wiking0004 Re: Przywróćmy Laboratorium! 31.01.10, 18:03 To jedź na Białoruś jak nie rozumiesz sensu tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 77.255.128.* 31.01.10, 18:17 Laboratorium było nudne i to jest zapewne główna przyczyna jego upadku. Gdyby autorzy Sondy nadal żyli to pewnie ten program byłby nadawany do dziś. Co do abonamentu to przecież płacimy PODATKI. I to jest właściwe źródło finansowania "misji", przy pomocy ludzi których wybieramy. Parlament powinien co roku decydować co konkretnie powinno wchodzić w skład tej misji. A nie anonimowy pracownicy tv, jakieś Jakubowskie, jacyś Czarzasci, wydający nasze pieniądze na tv, coś tam "i czasopisma". A głównie na swoje uposażenia. Z jakiej racji mamy płacić za coś ludziom, z którymi nie podpisywaliśmy żadnej umowy? Za coś czego nie zamawialiśmy? Albo za coś co nas nie obchodzi lub nawet za coś czego nie chcemy? Za usługę, na którą nie mamy wpływu? Po to, żeby program i tak był przerywany reklamami? Przy których głośność jest zwiększana do maksimum, a szefowie tv twierdzą, że się "nie da" wyciszyć? Jakby dać jednemu czy drugiemu kopa w d.. i na zieloną trawkę zaraz by się dało. Abonament to zwykłe wymuszenie. Precz z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiapenelopa Re: Przywróćmy Laboratorium! 31.01.10, 22:08 Moja kariera naukowa rozpoczęła się od bajki "Pi i Sigma", potem poprzez wspaniałe programy popularnonaukowe "Sondę", "Kwant", "Laboratorium"....dzisiaj oprócz badań naukowych marzę o propagowaniu nauki. To nasza misja: edukować innych i popularyzować nasze osiągnięcia. Nie każdy człowiek ma dostęp do dobrej biblioteki czy czasopism naukowych, nie każdego stać na książkę, ale prawie w każdym domu znajduje się telewizor. Dlaczego tego nie możemy wykorzystać tej siły medialnej? Są ciągle ludzie, którzy chcą wiedzieć więcej, niekoniecznie o ciąży D. czy zgoleniu włosów przez Kasię C... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niomek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.10, 07:44 kultowy program, wielka cześć mojego wczesnego dzieciństwa i niezapomniany, wielce charakterystyczny głos Niedzickiego. Nogami i rękoma przeciw zdjęciu, choć tv oglądam już tylko online. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr inż Anonymus Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.rkt.am.lodz.pl 01.02.10, 10:48 Całe stacje potrafią się utrzymać z nadawania programów popularno-naukowych np. national geographic, planet itp. a TVP z abonamentem zasobami ludzkimi i sprzętowymi zdejmuje właśnie ostatni program tego typu. Sonda i laboratorium sprawiło że jako dzieciak interesowałem się naukami przyrodniczymi i dzięki temu mam dr inż. przed nazwiskiem, a pewna znana polska firma odniosła sukces na świecie. Mam wrażenie że ktoś wprowadza tylnymi drzwiami plany Hitlera co do Polaków - "mają umieć tyle, by nie wpadać pod samochody i ciężko pracować". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody inżynier Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 01:20 Ten program to nie tylko program popularno-naukowy, ale szansa dla ludzi takich jak my - młodych naukowców, by przez chwilę zaistnieć, i pokazać światu co mamy w głowach, i co może z tego być. Śmierć takiego programu, to kolejny gwóźdź do trumny polskiej nauki. Ale cóż, może tak musi być - niech wrzucą w ramówkę kolejny taniec z rozgwiazdami, a młodych naukowców zaczniemy ściągać np. z Chin, ich programy też, a zresztą - po co tu cokolwiek wymyślać, tworzyć, produkować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 33-latek Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 212.160.227.* 02.02.10, 10:58 Jak chodziłem do szkoły uwielbiałem programy popularno-naukowe robione przez TDC (Telewizję Dziewcząt i Chłopców) a potem Telewizję Edukacyjną, choć zdarzyło mi się oglądać też programy popularno naukowe dla dorosłych. Kwant, Laboratorium, Sonda wszyscy pamiętają. A ja chciałem wspomnieć jeszcze Orbitę robioną przez OTV Poznań, Kryptonim Klio (to dzięki temu programowi zainteresowałem się historią) z Maciejem Robakiewiczem i Zdzisławem Szczotkowskim, Kuchnię Wiktora Niedzickiego i programy humanistyczno-matematyczne redaktor Małgorzaty Uberny, komputerowe Tomasza Pycia... oj dużo by wyliczać. Pamiętam, że w latach 90 marzyłem, że przedpołudniowy blok "Telewizja Edukacyjna" rozrośnie się do osobnego kanału jako kolejny program - naiwnie myślałem, że skoro prywatne telewizje dostają koncesje, to i coś tak wartościowego powinno dostać własne miejsce w eterze. Niestety. Marzenia się rozwiały, a w telewizorze zamiast nauki pokazują się rozebrane zdziry i chałturnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.comarch.com 02.02.10, 12:47 Za to puszczą kolejnych czarnuchów w kieckach w kolejnym serialu ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 212.160.172.* 02.02.10, 13:42 kwant, labolatorim, sonda ,to były superprogramy które śmiało mogły konkurowac z Discowery zwłaszczeze jeszcze wtedy ich nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 14:34 jaką role ma niby ta tvp?? podobno edukacyjno kulturalną. czyli zostanie jedynie teatr telewizji i teletubisie. paranoja. darmozjady od ramy programowej!! przywrócić telewizje edukacyjna!!!!!!! , tez ja zawsze oglądałem i bardzo wiele mi to dało w wieku 12-16. Pozdrowienia dla Pana Wiktora od "kuchni" z tvp 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.xdsl.centertel.pl 02.02.10, 14:49 Po co narodowi roboli takie programy? Do taśmy, zbijania europalet, czy powożenia bryczką potrzeba flaszki i jednego zęba, lidla z chemicznym żarciem i pop papki z TVN. Biedny naród, biedni ludzie. Mimo czterdziestki, dość dobrej sytuacji materialnej zaczynam się zastanawiać, czy spędzić resztę życia w tej szuflandii. KGB z GRU hasa u nas jak chce, świat nas doi maksymalnie, co więcej sami dajemy się doić. Córę chciałem wykształcić w kierunku technicznym, ew. medycznym - ale nie wiem, czy nie wyrządzę jej tym krzywdy... Za chwilę okaże się, że to myśmy mordowali w Auschwitz, Wrocław i Warmię trzeba oddać, a tak w ogóle to całe zło przez nas. Szkoda, że idee silnej państwowości i niezależności oraz postawienia się ruskim akurat wykorzystały takie miernoty jak w pisie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.acn.waw.pl 02.02.10, 17:02 Bardzo proszę nie zdejmować tego programu! Odpowiedz Link Zgłoś
salemski Re: Przywróćmy Laboratorium! 02.02.10, 23:46 "Choć to nie misja bo to nie publiczna telewizja Co uczy gwiazdy jeździć na łyżwach" (sic!) cyt.Fisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość:prinx Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 188.33.4.* 03.02.10, 00:23 25 wystarczy!!! Bylem zwolennikiem Sondy a program tego pana był dla mnie pseudonaukowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiper Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 00:25 W Polsce jak dupy i cycków się nie pokazuje to to się nie sprzedaje .. sam jestem inżynierem dziś i chylę głowy przed Panem Wiktorem bo za młodu z niecierpliwością czekałem na ten program. A dziś ? Jakich my inżynierów mieć będziemy ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjestis Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.tieto.com 03.02.10, 09:04 Pamiętam ten program z dzieciństwa, a mam mniej niż 30 lat. Dzięki niemu zainteresowałem się nauką, a teraz jestem inżynierem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc lat 50 Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 09:13 Sama idea takiego programu jest bardzo ciekawa, niestety po śmierci autorów SONDY nowy program LABORATORIUM nie był ciekawy. Nawet najciekawszy temat prezentowany monotonnym głosem prowadzącego przyponina lekcje w szkole, a SONDA świętej pamięci autorów stanowiła niezapomniane wrażenie dla oglądających. Na SONDE zawsze przychodziło się z podwórka do domu. Sądzę że odświerzenie formuły programu było by najlepszym działaniem podnoszącym jego oglądalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zniszczyć! Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.polskieradio.pl 03.02.10, 13:41 A po co komu jakieś tam Laboratorium czy nauka w Polscie skoro Chińczycy i tak zrobią wszystko taniej i lepiej, bo mają ludzi z głowami (ale nie kapusty), laboratoria (ale nie w TVP) i fabryki Hi-Tech (ale u siebie a nie w Polsce) ? Jeszcze trochę i do robienia dzieci będą używani w Polsce Chińczycy, bo jakiś ekonomista stwierdzi, że jest to bardziej opłacalne niż robienie własnymi siłami a ilość ciepła wytworzona przy tarciu nie pokrywa kosztów zalotów ... :((( Ja bym zlikwidował wszystko co pozytywne i co niesie jakąś inną niż o aferach, przekrętach i kto z kim spał na lodzie cienko śpiewając a ostatni niech zgasi światło :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 217.98.39.* 04.02.10, 07:55 Popieram protest. Kiedys programy edukacyjne ogladalo sie z zapartym tchem. Zaraz po przyjsciu ze szkoly w latach 80-tych byly rozne programy edukacyjne. Mimo, ze malo co rozumialem, to byly najlepsze programy!! No i czwartki, czy wtorki z Sonda i Kwantem, pozniej Laboratorium, a w latach 90 nic - cisza - wszystko poprzesuwane poza zakresy ogladalnosci, sieczka z Discovery i innych zagranicznych tv i nie ma juz nic. Ech, tvp majaca jakas misje - co za hipokryzja Odpowiedz Link Zgłoś
azeta7 Re: Przywróćmy Laboratorium! 04.02.10, 10:11 Brawo TVP oddajcie tę tematykę Dodzie!!! Będzie super widownia i reklamy. A ona naukowo pokaże jak ubiera sie majtki. Lub zdejmuje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fz Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 10:26 Dlaczego nikt nie usunie Mody na sukces, M jak miłość i innych górnolotnych tytułów? Nie mam TV (i już raczej mieć nie będę), jednak gdybym posiadał z czystym sumieniem nie zapłaciłbym ani GROSIKA abonamentu. To jest właśnie ta misja Mc'TVP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.acn.waw.pl 04.02.10, 18:08 CZAS NA PROGRAM W INTERNECIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fizyk z UJ Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: 109.243.4.* 04.02.10, 22:34 Jak wielu klegow, ja tez wychowalem sie na programach edukacyjnych TVP. Pamietam jak spieszylem sie do domu by we wtorek przed 15:00 obejrzec kwant, telekomputer czy laboratorium (nie wspominajac o wielu innych ciekawych programach naukowych). Dzis wcale nie ogladam TV, nie tancze na lodzie i nie Marnuje czasu jak Milosc. PRZYWROCIC LABORATORIUM i inne programy naukowe. Choc dwa w slabszym pasmie, a pochodne wroca do szkol srednich ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.chelmnet.pl 05.02.10, 09:48 jeśli zdejmą Laboratorium to wała zobaczą ode mnie, a nie abonament! Dla Lisa kasa jest, a dla Niedzickiego nie ma? KPINA z widzów opłacających abonament!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liberał. Re: Przywróćmy Laboratorium! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 10:16 To świetny program dla młodzieży, w mojej niedofinansowanej szkole nikt nie przeprowadzał doświadczeń, wiele zagadnień z fizyki zrozumiałem tylko dzięki Laboratorium. Dziś jestem inżynierem pracującycm na styku techniki i biznesu. Jeśli TVP likwiduje takie programy to niech nie oczekuje abonamentu. TVP narzeka na brak wpływów z abonamentu, a ja pytam "za co mam go płacić?" Czy brak wpływów za abonament to przyczyna czy skutek marej sytuacji TVP? Odpowiedz Link Zgłoś