jan_maliniak 19.12.09, 14:50 Fajna robota - byc australijskim naukowcem. Pozazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogdan331 Zmyślne ośmiornice 19.12.09, 15:41 To są przecieżGŁOWONOGI!Prawie sama GLOWA i tylko trochę nóg! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.jurgielewicz Tańczyć z ośmiornicami 20.12.09, 10:04 Dopisuję się do grupy zazdroszczących. Tym chętniej, że za oknem -15. Ps.: Czy bałtyckie śledzie potrafią wykorzystywać narzędzia? Odpowiedz Link Zgłoś
johnjj Re: Tańczyć z ośmiornicami 20.12.09, 11:57 Batyckie siedzie? Tak, ale tylko te które potrafią wykorzystać odbyt jako organ chwytny. Dziwne ze tego nie wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.jurgielewicz Re: Tańczyć z ośmiornicami 20.12.09, 12:54 Teraz sobie przypominam, że czytałem o tym w Roczniku Statystycznym z 1993. Odpowiedz Link Zgłoś
meezer Zmyślne ośmiornice 20.12.09, 12:04 ..a mnie rozbroiła inna rzecz w artykule. Człowiek jest tak przywiązany do tego, że nie jest częścią świata zwierząt, że nawet pojęcie narzędzia nie ma prawidłowej definicji. Gdyby się okazało, że narzędzia robi byle mrówka (a robi) mogłoby to oznaczać, że jesteśmy tylko mądrzejszym zwierzakiem ;) A. Odpowiedz Link Zgłoś
horatio_valor Re: Zmyślne ośmiornice 20.12.09, 15:27 W to, że jesteśmy biologicznie zwierzakami, nikt nie wątpi! Mamy takie same oczy, uszy, układ trawienny, krwionośny, tak samo jemy, wydalamy, kopulujemy, też używamy narzędzi. Różnica jakby w ich poziomie zaawansowania - jeśli np. ośmiornice stworzą internet i takie forum jak to, na którym teraz piszemy (a czasu miały poniekąd tyle samo, licznik bije równo dla wszystkich), wtedy przyznamy, że jesteśmy im równi. Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Zmyślne ośmiornice 20.12.09, 22:22 Czyli są ćwierć wieku za nami. Też nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Co to jest narzędzie? 20.12.09, 12:50 Gdyby ośmiornice zakładały sobie połówkę łupiny orzecha kokosowego na łepetynę w celu ochrony, byłbym skłonny (trochę na siłę) nazwać kokos - narzędziem. Ale z publikacji wynika, że skorupę orzecha zwierzaki wykorzystywały jedynie jako schronienie. Rak pustelnik wykorzystuje muszlę jako ochronę (czyli coś więcej niż schronienie), ale czy biolodzy nazywają muszlę narzędziem? Filmik tu. Podoba mi się ten fragment, gdy ośmiornica wskakuje do połówki skorupy i zakłada drugą część na siebie. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
mirq2k Zmyślne ośmiornice 20.12.09, 22:06 Czytałem o tym około 4 lata temu w jednym z konkurencyjnych portali. Niektórzy redaktorzy to są w temacie i mają refleks... Odpowiedz Link Zgłoś