Dodaj do ulubionych

Ciaza - bole z prawej strony

IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.03, 12:00
Witam. Jestem w piatym miesiacu ciazy. Od trzech dni dokucza mi klujacy bol z
prawej strony macicy...mniej-wiecej tam, gdzie wyrostek robaczkowy. W nocy to
mnie tak bolalo, ze nie moglam wstac z lozka, ani zrobic kroku. Tak klulo, ze
ho ho...Czy to normalne? Czy to rozciaganie wiezadel? Na pewno wiem, ze to
nie wyrostek robaczkowy.
Obserwuj wątek
    • Gość: agniecha293 Re: Ciaza - bole z prawej strony IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.wozniaka.bytom.pl 19.12.03, 13:33
      Wita,również miałam takie objawy,okazało się,że syn ułożył się tak,i mnie
      naciskało,tam na coś,byłam wtedy w 4 mc,ciązy.
    • Gość: lek. pafcio Re: Ciaza - bole z prawej strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 16:57
      To może być cokolwiek - sama nie jestes w stanie tego roztrzygnąć. Jeśli te
      bóle się utrzymują powinnas się zgłosic do swojego ginekologa i powiedziec mu
      o tym. Przez internet nie mozna wyleczyć ani nawet sensownie udzielic porady,
      poniewaz nie mozna Cię zbadać.
      • Gość: wladek47 Re: Ciaza - bole z prawej strony IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.12.03, 20:49
        Droga Ado. Twoje dolegliwości sa dosyc typowe i wynikają z rozwoju ciąży. W
        brzuchu ciężarnej rozwija się i to, w porównaniu z innymi procesami
        fizjologicznymi, bardzo szybko guz. Uciska on sąsiednie narządy i ma taka
        anatomiczna własciwość, że jest to bardziej zaznaczone po stronie prawej.
        Zwykle więc obserwuje sie od połowy ciąży zastój w miedniczce prawej nerki oraz
        ucisk na żyłę główną w jej dolnym odcinku. Może to dać zespoły bólowe podobne
        do opisanych przez ciebie oraz uwidocznienie się żylaków kończyn dolnych oraz
        okolicy odbytu (hemoroidy). Jeśli pacjentka miała przed ciążą np. kamicę
        nerkową lub żylaki schorzenia te mogą się nasilić. Dlatego jak słusznie
        zauważył to przedmówca nie wolno dolegliwości bagatelizować i nalaży o nich
        powiedziec specjaliście. Bbadaniem usg można rozpoznać większość typowych
        schorzeń. Zapalenie wyrostka robaczkowego, czy pęcherzyka żółciowego nie jest w
        ciąży takie rzadkie. Poza tym pragnę przypomnieć, co większość ciężarnych
        wyczuwa intuicyjnie a wszyscy położnicy i położne (niestety pracujący na zachód
        od Odry i na północ od Helu) wiedzą, że od połowy ciąży należy unikać leżenia
        na plecach. Z podanych powyżej faktów wynika, że preferowaną pozycją jest
        pozycja na LEWYM boku odbarczająca właśnie uciskane narządy. Powodzenia i
        wesołych Świąt. Władek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka