elgregorius 25.09.10, 09:15 Znam przyszłość tej pani - popracuje na stażu i pozostanie bezrobotną. Chyba, że założy działalność gospodarczą ale popyt na płatne usługi z zakresu pomocy społecznej jest bardzo mały - Polacy nie nają pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ju-li1 Re: Pięćdziesięciolatek zmienia swoje życie 28.09.10, 09:30 elgregorius, nie bądź takim pesymistą, bo to jest wielki hamulec w życiu. A tej pani, jak również wielu innym entuzjastom - na pewno się uda! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Forum Nauka jako pojemny śmietnik 28.09.10, 10:58 Dyskusję na tematy społeczno-gospodarczo-polityczne GW znowu skierowała na Forum Nauka. I jak lud ma poważnie traktować dziennikarzy? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
warmiak-0-warmiak Szkolenie 50+ 28.09.10, 11:17 Uczestniczyłem w takim szkoleniu. Kapitał ludzki 50+. Nawet mi się podobało, bo wiązało się to z moimi zainteresowaniami. Tworzenie baz danych - program SQL. To wydawało mi się wiedzą, która ma przyszłość. Niestety,żeby to opanować trzeba by z 500 a może z 1000 godzin lekcyjnych, a szkolenie miało zdecydowanie mniej. To takie tylko polizanie problemu. Ale w statystykach sie wszystko zgadza. Tyle i tyle ludzi przeszło szkolenie, tyle i tyle wydano pieniążków unijnych. Wykładowcy zarobili. Gdy chciałem dalej poszerzać swoja wiedzę w ramach szkoleń +50, oznajmili mi ,że tylko raz mogę uczestniczyć w takim szkoleniu. Sam wiem że moja wiedza w tym temacie jest po tym szkoleniu żadna. SQL to trudny program. Pieniądze (unijne),wydane skutek marny. W statystykach wszystko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
szeregowy_agent Biznes niezły, ale dla szkolących 29.09.10, 10:53 Pieniądze unijne zanim trafią do adresata, czyli osoby zakładającej działalność gospodarczą, są rozkradane (to jak najbardziej właściwe słowo) przez organizatorów różnych szkoleń. W Fundacji Małych i Średnich Przedsiębiorstw najbardziej jaskrawym tego przypadkiem była pracownica fundacji, która wzięła kasę za wydrukowanie regulaminów programów unijnych i próbę (bo kursanci ją jawnie wyśmiewali!) ich odczytania. Do rąk ludzi trafia znikoma część środków unijnych. Większość znika po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Propaganda jak za Gierka 30.09.10, 19:44 Propaganda jak za Gierka. Brakuje tylko dopisku "artykul sponsorowany". Prawda jest ta, ze urzedy pracy sa urzedami pracy, ale tylko dla zatrudnionych tam urzednikow, a dla petentow to nic innego jak urzedy bezrobocia. Te wszystkie szkolenia to pic na wode i do tego bardzo kosztywny. Jedyni realnymi beneficjentami tych szkolen sa organizujace je firmy i ich pracownicy. Szkoleni dostaja kolejny swistek papieru, ktorym mozna sobie wytrzec tylek, a za wszystko placa podatnicy... W Polsce praca jest najwyzej opodatkowanym "dobrem", tuz obok takich "luksusow" jak alkohol, benzyna czy papierosy. Wysokie podatki obciazajace prace, powoduja, ze pracodawcom zwyczajnie nie oplaca sie zatrudniac ludzi ani solidnie ich wynagradzac. Z tych podatkow sa utrzymywane rzesze urzednikow, zatrudnionych rowniez w urzedach pracy, ktorzy nic produkuja, a jedynie obciazaja budzet panstwa kosztami swojego zatrudnienia. Gdyby zlikwidowac urzedy bezrobocia i parenascie inny urzedow i agencji rzadowych, moznaby zmniejszyc podatki obciazajace prace, a tym samy zwiekszych zatrunienie w sektorze prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś