Dodaj do ulubionych

Kometa grozi Marsowi

27.02.13, 18:53
Po meteorze w Czelabińsku i bliskim przelocie większej planetoidy tego samego dnia, z większą uwagą spoglądamy w niebo. Toteż pewną sensację wzbudziła na portalach możliwość zderzenia komety C/2013 A1 z Marsem w październiku 2014 roku. Mówiąc szczerze, ryzyko kolizji jest znikome. Lecz dreszczyk emocji budzą dwa fakty. Im dłużej obserwujemy kometę, tym bardziej jej najbardziej prawdopodobna orbita przebiega (jak na razie) bliżej Marsa. I drugi: średnica ewentualnego krateru na Marsie szacowana jest na 80 do 500 km (!). Robi wrażenie...
Doniesienie sensacyjne z popularnego portalu (tylko jako ilustracja atmosfery): link1
I hasło z wikipedii, użyteczne referencje: link2
Obserwuj wątek
    • dawwwkins2 Re: Kometa grozi Marsowi 27.02.13, 21:58
      Jestem rozdarty.
      Z jednej strony na razie moim zdaniem to straszenie bez pokrycia, za krótki czas obserwacji.
      Z drugiej - może jakby coś serio kropnęło (i to w bezpiecznym miejscu), to by się ktoś wreszcie serio wziął za Space Watch w wersji Clarke'a, czyli satelity na orbicie, a nie teleskopy na ziemi, pozwalające co najwyżej pomodlić się przed impaktem :-)
      • smutas Re: Kometa grozi Marsowi 27.02.13, 22:22
        I tymi orbitujacymi teleskopami chcesz lapac niegrzeczne kamyki? Takie podejscie w konsekwencji wychodzi tak samo jak modlitwy, tyle ze drozej :-)

cheers
        • dawwwkins2 Re: Kometa grozi Marsowi 27.02.13, 22:43
          Łapać - nie. Szybciej wykrywać :)
          Clarke proponował takie rozwiązanie: teleskopiska na orbicie + sprzęt do sprzątania od razu też, bo szkoda czasu na wynoszenie :)
          I mnie się taka opcja podoba najbardziej. Więc myślę, że gdyby coś odpowiednio efektownie tego Marsa szturchnęło, to by się znalazły pieniądze.
          Bo tak na serio - zagrożenie jest lekceważone, ale wolałbym zobaczyć dziurę w Marsie niż zniszczony Nowy Jork czy Warszawę. Plus skutki dodatkowe, czyli zimę w lecie etc.
          • pomruk Re: Kometa grozi Marsowi 27.02.13, 22:56
            Pierwsza jaskółka już się pojawiła. Malutka, ale zawsze :) Indyjska rakieta wyniosła niedawno m. in. małego satelitę kanadyjskiego z teleskopem o średnicy 15 cm, dedykowanym właśnie poszukiwaniu planetoid!
            www.kosmonauta.net/menu-bezzalogowe/menu-artykuly-bezzalogowe/orbitalne-bz/5165-2013-02-25-pslv.html
            neossat.ca/?page_id=90
            Niektóre orbitalne teleskopy IR też przeprowadzały takie badania, w przyszłości więcej małych obiektów tego typu chce umieścić Planetary Resources - firma typu "asteroid mining".
            • dawwwkins2 Re: Kometa grozi Marsowi 27.02.13, 23:15
              Tak, ładne są te pierwsze jaskółki - tylko trzeba te oczy rozsiać dosyć gęsto. To będzie kosztować kilka miliardów, może więcej.
              Swoją drogą wychodzi na to, że ci, którzy wyliczali jedno takie przykre zdarzenie jak meteoryt/kometa tunguska na raz na sto lat - mieli rację :) sto cztery lata minęły między nim a meteorytem z Czelabińska.
          • europitek Re: Kometa grozi Marsowi 28.02.13, 00:04
            dawwwkins2 napisał:
            > Więc myślę, że gdyby coś odpowiednio efektownie tego Marsa
            > szturchnęło, to by się znalazły pieniądze.

W ostatecznym rachunku wszystko opiera się o kwestie społeczne. Dopóki nie zdarzy się jakaś spektakularna katastrofa nie ma szans o zaangażowaniu dużych środków w prewencję. Uderzenie w Marsa też chyba niewiele by tu pomogło, ponieważ ani przykład Tunguski, ani wcześniejsze impakty nie robią na nikim wrażenia. Dopiero walnięcie w jakąś ziemską metropolię (a najlepiej giełdę lub bank) pobudziłoby do działania ludzi dysponujących odpowiednimi środkami. Dopiero namacalny przykład unicestwienia majątku wartego setki miliardów mógłby spowodować wydanie jednego miliarda (może kilku) na bezpieczeństwo.
            • dawwwkins2 Re: Kometa grozi Marsowi 28.02.13, 08:29
              No tak, to jest argument ostateczny. Ale łudzę się, że efektowny kopniak w Marsa albo Księżyc wystarczy :)
              Społeczeństwo dałoby się przekonać, grając na strachu. Meteoryt tunguski (czy kometa) nie dawał takiego efektu medialnego jak czelabiński. Już to można wykorzystać. Uderzenie w Marsa jednak by go wzmogło.
              • europitek Re: Kometa grozi Marsowi 28.02.13, 23:58
                Ja nie jestem takim optymistą. Na razie jesteśmy na etapie ciągłego liczenia talarków i uznawania braku środków za dobre uzasadnienie rezygnacji z różnych projektów. I długo tak nie pociągniemy bez kłopotów.
    • kornel-1 Re: Kometa grozi Marsowi 01.03.13, 12:40
      pomruk napisał:
      > Doniesienie sensacyjne z popularnego portalu (tylko jako ilustracja atmosfery):
      > link1

Ja rozumiem, że portal nie dysponuje odpowiednim zdjęciem, ale podpisywać w ten sposób inną kometę , to przesada.

Niewiarygodne.pl ;-)

k.
    • pomruk 0,08% 05.03.13, 18:15
      Według ostatnich symulacji, opartych na obserwacjach dokonanych w ciągu 148 dni, prawdopodobieństwo zderzenia komety z Marsem wynosi 0,08%. Mało, a jednocześnie zaskakująco dużo jak na wydarzenie o takiej skali zachodzące za naszego życia.
      spaceobs.org/en/tag/c2013-a1-siding-spring/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka