Dodaj do ulubionych

Przywróćmy Laboratorium!

• Gość: telewizjatognoj Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.aster.pl 29.01.10, 19:27
      wypier** z chałą z telewizji zero abonamentu na gowniana rozrywke !
    • Gość: asdf Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 77.255.217.* 29.01.10, 22:08
      Sonda była wg mnie jednym z najlepszych programów popularno-naukowych *na świecie*. Może w Rosji robili coś lepszego czego nie znamy, bo te programy z Zachodu niestety się do Sondy nawet nie umywają. Ale Laboratorium to wg mnie porażka. Wiekszego nudziarstwa nie widziałem. Natomiast uważam, że bardzo dobre było Clever - widzisz i wiesz.
    • furry Re: Przywróćmy Laboratorium! 30.01.10, 00:46
      "Od kilku lat trwają w Polsce usilne działania, aby promować naukę, kierunki ścisłe"

???

Czy mówimy o tym samym kraju między Odrą a Bugiem, ze stolicą mniej więcej po środku, w którym REGULARNIE obcina się wydatki na naukę i szkolnictwo wyższe?

"Laboratorium" to jedno, a podobno kasety z "Sondą" są nie do odzyskania.
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chello.pl 30.01.10, 09:50
      Ignorancja w dzisiejszych czasach uchodzi za cnotę, jak napisał Sartori. TVP woli serwować swojej publice panią Rutowicz - potężna misja...

Myślę, że jakaś komercyjna stacja na pewno zechciałaby wziąć ten program do siebie, może w nieco zmienionej postaci.

PRECZ Z ABONAMENTEM!!!
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.enterpol.pl 30.01.10, 11:02
      No i co z tego że to ignorancja, że skandal. Po co produkować program jeśli teraz ogląda go ułamek widowni? Może się mylę? To zapytaj sam siebie kiedy ostatnio oglądałeś Laboratorium?
    • Gość: gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chello.pl 30.01.10, 13:21
      Przeliczając wszystko wyłącznie na słupki oglądalności, dojdziesz nieuchronnie do produkcji wyłącznie "tańców" "cyrków" i innych znakomitości. Naprawdę chciałbyś aby zalewała nas jedynie masówka dla motłochu?
      Jakoś BBC daje radę, nie skupia się wyłącznie na zaspokajaniu rozrywkowych potrzeb ludów prymitywnych. Nie sądzę aby wykształcony człowiek musiał być degradowany do poziomu "fragmentu widowni". Powinno się go doceniać, nawet jeśli na jego jednego przypada dwunastu apologetów chłamu.
    • Gość: nie dla TVP Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.217.146.194.generacja.pl 30.01.10, 15:25
      Taniec z gwizdami zawsze wazniejszy niz nauka.
      telewizja stawia na chłam, nie na przyszłość młodych Polaków!
    • Gość: Janusz F. Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 17:21
      W czasach gdy chodziłem do podstawówki, to zawsze po szkole oglądałem telewizję edukacyjną.
      W szkole uczono mnie o rzeczach o których zazwczyaj wiedziałem więcej, lepiej, czy nawet zgodnie z najnowszymi odkryciami... wiedziałem z telewizji edukacyjnej, z programów typu Laboratorium.
      Wiem, że programy tego typu słabo się teraz sprzedają, ale ... jak zmienimy te naukowe na sieczkowato-rozrywkowe, to co nasze dzieci (społeczeństwo) będą miały w głowach - naukę ... ?
    • Gość: Biedronka Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chello.pl 30.01.10, 21:06
      Przestanę płacić abonament, jeśli znikną programy edukacyjne. Ktoś nie pamięta o słynnym powiedzeniu "Takie będą Rzeczpospolite, jakie jej młodzieży chowanie". Wiadomo przecież, że czym skorupka nasiąknie, tym na starość trąci. Jeśli młodzież pozna świat przez ciekawie przekazaną wiedzę, z pewnością sięgnie po książkę, artykuł. Z rozrzewnieniem wspominam "Sondę", bo rozbudziła moją ciekawość świata
    • Gość: wojtek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 77.252.71.* 31.01.10, 10:19
      misja telewizji :)
      przez lata Tomasz Pyć błagał i prosił by ktokolwiek w telewizji odkurzył odcinki Sondy - mieli to gdzieś wszyscy równo - sam bym wyłożył sporo, by zakupić na DVD całość - miały być nowe programy popularnonaukowe na dwójce - ale "misja" ważniejsza - a wystrzelić w kosmos całą publiczną telwwizję - po co ona?
    • Gość: Gość Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.254.222.* 31.01.10, 10:41
      Jestem zwolenniczka takich programów, ale nie rozumiem dlaczego emitowane są w godzinach, w których tylko emeryci mogą je oglądać... Ja postuluję, by takie programy można było oglądać wieczorem i jestem pewna że oglądalność by wzrosła i program by pozostał.
    • Gość: miau Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.01.10, 11:34
      Żal, bardzo żal. Ja przyznam, że jedyne tłumaczenia reakcji chemicznych i jedyne treści "ścisłych" nauk, jakie do mnie docierały, to właśnie ten program. W szkole, czy gdzie indziej, nikt tego nie tłumaczył praktycznie i spokojnie. Mówię jako umysł "zupełnie nie ścisły":) Mój brat, jako dzieciak też oglądał i lubił ten program. Jeśli przeglądnąć te wszystkie "posty", które mówią o tym, że dzieciaki uwielbiały oglądać "coś" o tematyce naukowej, z własnej, nieprzymuszonej woli, to chyba mówi samo za siebie.
      Ja od kilku lat nie mam telewizora i przyznam, że kiedy widzę, u kogoś, co ma się do wyboru w telewizji, cieszę się. Poziom intelektualny "rozrywek", czy "wybór filmów" są bardziej niż ubogie. Zero nowości, zero nauki, zero rozwoju - raczej obniżanie poziomu. Przy czymś takim, następne pokolenia zidiocieją bardzo szybko. Jedyną nadzieją pozostaje to, że jak wszystko w życiu, wszystko nagle zmieni swój bieg w przeciwną stronę. Kiedy przez kilka lat odbiorca będzie wyłącznie wkurzony papką którą mu si podaje, żeby nie myślał, tylko "połykał", może nastanie nagła moda na rozwój, a nie zastój /o ile nie cofanie się w rozwoju/.
    • Gość: Mrk Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 11:52
      PRZESADZACIE. Bronicie programu, a większość z was przywołuje na jego obronę wspomnienia z dawnych lat. Prawda jest taka, że telewizja się zmienia, zmieniają się programy, ich twórcy muszą dostosowywać się do trendów, nowych sposobów ujmowania tematów, "upgrade'ować" stylistykę, wprowadzać nowe formy. Zwłaszcza edukacja jest obszarem, w którym widz szybko się nudzi i żeby utrzymać go przy ekranie trzeba wciąż zaskakiwać, zaciekawiać. Mamy XXI wiek, życie telewizyjnych programów jest krótkie, stacje muszą się zimieniać stale nadążąjąc za widzem, korzystając z inspiracji pozatelewizyjnych (moda, muzyka, film). Inaczej widzowie odchodzą i misja edukacyjna traci sens. Ilu z was - chwalących Laboratorium - ogląda je dzisiaj?
    • Gość: Gorbatchov Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 12:17
      ...a ilu opłaca abonament? :D
    • mnis Re: Przywróćmy Laboratorium! 31.01.10, 12:39
      Telewizja Edukacyjna to kiedyś było coś. Teraz sama płycizna i seriale o księżach...
    • Gość: Klomb Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 12:48
      Prawda jest taka, że tego programu po prostu nikt nie ogląda, jakby ludzie oglądali to by go nie zdejmowano. Ja też uwielbiałem ten program ale jak sobie przypomnę kiedy ostatnio go oglądałem to chyba z 10 lat temu jak nie lepiej.

Może więc zamiast pisać głupich protestów trzeba było oglądać?
    • Gość: Gosc Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 13:28
      @Klomb, gdyby denne seriale w stylu m jak marchewka puszczali o 11 w poniedziałek to też miałyby marną oglądalność.
    • Gość: Mrk Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 14:05
      To też nie tak. Przesunięcie z prime-time do pasm porannych albo nocnych powodowane jest odejściem widzów od programu wskutek jego wyeksploatowania (widownia się nudzi np. "Prison Break" Polsatu), piractwem (popularne seriale USA np. LOST) i koniecznością przebicia konkurencji nową ofertą. Wcale nie dziwię się, że TVP tak postępuje - poziom odpowiedzialności polskiego społeczeństwa za wspólną własność (tu publiczną telewizję) jest widoczny w "determinacji" z jaką opłaca abonament. Kiedyś to te wpływy stanowiły połowę budżetu TVP, teraz 1/10. Gdyby utrzymanie szkół podstawowych finansowane było nie z podatków ściąganych pod karą więzienia a z abonamantu opłacanego jak ten na publiczne media, to połowa z broniących tutaj "Laboratorium" byłaby analfabetami.
    • Gość: Gorbatchov Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 14:24
      Teraz ty przesadziłeś. Dlaczego akurat broniących "Laboratorium"?
    • Gość: Mrk Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 14:36
      Bo żeby pozwolić na zdjęcie "Labo..." trzeba rozumieć przyczyny, tak jak należy rozmieć racje istnienia publicznych mediów i ich utrzymanie z naszych pieniędzy. Funkcje edukacyjne mają wpisane w swoje obowiązki, nie robią łaski, że edukują. Ale też muszą mieć za co to robić. Każdy program, nawet edukacyjny powinien być tak atrakcyjny dla widza, by go przyciągać, zachęcać, intrygować. "Laboratorium" już od dawna takie nie jest. A ponieważ Polacy powszechnie od abonamentu się uchylają, to edukacja telewizyjna nie tylko POWINNA, ale wręcz MUSI być atrakcyjna, szybka, przyciągająca i pociągająca. Bo tylko tak na siebie zarobi.
    • Gość: zycieBezTV Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.range86-159.btcentralplus.com 31.01.10, 15:16
      wystrzelic tvp i wszystkie te miernoty aktorzyny, bez telewizji da sie zyc; znam lepszy substytut - internet: przyjemny w uzytkowaniu, szybszy dostep do informacji , swoboda
      wyboru, 24h na dobe, itp.
    • Gość: Mrk Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 15:40
      A wiesz skąd się biorą informacje w internecie? 90 proc. info z Polski na onecie i Wirtualnej Polsce to newsy kupione z Polskiej Agencji Prasowej, która jest medium publlicznym (tak, tak jak TVP) i Informacyjnej Agencji Radiowej, czyli redakcji publicznego Polskiego Radia. Teraz już wiesz. Świat jest prosty, prawda?
    • wiking0004 Re: Przywróćmy Laboratorium! 31.01.10, 16:43
      Wychowałem się na Labolatorium. Pamiętam też Sondę Panów Kurka i Kamińskiego. Właśnie dla takich programów telewizja publiczna jest stworzona a nie politycznych pyskówek.
      Wywalić T. Lisa i jego tendencyjny program!!! Przywrócić Labolatorium!!!
    • Gość: Ło! Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 16:54
      "Sonda" przez 24h! Popieram, też się na niej wychowałem! I zamknąć wszystkie inne telewizje, bo jak się wychowywałem to ich nie było. Niech się dzieci i wnukowie dalej wychowują na Sondzie, Czterech Pancernych i konferencjach Urbana! I nie chcę żadnych reklam, żadnego abonamentu, żeby nie było niczego! O! I kartki! Kartki na cukier, buty i benzynę muszą być! Ale sonda i labolatorium to najbrdziej.
    • Gość: Ło! Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 94.75.121.* 31.01.10, 17:16
      I dużego fiata zacząć produkować. Wychowałem się na "kwadracie" i wszyscy dzisiaj powinni nimi jeździć, a nie jakieś ople czy tam inne fordy. A w telewizji jeden kanał wystarczy, a nie 50. Było dobrze, to i będzie dobrze. Wystarczy ludziom nie za dużo wyboru dawać bo zamiast laboratorium będą chcieli teleturnieje oglądać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka