nie należy
          do sprawy, tak jak nie należałoby do sprawy naprawianie przez lekarza na swój
          koszt zepsutej klamki od gabinetu (publicznego). A przecież ktoś mógłby
          powiedzieć- jest zepsuta klamka, ten doktor tam siedzi, no to niech naprawi.
          To jest taka logika i nie będziemy jej tu tolerować.

• slav_ Re: skierowanie 26.01.07, 20:08
            >A przecież ktoś mógłby
            >powiedzieć- jest zepsuta klamka, ten doktor tam siedzi, no to niech naprawi.

Nie wywołuj wil... arona z lasu ! :-)

A tak serio - WSZYSTKIE "zaświadczenia" powinny być płatne (oczywiście nie
            skierowania czy dokumenty dotyczące bezpośrednio leczenia). Płacić powinien ten
            kto żąda zaświadczenia - urzędy, zakłady ubezpieczenie, zus itp. Oraz pacjent -
            jeśli zaświadczenie jest na jego żądanie.
            Dało by to dwa efekty - nagle okazalło by się że większość tych "zaświadczeń" w
            ogóle nie jest potrzebna a te które są potrzebne są wypełniane chętnie i rzetelnie.

• aron2004 Re: skierowanie 27.01.07, 06:49
              dlaczego niby pacjent ma płacić drugi raz za zaświadczenia, przecież już raz
              zapłacił w ramach składki na NFZ.
              • zzz12 nie zaplacil 27.01.07, 10:15
                w ramach skladki na NFZ otrzymal porade lekarska + leczenie (recepte na leki).
                Wypisywanie papierkow i zaswiadczen nie ma zwiazku z diagnostyka i leczeniem i
                za to NFZ nie daje zlamanego grosza.
                Czuj sie zasszczycony, ze odstapilam od zasady i odpowiedzialam na twoj post.
                • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 11:06
                  bo wicie rozumicie, gdyby pan lekarz rodzinny poświęcił minutę na wypisanie
                  świstka papieru, to nie byłoby go stać na terenówkę, bo czas to pieniądz.
                  • aguagugu Re: nie zaplacil 27.01.07, 12:13
                    Aron, ani nie "wisz ani nie rozumisz" - zwłaszcza to ostatnie, ale w Malavii
                    tego rodzaju czynności jak wypisanie jakiegokolwiek papioorka
                    administracyjnego są odpłatne.
                    I żaden likorz z Malavii za darmo żadnego papioorka nie wypisze.
                    A oprócz swoich dochodów w brzęczącej monecie mają również dochody w naturze,
                    bo tam i do lekarza i do marabuta chodzi się z załącznikiem typu co łaska -
                    kozia szynka, parę jajek albo inne płody malawijskiej ziemi.
                    Może wprowadzisz ten zwyczaj na lubelszczyzne, płaćcie tak waszym lekarzom
                    rodzinnym.

• aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 13:12
                      jaki jest koszt wypisania zaświadczenia dla lekarza rodzinnego?

Żaden.

Wypisanie zaświadczenia trwa minutę, długopis lekarz ma za darmo od firm
                      farmaceutycznych. Gdzie tu koszty?

To nie są żadne koszty.

Dlatego lekarz powinien wypisywać zaświadczenia. Ile ludzi może chcieć
                      zaświadczenie? 10 dziennie? Na pewno nie więcej.

Co się stanie lekarzowi jeżeli 10 min dziennie przeznaczy na pisanie
                      zaświadczeń? Nie będzie go stać na terenówkę?

Śmiech na sali.
                      • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 13:41
                        jest taki (stary) kawał:

Przyjeżdża facet do warsztatu samochodowego bo mu źle silnik działa.
                        Mechanik otwiera maskę, bierze młotek i lekko stuka w silnik.
                        Kierowca zapala - wszystko działa jak trzeba. Pyta "ile płacę" ?
                        - "100 zł" odpowiada mechanik
                        - "Ile???, za to puknięcie ???"
                        - "Za puknięcie płaci pan 5 zł, 95 zł za to że widziałem gdzie puknąć".

Reasumując - zapłacisz za to CO napiszę. Papier i wkład do długopisu dorzucę
                        gratis (zwłaszcza że długopis od firmy).
                        • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 14:00
                          ale przy zaświadczeniu wypisanie nie wymaga żadnej wiedzy po prostu lekarz
                          przepisuje to co ma w karcie. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie mechanik za
                          przegląd instalacji gazowej nic nie wziął.
                          • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 14:02
                            poza tym pacjent już raz zapłacił za wiedzę lekarza - płacąc składkę zdrowotną
                            • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 14:04
                              I dostaje to za co zapłacił - jest leczony.
                              • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 14:06
                                slav_ napisał:

> I dostaje to za co zapłacił - jest leczony.

Taka sama wiedza jest potrzebna do zaświadczenia, a nawet mniejsza. To tylko
                                kwestia skopiowania wiedzy z jednej kartki na drugą. Czyli powinna być za darmo.
                                • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 16:10
                                  To nie "skopiowanie" - przecież pacjent zawsze może wziąć (ksero)kopię
                                  dokumentacji leczenia (za co zgodnie z ustawą musi zapłacić koszty kopiowania) -
                                  i na tym możemy zakończyć dyskusję.

Skoro chce inny dokument niż kopia dokumentacji leczenia (czy skierowanie
                                  związane z leczeniem) to napisanie jej to DODATKOWA praca nie związana z
                                  leczeniem (nie zapominajmy że pracą jest nie tylko machanie łopatą a najlepiej w
                                  normalnym świecie opłacaną praca jest ... myślenie) i należy się za nią
                                  DODATKOWA opłata.
                                  • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 16:48
                                    slav_ napisał:

> normalnym świecie opłacaną praca jest ... myślenie) i należy się za nią
                                    > DODATKOWA opłata.

Ale jaka to praca?
                                    To po prostu przepisanie nazwy choroby z karty na zaświadczenie plus wpisanie
                                    imienia i nazwiska i przybicie pieczątki.
                                    Za coś takiego DZIESIĘĆ ZŁOTYCH???
                                    • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 17:03
                                      Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz.

Takie "coś" o zawartości jaką wymieniłeś spokojnie wystawię bez dodatkowych
                                      opłat. Tylko nie wiem do czego mogło by to być przydatne. Na pamiątkę ?
                                      • aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 18:58
                                        slav_ napisał:

> Chyba nie do końca wiesz o czym piszesz.
                                        >
                                        > Takie "coś" o zawartości jaką wymieniłeś spokojnie wystawię bez dodatkowych
                                        > opłat. Tylko nie wiem do czego mogło by to być przydatne. Na pamiątkę ?

Nie, no przecież do tych różnych urzędów.
                                        • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 20:54
                                          Spróbuj coś załatwić w urzędzie mając "zaświadczenie" zawierające tylko dane
                                          osobowe i rozpoznanie.
                                          Życzę szczęścia.
                                      • maga_luisa Re: nie zaplacil 27.01.07, 19:33
                                        Slav, widzę, że ulegasz tym samym pokusom co ja ;)
                                        Dyskusja z Aronem to naprawdę nałóg jakiś, żeby chociaż jakąś przyjemność przynosił.
                                        • slav_ Re: nie zaplacil 27.01.07, 20:56
                                          Na razie ta wymiana postów posiada znamiona normalności więc nie uprzedzam się z
                                          góry. Zobaczymy co będzie :-).
                      • lohengrin4 Re: nie zaplacil 27.01.07, 16:16
                        > jaki jest koszt wypisania zaświadczenia dla lekarza rodzinnego?
                        > Żaden

To są amortyzacji kosztów co najmniej 11 lat szkolenia (nie licze obowiązkowej
                        podstawówki), jeśli to specjalista, to co najmniej 16-17 lat (szkoła srednia,
                        studia, staż, specjalizacja) - to wszystko to koszty utrzymania (często poza
                        miejscem zamieszkania), psychiczne i fizyczne koszty tysięcy godzin nad
                        książką, na wykładach, na ćwiczeniach. To wszystko potem wyceniane jest na 5,
                        7, 10 zł za godzinę pracy.

WIĘC NIE BĘDZIE DO K NĘDZY WYPISYWANIA NICZEGO ZA DARMO, niczego co nie jest w
                        zakresie finansowanym przez NFZ.

• aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 16:50
                          lohengrin4 napisał:

> To są amortyzacji kosztów co najmniej 11 lat szkolenia (nie licze
                          >obowiązkowej
                          > podstawówki), jeśli to specjalista, to co najmniej 16-17 lat (szkoła srednia,
                          > studia, staż, specjalizacja) - to wszystko to koszty utrzymania (często poza
                          > miejscem zamieszkania), psychiczne i fizyczne koszty tysięcy godzin nad
                          > książką, na wykładach, na ćwiczeniach. To wszystko potem wyceniane jest na 5,
                          > 7, 10 zł za godzinę pracy.

Plus 200 zł za godzine pracy w gabinecie prywatnym.

> WIĘC NIE BĘDZIE DO K NĘDZY WYPISYWANIA NICZEGO ZA DARMO, niczego co nie jest
                          >w zakresie finansowanym przez NFZ.

Akurat to jest.
                          Gdyby pacjent zażądał od ciebie żebyś mu napisał np. wypracowanie na 10 stron z
                          wyszczególnieniem jego wszystkich chorób to mógłbyś żądać od niego za to kasy.
                          ale nie za zaświadczenie którego wypisanie trwa minutę.
                          • lohengrin4 Re: nie zaplacil 27.01.07, 19:44
                            > Gdyby pacjent zażądał od ciebie żebyś mu napisał np. wypracowanie na 10 stron
                            > z wyszczególnieniem jego wszystkich chorób to mógłbyś żądać od niego za to
                            > kasy. ale nie za zaświadczenie którego wypisanie trwa minutę.

Wynagrodzenie nie zależy od czasu pracy. Zależy od szeregu czynników, m.in.
                            ochoty do określonej pracy.
                            Są pacjenci, których nie będę przyjmował i za 1000 zł za minutę. Dobrze o tym
                            wiedzą.
                            Może być też tak, że poświęcę komuś cały dzień za darmo.

• aron2004 Re: nie zaplacil 27.01.07, 20:10
                              pacjenta nie obchodzi czy ty masz ochotę go przyjąć. Ty go musisz przyjąć.
                              • zzz12 i tu sie grubo mylisz n/t 27.01.07, 20:40

• lohengrin4 Re: skierowanie 27.01.07, 10:41
                > dlaczego niby pacjent ma płacić drugi raz za zaświadczenia, przecież już raz
                > zapłacił w ramach składki na NFZ.

nie zapłacił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka