Dodaj do ulubionych

Planeta czterech słońc

16.10.12, 03:16
Wśród ostatnio odkrytych i wstępnie ogłoszonych planet jest taka, na niebie której świecą... cztery słońca. Dwa niczym na niebie planety Tatooine Luka Skywalkera: większe białe i mniejsze czerwone. Dwa dalsze już jednak mocno słabsze - bardzo jasne, gwiazdopodobne punkty. Planeta krąży wokół układu dwu pierwszych, bliskich słońc: dwa dalsze, również bliskie siebie okrążają całość w dużo większej odległości.
Sama planeta "taka sobie": masa Neptuna, gorąca (250-340 st C?). Lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by na dalszej orbicie, w strefie życia krążyły dalsze...
Po prostu ładne. No i okazuje się po raz kolejny: Przyroda potrafi umieścić planety w bardzo różnym sąsiedztwie...

www.space.com/18065-alien-planet-tatooine-twin-suns-stars.html
Obserwuj wątek
    • nikodem123 Re: Planeta czterech słońc 16.10.12, 23:00
      pomruk!

Znajdź mi jakąś planetę taką, aby:

W lecie nie było cieplej niż 30oC
      W zimie nie zimniej niż 22oC

Zmrok zapadał o 20:00, a świt wstawał o 06:00. W miarę REGULARNIE!

Jeśli znajdziesz, to nawet nieuzbrojonym okiem będę się gabić w niebo w tym kierunku z marzeniem: dlaczego ja się tam nie urodziłem.
      • pomruk Re: Planeta czterech słońc 16.10.12, 23:44
        Hm, w naszej Galaktyce jest co najmniej - wedle szacunków - 10 miliardów planet wielkości mniej - więcej Ziemi, coś się kiedyś dobierze i dla Ciebie ;) Jeśli o mnie chodzi, wolałbym temperatury nie przekraczające 25-26 st C :)
      • smutas Re: Planeta czterech słońc 17.10.12, 00:14
        Moze taka planete sobie po prostu zaprojektowac i zrobic? :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka