Dodaj do ulubionych

doktorat za granica

03.03.04, 18:24
witam!

najwiekszym problemem i szansa jednoczesnie sa pieniadze (pozwolcie ze
przejde od razu do rzeczy bo kwestie jakosci mojego M.A. mam nadzieje sa w
stanie ocenic profesorowie). nie mam pojecia jak to dziala w europie gdzie
chcialabym rozpoczac phd albo nawet i w stanach. mozna szukac 1. po
programach oferujacych od razu konkursy na stypendia. to proste. wysylam i
czekam. 2. po wydzialach ktore oferuja studia doktoranckie i podaja dluga
liste instytucji ktore oferuja wsparcie (USA, niemcy itd) i CO WTEDY? mam
wybierac na chybil trafil, szukac godzinami po necie ktore najlepsze dla
polakow, lingwistow itp.moze macie jakies wskazowki?

koncze jezykoznawstwo w niemczech ale magister bedzie polski.

pozdrawiam
mari
Obserwuj wątek
    • wiraqocha Re: doktorat za granica 11.04.04, 17:53
      hej

nie mam pojecia jak to jest z jezykoznawstwem... ale chyba najlatwiej zrobic
      sobie liste wszystkich uni, ktore Cie interesuja, zrobic liste rankingowa i po
      kolei wysylac zapytania do profow bedacych szefami grupy ktora Cie interesuje.
      Jak beda leciec odmowy/braki zainteresowania, po prostu pisz dalej.

Ja osobiscie prawie na 100% zaczynam za pol roku PhD w Niemczech (fizyka), i o
      ile ze stron WWW nie sposob bylo sie czegokolwiek dowiedziec o finansowaniu
      (zwlaszcza ze ja po niemiecku to jeszcze slabiutko... bede mial co robic w
      wakacje), to przy osobistym kontakcie mialowym okazalo sie to bajecznie proste.
      A i tak w mojej dziedzinie zdobycie srodkow jest stosunkowo proste.

Chyba podobnie z USA - pisz, oni beda wiedziec najlepiej co mozesz a czego nie.

Pozdrawiam
      Wiraqocha
    • kozdi Re: doktorat za granica 01.05.04, 01:15
      Takze mam powyzszy dylemat. Jestem na studiach doktoranckich w Polsce, koncze
      drugi rok i chce wyjechac i dokonczyc je w USA. Czy ma ktos doswiadczenie jak
      to wyglada bo z tym kontaktem mailowym to nie do konca tak rozowo. Wszedzie
      zapraszaja na rozmowe i zlozenie aplikacji oraz na drzwi otwarte. Czy to jest
      standardowe podejscie admission office i mazna cos zalatwic dopiero gdy sie tam
      jest na miejscu. Czy zlewaja poprostu tych ktorzy nie sa wstanie osobiscie sie
      pofatygowac bo taka maja polityke?
      • narcystka Re: doktorat za granica 22.06.04, 00:05
        Co daje ukonczenie doktoratu za granicą? (O ile chce się wrócić do Polski
        oczywiście).
      • true_blue Re: doktorat za granica 23.06.04, 20:53
        Zaraz, co to znaczy dokonczyc doktorat za granica? Jesli w tej samej dziedzinie
        (temacie) to chyba musi byc jakas wspolpraca pomiedzy laboratoriami, a co za tym
        idzie - propozycja idzie od profesora, ktory chce Cie zatrudnic. Wtedy nie ma
        problemu z finansami, bo skoro profesor Ci proponuje to ma dla Ciebie pieniadze
        (albo przynajmniej na nie pomysl). Inaczej sobie nie wyobrazam... chcesz wywiezc
        swoje wyniki zrobione w laboratorium w Polsce do laboratorium w Stanach????
        Oczywiscie mowie o pracy laboratoryjnej, ale wlasciwie chyba tak samo mozna
        myslec o pracy badawczej na podstawie literatury czy prawa. Jesli sie jedzie do
        nowego labu to trzeba od nowa zaczynac! Czyli szukamy labu (na przyklad przez
        internet) i juz.
        Co do przewagi jednego doktoratu nad drugim: zdaje sie, ze jak na razie to
        robienie doktoratu poza POlska jesli chce sie wrocic zaraz po doktoracie nie ma
        najmniejszego sensu - skoro nikt Cie nie zna to kto Cie zaproteguje :-) Za to
        moze wiekszy dorobek ma szanse sie liczyc?
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka