via38 Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 09:08 "PROPONUJE ODSTRZAL PROGRAMOWY WOJEWODY KUJAWSKO -POMORSKIEGO,ZA GLOWE WOJEWODY PLACE 10m3debiny " stary bóbr-Kujawski ps. zawsze jest latwiej atakowac tych którzy nie moge sie bronic... Odpowiedz Link Zgłoś
zbud-2 Re: Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 11:55 aleś ty głupi ! O Jezu - jeszcze takich głupków nasza Ziemia nosi i karmi ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ekoobywatel Tylko radykalny odstrzał watah bobrzych... 03.06.10, 09:25 Tylko radykalny miłosny odstrzał bobrów i dorżnięcie tej watahy uspokoi sytuację powodziową na wiele lat... Odpowiedz Link Zgłoś
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz Do moderatoorów! 03.06.10, 09:37 Czy szanowni moderatorzy śpią, czy też od tej chwili nawoływanie do odstrzelenia (czytaj: zabicia) premiera i innych osób jest na tym forum dopuszczalne?! Ile razy mam zgłaszać ten durny post do usunięcia, zanim podejmiecie działanie?! Odpowiedz Link Zgłoś
lizonka A my tu zaby ratujemy 03.06.10, 11:04 No prosze! A my tu zaby z jednej strony szosy na druga przenosimy w wiadrach, bo ida przez szose do drugiej polowki; tonele dla zwierzat przez szose budujemy bo laza pod kola... Polowa Holandii ponizej poziomu morza nawet do 50 metrow i zamiast bobrow odstrzeliwac (a moze rzeczywiscie nas zatopi przez te zwierzeta) zaby ratujemy. Pozdrawiam z Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
rita.1 Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 11:43 A może lepiej byłoby "odstrzelić" te sztaby urzędników, którzy zamiast systematycznie dbać o budowle hydrologiczne na swoim terenie, wolą pierdzieć w stołki po różnych urzędach. Odpowiedz Link Zgłoś
norjana Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 12:04 To jest po prostu skandal, żeby winą za powódź obarczać bobry! Może idąc tą ścieżka rozumowania należy zacząć strzelać do ludzi jeżdzących po wałach na quadach? widziałam takich nie raz, jak po ich interwencji wał wyglądał jak rozjechany kotlet mielony. Zaręczam - szło im o wiele szybciej niż bobrom, chociaż quadowcy maltretowali wały i tereny nad Wisłą tylko co weekend. Kwestia działań urzdników - to nieważna rzecz. Patrząc na kierunek ataków można wysnuć wniosek, że to bobry zostały wybrane do władz lokalnych- bo jak na razie to tylko one ponoszą konsekwencje. Ale co tam, lepiej zabić zwierzęta i wpierać opinii publicznej, że my oto tutaj winnych ukaramy! Co za jakiś koszmarny idiotyzm... Odpowiedz Link Zgłoś
grazus0791 Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 13:05 Skandal i barbarzyństwo! Urzędasy, które wydały takie zarządzenie powinny za to zapłacić.Ale najpierw nie wolno do tego dopuścić! A w ogóle, to proponuję zniszczyć całą przyrodę, skoro przeszkadza, i zalać wszystko betonem. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Powodem odstrzału do lipca coś, co przeszło w maju 03.06.10, 13:35 > Niewa > żne, że odstrzału nadmiernie rozplenionych bobrów wymaga "konieczność ogranicze > nia poważnych szkód w gospodarce oraz interes zdrowia i bezpieczeństwa powszech > nego, (...) zagrożenie przerwania wałów przeciwpowodziowych na Wiśle, w związku > z przechodzącą przez teren województwa kujawsko-pomorskiego powodziową falą ku > lminacyjną". Przeczytaj jeszcze raz ten fragment. Wajrak nie rozumie m.in. tego, po co odstrzał do końca czerwca (bez innych ograniczeń) z powodu fali, która już przeszła (ewentualna nowa przejdzie lada dzień). Ktoś tu próbuje się idiotycznie podlizywać masom, wierząc, że wszystko można im wcisnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
claygirl Podpisz petycję o zmianę decyzji! 03.06.10, 13:52 Petycja o zmianę decyzji w sprawie strzelania do bobrów Odpowiedz Link Zgłoś
mysia2010 Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 14:37 Naprawdę brak już słów .Znów za głupotę ludzi mają płaci zwierzeta. W miastach pozbywają się kotów ,a później są zdziwieni ilością szczurów(sic!) Teraz wybija chronione!!!! bobry a woda jak zalewała tak bedzie zalewac, bo niczego zapewne poza tym nie zrobią.Może lepiej nie wydawac zezwolen na budowę w obrębie rzek. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek niech placą... 03.06.10, 14:57 zawsze kto inny płaci za urzędników - to banał dajmy, tym razem szansę bobrom, potem postawimy im pomnik, upamiętniający i aby: nigdy więcej... do następnej klęski Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-1 Milion za glowe wojewody kujawsko-pomorskiego. 03.06.10, 15:13 Milion za glowe wojewody kujawsko-pomorskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 18:47 Dokładnie chodzi o zatuszowanie braku konserwacji wałów i zdobycie poklasku ludu, któremu można wcisnąć kit i uspokoić, że zabicie kilkudziesięciu, czy kilkuset bobrów ochroni nas od powodzi. Jakaś organizacja powinna wysłać skargę do Komisji Europejskiej, bo tam przynajmniej traktują ochronę przyrody poważnie. A propos wałów to często odbywam wycieczki w okolicach Warty i od kilkunastu lat nie spotkałem nikogo konserwującego wały. Natomiast wały traktowane są przez okolicznych mieszkańców jako drogi dojazdowe dla wędkarzy i rolników jako dojazd do pól. W wielu miejscach są tak rozjeżdżone przez samochody, że rowerem nie da się przejechać. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 19:05 Masz całkowitą rację. Żaden bóbr nie przebije śmierdzieli odpowiedzialnych za konserwacją wałów czy oczyszczanie rowów melioracyjnych. To są prawdziwi szkodnicy. Ale oni raczej nie muszą bać się ostrzału, a jeszcze dostaną premie za walkę z domniemanymi szkodnikami. Paranoja, a w sumie niegłupi Miller dał nieźle ciała. Szkoda, że za bobrem nie wstawią się organizacje ekologiczne, które przecież tak dzielnie uczestniczą w wielu intratnych akcjach "ekologicznych"... Odpowiedz Link Zgłoś
hapesek Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 20:46 Walczymy z żywiołem wody, bo zapomnieliśmy dac jej jakieś miejsce do płynięcia i zabudowywaliśmy jak leci. Bobry wystrzelać? A dlaczego człowiek jest niby wazniejszy od bobra? Dlaczego np. bóbr, czy inny gatunek nie miałby decydowac o losie człowieka? Dlaczego inne gatunki miałyby cierpieć z powodu jednego, dość prymitywnego gatunku, który za rzadko używa mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator_9 Re: Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 21:27 Zrób sobie zdjecie bobra i pokaz je swoim Dzieciom ( o ile je masz a ich zainteresowania to głupawe gierki na PS) bo przy takim wyniszczaniu przyrody za kilka lat nic w polsce nie bedzie bedziemy tak przyrodniczo ograniczonym krajem jak holandia gdzie chroni sie skupisko drzew wielkosci parku miejskiego,wnnych powodzi szukaj gdzie indziej , kto wydał pozwolenie na budowe na terenach zalewowych , kto nie remontował wałów i ich nie naprawiał , nie potrafił wczesniej spóscic wody ze zbiorników retencyjnych do nich miejcie pretensje a nie do bobrów bo niejeden " inżynier " chciałbymiec takie umiejetnosci jak one . Moze trzeba odszczelic nie bobry a tego co wydał takie pozwolenie . Zgadzam się ze co poniektórzy ekolodzy przeginaja np Tatry i trasy narciarskie gdzie po modernizacji kolejki w kotle gasienicowym kolonia swistaków powiekrzyła się dwukrotnie wykorzystujac podpory jako naturalne schronienie przed jedynym wrogiem czyli orłem A od Pana Wajraka to sie ...... bo nie dorastasz mu inelektualnie do podeszwy butów Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Re: Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 21:48 A możesz podać przykładowe "osiągnięcia intelektualne" pana Wajraka? Odpowiedz Link Zgłoś
freeexciter Re: Bobry zapłacą za powódź 04.06.10, 20:39 Pan Adam Wajrak pisze fajne artykuły. One są jak najbardziej "intelektualne". Są skierowane do myślących ludzi o otwartych umysłach. Idee szeroko rozumianej ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju które Pan Adam propaguje są mądre i potrzebne. Mają sens, szczególnie w dzisiejszych czasach w których liczy się szybki pieniądz i zysk a nie długofalowe działania dążące do ratowania środowiska - rozumianego także jako "środowisko ludzkiego bytowania". Co do twojej osoby, Rumcajsie, to muszę stwierdzić że zwyczajnie brakuje ci elementarnej wiedzy z nauk matematyczno-przyrodniczych (głównie biologii, ekologii, leśnictwa i ochrony przyrody). Stąd się bierze twoja ignorancja którą wyczuwa się na kilometr. Nie jesteś partnerem w rozmowie, bo jesteś zwyczajnie niedouczony. O kulturze osobistej już nie wspomnę - nazwanie Pana Adama "oszołomem" jest zwykłym chamstwem. Reagujesz emocjonalnie na wypowiedzi innych forumowiczów i masz głupią frajdę że obrażasz ludzi. Jak czytam wypowiedzi ludzi takich jak ty, to wiem że jeszcze jest dużo do zrobienia w edukacji ludzi jeśli chodzi o zrównoważony rozwój i ochronę środowiska. Pan Adam - mam nadzieję - też to czyta, i niech moja wypowiedź będzie dla Niego pociechą i motywacją do dalszej pracy. Panie Adamie, niech Pan dalej publikuje. Ludzi trzeba ciągle cierpliwie uświadamiać i tłumaczyć. Ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 za socjalizmu nie było bobrów 03.06.10, 22:42 bobrów nie było przez kilkadziesiąt lat. to Co w takim razie stało się w Świniarach? Dotarliśmy do człowieka, który widział, co dzieje się z wałem dosłownie na chwilę przed katastrofą. Wzywał nawet straż pożarną, pokazywał nam połączenie w swoim telefonie, była godz. 8.58. Widział wyraźnie, że między koroną wału a jego tzw. ławą po stronie odpowietrznej (nie od rzeki) powstało wybrzuszenie. Woda wdzierała się do wału, wymywając wypełniający go humus, darń. A potem w błyskawicznym tempie go przerwała. Co istotne - pół godziny wcześniej w tym miejscu wał patrolowali pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Melioracji i Urządzeń Wodnych. I nic podejrzanego nie zauważyli. Pozostaje pytanie - skąd to wybrzuszenie. Odpowiedź może być tylko jedna - to niewątpliwie sprawka ryjących zwierząt, lisów lub, co bardziej prawdopodobne, bobrów. Już od dobrych kilku lat zbieram dokumentację działalności tych zwierząt na wałach. Sam widziałem, że potrafią zrobić jamę, w której spokojnie mógłby się zmieścić człowiek. Mają niestety zwyczaj, że wykopują jamy w wałach, zaczynają poniżej linii wody, by swe właściwie legowisko urządzić już w środku, powyżej rzeki. Właśnie tak musiało być w Świniarach. gazeta Płock Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 moderator! 05.06.10, 00:59 Gdzie jest moderator???? Kiedy wreszcie wytnie tego spamującego mohera bez mózgu??? Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius4368 Bobry zapłacą za powódź 03.06.10, 22:46 Tani i sprawdzony sposób na bobry nie wymaga odstrzału.Zainteresowanym odsprzedam mój pomysł.Dość pieniędzy na naprawę szkód ,wypłaty odszkodowań,premii dla "fachowców" itp.Oczekuję odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Bobry zapłacą za powódź 04.06.10, 09:33 1. Wejście do nory bobra jest zawsze pod wodą. Wały przeciwpowodziowe nie są budowane tuż przy brzegu rzeki. 2. Polska jest jedynym krajem w Europie, który zezwala a nawet zachęca do odstrzału bobrów. Nory w wałach kopią nie bobry ale lisy, piżmaki itp. Zakopanie w wale siatki skutecznie przed tym zapobiega. W normalnych krajach z tych nielicznych miejsc, gdzie działanie bobrów jest szkodliwe (prawie nigdy nie jest to kopanie nor, ale budowanie zapór w nieodpowiednich miejscach), są one przesiedlane a nie zabijane. 3. Też jestem za tym, żeby zezwolić na odstrzał niekompetentnych i leniwych urzędników. Na początek, próbnie, do połowy czerwca. Uzasadnienie takie same, jak dla odstrzału bobrów. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.nn Bobry a sprawa narodowa 04.06.10, 10:08 Bóbr wrogiem publicznym nr 1!!! A cóż o tym sądzą kandydaci na prezydenta? A gdzie debata w sejmie na ten temat? Panowie politycy do dzieła. Bo czy nie jest dziwnym fakt że to własnie w komunie masowo przesiedlano bobry na teren całej Polski? Czy nie była to może planowana już wtedy intryga UB w powiązaniu z KGB? Odpowiedz Link Zgłoś
fox_bl Re: Bobry zapłacą za powódź 10.06.10, 00:26 Witam. mam propozycję. Spokojnie przeczytać swoją wypowiedź. Skoncentrujmy się nie na mówieniu O SOBIE lub O INNYCH ale o problemie Napisz mi co takiego ekolodzy zrobili złego w Oświęcimiu bo mam do tego miasta 10 km i wiem czego NIE zrobili a powinni. Nie mówmy o Panu Wajraku "który nie dąży do dialogu"...bo jakoś w tej dyskusji dialogu kulturalnego i merytorycznego tez nie zauważyłem. Proszę również z ciekawości żeby zgłosili się Ci ,którzy jak ja sprawdzili faktycznie jak to jest z bobrami ,i ochrona p/powodziową. Nie interesowałem się szczegółowo bobrami ,ale już znam opinię ludzi ,którzy przeznaczyli większość życia ,żeby te zwyczaje poznać. Zastanawia mnie również fakt ,że często spotykam się z opinią ,że rozwój cywilizacji = ekspansja człowieka a nie współistnienie. Ciekawe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś