Dodaj do ulubionych

Teoria wzglednosci

08.04.16, 15:11
Przy okazji setnej rocznicy Teori Einsteina przedstawie swoje wnioski na temat przestrzeni, spowolnienia predkosci, predkosci, warunkow wplywajacych na starzenie sie czlowieka.

-Czas jako wielkosc fizyczna nie istanieje. Czas to umowna miara trwania naprzyklad polowy meczu pilkarskiego odmierzana zegarkiem przez nas ziemian.
-Podroze w czasie sa nie mozliwe poniewaz nasza przyszlosc nigdy sie nie wydarzyla.
-W naszym swiecie istnieje tylko przestrzen, przyciaganie cial w kosmosie w zaleznosci od ich masy (pole grawitacyjne) i predkosc.

Teoria Einsteia mowi ze czas w ruchu plynie wolniej. To nie prawda! Czas jezeli zalozymy ze mialby wogule istniec a nie istnieje jako skladnik naszego wszechswiata czyli jako wielkosc fizyczna plynalby szybciej w ruchu. W ruchu czy w warunkach slabszego przyciagania niz w warunkach wiekszego przyciagania istnieja warunki sprzyjajace dluzszej zywotnosci, spowolniony jest proces starzenia sie. Dla przykladu jesli dla czlowieka w ruchu w kosmosie minelo 5 lat a na ziemi w tym samym czasie od jego startu minelo np. 200 lat to dla czlowieka ktory podrozowal plynal czas szybciej niz na ziemi poniewaz 200 lat trwalo dla niego tylko 5. On w 5 lat przemierzyl w pewnym sensie 200 lat i to nie byla podroz w czasie poniewaz nasza przyszlosc sie jeszcze nie wydarzyla, ta podroz trwala w tym samym momencie w tym samym swiecie. To nie czas jako skladnik naszego swiata odpowiada za to, to predkosc skrocila przebyty dystans, skrocila odleglosc. W takim ukladzie czas w ruchu plynie szybciej tylko wolniej sie starzejemy z uwagi na warunki sprzyjajace wolniejszemu starzeniu sie ktore towarzysza w momencie slabszego oddzialywania grawitacyjnego......................
Obserwuj wątek
    • speedyhawk Re: Teoria wzglednosci 08.04.16, 16:48

Czas to pieniądz, a pieniądz to czas.

• nikodem321 Re: Teoria wzglednosci 08.04.16, 16:58
        Przychylam się do zdania speedyhawk - czas to pieniąc.
        Szkoda mi czasu i atłasu na wałkowanie tego typu rozważań.
      • pies_na_teorie Teoria czasopieniadzaprzestrzeni. 08.04.16, 23:26
        speedyhawk napisał:

> Czas to pieniądz, a pieniądz to czas.
        >
        Jedno i drugie wymyslone przez ludzi dla ulatwienia zycia.
        Bez ludzi nikomu i niczemu nie bylyby potrzebne.
        • nikodem321 Re: Teoria czasopieniadzaprzestrzeni. 09.04.16, 18:28
          Jedno i drugie wymyśliła sama przyroda.

Trzmielojady mają najpóźniej lęgi ze wszystkich ptaków o podobnym sposobie życia. One czekają, aż osy zbudują gniazda, bo w przeciwnym razie nie będą mieli czym karmić potomstwa.

Pieniędzmi w świecie zwierząt jest pożywienie.
          Tu pieniądze za seks jest bardzo naturalne.
    • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 21.04.16, 15:41
      To co porozmawiamy wreszcie o tej teorii?
      • pies_na_teorie Re: Teoria wzglednosci 22.04.16, 00:57
        rafal.marcin.j87 napisał(a):

> To co porozmawiamy wreszcie o tej teorii?

Przed slowem musi byc obraz, zeby bylo o czym mowic.
        Obraz zastepuje tysiace slow na poczatek.

Tu jest zawarta istota tej teorii:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/wf/wj/vsfc/BAwMHm26ExDLjToMMB.jpg

zrodlo:
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2886623,2,1,General-Theory-of-Relativity--Ogolna-Teoria-Wzglednosci.html
        • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 11:47
          Rysunek ktory namalowal Einstein na tym obrazku jest dobry do mojej teorii. Moja teoria jednak inaczej opisuje to co dzieje sie w kosmosie niz teoria Einsteina. Jezeli czegos nie rozumiesz to ja ci to wytlumacze.
    • nikodem321 Re: Teoria wzglednosci 22.04.16, 17:57

> -Czas jako wielkosc fizyczna nie istanieje.

Takie stwierdzenie skutecznie odbiera chęć jakiejkolwiek dyskusji.

Dalej popełniasz oczywiste błędy błędy logiczne
      • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 11:37
        Dlaczego? Podyskutujmy o tym. Istnieje odleglosc w przestrzeni od punktu A do np. punktu B oraz predkosc. Nie istnieje czas. Istnieje przyciaganie cial ktore spowalnia predkosc poruszajacego sie w kosmosie pojazdu. W zaleznosci od sily przyciagania jakiegos obiektu uwarunkowane sa warunki dlugosci zycia materii. co ty na to?
        • speedyhawk Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 15:20

> Dlaczego? Podyskutujmy o tym. Istnieje odleglosc w przestrzeni od punktu A do n
          > p. punktu B oraz predkosc. Nie istnieje czas. Istnieje przyciaganie cial ktore
          > spowalnia predkosc poruszajacego sie w kosmosie pojazdu. W zaleznosci od sily p
          > rzyciagania jakiegos obiektu uwarunkowane sa warunki dlugosci zycia materii. co
          > ty na to?

Jak może istnieć prędkość skoro nie ma czasu? A jak oddziaływanie?
          Jak może cokolwiek istnieć bez czasu?

• rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 22:08
            czas to predkosc plus odleglosc. tak? predkosc to jedno a odleglosc to drugie. blednie jest laczyc ze soba odleglosc i predkosc oraz twierdzic iz jest to czas poniewaz predkosc to jedno a odleglosc to drugie. nazwanie predkosci oraz dystansu czasem jest niepotrzebne. czas to moze byc na zegarku i odmierzac dlugosc trwania meczu naprzyklad albo w ile minut lub lat przebywamy odleglosc z A do B. czas nie jest skladnikiem wszechswiata, jednak predkosc skraca dystans czasowy na zegarku.

Oddzialowywanie przyciagania na poruszajacy sie statek w kosmosie: (1) zalozmy ze w kosmosie sa dwa punkty A i B. odleglosc miedzy nimi z predkoscia 1000 km na godzine przebywamy w 50lat.
            (2) teraz zrobmy tak mamy ta sama odleglosc co w pierwszym przykladzie czyli ten sam punkt A i B. odleglosc miedzy nimi jest taka sama oczywiscie plus dolozmy jeszcze do tego obiekt ktorego przyciaganie sprawia ze ta sama odleglosc z ta sama predkoscia co w pierwszym przykladzie czyli 1000 km na godzine przebywamy nie w 50 lat tylko w 200 lat. skoro odleglosc w kosmosie od A i B jest taka sama to przyciaganie tego ciala nie wydluzyla odleglosci od A do B tylko spowolnila statek kosmiczny poniewaz odleglosc w kilometrach jest taka sama tylko wiecej czasu zajelo nam jej przebycie.

w kosmosie mamy odleglosc, predkosc i przyciaganie cial co spowalnia przebycie dystansu lecac wszedzie z taka sama predkoscia plus jeszcze ma wplyw na zywotnosc materii o czym swiadczy to ze w roznych warunkach w kosmosie starzejemy sie roznie.
            • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 22:10
              speedyhawk chcialbym zebys byl moim rozmowca czasciej poniewaz szanuje twoja umiejetnosc porozumiewania sie.
              • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 22:12
                Ponadto podroze w czasie sa nie mozliwe. ewentualnie moga istniec swiaty rownolegle ale nie istanieje nasz czas ktory juz sie wydarzyl.
            • tbernard Re: Teoria wzglednosci 26.04.16, 14:48
              "czas to predkosc plus odleglosc. tak?"

A omy to wolty plus ampery.
              Jeśli będziesz w tak "precyzyjny" sposób myśli formułował, to ja na przykład odpuszczam dalsze czytanie spodziewając się bełkotu. Nie zdziwił bym się gdyby tak postąpili inni.
              • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 26.04.16, 18:54
                Moze jednak masz jakies swoje spostrzezenia co do mojej teorii?
    • suender Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 13:17

> > -Czas jako wielkosc fizyczna nie istanieje.

Od dawien dawna intrygowało mnie pojęcie CZASu a już na wykładach z fizyki wyższej to już całkiem było ono dla mnie szaleństwem. Trudno sobie jednak wyobrazić fizykę bez takiego parametru jak CZAS. Jeszcze pamiętam wykład pewnego profesora mówiącego, że CZAS to ciąg chwil, i on istnieje tylko po to by wszystko nie działo się naraz w jednej chwili. Ale u mnie sprawy studiów to już dawno prehistoria. Jednak dzisiaj wydaje mi się, że spekulacje na temat CZASu to bardziej domena filozofii niż fizyki, która sobie całkiem dobrze radzi bez dalszego precyzowania tego terminu.

W pewnym okresie zabrałem się za przestudiowanie w tej materii niektórych przemyśleń S. Kierkegaarda, M. Heideggera, a nawet W. Sierpińskiego, i teraz mam już kompletny bigos na ten temat w głowie.

Ów Sierpiński podobno na swym krzyżu nagrobnym kazał sobie napisać "Badacz nieskończoności." Jak więc u niego mógł nie istnieć CZAS, skoro NIESKOŃCZONOŚCią się zajmował. Ale David Hilbert ma na swym grabszteinie: "Wir müssen wissen und wir werden wissen!"
      A wiec drogi Raf...-Mar., - tylko jeszcze trochę cierpliwości i wszystko się dla nas jasne okaże.

Pozdr.

"Das ist nicht wahr, daß der Weg schwer ist sonder das Gehen selbst!"
      • speedyhawk Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 15:29

suender napisał:

> Jeszcze pamiętam wykład pewnego profeso
        > ra mówiącego, że CZAS to ciąg chwil, i on istnieje tylko po to by wszystko nie
        > działo się naraz w jednej chwili.

Ten professor miał rację. Podawał wam klasyczną, newtonowską definicję czasu.

> W pewnym okresie zabrałem się za przestudiowanie w tej materii niektórych przem
        > yśleń S. Kierkegaarda, M. Heideggera, a nawet W. Sierpińskiego, i teraz mam już
        > kompletny bigos na ten temat w głowie.

Masz bigos boś nie zrozumiał pojęcia czasu w fizyce i zabrał się za filozofię.
        Tak mogą robić jedynie wielkie umysły. Widocznie nie należysz do nich.

> Ów Sierpiński podobno na swym krzyżu nagrobnym kazał sobie napisać "Badacz nies
        > kończoności." Jak więc u niego mógł nie istnieć CZAS, skoro NIESKOŃCZONOŚCią s
        > ię zajmował. Ale David Hilbert ma na swym grabszteinie: "Wir müssen wissen und
        > wir werden wissen!"

Matematyka też nie jest Twoją mocną stroną.

Masz dwa wyjścia jak to zwykle bywa w życiu. Wrócić do szkoły i nayczyć się fizyki,
        albo otworzyć jakiś biznes. Radzę zrobić to drugie, mogą być frytki.

• rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 24.04.16, 22:21
        odpowiedz jest prosta. nieskonczonosci nie da sie odmierzyc czasem. czasem mozna nazwac godzine na zegarku, rok lub 100 lat na kalendarzu. nieskonczonosc to nieskonczonosc a to swiadectwo tego ze czas nie istnieje. dobrze powiedzial, tym samym potwierdzil to iz widzial sens tego iz czas nie istnieje.

istnienie trwa od nieskonczenie dawna i bedzie trwalo do nieskonczonosci.

nasza przyszlosc nigdy sie nie wydarzyla a podroze w czasie sa niemozliwe. moga ewentualnie istniec swiaty rownolegle.
        • suender Re: Teoria wzglednosci 25.04.16, 09:49

Popatrz jak mnie Speedyhawk mocno skrytykował, iż jestem cienki z fizyki i powinienem wrócić do szkoły (choć nigdy nie twierdziłem jakobym w fizyce był orłem). Ja jestem jednak impregnowany na takie połajanki, bo coś niecoś na rożne tematy wiem, w niektórych więcej w innych mniej.

Co do Ciebie, to podziwiam jak jesteś uparty w swym przekonaniu o braku istnienia CZASU, ja w tym temacie zachowuję rezerwę. Natomiast bez reszty podzielam przeświadczenie D. Hilberta, ze: "My musimy wiedzieć i my się dowiemy!" .

Pozdr.
      • cojestdoktorku Re: Teoria wzglednosci 25.04.16, 15:39
        >że CZAS to ciąg chwil, i on istnieje tylko po to by wszystko nie działo się naraz w jednej chwili

ale pierdoła z tego profesora
        zadzwoń do niego i powiedz mu że wcale nie po to istnieje czas, jego istnienie nie ma żadnego sensu

równie dobrze mógł powiedzieć że księżyc istnieje po to by nocą na wiosce można było znaleźć drogę do domu
        • tbernard Re: Teoria wzglednosci 26.04.16, 15:26
          Co do sformułowania "... istnieje tylko po to ..." to zgadzam się z tym co napisałeś, że profesorowi niefortunnie się sformułowało. Ale określenie "CZAS to ciąg chwil" brzmi sensownie. Jak komuś "ciąg" nie odpowiada, to może zastąpić słowem "strumień". Moim zdaniem czas jest składową informacji o zachodzących zmianach, na przykład odległości między ciałami. Jeśli potrafimy zaobserwować, że zmiana zachodzi, to tym samym doświadczamy, że musiały zaistnieć inne chwile. To raczej zaczyna bardziej filozofią zalatywać, fizyk pewnie skupi się bardziej na pomiarach lub zależnościach matematycznych.
          • speedyhawk Niewiedza i arogancja 26.04.16, 16:31

tbernard napisał:

> Co do sformułowania "... istnieje tylko po to ..." to zgadzam się z tym co napi
            > sałeś, że profesorowi niefortunnie się sformułowało.

To są słowa amerykańskiej pisarki Joyce Carol Oates zawarte w jednej z jej powieści.

>Ale określenie "CZAS to ciąg chwil" brzmi sensownie.

Te słowa natomiast są zawarte w kasycznej definicji czasu Newtona.
            Newton rozumiał czas jako nieskończony ciąg "chwil", czyli nieskończenie
            małych przedziałów czasowych.
            Nieskończona suma nieskończenie małych przedziałów czasowych równa
            jest skończonemu przedziałowi czasu.
            To myślenie Newtona charakterystyczne dla rachunku różniczkowego rozwiązywało
            paradoks Zenona.

• woxilo Re: Teoria wzglednosci 29.04.16, 13:34
        suender 24.04.16, 13:17

> > -Czas jako wielkosc fizyczna nie istanieje.

Od dawien dawna intrygowało mnie pojęcie CZASu a już na wykładach z fizyki wyższej to już całkiem było ono dla mnie szaleństwem. Trudno sobie jednak wyobrazić fizykę bez takiego parametru jak CZAS. Jeszcze pamiętam wykład pewnego profesora mówiącego, że CZAS to ciąg chwil, i on istnieje tylko po to by wszystko nie działo się naraz w jednej chwili. Ale u mnie sprawy studiów to już dawno prehistoria. Jednak dzisiaj wydaje mi się, że spekulacje na temat CZASu to bardziej domena filozofii niż fizyki, która sobie całkiem dobrze radzi bez dalszego precyzowania tego terminu.

W pewnym okresie zabrałem się za przestudiowanie w tej materii niektórych przemyśleń S. Kierkegaarda, M. Heideggera, a nawet W. Sierpińskiego, i teraz mam już kompletny bigos na ten temat w głowie.

Ów Sierpiński podobno na swym krzyżu nagrobnym kazał sobie napisać "Badacz nieskończoności." Jak więc u niego mógł nie istnieć CZAS, skoro NIESKOŃCZONOŚCią się zajmował. Ale David Hilbert ma na swym grabszteinie: "Wir müssen wissen und wir werden wissen!"
        A wiec drogi Raf...-Mar., - tylko jeszcze trochę cierpliwości i wszystko się dla nas jasne okaże.

Pozdr.

"Das ist nicht wahr, daß der Weg schwer ist sonder das Gehen selbst!"

Czas jako wielkość fizyczna nie istnieje ,to wszystko od bywa się w głowie /świadomości .
    • tornad1 Re: Teoria wzglednosci 30.04.16, 20:07
      Dobrze Wasc prawisz ale wydaje mi się, ze nie znasz istoty zagadnienia. Pan Einstein w swoich dzikich wywodach analizuje prace zegara świetlnego. Taki zegar skalda się ze rodla swiatla, scislej zrodla impulsow świetlnych, lustrka i tych odbitych od niego impulsow - detektora. Czas lotu impulsu świetlnego tam i z powrotem uważa za jednostke upływu czasu. Zgoda, tak można zalozyc a nawet taki zegar skonstruować i on bedizie dos dokładnie odmierzal tempo upływu czasu.
      Gdy ten zegar stoi to jego tempo chodu jest nawieksze czyli interwal czasu jest najkrótszy. Gdy ten sam zegar będziemy wiezli w próżni z predkoscia v to ta jednostka ulaga wydluzeniu. I to tez jest prawda. Ja sam to tempo chodu takiego zegara potrafie wyliczyć, wyprowadzić i to na gruncie klasyki a nie teorii wzglednosci. Pan Einstein wymyślil sobie, ze skoro ten sam zegar, który na postoju tyka z okreslona czestotliwoscia a wieziony zwalnia tempo swego chodu, to nie ma innego wytlumacznia, niż to, ze czas zwalnia tempo swego chodu. Ja, Tornad uważam to za największy przekręt naukowy XX wieku. I dziwie się bardzo, ze często poważni naukowcy, fizycy, z dużym dorobkiem naukowym, w te jego ewidentne urojenia tak bezkrytycznie wierza.
      Pan Eintein musial mieć ograniczona wyobraznie aby stwierdzić to co stwierdził. Zegar w sensie konstrukcji jest ten sam, identyczny, ale jego praca na postoju, w czasie jazdy, znacząco się zmienia. Każdy taki zegar wieziony, musi zwalniac, gdyż promien roboczy, na swej drodze do i od lusterka w odniesieniu do próżni, leci po linii zygzakowej zatem dluzszej od linii na postoju. I dlatego wolniej chodzi. Tymczasem pan Einstein nie potrafil zdefiniowac poprawnie czasu lecz zapodal, ze czas to jest to co wskazuje jego szwajcarski zegarek. Wiekszej bzdury trudno by szukac. Na tej podstawie utozsamil tempo chodu tego zegara świetlnego z tempem upływu czasu... I na tym polega ten jego swiadomy czy nieświadomy przekręt,
      Pzdr
      Tornad
      • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 02.05.16, 14:55
        ja powiem tak. jezeli czas mialby wogule istniec to w ruchu plynalby szybciej a nie wolniej pomimo iz mechanizm zegarka w ruchu pracuje wolniej. dla potwierdzenia tego co powiedzialem mam prosty przyklad. jezeli na ziemi milelo 50 lat a w ruchu dla kogos w tym samym czasie tylko 5 miesiecy na przyklad to swiadczy o tym ze ewentualnie czas szybciej plynie w ruchu poniewaz dla kogos kto sie poruszal, 50 lat minelo w 5 miesiecy. czyli jezeli ktos przebywa 50 lat w 5 miesiecy to przebywa czas szybciej. w ruchu 5 miesiecy to powiedzmy ze 50 lat na ziemi w bezruchu awiec gdzie czas uplynal szybciej? no oczywiscie w ruchu gdzie dystans piedziesieciu lat przebywa sie w piec miesiecy.
        • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 02.05.16, 14:59
          ale oczywiscie nie ma czegos takiego jak czas w naszym swiecie a nasza przyszlosc sie nigdy nie wydarzyla. czas to umowny pomiar w sekundach, minutach, godzinach trwania czegos, np. polowy meczu pilkarskiego.
          • woxilo Re: Teoria wzglednosci 02.05.16, 16:21
            rafal.marcin.j87 02.05.16, 14:59
            ale oczywiscie nie ma czegos takiego jak czas w naszym swiecie a nasza przyszlosc sie nigdy nie wydarzyla. czas to umowny pomiar w sekundach, minutach, godzinach trwania czegos, np. polowy meczu pilkarskiego.

Zgadza się ,czas to iluzja umysłu / świadomości
            • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 05.05.16, 18:27
              Woxilo a co powiesz na Moja teroie wzglednosci?
              • woxilo Re: Teoria wzglednosci 05.05.16, 19:30
                rafal.marcin.j87 05.05.16, 18:27
                Woxilo a co powiesz na Moja teroie wzglednosci?

Rafale twoja teoria jest taka prawdziwa i mądra jak moje wieczne życie tu i i teraz ,jakby czas stanął dla mnie w miejscu ,dla ciebie to tylko teoria ,a dla mnie realne doświadczenie .
                • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 07.05.16, 05:22
                  To stwierdzenie faktow w rzeczy samej. Mam na mysli ta " teorie "
                  Widze ze niezle postrzegasz swiat ale cos wiecej z tego wyniknie w niedalekiej przyszlosci.
                  Byc moze wyeliminujesz jazmo jakiegos niewlasciwego zachowania z bardzo dawna i jeszcze wyzej wzniesiesz sie po szczeblach swiadomosci. Tak przypuszczam. Tego ci zycze.
                  • woxilo Re: Teoria wzglednosci 07.05.16, 06:41
                    rafal.marcin.j87 07.05.16, 05:22
                    To stwierdzenie faktow w rzeczy samej. Mam na mysli ta " teorie "
                    Widze ze niezle postrzegasz swiat ale cos wiecej z tego wyniknie w niedalekiej przyszlosci.
                    Byc moze wyeliminujesz jazmo jakiegos niewlasciwego zachowania z bardzo dawna i jeszcze wyzej wzniesiesz sie po szczeblach swiadomosci. Tak przypuszczam. Tego ci zycze.

Cały Czas Mam Taką Nadzieję ,Dzięki :) ,a do przepracowania mam swoją karmę / przeszły los :pl.wikipedia.org/wiki/Karma
                    • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 07.05.16, 08:16
                      to cos na zasadzie prawa przyciagania. prawo przyciagania polega na tym ze czlowiek przyciaga do siebie cos co musi jednak przyciagnac a nie tylko chcialby jak mowi pewien film dokumentalny. dla przykladu cos z natury. w stadzie gdzie sprawnie funkconuje porozumiewanie sie nastapi z pewnoscia postep i gora jedzenia i picia oraz schronienie poniewaz to jest jakgdyby nagroda za wlasciwe postepowanie. te rzeczy sa niezbedne do przezycia, jednak bez wlasciwej i nie zakluconej umiejetnosci porozumiewania sie nie bedziemy w stanie przezyc z roznych to powodow. jednymi z tych powodow moze byc glod, pragnienie picia lub brak wlasciwego schronienia sie. awiec dzialajac instynktownie nie bedziemy w stanie przewidziec co nas spotka w wyniku tego co robimy teraz. dzialajac ze swiadomoscia tego jakie moga byc skutki zaistnialej sytuacji jestesmy w stanie przewidziec co nas spotka w zwiazku z tym. prawo przyciagania polega na tym ze jezeli postepujemy wlasciwie to przyciagniemy do siebie wszysto to co sprzyja postepowi i w przyszlosci bedzie nam potrzebne do kolejnego kroku w postepie. jezeli zas postepujemy autodestruktywnie czyli nie wlasciwie to przyciagniemy do siebie kleske w postaci braku np. jedzenia, picia lub odpowiedniego schronienia. tym jest prawo przyciagania. film mowi o tym ze myslami mozna cos do siebie przyciagnac. ja mowie nie. to nie myslami a wlasciwym postepowaniem mozna przyciaganac do siebie sukces, lub tez dzieki wlasciwemu postepowaniu jestemy w stanie go przyciagnac. takie stwierdzenie mozliwe jest tylko w momencie zrozumienia tego ze wzielo sie gore ponad emocjami, instynktami. czlowiek uzbrojony jest w logiczne myslenie awiec wezmy swiadomie gore ponad emocje.
          • tbernard Re: Teoria wzglednosci 06.05.16, 00:15
            A co uważasz za istnienie i co uważasz za trwanie czegoś? Bo jeśli dopuszczasz w swojej świadomości mierzenie jakiegoś trwania, to jedyne co może powodować, że odrzucasz pojęcie czasu, to chęć wyróżnienia się.
      • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 16.06.16, 08:52
        Odnosnie Einstaina to powiem ze jego cytaty idealnie swiadcza o tym jakim byl czlowiekiem. Jego cytaty sa efektem bardzo glebokich przemyslen i sa madre, swiadczy to o tym ze nie byl heretykiem. Ja w kazdym badz razie udowodnilem ze nie ma mozliwosci przenoszenia sie w czasie bo nasza przyszlosc sie nie wydarzyla jeszcze. Czas to faktycznie to co mamy na zegarku a w ruchu wszystko jest ciezsze i zeby zegar chodzil z taka sama predkoscia w ruchu jak w postoju to potrzeba wiecej energii a wykorzystujac jednakowa energie w ruchu i w postoju mamy dwa rozne tempa pracy mechanizmu zegarka.
        • grzeg34 Re: Teoria wzglednosci 16.06.16, 09:53

> Odnosnie Einstaina to powiem ze jego cytaty idealnie swiadcza o tym jakim byl c
          > zlowiekiem. Jego cytaty sa efektem bardzo glebokich przemyslen i sa madre, swia
          > dczy to o tym ze nie byl heretykiem.

Stwierdzenie, że "Einstein nie był heretykiem" to grube nadużycie.
          Nie ma żadnych dowodów na to, że był praktykującym wyznawcą którejkolwiek mojżeszowej religii. Wierzył w swojego bliżej nieokreślonego stwórcę (boga), jednakże ta wiara była pozbawiona jakichkolwiek dogmatów.
          • woxilo Re: Teoria wzglednosci 16.06.16, 11:00

grzeg34 16.06.16, 09:53

> Odnosnie Einstaina to powiem ze jego cytaty idealnie swiadcza o tym jakim byl c
            > zlowiekiem. Jego cytaty sa efektem bardzo glebokich przemyslen i sa madre, swia
            > dczy to o tym ze nie byl heretykiem.

Stwierdzenie, że "Einstein nie był heretykiem" to grube nadużycie.
            Nie ma żadnych dowodów na to, że był praktykującym wyznawcą którejkolwiek mojżeszowej religii. Wierzył w swojego bliżej nieokreślonego stwórcę (boga), jednakże ta wiara była pozbawiona jakichkolwiek dogmatów.

O Einsteinie tu : www.macierz.org.pl/artykuly/nauka/albert_einstein_nauka_filozofia_i_kontrowersje.html

Einstein był deterministą, a w liście do Maksa Borna pisał tak: Ty wierzysz w Boga, który gra w kości, ja w panowanie i porządek w świecie obiektywnie istniejącym, który próbuję ująć na drodze dzikiej spekulacji.
            WIELKI ALBERT EINSTEIN (1879-1955), jeden z najwybitniejszych fizyków, filozofów, myślicieli i pacyfistów w historii ludzkości. Znienawidzony przez faszystów, rasistów, militarystów i antysemitów. Urodzony w Niemczech w rodzinie żydowskiej, studiował w Zurychu, a pracę zawodową rozpoczął w Bernie jako urzędnik tzw. 'banku patentów'. Powiedział: "Wolność nauczania i wyrażania opinii w książkach i prasie stanowi podstawę zdrowego i naturalnego rozwoju każdego społeczeństwa."

ŻYCIE I DZIEŁA ALBERTA WIELKIEGO
            AlbertEinsteinisiostraMajaAlbert Einstein - urodził się 14 marca 1879 w Ulm w Niemczech, a zmarł 18 kwietnia 1955 w Princeton w USA. Jeden z największych fizyków-teoretyków naszych czasów, twórca szczególnej (STW) i ogólnej teorii względności (OTW), współtwórca korpuskularno-falowej teorii światła. Laureat Nagrody Nobla za wyjaśnienie efektu fotoelektrycznego. Einstein wniósł też poważny wkład do rozwoju filozofii nauki. Albert Einstein urodził się w Ulm leżącym na terenie Wirtembergii, która wówczas była królestwem, a dziś jest częścią kraju związkowego Badenia-Wirtembergia w Republice Federalnej Niemiec, w rodzinie żydowskiego handlarza i drobnego przedsiębiorcy. Jego rodzina przeniosła się najpierw do Monachium, potem do Mediolanu. W młodości za namową matki pobierał lekcje gry na skrzypcach. Chociaż na samym początku zniechęcił się do nich, i ostatecznie ich nie kontynuował, czerpał jednak później radość z wykonywania skrzypcowych sonat Mozarta. Jak wiadomo, słuchanie muzyki tego rodzaju jak i uczenie dzieci chociaż trochę umiejętności gry na instrumentach muzycznych w znacznym stopniu podnosi ich wrażliwość i inteligencję. W 1896 zdaje maturę i rozpoczyna studia na Politechnice w Zurichu z zamiarem otrzymania dyplomu nauczyciela matematyki i fizyki, jednocześnie rezygnuje z obywatelstwa niemieckiego. Po ukończeniu studiów w lipcu 1900 bezskutecznie poszukuje pracy, podejmując tymczasowo pracę nauczyciela w Winterthur i Schaffhausen oraz udziela prywatnych lekcji. W grudniu 1901 otrzymuje pracę jako młodszy referent w Szwajcarskim Urzędzie Patentowym.
            • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 16.06.16, 17:38
              "Ty wierzysz w Boga, który gra w kości, ja w panowanie i porządek w świecie obiektywnie istniejącym, który próbuję ująć na drodze dzikiej spekulacji." Dobrze powiedzial to swiadczy ze nie wierzy slepo w Biblijne opowiesci a prowadzi sie tym co sam rozumie. Przypuszczam ze Einstainowi bliski byl deizm. Nawet jezeli on stworzyl cos co jak dzisiaj sie okazuje nie bylo w 100% prawda to i tak uwazam go za geniusza niekwestionowanego poniewaz jego pomysly byly przelomowe. -------------Doszedlem do wniosku iz Einstaina sie nie obala a powiela.--------
              • woxilo Re: Teoria wzglednosci 16.06.16, 20:25
                rafal.marcin.j87 16.06.16, 17:38
                "Ty wierzysz w Boga, który gra w kości, ja w panowanie i porządek w świecie obiektywnie istniejącym, który próbuję ująć na drodze dzikiej spekulacji." Dobrze powiedzial to swiadczy ze nie wierzy slepo w Biblijne opowiesci a prowadzi sie tym co sam rozumie. Przypuszczam ze Einstainowi bliski byl deizm. Nawet jezeli on stworzyl cos co jak dzisiaj sie okazuje nie bylo w 100% prawda to i tak uwazam go za geniusza niekwestionowanego poniewaz jego pomysly byly przelomowe. -------------Doszedlem do wniosku iz Einstaina sie nie obala a powiela.--------
    • czlowiek_z_marsa Re: Teoria wzglednosci 08.05.16, 14:21

> -Czas jako wielkosc fizyczna nie istanieje. Czas to umowna miara trwania naprzy
      > klad polowy meczu pilkarskiego odmierzana zegarkiem przez nas ziemian.
      > -Podroze w czasie sa nie mozliwe poniewaz nasza przyszlosc nigdy sie nie wydarz
      > yla.
      > -W naszym swiecie istnieje tylko przestrzen, przyciaganie cial w kosmosie w zal
      > eznosci od ich masy (pole grawitacyjne) i predkosc.

Ale to są błyskotliwe wnioski bez wskazania z czego wynikają, o jaką drogę rozumowania są oparte, pomijając to, że to wyważanie otwartych drzwi. Czas nie istnieje, to iluzja – twierdzą (niektórzy) fizycy

Czas to wygodne krótkie pojecie do zapisywania ruchu i pozycji Ziemi w przestrzeni, czyli pół roku temu Ziemia była z drugiej strony Słońca, na ruch wokół galaktyki 20parę jednostek astronomicznych wstecz do tego ruchu, i ok 50 jednostek astronomicznych w przeciwną stronę do ruchu Galaktyki.

Czyli teoretyczny skok w czasie o pół roku to wylądowanie gdzieś na orbicie, podobnej jak orbita Plutona, skok o 70 milionów lat skutkowałby znalezieniem się poza Galaktyką.
      • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 12:32
        Wnioski te wyniknely dzieki logicznemu rozumowaniu. Teoria Einstaina jest nie logiczna jak dzisiaj to tlumacze ale przez bardzo dlugo jednak sluzyla nauce.
        • woxilo Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 12:55
          rafal.marcin.j87 10.05.16, 12:32
          Wnioski te wyniknely dzieki logicznemu rozumowaniu. Teoria Einstaina jest nie logiczna jak dzisiaj to tlumacze ale przez bardzo dlugo jednak sluzyla nauce.

Czasy się zmieniają ,świadomość ludzka także Rafale :) .
          • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 13:08
            jednak fakty sa niezmienne. trwa ewolucja itd. fajnie ze sie odezwales.
            • woxilo Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 13:42
              rafal.marcin.j87 10.05.16, 13:08
              jednak fakty sa niezmienne. trwa ewolucja itd. fajnie ze sie odezwales.

Wiemn ,bo człowiek w swojej głowie nosi swą historię i przyszłość ,która dla mnie jest wiecznym teraz ,jakbym wiecznie żył jako nieśmiertelny .
              ps..pisałem że zawsze możesz na mnie liczyć jako przyjaciela :)
              • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 14:35
                dzieki ty na mnie tez. ja uwazam jednak ze w przyszlosci lekcja historii powinna zniknac ze szkol.
                • woxilo Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 16:23
                  rafal.marcin.j87 10.05.16, 14:35
                  dzieki ty na mnie tez. ja uwazam jednak ze w przyszlosci lekcja historii powinna zniknac ze szkol.

A na religii Religioznastwa = http://www.gandalf.com.pl/b/mistycyzm-a-religie-swiata/

Mistycyzm a religie świata - opis produktu:

Książka ukazuje bogactwo różnych tradycji mistycznych w wielu kulturach i religiach świata. Poznajemy barwne zwyczaje i prakyki duchowe, będące żródłem wszystkich religii, ich odłamów i sekt.

,powinni uczyć ,by zniknął fanatyzm religijny ,który upośledza intelekt ,ogranicza wolną wolę i niszczy psychikę ,mumysł i ducha /morale ludzi
                • czlowiek_z_marsa Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 21:26

> dzieki ty na mnie tez. ja uwazam jednak ze w przyszlosci lekcja historii powinn
                  > a zniknac ze szkol.

ta wasza rzeczywiście powinna zniknąć z szkół moja matematyczno-geometryczna odszukująca prawdziwe znaczenie w szczątkach (kwantach) informacji powinna zwyciężyć

np. "god Caga(n) Gilgati" to antyczny władca Polski który w historii Żydów odpowiada ich bogu sadu ostatecznego. Thuban czy Tubal to smok i nazwa królestwa zapisana w asyryjskiej astronomii. Zresztą to też jest informacja historyczna "Gomer(Kimerowie), Magog(Neurowie->wydają się być magami), Madaj(władca Scytów), Jawan(Grecy), Tubal(j/w), Meszek (tytuł księżyc) i Tiras(rzeka i Tyrageci)"
        • czlowiek_z_marsa Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 21:06

> Wnioski te wyniknely dzieki logicznemu rozumowaniu. Teoria Einstaina jest nie l
          > ogiczna jak dzisiaj to tlumacze ale przez bardzo dlugo jednak sluzyla nauce.

Co do pierwszego napisałeś, że masło jest maślane, prezentyzmem ma jakieś tam logiczne uzasadnienie.
          "W filozofii istnieje pozycja zwana prezentyzmem, według której teraźniejszość jest jedynym z trzech wymienionych stanów (przeszłość, przyszłość, teraźniejszość), który rzeczywiście istnieje. Terminy, które stosuje się do mówienia o pozostałych stanach, są konwencjami i nie należy z nich wyciągać konsekwencji ontologicznych."

Teoria Einstaina jest logiczna nie koniecznie jest prawdą. Czas nie istnieje w świecie atomów, my jako fizyczne konstrukcje biochemiczne złożone w większości z x tysięcy miliardów miliardów atomów wodoru i tlenu jesteśmy w zasadzie czasem, jest to wiedza antyczna czło-wiek (jedni odczytują to jako cały-wiek, ja to odczytałem jako, czoło-wieków coś ala fala teraźniejszości) faktycznie jest to efekt ruchu, też zależy on od temperatury w 0°K ruch-czas się zatrzymuje.

Jest to jeden z sposobów podróży w przyszłość znany z SF, całkowicie wykonalne dla bakterii, nawet nie trzeba 0°K wystarczy minus kilkanaście °C, w lodach(wodach) Antarktydy życie jednej bakterii wydłuża się z kilku godzin czy dni, do nawet 100 lat.
          • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 21:44
            Dla przykladu jesli dla czlowieka w ruchu w kosmosie minelo 5 lat a na ziemi w tym samym czasie od jego startu minelo np. 200 lat to dla czlowieka ktory podrozowal plynal czas szybciej niz na ziemi poniewaz 200 lat trwalo dla niego tylko 5. On w 5 lat przemierzyl w pewnym sensie 200 lat i to nie byla podroz w czasie poniewaz nasza przyszlosc sie jeszcze nie wydarzyla, ta podroz trwala w tym samym momencie w tym samym swiecie.

www.youtube.com/watch?v=d6mzT_9qbHU

obejzyj prosze ten minutowy filmik i zdaj sobie sprawe z tego ze skoro na ziemi starcowi przybylo 40 lat a podroznikowi w przestrzeni z duza predkoscia przybylo tylko powiedzmy 2
          • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 10.05.16, 21:54
            Dla przykladu jesli dla czlowieka w ruchu w kosmosie minelo 5 lat a na ziemi w tym samym czasie od jego startu minelo np. 200 lat to dla czlowieka ktory podrozowal plynal czas szybciej niz na ziemi poniewaz 200 lat trwalo dla niego tylko 5. On w 5 lat przemierzyl w pewnym sensie 200 lat i to nie byla podroz w czasie poniewaz nasza przyszlosc sie jeszcze nie wydarzyla, ta podroz trwala w tym samym momencie w tym samym swiecie.

www.youtube.com/watch?v=d6mzT_9qbHU

obejzyj prosze ten minutowy filmik i zdaj sobie sprawe z tego ze skoro na ziemi starcowi przybylo 40 lat a podroznikowi w przestrzeni z duza predkoscia przybyly tylko powiedzmy 2 lata to swiadczy to o tym ze czas w ruchu nie plynie wolniej tylko szybciej poniewaz w ruchu 40 lat trwa tylko 2 lata. awiec w ruchu w 2 lata przebywamy 40 lat w bezruchu na ziemi. awiec jednak ta teoria jest nie logiczna jak sie okazuje o czym wspomnialem juz wczesniej. ale to nie chodzi o czas. tu chodzi o to ze w ruchu w kosmosie warunki sprzyjaja dluzszej zywotnosci niz warunki ziemskie.

na tym filmie minelo 40 lat ziemskich ( to jest czas na zegarku ) pozatym czas nie istnieje bo nasza przyszlosc sie nigdy nie wydarzyla i nie ma mozliwosci spotkania siebie samego w przyszlosci bo czas jako taki nie istnieje.

wszystko jasne juz? czy jeszcze cos wytlumaczyc? bo to jest prawda co ja powiedzialem.
            • czlowiek_z_marsa Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 14:21
              > na tym filmie minelo 40 lat ziemskich ( to jest czas na zegarku ) pozatym czas
              > nie istnieje bo nasza przyszlosc sie nigdy nie wydarzyla i nie ma mozliwosci sp
              > otkania siebie samego w przyszlosci bo czas jako taki nie istnieje.
              >
              > wszystko jasne juz? czy jeszcze cos wytlumaczyc? bo to jest prawda co ja powied
              > zialem.

Ale rok to jest okres z jakim obiega (ruch) Ziemia Słońce, jest tylko ruch, przestrzeń, materia to już ustaliliśmy z jakichś przyczyn organizm w rakiecie się wolniej starzeje, gdybyśmy go zamrozili w podobnych 0K temperaturach i mieli technologię by skutecznie go żywego odmrozić to mógłby sobie i miliard lat być zamrożony, ale w ogóle by się nie ruszał, efekt ten sam, czyli w podróży dochodzi do spowolnienia reakcji chemicznych, spowolnienia ruchu osobnika, czyli 20 razy wolniej bije* mu serce, mówi* 20 razy wolniej itp., a nie, że zwalnia czas czyli coś czego fizycznie nie ma, no bo jest tylko teraźniejszość.

*mówi-rusza szczęką *zegar bije
              • woxilo Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 15:27
                czlowiek_z_marsa 12.05.16, 14:21
                > na tym filmie minelo 40 lat ziemskich ( to jest czas na zegarku ) pozatym czas
                > nie istnieje bo nasza przyszlosc sie nigdy nie wydarzyla i nie ma mozliwosci sp
                > otkania siebie samego w przyszlosci bo czas jako taki nie istnieje.
                >
                > wszystko jasne juz? czy jeszcze cos wytlumaczyc? bo to jest prawda co ja powied
                > zialem.

Ale rok to jest okres z jakim obiega (ruch) Ziemia Słońce, jest tylko ruch, przestrzeń, materia to już ustaliliśmy z jakichś przyczyn organizm w rakiecie się wolniej starzeje, gdybyśmy go zamrozili w podobnych 0K temperaturach i mieli technologię by skutecznie go żywego odmrozić to mógłby sobie i miliard lat być zamrożony, ale w ogóle by się nie ruszał, efekt ten sam, czyli w podróży dochodzi do spowolnienia reakcji chemicznych, spowolnienia ruchu osobnika, czyli 20 razy wolniej bije* mu serce, mówi* 20 razy wolniej itp., a nie, że zwalnia czas czyli coś czego fizycznie nie ma, no bo jest tylko teraźniejszość.

*mówi-rusza szczęką *zegar bije

Dokładnie ,ja tak mam , Człowieku Z Marsa ,Ja Z Planety G-38
                • czlowiek_z_marsa Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 15:57
                  > do spowolnienia reakcji chemicznych, spowolnienia ruchu osobnika, czyli 20 raz
                  > y wolniej bije* mu serce, mówi* 20 razy wolniej itp., a nie, że zwalnia czas cz
                  > yli coś czego fizycznie nie ma, no bo jest tylko teraźniejszość.
                  >
                  > *mówi-rusza szczęką *zegar bije
                  >
                  > Dokładnie ,ja tak mam , Człowieku Z Marsa ,Ja Z Planety G-38

No dobrze według teorii masa rakiety i osobnika rośnie do kwadratu, przy prędkości światła osiąga nieskończoną masę, czyli rakieta z osobnikiem zapada się w czarną dziurę, o nieskończenie wielkiej masie, wszelki ruch ustaje bo nie ma w wszechswiecie takiej energii, która mogła by nawet poruszyć powieką osobnika.
                  Amen
              • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 20:20
                czyli podzielasz moja teorie? czy zle rozumiem to co napisales?
                • woxilo Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 21:23
                  rafal.marcin.j87 12.05.16, 20:20
                  czyli podzielasz moja teorie? czy zle rozumiem to co napisales?

Oczywiście że podzielam .
                  Dobrej Nocy Życzę :)
                  • rafal.marcin.j87 Re: Teoria wzglednosci 12.05.16, 21:27
                    noca zawsze jestem w pracy:) tobie zycze dobrego snu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka