Dodaj do ulubionych

Chemia jest dobra na wszystko

29.03.10, 19:53
Chemia żywi, leczy, ubiera i broni :) Przypominam to, bom chemik :) Nawiasem -
z niecierpliwością czekam na insulinę w areozolu, bom cukrzyk. Za jakieś 5-6
lat czeka mnie przejście na insulinowe wspomaganie, tak wynika ze statystyk.
Zdążą do tego momentu wprowadzić tę metodę czy nie? Nie cierpię injekcji!
Obserwuj wątek
    • tentutaj Chemia jest dobra na wszystko 30.03.10, 11:18
      Gdyby tak wrocławscy chemicy, a jest ich pełno na każdej uczelni wrocławskiej,
      usiedli razem, podsumowali co im udało się dokonać i czym mogli by się zająć w
      nabliższej przyszłości dla dobra nauki, gospodarki i nas wszystkich. Gdyby ...
    • kornel-1 Meksykański przełom 30.03.10, 12:31
      Z pewnością, pani Lopez, która przeprowadziła swe sensacyjne i pionierskie badania, nie czytała pracy Cieślik i Topolskiej pt. "Wpływ fruktanów na biodostępność wapnia w organizmie szczurów laboratoryjnych" (za wikipedią).

Z 2002 roku.
      ROTFL

Kornel
      • winoman Re: Meksykański przełom 30.03.10, 15:10
        kornel-1 napisał:

> ROTFL

Rozumiem, że śmiejesz się i tarzasz, gdyż rozbawiło Cię napisanie tej pracy po
        polsku, dobrze myślę?
        • kornel-1 Re: Meksykański przełom 30.03.10, 16:47
          winoman napisał:
          > Rozumiem, że śmiejesz się i tarzasz, gdyż rozbawiło Cię napisanie tej pracy po polsku, dobrze myślę?

Publikacje w języku polskim z natury rzeczy trafiają do węższego kręgu czytelników. To, że polscy naukowcy (też: lekarze) decydują się na publikowanie w pismach o lokalnej cyrkulacji i to po polsku, nie wywołuje u mnie rechotu, raczej zasmuca.

Natomiast śmieszne jest przedstawianie badań Meksykanek jako czegoś znaczącego lub odkrywczego - skoro już wiele lat temu o dobroczynnych własnościach fruktonów wiedziano i płodzono publikacje.

To była oczywiście przykładowa praca na temat fruktonów, zapewne są ich setki. Ale skoro jest w polskojęzycznej Wikipedii, to na miłość boską, autor publikacji mógł tam rzucić okiem i właściwie usytuować ważność meksykańskich badań na tle innych dokonań w tym zakresie w ciągu ostatniego ćwierćwiecza.

Kornel
    • freitag23 Chemia jest dobra na wszystko 03.04.10, 17:08
      Ciekawym, z czego autor czerpie informacje o insulinie podawanej
      doustnie rozpylaczem lub w areozolu. Ja o tym wynalazku czytałem dwa
      lata temu i już od ponad roku wiem, że wynalazek nie przeszedł
      odpowiednich badań dopuszczeniowych. Rozpylona do jamy ustnej
      insulina i tak trafi do żołądka, tak samo jak tabletka. Ja, tzn
      cukrzyk insulinowy - injekcyjny.
      • pomruk Re: Chemia jest dobra na wszystko 03.04.10, 22:58
        Afrezza wchłaniana jest nie przez przewód pokarmowy, lecz przez płuca. O ile mi wiadomo, w tej chwili FDA rozpatruje wniosek o dopuszczeniu leku, lecz zwróciła się do firmy (MannKind)z wieloma wątpliwościami do wyjaśnienia. Wiadomość autor zaczerpnął zapewne ze stron American Chemical Society, np. tej:
        ACS-AFREZZA
    • freitag23 Chemia jest dobra na wszystko 03.04.10, 17:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka