jazmig 20.11.10, 19:45 Do akupunktury używa się igieł oddzielnych dla każdego pacjenta, więc zarazić może się on jedynia sam od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4joy Cicha epidemia HCV 22.11.10, 10:42 Witam, ciekawe kto sponosruje tego rodzaju artykuł? Nowe choroby, nowe terapie, nowe leki i szczepionki zalecane przez grono ekspertów. Może wystarczą podstawowe zasady higieny? Odpowiedz Link Zgłoś
krv16 Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 11:53 Powiedz o tych "podstawowych zasadach higieny" lekarzom, którzy nie odkażają prawidłowo sprzętu. Tak naprawdę gadanie o zakażeniach u fryzjera czy kosmetyczki to mydlenie oczu- lekarze to flejtuchy i oni głównie zarażają, bo dbają o to, żeby siebie nie zarazić, ale pacjenta już mają w d.pie. Jak byłam dzieckiem i leżałam w szpitalu, to potrafili ta sama szpatułka sprawdzać gardła wszystkich dzieci na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 10:46 niby racja. ale wystarczy że "akupunktutrzysta" nie umyje rąk po wcześniejszym pacjencie. a mnie się wydaje że ten artykuł jest mocno sponsorowany. kto z nas nie ch...e się zmęczony, zwłaszcza jesienią i kogo nie łupie w kościach na zmianę pogody? Jeśli chodzi o badanie wątroby zaciekawiło minie ( inny artykuł ), ze w Polsce wydaje się dziesiątki tysięcy na biopsję, męczy się pacjenta szpitalnie, wierci mu się w brzuchu podczas gdy miarodajne, ale szczególne,specjalistyczne badanie krwi, kosztuje ok 400zł i nie jest refundowane przez NFZ. (FibroTest i FibroMax) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 10:47 czemu wyraz "czuje" mi wykropkowało? oto kolejna tajemnica Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecniebieski Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 11:30 > czemu wyraz "czuje" mi wykropkowało? oto kolejna tajemnica bo rymuje się z hooje,a moderator się nie wyspał. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 13:02 > czemu wyraz "czuje" mi wykropkowało? oto kolejna tajemnica Sprawdź jeszcze raz, co napisałeś. Podpowiedź: nie, to nie było "z". Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Spolegliwy... 22.11.10, 11:01 Proponuję unikać słowa "spolegliwy" w znaczeniu: uległy, słowniki poprawnej polszczyzny wciąż określają to jako błąd, choć SJP PWN już je notuje. W każdym razie chyba niesłusznie, bo zbyt łatwo o nieporozumienie (od początku oznaczało to "na którym można polegać"). O to, żeby sprawdzić, czy zetknęliśmy się z wirusem B czy C, trzeba zadbać samemu. A to co za dziwna konstrukcja? W tekstach prasowych wyjątkowo nadużywa się pierwszej osoby liczby mnogiej, a tu dodatkowo mamy jakiś dziwny konglomerat form... Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Cicha epidemia HCV 22.11.10, 11:18 Biopsje watroby mozna w kazdym wypadku zastapic sonografem. Chodzi glownie o okreslenie stopnia zniszczen i okreslenie genotypu(w przyp.VC). Sa 4glowne z czego okreslane jako nieparzyste wymagaja dluzszego leczenia glownie Interferonem i Rybawaryna(52 tyg). Szanse na wyleczenie to ca 60% stosujac w/w preparaty. Efekty uboczne moga ale nie musza wystepowac i sa zazwyczaj nieprzyjemne objawiajac sie depresja, wysypkami, insomnia itd. Odnosnie artykulu, autor podal bardzo skrotowo info na temat Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 14:53 > Biopsje watroby mozna w kazdym wypadku zastapic sonografem. Nie w każdym wypadku. A aparat do badania sztywności wątroby nazywa się elastograf (FibroScan). > Chodzi glownie o okreslenie stopnia zniszczen i okreslenie genotypu(w przyp.VC). Genotyp określa się na podstawie badania krwi, a nie biopsji. > Sa 4 glowne z czego okreslane jako nieparzyste wymagaja dluzszego leczenia Coś nie tak z Twoją arytmetyką. Liczba 3 jest nieparzysta, a genotyp 3 wymaga krótszego leczenia. Z kolei liczba 4 nie jest nieparzysta, a mimo to genotyp 4 wymaga dłuższego leczenia. > glownie Interferonem i Rybawaryna(52 tyg). Nie ma terapii 52-tygodniowych. Terapia może trwać 24, 48 lub 72 tygodnie. Drugi lek nazywa się rybawiryna. > Szanse na wyleczenie to ca 60% stosujac w/w preparaty. W wypadku genotypu 1 szanse są nieco mniejsze, a w wypadku genotypu 3 dużo większe niż 60%. > Efekty uboczne moga ale nie musza wystepowac i sa zazwyczaj nieprzyjemne > objawiajac sie depresja, wysypkami, insomnia itd. Najpowszechniejsze skutki uboczne to dolegliwości grypopodobne. > Odnosnie artykulu, autor podal bardzo skrotowo info na temat Artykuł całkiem rzetelny – w przeciwieństwie do Twojego komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
nigella356 Re: Cicha epidemia HCV 10.06.14, 15:27 Dodam jeszcze od siebie jako że teraz leczę sie 5 raz-poprzednie kuracje nieudane, mimo minusa w calej terapii zaraz po zakonczeniu leczenia znowu plus. A więc objawy: gorączki, osłabienie, bezsenność,anemia-co wiąże się z osłabieniem, nogi jak z waty że trudno ustać nieraz chwilę,wypadanie włosów, swędzące wysypki skórne-nieraz bardzo krępujące, na twarzy też,chudnięcie o kilka rozmiarów, odwodnienie, zatykający kaszel, duszność,nieraz trudno wstać rano z łóżka i zrobić cokolwiek, szybkie męczenie się jakby wyssano z nas całą energie jak z balona. Otumanienie umysłowe. W najlepszym razie człowiek czuje się szczególnie dzień po zastrzyku jak na kacu, oczywiście dochodzą bóle głowy, rozbicie itd. To oczywiście upośledza aktywność w czasie dnia, zupełnie zmnienia życie szczegółnie frustruje osoby do tej pory bardzo aktywne zawodowo i życiowo. A więć pojawia się lęk, złość, depresja, chęć rzucenie"tego" w cholerę, często osoba lecząca się nie jest w stanie pracować-szczególnie fizycznie a więc L4 itd.....lęk o utratę pracy. Kuracja 48 tyg i 72 tyg jest bardzo obciążająca fizycznie i psychicznie :( Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor1988 Cicha epidemia HCV 22.11.10, 11:20 Jaka szczepionka? Żeby sobie kolejnego wirusa wszczepiać i zasilać konta fabryk farmaceutycznych? Kolejny syf wprowadzać do krwioobiegu? Potem organizm jest coraz słabszy i "łapie" inne groźne choroby, bo jego "limit" przeciwciał jest wyczerpywany, potem kolejne antybiotyki w końcu, które ZAWSZE niszczą każdy narząd (organ) po kolei. Pewien rosyjski lekarz, taki akademicki z bardzo otwartym umysłem i kierujący się zasadą Hipokratesa "Pomagać- nie szkodzić" i głoszący, że NIE MA choroby jednego narządu - np. chora jest wątroba, o której mowa w artykule, chorują oczy (np. niedowidzenie po zmierzchu, zespół suchego oka, czerwone wybroczyny w oku, podkrążone oczy, nawet wady wzroku itp.) ów lekarz bardzo szeroko i w prostym języku napisał o swoich (i nie tylko) odkryciach w leczeniu niemal każdej choroby baaardzo prostym środkiem, dostępnym w każdej aptece, "na każdą kieszeń" (koszt ok. 1 złotego) WODY UTLENIONEJ, która zabija NAWET wąglika, (broń biologiczną, która wywoływała i wciąż wywołuje panikę wśród ludzi). Jeśli nie bierzesz (jeszcze) żadnych leków na tzw choroby przewlekłe m.in. cukrzycę, miażdżycę, marskość wątroby, astmę, pyłkowicę, grzybicę, łupież pstry, chorobę wieńcową, choroby psychiczne i neurologiczne itd, itp., to pił szałwię (osoba dorosła) 2-3 razy dziennie (w rozumieniu torebki ekspres), 2 razy wodę z cytryną, zaprzestań (wyklucz całkowicie) stosowania produktów instant (kawa rozpuszczalna, przyprawy typu: kostka smaku) albo słodkie napoje, słodziki, a po kuracji szałwią powiedzmy 6-8 tygodniowej (regularnej- jak wyżej), zacznij pić raz dziennie jak tylko wstaniesz szklankę zwyczajnej wody mineralnej niegazowanej z łyzeczką (do herbaty) wody utlenionej, można maksymalnie 2 razy dziennie po łyżeczce. Woda utleniona NIE ROZKŁADA SIĘ po kontakcie z kwasem żołądkowym, zachowuje się dokładnie tak samo jak aplikowana na rany, trądzik itd. Zabija "po drodze" w układzie krwionośnym KAŻDEGO jednokomórkowego grzyba, zabija beztlenowe pasożyty, wirusy - włącznie z grypą i wiele innych.Wyleczy astmę. Dlaczego najpierw kuracja szałwią? Szałwia ma baardzo szerokie zastosowanie w zarówno odtruwaniu organizmu, jak i poprawie pracy narządów t.j. np. trzustka, tarczyca, wątroba, nerki, jelita, żołądek...czyli wyrównuje wytwarzanie hormonów tych narządów, zabija pierwotniaki (odpowiedzialne za m.in. cukrzycę, grzybicę, różne alergie, wady wzroku), bakterie beztlenowe itd. Całkowite wykluczenie produktów typu instant, dodatkowych ulepszaczy smaku (wiele przypraw proszkowanych, stosuj zioła- suszone bądź świeże) spowoduje ZAUWAŻALNĄ (dla Ciebie i innych) poprawę już w pierwsze 3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktor1988 Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 11:21 a dlaczego nie łączyć wody utlenionej z lekami, bo ona rozkłada każdy lek, tzn. utlenia, rozbija, co mogłoby być niebezpieczne "na hop siup". Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka nie ma co szczekac antyszczepionkowcy 22.11.10, 12:09 No i po co szczekac antyszczepionkowcy? Nie ma i nie bedzie szczepionki przeciwko wirusowi WZW typu c. A wiec mozecie zdychac se swobodnie. A na razie homisie profilaktycznie powinni sobie wode utleniona do odbytu wlewac i kondomy stosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Typowy schemat: nie rozumiem, to neguję. 22.11.10, 13:21 wiktor1988 napisał: > Jaka szczepionka? Typowy schemat: nie rozumiem, to neguję. Ignorancja w Polsce w sumie nie powinna dziwić, dyć przed wojną na wschodzie Polski analfabetyzm sięgał 70%. Wiktor, przestań słuchać wiejskich babć, przeczytaj coś o lekach. Rosyjski znachor Ci nie pomoże, bo Rosjanie nie mają żadnych osiągnięć w farmacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Typowy schemat: nie rozumiem, to neguję. 22.11.10, 15:01 Naturalną potrzebą człowieka jest religia, wiara oraz prosty jednoelementowy model świata. Antyszczepionkowcy tę potrzebę zaspokajają. Racjonalne podejście do tez antyszczepionkowćow jest niezasadne. Dyskusja nie ma sensu. Głuchy ze ślepym się nie dogadają... Odpowiedz Link Zgłoś
mrarm Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 15:05 A to ciekawe, bo z tego co wiem, to woda utleniona nie dezynfekuje nawet ran - bakterie raczej nie giną, za to utrudniamy proces gojenia utleniając tkanki w ranie. Odpowiedz Link Zgłoś
po_hcv_51 Re: Cicha epidemia HCV 22.11.10, 17:57 Matko jedyna,mam wrażenie czytając wiktora1988, ze cofnęłam się do przedwojennych czasów chociaż jeszcze na świecie mnie nie było,zresztą i mojej matki też nie. Życzę zdrowia a w momencie wykrycia wirusa proponuje zastosować te wszystkie medykamenty a nie prosić lekarzy o pomoc. Widzieć Ciebie w takim momencie,wprost bezcenne. Ludzie opamiętajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
usarz Cicha epidemia HCV 22.11.10, 13:38 O tym jak uparty jest WZW B powiem na swoim przykładzie. Zakażenie wykryto w 1994r. podczas badań w szpitalu zakaźnym, gdzie trafiłem z objawami typowej żółtaczki pokarmowej. W 1998 dostałem kurację interferonem typu A (zastrzyki 3x w tygodniu przez 6 miesięcy + równolegle lamiwudyna przez 12 miesięcy). Skutki uboczne to m.in. wysoka gorączka, drgawki, osłabienie organizmu (czasami po zastrzyku nie byłem się w stanie podnieść z łóżka). Kuracja okazała się mało skuteczna. Od tamtego czasu mam za sobą udział w 3 badaniach klinicznych, oraz roczną kurację interferonem typu B. Z wirusem walczę dalej bo ostatnie wyniki są dodatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Po jakim okresie badania? 22.11.10, 15:17 Ponad 1 m-c w szpitalu (intensywna terapia) (chirurgia itd) - Kiedy można iść na badania na HCV - kiedy wirus będzie wykrywalny w krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Po jakim okresie badania? 22.11.10, 16:51 Przeciwciała anty-HCV powstają średnio po 60 dniach (od 20 do 150 dni), ale znane są przypadki, że dopiero po 3 latach. Natomiast RNA wirusa jest wykrywalne najpóźniej po 14 dniach od zakażenia, ale badanie RNA jest drogie (150 zł). Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Cicha epidemia HCV 22.11.10, 15:18 Świńska grypa zdechła to trzeba nową fobią zarazić ludzi . Wyścig po kasę trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka sluchajcie erga 22.11.10, 16:16 sluchajcie erga samogwalta. Bakterie nie istnieja. Wirusy nie istnieja. Jedynie co isntnieje to podatki i smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
po_hcv_51 Cicha epidemia HCV 22.11.10, 17:27 Gratuluję. Tylko tak dalej a wirus bedzie miał co zbierać. Nie będę wdawać się w dyskusję czy artykuł jest sponsorowany czy nie bo nie ja go pisałam,nie mam tez nic wspólnego z GW.Jedno co miałam to 3 wirusy zapalenia watroby i to co mi pozostało to marskość na tle długotrwałego zakażenia HCV i robione co pół roku badania czy przypadkiem nie widać raka. Poza tym mój tata zmarł na raka watroby,zakażono go właśnie wirusem B.Gdyby żył w dzisiejszych czasach pewnie miałby jaąś szanse ale był rok 81. Mnie wirusem B poczęstował ginekolog gdy byłam w ciąży a C prawdopodobnie tez mogło mi zostać wówczas podarowane.W takim układzie chodziłam z C przez 16 lat.B zniknęło albo dlatego że przechorowałam,6 tygodni w szpitalu,Alat 1600 przy normie do 42. C leczyłam w Chorzowie,wspaniała Pani Doktor.Prawdziwy Lekarz z powołania. Powiem tak,po przeczytaniu tych komentarzy,nikt nikogo na siłę do lekarza nie zaciągnie,nie chcecie,nie wierzcie. Gratuluję wiedzy. Mycie rąk,owszem chroni ale przed żółtaczką pokarmową. Chciałoby sie powiedziec, że najlepiej jak każdy z niedowiarków doświadczy tego i złapie wirusa no ale choroby nie zyczy się nikomu. Dla mądrali że u kosmetyczki nie można się zarazić podam przykład 17 letniej dziewczyny która miała oczyszczaną twarz,do czego używano igieł,JEDNORAZOWYCH!! ostry przebieg HCV u tak młodej dziewczyny zaskoczył nawet lekarzy. Po leczeniu wirusa nie ma co nie znaczy że nie pojawi sie bo C ma zdolność namnażania sie jeśli gdzieś się zamelinował. A teraz możecie zrobic z tą wiedza co chcecie. Na koniec jeszcze tylko jedno,w tamtym roku pochowaliśmy przyjaciela który miał B nieleczone bo TEGO SIĘ NIE LECZY,tak mu mówiono a potem był rak i państwo nie miało pieniędzy żeby leczyć.A wirusa dostał w prezencie od służby zdrowia. Najwięcej zakażeń jest właśnie stamtąd a już gabinety stomatologiczne to szkoda gadać.Oczywiście nie wszystkie. Szkoda niektórym pieniędzy na autoklawy. Odpowiedz Link Zgłoś
egzorcystaxx Cicha epidemia HCV 22.11.10, 18:27 czarownica księżniczka szatynowa blond poradzi 24h tel512589597 ujawnij się w końcu służebnico szatanaaaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Cicha epidemia HCV 22.11.10, 23:01 Może lepiej poczytać tu pl.wikipedia.org/wiki/Wirus_zapalenia_w%C4%85troby_typu_C - mniej histeryczne, a bardziej rzeczowe. Możliwe, że powstał na podstawie artykułów w Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś