Dodaj do ulubionych

Godność człowieka - pytanie

24.06.07, 14:49
Człowiek ma godnośc osobistą czy nie?
Czy każdy człowiek ma prawo do poszanowania swojej godności osobistej?
Jestem pewna, że tak. Czemu jednak tak mało szanujemy nawzajem swoją godność
osobistą?
Pacjenci mają prawo do szacunku a często tego szacunku wobec nich ze strony
lekarzy i Rządu nie ma, lekarze i pielegniarki mają prawo do prawdziwego
szacunku a tego szacunku nie ma.
Najlepiej byłoby zapomnieć o swojej godności osobistej i o swoich prawach
pacjenta i prawach człowieka, to ułatwiło by życie ale to jest takie trudne.
NIkt niestety nie prowadzi statystyk jak wprowadzane od kilkunastu lat
reformy w ochronie zdrowia pogroszyły sytuacje pacjentów w Polsce.
Obserwuj wątek
    • olejowy.bogacz [...] 13.07.07, 20:32
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • conveyor Re: Godność człowieka - pytanie 13.07.07, 21:00
      I co w zwiazku z tym?
      • vacia Re: Godność człowieka - pytanie 14.07.07, 10:58
        conveyor napisał:

> I co w zwiazku z tym?

Tekst który napisałam jest jak obraz namalowany przez malarza ,każdy może sam
        wnioski swoje wyciągnąć.
        Jaki odbiorca taki odbiór.
        Chciałam zwrócić tym watkiem tylko uwagę że z każdym człowiekiem trzeba
        obchodzić się delikatnie bo każdy ma od urodzenia do starości godność osobistą
        z samego faktu, że jest człowiekiem. Stąd wniosek aby swoim zachowaniem okazać
        drugiemu człowiekowi należny mu szcunek. A że watek jest na tym forum to uwaga
        ta była do obu stron : pacjentów i personelu medycznego.
        • nocny_piter Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 14:59
          Pacjent okazuje mi szacunek płacąc za wizytę, za moją pracę, to najlepsza forma
          okazania szacunku.
          • vacia Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 18:04
            nocny_piter napisał:

> Pacjent okazuje mi szacunek płacąc za wizytę, za moją pracę, to najlepsza
            forma okazania szacunku.

Dla mnie pieniądze nie są wystarczajacym przejawem szacunku.
            Zdajsie, że chodzi ci tylko o pieniądze Piotrze ,stąd chciałbyś aby lekarzy
            było jak najmniej, dalej wolę nie rozwijać tematu...
            • nocny_piter Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 18:44
              >> Dla mnie pieniądze nie są wystarczajacym przejawem szacunku.

Rozumiem, że oprócz pieniędzy chcesz czegoś więcej. Ukłonów? Całowania w rękę?
              Jesteś jak widać bardziej wymagająca ode mnie, bo mnie wystarczają pieniądze :)

>stąd chciałbyś aby lekarzy było jak najmniej,

Chciałbym ,żeby było jak najwięcej, tylko nasze społeczeństwo tego nie chce, nie
              chce płacić więcej na ochronę zdrowia, a bez pieniędzy nie ma współczesnej
              medycyny.
              • piotrbbyd Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 21:28
                Z Twojej wypowiedzi wynika że ja zajebiście szanuję lekarzy.
                Zakładając że do 1999r moje składki ( w nieokreślonej wysokości)
                spaciły koszty leczenia gdy byłem dzieckiem , po 1999 wpłaciłem ok
                15000 zł składki . Zakładając że 1/3 idzie na bierzące moje potrzzeby
                zdrowotne 1/3 na potomstwo a 1/3 na starość wynika że na
                dotychczasowe potrzeby zdrowotne wydałem 5000zł a otrzymałem chyba 3
                wyzity u stomatologa i 1 kontrolę serducha (wyszło że prawdopodobnie
                nadwyrężyłem sobie klatę). Raz odmówiono mi ze względu na oóżnienie w
                płatności składek
                Podsumowując za wizytę zapłaciłem średnio 1250 zł!!!! co stanowi
                ponad 10-ciokrotność wizyty u lekarza pywatnego. Pomimo że tak
                znacznie przepłacam , zaoferowano mi usługę na sprzęcie NZACZNIE
                gorszej jakości i na gorszych materiałach

Podsumowując wg Twojego rozumowania - ja bardzo szanuję lekarzy, jednak
                lekarze BARDZO mnie nie szanują. Okazują wręcz pogardę
                • nocny_piter Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 22:02
                  Raczysz oczywiście żartować :)
                  Doskonale wiesz, że te pieniądze trafiają do funduszu zdrowia, a nie do lekarzy.
                  Finansujesz leczenie innych, biedniejszych od Ciebie. Powinni Cię za to szanować:)
                  • piotrbbyd Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 22:10
                    W tym problem że finansuję również DUŻO bagatszych od siebie.

A poprednia moja wypowiedż była na poziomie Twojej , wielu pacjentów
                    płaci i to zbyt dużo za wizytę, czyli szanują lekarzy , a nie ma
                    to w stosunku do nich odzwierciedlenia w drugą stronę. Co więcej -
                    lekarze w tym przypadku nie zamierzają nic zmieniać( chodzi mi o ich
                    postulaty napraw systemu zdrowotnego), o czym świadczą również odpowiedzi
                    na tym forum
                    • nocny_piter Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 23:17
                      >>szanują lekarzy , a nie ma to w stosunku do nich odzwierciedlenia w drugą stronę

To niech zmienią lekarzy, póki co jest w czym wybierać, pełno prywatnych poradni
                      i gabinetów. Jest konkurencja i naprawdę nie ma powodu, żeby płacić i być
                      niezadowolonym. Notabene w moim NZOZ_ie były skargi na jednego lekarza,
                      natychmiast go zwolniliśmy. Po tym fakcie wystawiliśmy dla pacjentów skrzynkę,
                      do której mogą anonimowo wrzucać opinie o nas. Anonimowo, żeby pacjenci czuli
                      się bezpiecznie i swobodnie się wypowiadali. Poszukaj, może w Twojej poradni też
                      jest taka skrzynka i napisz co Ci leży na sercu :)
                      • alergenzb Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 23:29
                        nocny_piter, jak byś ocenił lekarza, który pracuje u ciebie i przyjmuje twoich
                        prywatnych pacjentów, ponieważ klinika ma bardzo dobrą opinię, więc i ilość
                        pacjentów bardzo duża.
                        Następnie ten lekarz, umawia pacjenta na wizytę kontrolną, ale już nie w twojej
                        klinice, a prywatnie u siebie np. w domu, - szybszy termin.
                        Pacjent płaci, ale nie tobie i już więcej nie idzie do ciebie, tylko do domu
                        lekarza, który jest fachowcem.
                        Co byś w takim przypadku zrobił???
                        • anna.conda Przepraszam, 15.07.07, 23:35
                          5-10 lekarzy i to sie nazywa klinika?
                        • barabara6 Re: Godność człowieka - pytanie 15.07.07, 23:39
                          Znacząco podniósł bym mu pensję, żeby nie musiał dorabiać popołudniami u siebie w domu. Zakładam bowiem, że moja klinika ma bardzo dobrą opinię również (a może przede wszystkim) dzięki pracy tegoż lekarza (i jego kolegów/kolezanek).
                          • anna.conda Vaciu, 15.07.07, 23:51
                            "godnosc czlowieka", to rownie wdzieczny temat jak: aborcja,eutanazja. O tym
                            mozna duzo i dlugo. Kazdy ma swoja opinie.
                      • piotrbbyd Żle mnie zrozumiałeś 16.07.07, 21:01
                        Poszedłem Twoim tokiem myślenia
                        Wg Ciebie miarą szacunku pacjenta wobec lekarza jest płacenie.
                        Jednocześnie nie masz nic przeciwko obsługiwaniu osób które nie
                        płacą, a więc obniżenia swojej pensji. Zarazem chcesz więcej zarabiać.

Twoje wypowiedzi (a zarazem wielu lekarzy) z logicznego punktu
                        widzenia są sprzeczne
                        • piotrbbyd Teraz od drugiej strony 16.07.07, 21:15
                          Ps do poprzedniej wypowiedzi. Skoro lekarz może mieć pretensje do
                          pacjenta że jego składki nie trafiają do lekarza to ustalamy że
                          pacjent który płaci może mieć pretensje do lekarza w zakresie usług
                          za które płaci. W przeciwnym przypadku pretensje lekarza były by
                          nieuzasadnione

Posługuję się nadal Twoim tokiem rozumowania.
                          Pacjent , który płaci , skoro ( wg Ciebie szanuje lekarzy) powinien
                          spotkać sie z szacunkiem lekarzy. Lekarz może ten szacunek okazać
                          m.in odpowiednią jakością usług i szybkoscią (krótka kolejka).

W nawiązaniu do Twojej odpowiedzi - nigdy nie twierdziłem że lekarze
                          żle mnie traktowali , jednak posługując się Twoimi kryteriami szacunku
                          okazali mi pogardę oferując usługę ok 30% mniej wartą niż w
                          gabinecie prywatnym a wg moich subiektywnych wyliczeń ponad 10krotnie
                          droższą. Do tego musiałem czekać w kolejce , zamiast umówić się z
                          dopuszczalnym maksymalnie 10-minutowym poślizgiem .
                          Zaznaczam - posługiwałem się jedynie Twoimi kryteriami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka