21.02.01, 15:14
Nie wiem czy to w dziale nauka powinno byc ale chyba tu zagladaja najtezsze glowy.
Na stronie www.mensa.org.pl w dziale Testy i zagadki jest zagadka pod tytulem: Alicja na konwencji logikow.
I po prostu zyc mi nie daje bo nie wiem jak ja rozwiazac.
Moze ktos pomoze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jo Re: Zagadka IP: *.unregistered.formus.pl 21.02.01, 16:30
      ja też się męczę. Czy przeprawa przez most zajęła Ci mniej niż 19 minut?
      • Gość: patefon Re: Zagadka IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 21.02.01, 18:11
        przeprawa to pikus
        • Gość: Jo Re: Zagadka do Patofonu IP: *.unregistered.formus.pl 22.02.01, 10:24
          wielkie dzięki - byłeś niezwykle twórczy i pomocny...
          • ss Re: Zagadka do Patofonu 22.02.01, 12:24
            Nie rozumiem o co chodzi z tym mostem?
            Co to ma wspolnego z zagadka?
            • Gość: Niecny Re: Zagadka IP: 212.244.191.* 22.02.01, 13:11
              I ja mam też zagadkę... ;-)

Jest 5 monet, każda ma inną wagę. Nie ma dwóch monet, ktoreby ważyły tyle samo.
              Należy po 7 ważeniach ustaiwć monety od najlżejszej do najcięższej, lub odwrotnie. ;-)
              Da sie zrobić i to prosto. Kto zrobi to zadanie, niech wyśle do Mensy, może załapie kilka punkcików... ;)

Pozdrawiam,
              ja
              • Gość: Jo Co z tą Alicją i logikami?!? IP: *.unregistered.formus.pl 23.02.01, 12:30
                • sseba Re: Co z tą Alicją i logikami?!? 23.02.01, 16:04
                  Chyba nikt tego nie rozwiaze.
                  Ja wiem jak to rozwiazac pod jednym warunkiem: jezeli wiemy jakie kolory sa do wyboru. Ale w tresci zadania nie jest to powiedziane. Chociaz z drugiej strony to niemozliwe jest zeby ktos odgadl swoj kolor bez wiedzy miedzy czym ma wybierac, wiec moze ...
                  • Gość: Julek Re: Co z tą Alicją i logikami?!? IP: 62.137.109.81, 195.92.168.* 26.02.01, 00:37
                    Jak to, co z tą Alicją.
                    Alicja jest w ciąży!!!!!!!
                  • Gość: B Re: Co z tą Alicją i logikami?!? IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 13:12
                    Nieśmiała sugestia: pytanie jest o ilość dzwonków, a nie kolory kropek... a to ułatwia sprawę ;)
                    • Gość: Jo Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.unregistered.formus.pl 28.02.01, 13:25
                      Wiem, że pytanie jest o ilość dzwonków, ale zbiło mnie z pantałyku to, że przy jednym dzwonku nikt się nie poruszył!!!!! RATUNKU! Poproszę o jeszcze jedną nieśmiałą sugestię, bo rozumiem, że wiesz jak to rozwązać. Pozdrawiam.
                      • Gość: B Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 13:53
                        I co z tego, że nikt się nie poruszył? Dzwonek był? Był!Pozdrawiam
                        • Gość: Jo Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.unregistered.formus.pl 28.02.01, 14:28
                          CHYBA WIEM!!!! Tylko nie wiem jak Ci o tym powiedzieć, żeby
                          wszystkim nie powiedzieć.
                        • sseba Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B 28.02.01, 14:28
                          > I co z tego, że nikt się nie poruszył? Dzwonek był? Był!
                          Jejku, bo nie wytrzymam. Nadal nie wiem
                          • Gość: Jo Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.unregistered.formus.pl 28.02.01, 14:54
                            Im dłużej myślę, że wiem, tym bardziej jestem pewna, że
                            wiem dobrze. B - gdzie jesteś! Chcę się z Tobą podzielić
                            radością!
                            • Gość: B Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 15:00
                              ...przy komputerze, a komputer w Krakowie. Ciesze się, że
                              mogłam pomóc :)
                          • Gość: B Re: Co z tą Alicją i logikami?!? do B IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 15:19
                            Czy srtona, którą polecałeś do ściągnięcia DSJ jest Twoja? JEżlei tak, to nie śmiem podawać odpowiedzi - jest tak prosta. I wielkie dzięki! (to na wydadek gdyby odpowiedź na 1e pytanie brzmiała: "tak") za grę! A kluczem do zagadki jest... selekcja informacji. Pozdrowienia!
                          • Gość: B Re: Zapomniałam napisać, że to do sseby IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 28.02.01, 15:21
                            Czy srtona, którą polecałeś do ściągnięcia DSJ jest Twoja? JEżlei tak, to nie śmiem podawać odpowiedzi - jest tak prosta. I wielkie dzięki! (to na wydadek gdyby odpowiedź na 1e pytanie brzmiała: "tak") za grę! A kluczem do zagadki jest... selekcja informacji. Pozdrowienia!
                            • sseba Re: Zapomniałam napisać, że to do sseby 28.02.01, 15:48
                              > Czy srtona, którą polecałeś do ściągnięcia DSJ jest
                              Twoja? JEżlei tak, to nie śmiem podawać odpowiedzi -
                              jest tak prosta. I wielkie dzięki! (to na wydadek gdyby
                              odpowiedź na 1e pytanie brzmiała: "tak") za grę! A
                              kluczem do zagadki jest... selekcja informacji.
                              Pozdrowienia!

Nie za bardzo zrozumialem o co chodzi. (Chyba mi sie
                              mozg przegrzal od myslenia :-)
                              Strona z zagadka jest chyba mensy. (co to jest DSJ?)

Co do rozwiazania - to wpadam w straszne kompleksy
                              slyszac, ze rozwiazanie jest banalne :-)
                              Nadal nie wiem.

Czy znajac rozwiazanie wiemy czym kierowali sie
                              uczestnicy zagadki wstajac z kregu?
                              Bo jezeli nie to troche kicha. Myslalem, ze rozwiazanie
                              zagadki nie bedzie tylko odpowiedzia na pytanie: ile
                              razy dzwonilo, ale bedzie wiadomo jak rozumowaly osoby
                              zgadujace swoje kolory.
                              • Gość: Jo Re: do B IP: *.unregistered.formus.pl 28.02.01, 18:02
                                Kraków, westchnęła z nostalgią Alicja...
                            • Gość: Jalub Nowa zagadka IP: *.proxy.aol.com 01.03.01, 02:50
                              Cegla wazy 1kg. i pol cegly. Ile wazy cegla ? Pa
                              • sseba Re: Nowa zagadka 01.03.01, 10:07
                                To latwe :-)
                                Co z ta Alicja?
                                Chcecie mnie wpedzic do grobu? :-)
                                Napiszcie w koncu ile bylo tych dzwonkow.
                  • Gość: Ixtlilto Re: Co z tą Alicją i logikami?!? wszystko gra IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.04.01, 20:32
                    nie potrzebnie zagłębiasz się w to w jaki sposób logicy odgadywali kolory
                    kropek- nie pytają nas o to. Pytanie brzmi "ile było dzwonków"
                    cała trudnośc polega na tym, aby z całego potoku słów wyłowić najważniejsze
                    informacje. autorom zalezy aby czytający zgudił to co najważniejsze.

odp. brzmi: "5 dzwonków"

jeśli ktoś byłby w stanie skonfrontować mój wynik z własną odp- będzie mi miło
                    Ixtlilto
              • krecha Re: Zagadka 25.04.01, 22:57
                Gość portalu: Niecny napisał(a):

> I ja mam też zagadkę... ;-)
                >
                > Jest 5 monet, każda ma inną wagę. Nie ma dwóch monet, ktoreby ważyły tyle samo.
                >
                > Należy po 7 ważeniach ustaiwć monety od najlżejszej do najcięższej, lub odwrotn
                > ie. ;-)
                > Da sie zrobić i to prosto. Kto zrobi to zadanie, niech wyśle do Mensy, może zał
                > apie kilka punkcików... ;)
                >
                > Pozdrawiam,
                > ja

Betka!

Wazysz kolejno piec monet. Zapisujesz sobie. Ukladasz wg wagi.
                Masz jeszcze dwa wolne wazenia - moze do wykorzystania w nastepnym zadaniu mensy.

pozdrowienia

krecha
    • sseba Re: Zagadka 05.03.01, 10:19
      Watek sie skonczyl.
      Osoby znajace odpowiedz proszone sa o jej ujawnienie.
      • Gość: thrundui Re: Zagadka IP: 157.25.125.* 14.03.01, 16:36
        6
        6
        6
        szesc
        • Gość: B /abc Re: Zagadka IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 14.03.01, 21:25
          siedem ... moim zdaniem :))
          Sorry sseba, ale ta zagadka to niestety była "kicha :(( Najbardziej
          intrygujący wątek kolorów kropek był nierozwiązywalny (miałeś rację - za mało
          danyhc) a służył tylko do rachowania dzwonków. Pozdrowienia!

• Gość: thrundui Re: Zagadka IP: 157.25.125.* 15.03.01, 16:56
            chyba jednak szesc

//Sorry sseba, ale ta zagadka to niestety była "kicha :(( Najbardziej
            //intrygujący wątek kolorów kropek był nierozwiązywalny (miałeś rację - za mało
            //danyhc) a służył tylko do rachowania dzwonków. Pozdrowienia!

nie!
            danych jest wystarczająco dużo. Na wszystko wystarczy. Wiadomo ile jest
            kolorów! - siedem.
            moment wyjścia danej osoby nie zależy nawet od tego, czy inna osoba się
            pomyliła!
            • Gość: abc Re: Zagadka IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 15.03.01, 18:09
              Gość portalu: thrundui napisał(a):

> chyba jednak szesc
              >>
              > nie!
              > danych jest wystarczająco dużo. Na wszystko wystarczy. Wiadomo ile jest
              > kolorów! - siedem.
              > moment wyjścia danej osoby nie zależy nawet od tego, czy inna osoba się
              > pomyliła!

Chyab jednak 7 :))
              Na pierwszy dzwonek opuściły stół cztery osoby. - 1
              Na drugi, wszyscy z czerwonymi kropkami wstali razem i wyszli. -2
              Przy trzecim nie poruszył się nikt, podczas gdy na - 3
              czwarty zareagowała przynajmniej jedna osoba. - 4
              Wspomniany już nowicjusz oraz jego obecna siostra, oboje z kropkami innego
              koloru, wstali krótko potem, ale każde wcześniej - 5 i 6 <różne kolory kropek>
              , niż za ostatnim dzwonkiem - 7

Pisząc o braku danych do wyjaśnienia najciekawszego wątku, miałam na myśli
              problem: "jak logicy doszli to tego jakiego koloru są ich kropki"- liczba kolorów
              to żaden problem. Pozdrawiam

PS Po "wycięciu" początku opowieści cała zagadka to jeszcze większa "kicha" :(
              • Gość: thrundui Re: Zagadka IP: 157.25.125.* 15.03.01, 19:10
                Chyab jednak 7 :))
                //Na pierwszy dzwonek opuściły stół cztery osoby. - 1
                //Na drugi, wszyscy z czerwonymi kropkami wstali razem i wyszli. -2
                //Przy trzecim nie poruszył się nikt, podczas gdy na - 3
                //czwarty zareagowała przynajmniej jedna osoba. - 4
                //Wspomniany już nowicjusz oraz jego obecna siostra, oboje z kropkami innego
                //koloru, wstali krótko potem, ale każde wcześniej - 5 i 6 <różne
                kolory //kropek>
                //, niż za ostatnim dzwonkiem - 7

oj kolega chyba jednak nie rozwiazał zagadki
                za mało ludzi na takie rozwiazanie
                brat i siostra musieli wyjsc razem!

• Gość: thrundui Re: Zagadka IP: 157.25.125.* 15.03.01, 19:16
                  dla wszystkich wątpiących
                  informacji wystarczy!
                  każdy będzie wiedział kiedy wyjść
                  nawet każdy będzie wiedział gdy ktoś się pomyli

zagadka jest bardzo dobra!
                  i co więcej ma proste rozwiązanie
                  • Gość: abc Re: thrundui IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 15.03.01, 20:37
                    Hm, wyjasnij, proszę... Muszę Ci powiedzieć, że konsultowałam odp z dwoma
                    znajomymi Mensanami i podzielili moje zdanie (hi , hi)CZekam niecierpliwie ...
                    abc
                    • Gość: thrundui Re: thrundui IP: 157.25.125.* 16.03.01, 12:47
                      > Hm, wyjasnij, proszę... Muszę Ci powiedzieć, że konsultowałam odp z dwoma
                      > znajomymi Mensanami i podzielili moje zdanie (hi , hi)CZekam niecierpliwie ...
                      > abc

siedem dzwonków wymaga co najmniej 33 ludzi.
                      chyba twoi mensianie tez nie rozwiązali zagadki;)

nie chciałbym jednak podawać rozwiązania. Ktoś moze jednak bedzie chcial je
                      rozwiazac.

Mam pytanie:
                      Jaka jest minimalna możliwa liczba dzwonków dla 31 ludzi.
                      to tak dla sprawdzenia
                      • Gość: abc Re: thrundui IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 16.03.01, 13:22
                        Gość portalu: thrundui napisał(a):

> siedem dzwonków wymaga co najmniej 33 ludzi.
                        > chyba twoi mensianie tez nie rozwiązali zagadki;)
                        >
                        > nie chciałbym jednak podawać rozwiązania. Ktoś moze jednak bedzie chcial je
                        > rozwiazac.
                        >
                        > Mam pytanie:
                        > Jaka jest minimalna możliwa liczba dzwonków dla 31 ludzi.
                        > to tak dla sprawdzenia

Nie dobijaj, proszę :). Zeby odpowiedzieć na to pytanie muszę znać "regułę
                        opuszczania forum" (żeby było zabawniej: nikt nie zareagował na trzeci dzwonek i
                        nie iwadomomo ile osób opuściło stół przy ostatnim). A ja wciąż nie widzę
                        wystarczajacej liczby danych :(( - skoro logika zawiodła, skoncentrowałam się na
                        semantycznym sposobie rozwiazania problemu... :). PRośba: czy mógłbyś wyjaśnić
                        mi "niepublicznie" swoje rozumowanie? Oto mój e-mail: fitwatch@poczta.onet.pl
                        NAprawdę mnie to męczy.... proszę. Pozdrawiam
                        abc
                        • sseba Re: thrundui 19.03.01, 09:42
                          Gość portalu: abc napisał(a):
                          > Nie dobijaj, proszę :). Zeby odpowiedzieć na to pytanie muszę znać "regułę
                          > opuszczania forum" (żeby było zabawniej: nikt nie zareagował na trzeci dzwonek
                          > i
                          > nie iwadomomo ile osób opuściło stół przy ostatnim). A ja wciąż nie widzę
                          > wystarczajacej liczby danych :(( - skoro logika zawiodła, skoncentrowałam się
                          > na
                          > semantycznym sposobie rozwiazania problemu... :).

Skoro na 3 dzwonek nikt nie wstal skad wiadomo ze np na przedostatni tez nikt nie
                          wstal. Albo na kilka dodatkowych?

PRośba: czy mógłbyś wyjaśnić
                          >
                          > mi "niepublicznie" swoje rozumowanie? Oto mój e-mail: fitwatch@poczta.onet.pl

Ja tez poprosze: sseba@poczta.gazeta.pl
                          pozdr,
                          sseba
            • Gość: Ixtlilto Re: Zagadka IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.04.01, 20:36
              skąd wiesz ile było kolorów? to nie jest napisane...
    • Gość: Ixtlilto Re: Zagadka- odp IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.04.01, 20:24
      wg mnie było 5 dzwonków.
      (Jestem w stanie to uzasadnić)
      ixtlilto
      • ciotka Re: Zagadka- odp 22.10.01, 15:09
        Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):

> wg mnie było 5 dzwonków.
        > (Jestem w stanie to uzasadnić)
        > ixtlilto

Jesli bylo 5 dzwonkow, to kiedy wyszli brat i siostra?
        Wiadomo, ze pozniej niz przy czwartym, ale wczesniej niz
        przy ostatnim...
        Matylda.

• Gość: viper Re: Zagadka- odp IP: *.com.pl 26.10.01, 09:04
          według mnie jest 6 dzwonków. Jeśli chodzi o zagadkę z mostem to najkrótszy czas
          potrzebny do przejścia mostu wynosi 5 minut.
          Pozdr.
          • Gość: Szefunio Re: Zagadka- odp IP: *.man.poznan.pl 26.10.01, 11:55
            "Rozpykałem" zagadkę z dzwonkami. Oznaczając kolory kolejnymi literami alfabetu
            przebieg był następujący:
            1 dzwonek: wyszły 4 osoby (2 z kolorem A i 2 z kolorem B),
            2 dzwonek: wyszły 3 osoby z kolorem C (czerwonym),
            3 dzwonek: nikt nie wyszedł,
            4 dzwonek: wyszło 5 osób z kolorem D,
            5 dzwonek: wyszło 12 osób (6 z kolorem E wśród nich brat i 6 z kolorem F wśród
            nich siostra),
            6 dzwonek: wyszło pozostałe 7 osób z kolorem G.

Kluczem do rozwiązania zadania jest tutaj zdanie, które usłyszeli
            uczestnicy: "możliwym jest rozwiązać to zadanie", które świadczy o tym, że
            kropki każdego koloru są co najmniej dwie (gdyby jakaś była jedna zadania nie
            można by było rozwiązać) - mając tę informację znjomość użytych kolorów jest
            zbędna, gdyż każdy z uczestników widzi ich pełny zestaw.

A jeszcze zadanie z mostem (wyjątkowo z resztą proste):

1: 1,2,5,10 (1,2->) (2 minuty)
            2: 5,10 (<-1) 1,2 (1 minuta)
            3: 1,5,10 (5,10->) 2 (10 minut)
            4: 1 (<-2) 2,5,10 (2 minuty)
            5: 1,2 (1,2->) 5,10 (2 minuty)
            -----------------------------------------------
            = 17 minut
            • Gość: viper Re: Zagadka- odp IP: *.com.pl 29.10.01, 08:24
              Nie wziąłeś pod uwagę, że ten, który przechodzi most w 1 minutę może po prostu
              przenieść wszystkich po kolei. I dlatego wychodzi 5 minut.
              • Gość: Szefunio Re: Zagadka- odp IP: *.man.poznan.pl 13.11.01, 16:33
                W treści zadania jest wyraźnie napisane, że jeśli przechodzą dwie osoby to czas
                przejścia jest równy dłuższemu, a nie krótszemu spośród czasów.
                • Gość: viper Re: Zagadka- odp IP: *.com.pl 19.11.01, 09:51
                  Ale przechodzi ten szybszy. Wolniejszy nie ma kontaktu z nawierzchnią mostu,
                  więc nie ważne ile czasu on przechodzi.
            • node Re: Zagadka- odp 13.11.01, 18:24
              A ja upre sie, ze to jeszcze nie knoiec. Zgadza sie, jest to poprawne
              rozwiazanie. Teraz wypadaloby udowodnic, ze jest to JEDYNE MOZLIWE rozwiazanie.
              • Gość: Szefunio Re: Zagadka- odp IP: *.man.poznan.pl 19.11.01, 16:22
                No dobra mogę przedstawić dokładniejsze wnioski, chociaż poprzedni opis w
                zasadzie wszystko wyjaśniał.

1 dzwonek:
                Wniosek z cytatu "możliwym jest...": wyszły osoby, których kolory były po 2
                Informacja zawarta w treści zadania: wyszły cztery osoby
                => wyszły 2 osoby z kolorem A i 2 z kolorem B

2 dzwonek:
                W: wyszły osoby, których kolory były po 3
                I: wyszły tylko te osoby, które miały kolor czerwony
                => wyszły 3 osoby z kolorem C (czerwonym)

3 dzwonek:
                W: wyszły osoby, których kolory były po 4
                I: nikt nie wyszedł
                => ilość żadnego z kolorów nie wynosiła 4

4 dzwonek:
                W: wyszły osoby, których kolorów było po 5
                I: wyszła co najmniej jedna osoba
                => wyszło 5 osób z kolorem D lub wielokrotność 5

5 dzwonek:
                W: wyszły osoby, których kolorów było po 6
                I: brat i siostra wyszli po 5 dzwonku ale przed ostatnim, mieli rózne kolory
                => brat i siostra musieli wyjść przy 5 dwonku wsród 12 osób (6 z koloerem E i 6
                z kolorem F), gdzyż w innym przypadku ilość uczestników byłaby za mała

6 dzwonek
                W: wyszły osoby których kolorów było więcej niż po 6
                I: brak danych
                => przy 4 dzwonku wyszło tylko 5 osób i przy stole zostało w tym momencie 7 -
                wszystkie z tym samym kolorem G
                • node Re: Zagadka- odp 19.11.01, 20:01
                  Doskonale rozumiem rozwiazanie i zniem sie zgadzam. Ale moim zdaniem to jeszcze
                  nie wszystko.
                  Wyobraz sobie, ze istnieje inne rozwiazanie, ktore bezuje na innym algorytmie.
                  Wystarczy ze jeden z filozofow 'wpadnie' na inne rozwiazanie problemu i wtedy
                  on moze zachowac sie wbrew zasadom rozwiazania zaproponowanego przez ciebie
                  (np. nie wstac gdy powinien).
                  Dlatego nalezaloby jeszcze udowodnic, ze to jest JEDYNE MOZLIWE rozwizanie i
                  wszyscy filozofowie beda psotepowac wg. tego rozwiazania (zakladamy, ze filozof
                  zawsze znajduje rozwazanie).
                  • Gość: Szefunio Re: Zagadka- odp IP: *.man.poznan.pl 22.11.01, 14:52
                    Nie istnieje inny algorytm.
                    Każdy z logików widzi, n osób mających dany kolor. Wie w związku z tym, że tego
                    koloru jest n (jeśli sam ma inny) lub n + 1 (jeśli sam ma właśnie ten kolor), a
                    także, że łączna ilość każdego z kolorów jest większa lub równa 2.
                    Przy pierwszym dzwonku wstają Ci którzy zobaczyli, że jest jakiś kolor, który ma
                    tylko jeden z pozostałych uczestników zebrania. Wiedząc, że jest co najmniej
                    dwóch uczestników z tym kolorem dochodzą do wniosku, że oni są tym drugim
                    uczestnikiem z tym kolorem - więc wstają i wychodzą.
                    Przy drugim dzwonku dzieje się podobnie, tyle że z uczestnikami którzy widzą, że
                    jest jakiś kolor, który ma dwóch spośród pozostałych uczestników. Wiedząc, że po
                    poprzednim dzwonku wyszli wszyscy, których kolory były dwa dochodzą do wniosku,
                    że jest trzech uczestników z tym kolorem, a tym samym oni są tym trzecim
                    itd. itd., aż do momentu kiedy zostaje tylko kolor którego jest najwięcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka