inka.b 06.07.07, 15:14 Witam. Czy są jakieś sposoby aby pozbyć się ślimaków z akwarium, których z dnia na dzień jest coraz więcej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danutaessen Re: ślimaki 07.07.07, 23:51 no wlasnie przy zalozeniu akwarium dali nam w sklepie i teraz mamy tysiace jak ich sie pozbyc? Odpowiedz Link Zgłoś
alaniska Re: ślimaki 08.07.07, 12:14 jest kilka sposobów 1. jeżeli akwarium jest duże 60-100l kupić bocje 2. można użyć chemii np.Schnekopuru, ale może to źle wpływać na rośliny 3. kupić pułapkę na ślimaki i systematycznie je usuwać 4. bawić się i samemu w miarę możliwości je wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
izzy29 Re: ślimaki 25.07.07, 09:56 bocje to ryby , ktore uwielbiaja jesc slimaki:) Odpowiedz Link Zgłoś
kriss67 Re: ślimaki 04.03.09, 15:38 Czołem:) Zgadzam sie w całej rozciagłości. Mam kilka bocji królewskich i problem slimaków znikł całkiem. Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
bella120 Re: ślimaki 30.01.11, 16:38 Witam Mam pytanie odnosnie bocji ile szt musze kupić tzn bo nie mam za bardzo miejsca w akwrium a czy one są rybami stadnymi tak jak np neonki. Mam w swoim akwarium molinezje platki neonki i gupiki. Czy bocje nie beda mi podgryzac innych rybek lub czy jakies moje rybki nie wezmą się za bocje. Dziękuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
007wojtek Re: ślimaki 02.01.09, 14:07 Gotowana marchewka, wpuszczona do akwarium na żyłce np.Ślimaki chętnie na niej się gromadzą - wtedy wyciągamy. I tak do momentu aż zostanie ich rozsądna ilość (bo moim zdaniem one też są potrzebne w akwarium). Jeszcze jedno wyczytałem, że jeśli taka marchewka za długo leży w zbiorniku a są tam krewetki to mogą paść. Dlatego ja wymieniałem taką marchewkę co dobę. Sposób jest skuteczny (testowałem). Bocje może też (nie testowałem) ale tzw. ślimak zabójca (w nazwie Helena ... coś tam) wogóle mi się nie sprawdził, przesiaduje tylko pod filtrem i nic nie robi - d... z niego nie zabójca :-). Odpowiedz Link Zgłoś
kriss67 Re: ślimaki 06.03.09, 16:08 Czołem Wojtek:) Sposób z marchwką, ciekawy. Nie znałem tego patentu. A bocje skuteczne na 100 procent:) Pozdro Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
akwarek Re: ślimaki 21.09.09, 02:31 Zmniejszyć karmienie ryb , zadbać o czystość w akwa dokupić ślimaką konkurencje. Polecam świderki można je nawet za darmo dostać. Małe ślimaczki prowadzące nocny tryb życia wyjedzą resztki. Ślimak ampularia duży ładny różne kolory brązowy żółty niebieski pomarańczowy. Cena zależy od koloru najtańsze brązowe i żółte reszta droższa. Rozmnażanie rozdzielnopłciowe , samica składa kokon nad powierzchnia wody , jeśli nie chcesz więcej ampulari po prostu go usuwasz. Ładne ślimaki wyjedzą wszystko tym brzydkim :D Odpowiedz Link Zgłoś